Naše větrníky
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: Naše větrníky
Pokud se dostanete u malého stroje (do 1kW) nad cenu cca 2000 Kč (komplet vrtule s alternátorem a stožárem) a nebydlíte v místě opravdu silného celoročního větru, pak se vám vložené peníze nikdy nevrátí. Do této ceny se s objemnějšími neodymovými magnety nemáte šanci vejít. Já chápu, že pro domácí kutily jsou výše uvedené úvahy dráždivé, ruce svrbí a oči by chtěly vidět něco rotujícího na střeše. Pokud ale použijete mozek, přestanete o tom uvažovat. Na toto téma už bylo vypracováno hodně prací a konstrukcí a závěry jsou stále stejné. Pokud nesestrojíte opravdu levný alternátor bez použití drahých součástí, tak se to v normálních podmínkách, tedy na většině území ČR, nemá šanci vyplatit.
Pokud tedy samozřejmě netrpíte obsesí, založenou na pozorování rotujících předmětů. Pak vám zřejmě není pomoci. Ve všech ostatních případech, tedy i při nepřítomnosti distribuční sítě, vždy u nás dosáhnete lepšího výsledku (a hlavně návratnosti vložených peněz) se solárními panely.
Dobře fungující větrník o průměru 1.5 metru, na místě s běžným větrem, vydělá za rok maximálně 150 Kč, a to i když počítám 1kWh za 6 Kč. Komentář asi netřeba...
Pokud tedy samozřejmě netrpíte obsesí, založenou na pozorování rotujících předmětů. Pak vám zřejmě není pomoci. Ve všech ostatních případech, tedy i při nepřítomnosti distribuční sítě, vždy u nás dosáhnete lepšího výsledku (a hlavně návratnosti vložených peněz) se solárními panely.
Dobře fungující větrník o průměru 1.5 metru, na místě s běžným větrem, vydělá za rok maximálně 150 Kč, a to i když počítám 1kWh za 6 Kč. Komentář asi netřeba...
-
- Lokalita: SK - pri TT
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7900
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Predpokladám, že došlo k nejakému omylu, pretože som vôbec nereagoval na váš príspevok.xxtt píše: Pokud jste nesouhlasil, mel jste se ptát, nebo argumentovat, ne tvrdit bez oduvodnení neco jiného.
Add1. U generátorov s jadrom sa automaticky predpokladá jadro z oddelených plechov.
Add2., 3. Predpokladá sa maximálne vyplnenie meďou. Takej formulácii by som dal prednosť pred hmotnosťou.
Add4. Nestačí argumentovať sýtením a indukciou. Pritom viete, že na rozobranie sústavy je potrebné použitie sťahováku (stačí ale pár dier so závitmi a dlhšie skrutky), takže by vám mohlo byť jasné, že použitie minimálnych hrúbok materiálu nebude dosť stabilné mechanicky, najmä pod záťažou. Nemám to síce vypočítané, ale zato to mám odskúšané.
Neodpustím si poznámku: Na to, že ste tu prvý deň, je váš tón na môj vkus dosť agresívne mentorský. Dávať hneď v druhom príspevku "na výber" starému členovi fóra sa len tak hneď nevidí. Ale kľudne pokračujte, ak sa nedá inak.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,solárník píše:Pokud se dostanete u malého stroje (do 1kW) nad cenu cca 2000 Kč (komplet vrtule s alternátorem a stožárem) a nebydlíte v místě opravdu silného celoročního větru, pak se vám vložené peníze nikdy nevrátí. Do této ceny se s objemnějšími neodymovými magnety nemáte šanci vejít. Já chápu, že pro domácí kutily jsou výše uvedené úvahy dráždivé, ruce svrbí a oči by chtěly vidět něco rotujícího na střeše. Pokud ale použijete mozek, přestanete o tom uvažovat. Na toto téma už bylo vypracováno hodně prací a konstrukcí a závěry jsou stále stejné. Pokud nesestrojíte opravdu levný alternátor bez použití drahých součástí, tak se to v normálních podmínkách, tedy na většině území ČR, nemá šanci vyplatit.
zřejmě Vám uniká podstata zaměření tohoto fóra - MyPower = má energie . Nikoli MyMoney = mý prachy . Zde se sdružují a debatují koníčkáři různého ve Vašem jazyce "postižení" , nikoli primárně byznysmeni a investoři .
