Ostrovní FVE 1500Wp s kombi měničem Axpert MKS 24V 2,4Kw +
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Ostrovní FVE 1500Wp s kombi měničem Axpert MKS 24V 2,4Kw +
Zdravím Dámy a Pánové,
stavím celoročně obyvatelnou jurtu a vzhledem k tomu že zde není žádná zdroj El. energie a chci ji nezávislou na sítích buduji zde i FVE.
Od švagra jsem dostal šest baterií Trojan T-875, 8V, 170AH. ty jsem zapojil serioperalelně abych dostal 24V a 340AH capacitu.
Měnič jsem koupil Axpert MKS 24V 2400w Plus.
Plán je takový že až bude stavba hotová pořídím panely a v zimě budu baterie dotovat z centrály.
V současnosti jsem zapojil měnič jenom na baterie a centrálu bez panelu. Centrálu používám na pohon strojů když dělám a tam jsem doufal že mi bude současně dobíjet i baterie abych na menší stroje nemusel furt startovat motor.
Máte někdo zkušenosti jak je to s dobíjením baterií sítí nikde se mi nepodařilo nastavit aby centrála nabíjela kdykoli ji zapnu nechci baterie moc vybíjet a doufal jsem že je při každodenním použití centrály budu udržovat stále nabité.
Když teď zapnu centrálu tak mi to furt přepíná z Bypassu na beterie s tim že občas blikne nabíjení. Nebo při nastavení UTI to je furt na bypass ale nenabijí.
Měnič ukazuje napětí baterií 24,1V ale když vemu měřák a změřim přímo baterie tak naměřím cca 29V.
Je to normální při jakém vybití baterií začne nabíjet?
stavím celoročně obyvatelnou jurtu a vzhledem k tomu že zde není žádná zdroj El. energie a chci ji nezávislou na sítích buduji zde i FVE.
Od švagra jsem dostal šest baterií Trojan T-875, 8V, 170AH. ty jsem zapojil serioperalelně abych dostal 24V a 340AH capacitu.
Měnič jsem koupil Axpert MKS 24V 2400w Plus.
Plán je takový že až bude stavba hotová pořídím panely a v zimě budu baterie dotovat z centrály.
V současnosti jsem zapojil měnič jenom na baterie a centrálu bez panelu. Centrálu používám na pohon strojů když dělám a tam jsem doufal že mi bude současně dobíjet i baterie abych na menší stroje nemusel furt startovat motor.
Máte někdo zkušenosti jak je to s dobíjením baterií sítí nikde se mi nepodařilo nastavit aby centrála nabíjela kdykoli ji zapnu nechci baterie moc vybíjet a doufal jsem že je při každodenním použití centrály budu udržovat stále nabité.
Když teď zapnu centrálu tak mi to furt přepíná z Bypassu na beterie s tim že občas blikne nabíjení. Nebo při nastavení UTI to je furt na bypass ale nenabijí.
Měnič ukazuje napětí baterií 24,1V ale když vemu měřák a změřim přímo baterie tak naměřím cca 29V.
Je to normální při jakém vybití baterií začne nabíjet?
-
Re: Ostrovní FVE 1500Wp s kombi měničem Axpert MKS 24V 2,4Kw
Viem ti dať manual k axpertu a je tam toho dosť o nastavovani,ale momentalne len budem mať axperta za paru dni,tak až potom sa dozviem z jeho použivania čo to je za zazrak.Prejdi trocha forum a axperta tu ma dost velky počet solarnikov a rovno im daj otazku v sprave.Nie každy čita cele forum,tak pre to treba spravu.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
-
Děkuju Manuál ztaženej mám zkoušel jsem zamozřemě všelijaký nastavení Float zvyšovat na více než 27 se prý nedoporučuje a ani tak to nenabíjelo. Diskusi o axpertu jsem našel jenom jednu a prý to řeší jinou nabíječou aspoň co jsem pochopil ale bavili se o nabíjení solárem ne sítí.
-
Nemam pri sebe manual to je pravda, ale viem ze v menu je niekde hranica napatia kedy ma nabijat baterie zo siete a taktiez je tam aj povolenie a zakazanie nabijania. Takze si to skontroluj v manualy.
Dalsia vec je ta ze axpert nespravne vyhodnocuje napatie baterie, kedze nema externe meranie a meria len na prijenych vodicoch na ktorych vznika ubytok napatia pri nabijani, vybijani. Ake hrube kable mas pripojene k menicu z baterie?
Inak ak mozem vediet aku centralu pouzivas? Pretoze uz viacery sme prisli na to ze axpert nechce pripojit centralu k menicu, pokial nema presne vlastnosti siete, zreje frekvencia a napatie. Moju nechce nikdy pripojit.
Dalsia vec je ta ze axpert nespravne vyhodnocuje napatie baterie, kedze nema externe meranie a meria len na prijenych vodicoch na ktorych vznika ubytok napatia pri nabijani, vybijani. Ake hrube kable mas pripojene k menicu z baterie?
Inak ak mozem vediet aku centralu pouzivas? Pretoze uz viacery sme prisli na to ze axpert nechce pripojit centralu k menicu, pokial nema presne vlastnosti siete, zreje frekvencia a napatie. Moju nechce nikdy pripojit.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
Manuál ke stažení je tady
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... ual_CZ.pdf
Kabely z baterii mám 25 mm2 průřez tušim AWG 8 jak bylo v manuálu podle tabulky co jsem vygůglil odpovídá 8,4 mm2 což se mi zdálo slabé a silnější má menší odpor tím i dá víc ampér.
