Stavba Li-Packu
Nezařaditelné
-
Stavba Li-Packu
Aneb když nikdo není doma a já si našel od léta trochu chuti strávit večer ve společnosti lionových buřtíků.
Jinak chystal sem se na to od srpna..
Hezký sobotní večer všem
Hezký sobotní večer všem
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
-
Re: Stavba Li-Packu
Ake maju tie baterky parametre? Ja som raz podobne baterky testoval, ale mali, dost velky vnutorny odpor a s prudom dost klesalo napatie.hurvayz píše:Aneb když nikdo není doma a já si našel od léta trochu chuti strávit večer ve společnosti lionových buřtíků.
Hezký sobotní večer všem
-
Merena kapacita cca 5Ah
Lezi mi tu skoro pul rok a maji kolem 4V..neco jeste vydrzi
Lezi mi tu skoro pul rok a maji kolem 4V..neco jeste vydrzi
-
- Lokalita: Hlučín
Z čeho jsi je kuchal,dost nestandartní velikost a parametr?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Je to z Ciny z vyrobny.
-
- Lokalita: Trnava
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Čo ja som sa narobil takýchto packov.
Nie je to ani neštadardný rozmer ani nič podobné, sú to dva kusy 18650 li-ion spojené paralelne do seba. S takéhoto typu akumulátoru má aj tesla spravené baterky v aute. Vnútorný odpor znížiš paralelným radením.
Chceš to spájkovať, alebo bodovať? Prajem vela šťastia.
Nie je to ani neštadardný rozmer ani nič podobné, sú to dva kusy 18650 li-ion spojené paralelne do seba. S takéhoto typu akumulátoru má aj tesla spravené baterky v aute. Vnútorný odpor znížiš paralelným radením.
Chceš to spájkovať, alebo bodovať? Prajem vela šťastia.
-
Servus.
Mám to pájené, padlo na to dnešní dopoledne.
Mám již pár měsíců v provozu další dva packy. Tento je třetí, trochu menší
Jaké máš zkušenosti s provozem?
Mám to pájené, padlo na to dnešní dopoledne.
Mám již pár měsíců v provozu další dva packy. Tento je třetí, trochu menší
Jaké máš zkušenosti s provozem?
-
- Lokalita: Trnava
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Zatial maximálna spokojnosť, za tú cenu sa nič nepšie nedá nájsť.
-
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jestli to správně chápu, tak lix to má na elektrokolo a hurvayz k systému - tak to je dost rozdílný použití....ale asi jsou ty 18650 dost dobrý na všechno :lol já měl akuvrtačku s těmahle článkama a za 2 roky občasnýho používání konec.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Jj uvidí se. V olovu sem měl taky 50 a kde je ted? Možná že v akuvrtačce dostávají přece jen víc zabrat, proto jich mám tolik abych nepřekračoval odběr. Každopádně dám report.
-
- Lokalita: Praha 6
Dost záleží jak je akumulátor vyroben, pokud jsou vývody nabodovány je to při větších proudových odběrech jasná příčina zahřívání článků a tím dochází k podstatnému snížení životnosti celého aku. Kdysi jsem si takový článek spájel sám, jako propoj byl použit cca 2mm měděný drát a připájeno. Životnost v aku kladivu byla cca 10 min. Pak se spoje roztavily. Nyní mi baterky dělá zkušený modelář spoje jsou pájené ze silného Cu plechu a baterka se nehřeje a životnost je cca 3 násobná oproti originál Bosch baterce, která je bodovaná. Tenkrát se jednalo o články NICd, NIMh, ale zkušenost je v tomto případě přenositelná i na Li baterky.
Nemám rád tenhle stát.
-
Prvních 150 cyklů mají úspěšně za sebou..Dával jsem jim docela sadu, kdy sem tahal i 5kw (230V) delší dobu. Měřením teplota nepřesáhla 35 stupnů. Jednou se mi podařilo(když jsem neměl ochrany) jít skoro na 0 V. Osud celé 3,7V sekce složené asi z 60 buřtů se již nevpamatovala.
-
A pokles kapacity po 150 cyklech(mimo to odrovnání)?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Těžko říct.. .Problém je ted nabít do plna, abych změřil
-
Máš nabíječku a ten kousek dobije slunce,po půl roce zlí teoretikové tvrdí 10% fuč,20% rok a po třech KO.Tak by bylo dobré vidět reálné nasazení.V kolika stupních ji máš doma?
-
Nabíječku(zdroj) mám jen nouzovku nastavenou (z výroby) na 54,5V .Ani nevím kde se to šteluje, někde ve vnitř..Nabíječ v powršitu nemínim zkoušet, jsem rád, že jede něco vymyslím jak to udělat nebo počkáme až se vyčasí. Baterky jsou v teple 16-22 stupnů celoročně. Kde jsi čerpal info?
-
Bohužel je infa okolo mnoho,třeba jeden braček na SK právě prodává rok starou Teslu S základní 75 model a po 100 000km má 20% pokles baterie.Kdejaký notebook jede max dva roky s origo baterkou,je tady spousta diplomek na toto téma podložených testováním různých druhů a typů.Tady jedna vědecká : http://translate.google.com/translate?h ... energy_use
Ale není to zase tak černé,když se dodrží zásady v používání a baterie je dostatečně naddimenzovaná na dané použití,svou práci to odvede.Pak je to o ceně za kolik se baterka udělá. Největší problém je dobíjení nad 4,1V,kdy oxiduje(rozpouští se) lithiová katoda a přenáší se na elektrodu,kterou zanese.Další je dobíjení při nízké teplotě a provoz také.U sáčků nutná fixace zalisování proti nafouknutí v horních oblastech napětí.Další je poctivost při výrobě článků v materiálech a provedení,není číňan jako číňan.Je toho kopa ,jen hledat zkušenosti po delší době a né sliby reklamních sloganů firem zabývajicích se výrobou.