Baví Nás rozšiřovat si obzory daleko nad rámec nějaké návratnosti .
Je naprosto v pořádku když si někdo postaví na střeše nějaký otáčedlo a má z toho radost , stejně tak má radost investor když se mu navýší dividendu . Ale hanět druhé za jiný pohled na svět není vůbec slušné .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
xxtt:Axiální je v tomto případě ve směru magnetizace,tedy kolmo na styčnou plochu s kotoučem rotoru,ve kterém směru se měří i tloušťka kotouče rotoru.Ale to už je jedno,hlavně že jsme si porozumněli.Chtěl jsem vědět,kde dělám tak zásadní chyby v návrhu,když jsem ve vedlejším vlákně generátor předražil.Teď už je to jasné.
miroc:Ano,díky.Přesně po takové lopatě jsem si to představoval.Čili jádra a ty já nechci.Rotory předělám,až bude čas.Aspoň se mám zase na co těšit Nejde tedy o výpočet,ale o koncepci kterou je klidně možné si dovolit v případě pohonu motorem.
solárník:Ano o návratnosti netřeba diskutovat.I když 2000 peněz je opravdu málo,když uvážím nákup všeho materiálu.Trpím ale bohužel kombinací příznaků,které jsi uvedl A to nejpodstatnější na konec.Přesto že výnosy jsou opravdu zanedbatelné,je tu jedna zásadní deviza.Dnes v noci bylo moje olovo hýčkáno průměrně asi 30W z větru,namísto decimování trvalou spotřebou.Lampičky večer svítily bezprostředně na vítr,místo toho aby zase ujedly to málo co nabídl prosincový den.Ještě před pár lety bych ty peníze hravě během čtvrt roku odnesl do hospody.Je na to prostě víc úhlů pohledu,ostatně jako na fotovoltaiku.Navíc jsem už teď na hraně s místem pro panely.
miroc:Ano,díky.Přesně po takové lopatě jsem si to představoval.Čili jádra a ty já nechci.Rotory předělám,až bude čas.Aspoň se mám zase na co těšit Nejde tedy o výpočet,ale o koncepci kterou je klidně možné si dovolit v případě pohonu motorem.
solárník:Ano o návratnosti netřeba diskutovat.I když 2000 peněz je opravdu málo,když uvážím nákup všeho materiálu.Trpím ale bohužel kombinací příznaků,které jsi uvedl A to nejpodstatnější na konec.Přesto že výnosy jsou opravdu zanedbatelné,je tu jedna zásadní deviza.Dnes v noci bylo moje olovo hýčkáno průměrně asi 30W z větru,namísto decimování trvalou spotřebou.Lampičky večer svítily bezprostředně na vítr,místo toho aby zase ujedly to málo co nabídl prosincový den.Ještě před pár lety bych ty peníze hravě během čtvrt roku odnesl do hospody.Je na to prostě víc úhlů pohledu,ostatně jako na fotovoltaiku.Navíc jsem už teď na hraně s místem pro panely.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Byl jsi rychlejší Abramsi
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
- R.I.P.
Áno, to je práve ten najlepší dôvod, prečo v rebríčku nenávratných investícií je treba po fotovoltike na druhom mieste siahnuť po vrtuli. Nočný príspevok do vreca s energiou je neoceniteľný.fugas píše:....... A to nejpodstatnější na konec.Přesto že výnosy jsou opravdu zanedbatelné,je tu jedna zásadní deviza.Dnes v noci bylo moje olovo hýčkáno průměrně asi 30W z větru,namísto decimování trvalou spotřebou.Lampičky večer svítily bezprostředně na vítr,místo toho aby zase ujedly to málo co nabídl prosincový den.........
Skúsme si predstaviť ťažké chvíle na Vianočnom ostrove.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
Je prirodzené, že majitelia, alebo konštruktéri veterníkov sú kritickejší, ak sa jedná o odporúčania druhým. Je to preto, lebo vedia veľmi dobre, aké ťažké je získať z vetra energiu v domácich podmienkach. Podľa mňa je ale chybou, ak kritickosť prekročí medze a stane sa z nej odhováranie a znechucovanie. To nevedie k žiadnemu vývoju. Čím viac ľudí to skúsi, tým väčšia pravdepodobnosť, že napr. aj v prípade čínskych vrtúľ objavia nejakú naozaj funkčnú, alebo sami zložia niečo funkčné. Ak sa o to ani nepokúsia vďaka poradcom, sú takí poradcovia nanič. Výnimkou sú len odporúčania ľuďom, ktorí sú čistí zákazníci konzumenti bez ambície vlastnej tvorivosti alebo bez základov technického šajnu.
Aby som sa vrátil k pôvodnému účelu vlákna... U nás som viac ako mesiac slnko poriadne nevidel. Možno dve-tri dopoludnia. Inak trvalá oblačnosť, alebo hmla, alebo všetko naraz. Fotovoltika s minimálnymi výnosmi. Prikladám linky na dve videá mojej VAWT. Ešte sa to stále ladí, sú tam malé mechanické problémy. Ale podľa videí vzhľadom na parametre plochy turbíny a rýchlosti vetra to vcelku sedí. Videá som natočil práve preto, aby bolo jasné, že pri takom normálnom vetre nie je možné od malej vrtule očakávať kilowattové výkony, ako to často zaznieva (nemyslím tu na fóre). Ešte k tým videám - regulátor TriStar MPPT v režime wind je nastavený tak, aby nepúšťal turbínu do vyšších otáčok. Takže generátor beží v pásme menšej účinnosti. Ale mne sa pomalší pohyb páči...
https://youtu.be/DbtWR7fGjAE
https://youtu.be/Ei99TiZ1fbo
Aby som sa vrátil k pôvodnému účelu vlákna... U nás som viac ako mesiac slnko poriadne nevidel. Možno dve-tri dopoludnia. Inak trvalá oblačnosť, alebo hmla, alebo všetko naraz. Fotovoltika s minimálnymi výnosmi. Prikladám linky na dve videá mojej VAWT. Ešte sa to stále ladí, sú tam malé mechanické problémy. Ale podľa videí vzhľadom na parametre plochy turbíny a rýchlosti vetra to vcelku sedí. Videá som natočil práve preto, aby bolo jasné, že pri takom normálnom vetre nie je možné od malej vrtule očakávať kilowattové výkony, ako to často zaznieva (nemyslím tu na fóre). Ešte k tým videám - regulátor TriStar MPPT v režime wind je nastavený tak, aby nepúšťal turbínu do vyšších otáčok. Takže generátor beží v pásme menšej účinnosti. Ale mne sa pomalší pohyb páči...
https://youtu.be/DbtWR7fGjAE
https://youtu.be/Ei99TiZ1fbo
-
Neuniká mi to. Jsou ale určité meze, které když překročíme, tak už je to prostě neúnosné, i když je to hezký koníček.abrams píše:zřejmě Vám uniká podstata zaměření tohoto fóra - MyPower = má energie . Nikoli MyMoney = mý prachy
V tomto případě se nám ročně vrátí maximálně 1% z toho, co jsme do toho vložili. A tomu už já právě říkám obsese rotujícími předměty a nikdo mi to nevymluví. Já mám jednu tu věc na střeše, já tady neplácám o ho*ně a vím, o čem mluvím Jestli to lehce pomůže 10 dní v roce, tak je to moc. Zanedbatelná záležitost. Většinou když nesvítí, tak ani nefouká (podzimní inverze je (také) proto, že nefouká, kdyby foukalo, tak inverze nebude a bude svítit, to je podstata toho jevu, kdy jsou nejhorší jak solární, tak větrné výsledky).
p.s. Miro - ale tobě tam sakra fouká, ty nemáš normální podmínky
Naposledy upravil(a) solárník dne sob pro 26, 2015 9:29 am, celkem upraveno 1 x.