Ale není to zase tak černé,když se dodrží zásady v používání a baterie je dostatečně naddimenzovaná na dané použití,svou práci to odvede.Pak je to o ceně za kolik se baterka udělá. Největší problém je dobíjení nad 4,1V,kdy oxiduje(rozpouští se) lithiová katoda a přenáší se na elektrodu,kterou zanese.Další je dobíjení při nízké teplotě a provoz také.U sáčků nutná fixace zalisování proti nafouknutí v horních oblastech napětí.Další je poctivost při výrobě článků v materiálech a provedení,není číňan jako číňan.Je toho kopa ,jen hledat zkušenosti po delší době a né sliby reklamních sloganů firem zabývajicích se výrobou.
-
Tak v duchu:"Kdo si hraje nezlobí." sem dávám vlastní pokus výroby celé banky Li-ion.
Začal jsem prototypem, kdy si odzkouším výrobu komplet obalu,sběrnic,ochrany a ověřím energetické možnosti samotného článku.Buřty jsou sice kompaktní,ale díky svému tvaru mrhají prostorem a špatně se skládají do celků.Použil jsem tedy prismatické články 4,6A/3,7V.
Cílem bude banka 18-19kWh s max. napětím 60V. Maximální napětí článku chci provozovat na 4V,což vede k výrobě 15 ks/345A.Jako obal jsem použil pertinax 5mm,z kterého jsem udělal krabičku se zámky(pero drážka),které jdou lepit a víko se jen nasadí a zajistí (amerikou) pro možnou výměnu a kontrolu jednotlivých článků.Tedy pokud by se něco nečekaného stalo uvnitř,vždy se tam dostanu.
Články mají v sobě zabudovanou přepěťovou ochranu a z ní vedou 2+2 vodiče,tato ochrana bude ponechána,při přetížení odpojuje článek a jistí jej před výbuchem .
Združil jsem 5ks k sobě za pomocí lisovacích oček a tak vytvořil 15 celků co se připojí na společnou AL 10x10mm sběrnici za pomoci šroubů M6,tedy celkem 75ks článků v jedné baterce a to selé x15 uffffff .
Baterky se budou spojovat v podélném směru,protože jsou takto vyskládané a protože to zapojení sběrnice jinak neumožňuje.Proto jsou přípojné závity na obou stranách víka a propojky se budou dávat pod 45° z jedné baterky na druhou v rozích.Na druhý volný závit se dá pak pověsit cokoli dalšího(balancéry,celllogery atd).Každopádně se musí v tomto směru stlačit proti nafukování.
Takže jeden na zkoušku vytvořen,nyní projde pár cykly přez nabíječku,ať vím na čem budu.Ještě bych rád dovnitř umístil palič proti přepětí,kdyby to šlo nad 4,2V a odvětral dno s víkem dírkama v místě mezi sběrnicemi,ale čuchám problémy s teplotou.Baterky by musely být podložené,kvůli průtoku vzduchu k dírkám ve dně,ještě zvážím pro a proti. Zatím vše,domácímu bastlení zdar.
Začal jsem prototypem, kdy si odzkouším výrobu komplet obalu,sběrnic,ochrany a ověřím energetické možnosti samotného článku.Buřty jsou sice kompaktní,ale díky svému tvaru mrhají prostorem a špatně se skládají do celků.Použil jsem tedy prismatické články 4,6A/3,7V.
Cílem bude banka 18-19kWh s max. napětím 60V. Maximální napětí článku chci provozovat na 4V,což vede k výrobě 15 ks/345A.Jako obal jsem použil pertinax 5mm,z kterého jsem udělal krabičku se zámky(pero drážka),které jdou lepit a víko se jen nasadí a zajistí (amerikou) pro možnou výměnu a kontrolu jednotlivých článků.Tedy pokud by se něco nečekaného stalo uvnitř,vždy se tam dostanu.
Články mají v sobě zabudovanou přepěťovou ochranu a z ní vedou 2+2 vodiče,tato ochrana bude ponechána,při přetížení odpojuje článek a jistí jej před výbuchem .
Združil jsem 5ks k sobě za pomocí lisovacích oček a tak vytvořil 15 celků co se připojí na společnou AL 10x10mm sběrnici za pomoci šroubů M6,tedy celkem 75ks článků v jedné baterce a to selé x15 uffffff .
Baterky se budou spojovat v podélném směru,protože jsou takto vyskládané a protože to zapojení sběrnice jinak neumožňuje.Proto jsou přípojné závity na obou stranách víka a propojky se budou dávat pod 45° z jedné baterky na druhou v rozích.Na druhý volný závit se dá pak pověsit cokoli dalšího(balancéry,celllogery atd).Každopádně se musí v tomto směru stlačit proti nafukování.
Takže jeden na zkoušku vytvořen,nyní projde pár cykly přez nabíječku,ať vím na čem budu.Ještě bych rád dovnitř umístil palič proti přepětí,kdyby to šlo nad 4,2V a odvětral dno s víkem dírkama v místě mezi sběrnicemi,ale čuchám problémy s teplotou.Baterky by musely být podložené,kvůli průtoku vzduchu k dírkám ve dně,ještě zvážím pro a proti. Zatím vše,domácímu bastlení zdar.
-
Zaujimava skladacka. Drzim palce. Vizera to velmi dobre.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-