-
Možná mám lepší podmínky.Ale od konce listopadu provizorního provozu s několika několikadenními přestávkami mám nakrouceno bezmála 7kWh.To je darda co?solárník píše:Neuniká mi to. Jsou ale určité meze, které když překročíme, tak už je to prostě neúnosné.abrams píše:zřejmě Vám uniká podstata zaměření tohoto fóra - MyPower = má energie . Nikoli MyMoney = mý prachy
V tomto případě se nám ročně vrátí maximálně 1% z toho, co jsme do toho vložili. A tomu už já právě říkám obsese rotujícími předměty a nikdo mi to nevymluví. Já mám jednu tu věc na střeše, já tady neplácám o ho*ně a vím, o čem mluvím Jestli to lehce pomůže 10 dní v roce, tak je to moc. Zanedbatelná záležitost. Většinou když nesvítí, tak ani nefouká.
Jinak někdo si prostě koupí za tisíce přední světla na své auto,protože vypadají agresivně a podtrhují tak kravál ze sériového motoru 1,4i.A to se mu to nevrací ani pomalu.Když člověk něco zkonstruuje,tak je to pro něj zážitek,že to vůbec funguje.Bez ohledu na efektivitu,nebo schopnost zpracování.
Naprosto souhlasím s Abramsem i Vlkazajacem.
-
vlkazajac: A co vrtule?Bude?nebo už je?Nebo nejhorší varianta,nelze?
-
No ano, letošní prosinec je celkem větrný. Mám natočeno 5,4 kWh. Nicméně je to pořád téměř nic. 32 u mne až u tebe 42 Korun za měsíc ???? To děda prokouří za dopoledne a průměrný solár to udělá za den A to počítám 6Kč/kWh, to mám míň i na denní tarif.
Udělej si parní stroj a spal všechny větve, co se ti válí okolo baráku a budeš na tom líp. Taky za jediný den. Nebo v tom spal všechny papíry, co se vyhodí okolo Vánoc do koše.
K předním světlům a autům - ano, existují různé úchylky. Stále se ale jedná o úchylku, mám-li použít český výraz.
Udělej si parní stroj a spal všechny větve, co se ti válí okolo baráku a budeš na tom líp. Taky za jediný den. Nebo v tom spal všechny papíry, co se vyhodí okolo Vánoc do koše.
K předním světlům a autům - ano, existují různé úchylky. Stále se ale jedná o úchylku, mám-li použít český výraz.
-
- R.I.P.
Krok za krokom :fugas píše:vlkazajac: A co vrtule?Bude?nebo už je?Nebo nejhorší varianta,nelze?
1/ Upgrade systému na 2,7 kWp ( už to len všetko zavesiť )
2/ Namotať alternátor, otestovať ( magnety už sú, plechy na rotor tiež )
3/ Nájsť tú správnu vrtuľu k alternátoru
Zaväzujem sa, že podám report po každom kroku, snáď ma to popoženie.....
Ak má niekto link na kalkulátor na výpočet vrtule aj s profilmi ( nemusí byť len free ), poskytnite ho prosím !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
Kalkulátor ani ne,ale někde mám hromadu vzorců.Mě popohnal teprve fakt,že jsem takový vůl a koupil jsem komerční krám,protože foukalo a mě se nic netočilo.Tak se to točilo,ale nedávalo.No prozatím jsem z toho použil aspoň vrtuli a trup i když vrtule za moc nestojí.Nechám ji potáhnout kompozitem a dostane ještě na chvíli šanci.Tak nechť se daří ve výrobě.vlkazajac píše:Krok za krokom :fugas píše:vlkazajac: A co vrtule?Bude?nebo už je?Nebo nejhorší varianta,nelze?
1/ Upgrade systému na 2,7 kWp ( už to len všetko zavesiť )
2/ Namotať alternátor, otestovať ( magnety už sú, plechy na rotor tiež )
3/ Nájsť tú správnu vrtuľu k alternátoru
Zaväzujem sa, že podám report po každom kroku, snáď ma to popoženie.....
Ak má niekto link na kalkulátor na výpočet vrtule aj s profilmi ( nemusí byť len free ), poskytnite ho prosím !
Naposledy upravil(a) fugas dne sob pro 26, 2015 10:22 am, celkem upraveno 1 x.
-
miroc:Jinak regulátor pracuje zatím k plné spokojenosti a táhne už i dva východní panely.Chová se podle nastavení po celé křivce.Hodím to na vawt.sk,ať je tam úplná informace.Pro malou vrtulku hodně dobré,za ty peníze.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,solárník píše:Neuniká mi to. Jsou ale určité meze, které když překročíme, tak už je to prostě neúnosné, i když je to hezký koníček.abrams píše:zřejmě Vám uniká podstata zaměření tohoto fóra - MyPower = má energie . Nikoli MyMoney = mý prachy
V tomto případě se nám ročně vrátí maximálně 1% z toho, co jsme do toho vložili. A tomu už já právě říkám obsese rotujícími předměty a nikdo mi to nevymluví. Já mám jednu tu věc na střeše, já tady neplácám o ho*ně a vím, o čem mluvím Jestli to lehce pomůže 10 dní v roce, tak je to moc. Zanedbatelná záležitost. Většinou když nesvítí, tak ani nefouká (podzimní inverze je (také) proto, že nefouká, kdyby foukalo, tak inverze nebude a bude svítit, to je podstata toho jevu, kdy jsou nejhorší jak solární, tak větrné výsledky).
p.s. Miro - ale tobě tam sakra fouká, ty nemáš normální podmínky
každý máme meze jinde . Tak si laskavě své meze necte pro sebe a ušetřete Nás komentářů typu "to se nevyplatí , to se nevrátí , to nemá smysl" a podobné jen pro sebe . Předem děkuji .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-Nezdržujte me blbostmi. Naopak vy jste se najednou zamíchal do mé odpovedi fugasovi, a tvrdil jste neco zásadne jiného. Ptal se me na neco podobné také ve vedlejším vláknu.miroc píše:Predpokladám, že došlo k nejakému omylu, pretože som vôbec nereagoval na váš príspevok.xxtt píše: Pokud jste nesouhlasil, mel jste se ptát, nebo argumentovat, ne tvrdit bez oduvodnení neco jiného.
Add1. U generátorov s jadrom sa automaticky predpokladá jadro z oddelených plechov.
Add2., 3. Predpokladá sa maximálne vyplnenie meďou. Takej formulácii by som dal prednosť pred hmotnosťou.
Add4. Nestačí argumentovať sýtením a indukciou. Pritom viete, že na rozobranie sústavy je potrebné použitie sťahováku (stačí ale pár dier so závitmi a dlhšie skrutky), takže by vám mohlo byť jasné, že použitie minimálnych hrúbok materiálu nebude dosť stabilné mechanicky, najmä pod záťažou. Nemám to síce vypočítané, ale zato to mám odskúšané.
Neodpustím si poznámku: Na to, že ste tu prvý deň, je váš tón na môj vkus dosť agresívne mentorský. Dávať hneď v druhom príspevku "na výber" starému členovi fóra sa len tak hneď nevidí. Ale kľudne pokračujte, ak sa nedá inak.
-Je spíše hromada konstrukcí na netu, kde se to naopak nepredpokládá ani nedelá, a vy jste to nenapsal dost jasne.
- 3. a stejne tak 4. Nejdrív si nastudujte i nejakou teorii, nebo neco spočítejte, protože nechápete, proč jsem to napsal správne. Je mi už dávno jasné,. že máte v tomhle co dohánet. Z vaší poznámky 4. je videt, že vaše konstrukční predstavy jsou zatím hodne omezené. Stabilitu mužete nahnat čímkoliv jiným. Máte toho odzkoušené zjevne málo, a pravdepodobne i s konstrukčními chybami.
Na to, že tady jste dlouho, tak jste mohl získat i vetší zkušenosti v komunikaci a jít príkladem. Je silne pravdepodobné , že mám toho napsáno "lidem" hodne více, než vy, umím doložit, ale nejdu se zrovna predvádet.
Nejste zdaleka jediný, co konstruuje alternátory, sám se toho držím. O nesprávném tónu me nepoučujte a všímejte si svuj. Napsal jste nekolik blbostí, které nemají reálný základ (jako s tím dvounásobkem, je to školácká chyba, faul). Tak se držte také pravidel, včetne tech sportových.
-
Nezlobte se na mne, já to chápu. Koneckonců mám taky jednu vrtuli. Jen chci ušetřit mnoha kutilům zklamání a nabídnout jim pohled "z druhé strany".abrams píše:každý máme meze jinde . Tak si laskavě své meze necte pro sebe a ušetřete Nás komentářů typu "to se nevyplatí , to se nevrátí , to nemá smysl" a podobné jen pro sebe . Předem děkuji .
Lidé dělají spoustu věcí, které jsou zdánlivě k ničemu. Sbírají známky, pivní flašky, mince. A mají z toho radost. Já jim to v žádném případě neberu. Je to úchylka, jako každá jiná. Dělat cokoli, co má smysl pouze v tom, že z toho mám radost, je svým způsobem úchylka (hezčeji řečeno koníček), která má opravdu jen ten význam, že z toho mám radost. Pokud někdo chce vyrobit větrník pouze z tohoto důvodu, nebo se pokusit o nové řešení, které překoná stávající modely, ať do toho jde. Budu mu stoprocentně fandit !
Já jsem se snažil upozornit ty, kteří si od výroby větrníků slibují zisky kiloWattů energie, aby s tím nepočítali, pokud se neřadí k těm pár procentům, kteří bydlí na vrcholku hor, popřípadě v nějakém větrném průsmyku, nebo mají možnost umístit větrník na opravdu vysoký stožár, a tím myslím nejméně 10 metrú nad okolní předměty.
Z komentářů některých mi vyplynulo, že do toho mají tendenci jít z důvodu vidiny těch kW, a proto si ty komentáře, nezlobte se na mne, nemohu nechat pro sebe, jak píšete. Protože tihle lidé budou strašně zklamaní a já bych měl blbý pocit, že jsem je nevaroval.
-
Určite viacerí ocenia praktickú skúsenosť s tým tvojim regulátorom. Hoď to tam prosím. Dúfam že to nezakríknem, ale pracuje sa na sk regulátore, ktorý bude mať o.i. aj vlastný anemometer, takže podľa aktuálneho vetra bude odbrzďovať aj regulovať turbínu (z bezpečnostných dôvodov odbrzdenie = zapnutie relé). Cena by mala byť veľmi priaznivá. Prototyp sa bude skúšať u mňa, budem informovať. Pre konštruktéra je to len taká bokovka, ale tiež je nadšencom vetra, preto myslím, že to dotiahne do konca. Je to len otázka času.fugas píše:miroc:Jinak regulátor pracuje zatím k plné spokojenosti a táhne už i dva východní panely.Chová se podle nastavení po celé křivce.Hodím to na vawt.sk,ať je tam úplná informace.Pro malou vrtulku hodně dobré,za ty peníze.
-
solárník:Nechme už toho.Ale já mám opačnou zkušenost.Tak dlouho jsem sám sebe přesvědčoval o malé účinnosti a nedostatečném větru,že jsem byl pak velmi miůe překvapen.
-
- R.I.P.
Kto má záujem urobiť si predstavu o možnostiach veterníka, môže sa pozrieť sem :
https://www.warlock.com.au/tools/bladecalc.htm
Nájde tu možnosť získať v pdf dostatok viac ako intuitívnych detailov zdarma pre návrh nie príliš výkonných vrtulí. Ak chce dosadiť práve tie svoje parametre, musí si to zaplatiť.
Ak nájdete niečo lepšie na nete, dajte prosím vedieť.
https://www.warlock.com.au/tools/bladecalc.htm
Nájde tu možnosť získať v pdf dostatok viac ako intuitívnych detailov zdarma pre návrh nie príliš výkonných vrtulí. Ak chce dosadiť práve tie svoje parametre, musí si to zaplatiť.
Ak nájdete niečo lepšie na nete, dajte prosím vedieť.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1198 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od karelkilian
-