Jinak v nastavení jsem našel jen
11-nastavit napětí pro přechod do sítě to je napětí kdy zapne bypass nebo
12-Nastavení napětí pro zpětný přechod do bateriového režimu je-li nastaveno „SBU priority“ nebo „Solar first“ v programu 01
ale i když v programi 01 nastavim solar firs nebo SBU a nahodim centrálu tak to nenabijí jen to nezápíná bypass.
Jinak nastavení teď mám
01-UtI
02-20A
03- APL
04-SdS
05-FLd
06-LI-d
07-tI-d
09-S0
11-UtI 20A
12- 23,5V
13-25,5V
16-CUt
18-bOn
19-I-EP
20-LoF
22-Aon
23-bye
25-FdS
26-Cu29,2v
27- COu 23v
38 NEC dI5
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... ual_CZ.pdf
Kabely z baterii mám 25 mm2 průřez tušim AWG 8 jak bylo v manuálu podle tabulky co jsem vygůglil odpovídá 8,4 mm2 což se mi zdálo slabé a silnější má menší odpor tím i dá víc ampér.
Jinak v nastavení jsem našel jen
11-nastavit napětí pro přechod do sítě to je napětí kdy zapne bypass nebo
12-Nastavení napětí pro zpětný přechod do bateriového režimu je-li nastaveno „SBU priority“ nebo „Solar first“ v programu 01
ale i když v programi 01 nastavim solar firs nebo SBU a nahodim centrálu tak to nenabijí jen to nezápíná bypass.
Jinak nastavení teď mám
01-UtI
02-20A
03- APL
04-SdS
05-FLd
06-LI-d
07-tI-d
09-S0
11-UtI 20A
12- 23,5V
13-25,5V
16-CUt
18-bOn
19-I-EP
20-LoF
22-Aon
23-bye
25-FdS
26-Cu29,2v
27- COu 23v
38 NEC dI5
-
Jinak tady jsem nahrál co to dělá když se nahodí centrála.
https://drive.google.com/file/d/1HbM52a ... sp=sharing
-
- Site Admin
- Lokalita: blízko Plzně
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
A ma ta centrala sinusovej vystup?Staffrat píše:Jinak tady jsem nahrál co to dělá když se nahodí centrála.
My kdyz zalohujem POPy pro ISP tak pripojujem v zasade pred UPSku aby nedoslo k vypadku/ aby se nabila a zaroven pri dolejvani nebo pak pri prepojovani k vypadku nedoslo.
Pokud je spatna centrala a leze z ni nejakej paskvil tak si UPSka mysli ze na vstupu nic pripojeneho nema a nebo zapina a vypina. To same co se deje tobe
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
-
Já mám centrálu KRAFTECH KT-6500 jakej z ní leze sínus netušim nikde jsem k ní nenašel manuál nebo technický data.
-
..mne robilo to isté na 4.5kW Tusone, skúšal som zapojiť sínusový filter (LC filter), čo bol k frekvenčnému meniču a ako tak to išlo Aj keď občas to zblblo.... na invertorovom Kipore všetko ide bez problémov..Staffrat píše:Jinak tady jsem nahrál co to dělá když se nahodí centrála.
-
- Lokalita: SO, SK
Victron sa zaoberal dosť rozsiahlym testom generátorov. A aj tak oni odporúčajú invertorovú
a ešte musí byť správne uzemnená.
Ak centrála nespĺňa požiadavky, potom je v MultiPlusoch aj Quattrách položka Weak AC.
No asi len hľadať na youtube video, komu centrála s Axpertom/Effektou funguje
a ako to má napojené.
a ešte musí byť správne uzemnená.
Ak centrála nespĺňa požiadavky, potom je v MultiPlusoch aj Quattrách položka Weak AC.
No asi len hľadať na youtube video, komu centrála s Axpertom/Effektou funguje
a ako to má napojené.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
To: rottenkiwi
nebyl by odkaz na ty centrály?
To: jarinox
jak výkonou centrálu používáš pokud by bala určena jen k dobíjení baterek tak by nemusela mít spoustu kilovatu (myslim)
nebyl by odkaz na ty centrály?
To: jarinox
jak výkonou centrálu používáš pokud by bala určena jen k dobíjení baterek tak by nemusela mít spoustu kilovatu (myslim)
-
- Lokalita: SO, SK
Tu sú testy:
https://www.victronenergy.com/generatortest
https://www.youtube.com/watch?v=suscc6KcNWQ
https://www.victronenergy.com/generatortest
https://www.youtube.com/watch?v=suscc6KcNWQ
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
-
To: Rottenkiwi
Děkuji
Děkuji
-
Dneska žena potřebovala vysávat zapla centrálu píchla tam vysavač 1800W a nabíjíme
-
Tak nabíjení centrálou vyřešilo připojení vysavače do centrály a nabíječka nabijí.
Teď tu vylezl jinej problém v tomhle okamžiku mi Axpert ukazuje napětí na bateriích 23V ale když vezmu měřák a změřim přímo baterky tak tam mám 27,4V Když budu nabíjet a nabiji na float 27V tak reálné napětí na bateriích bude 32,1V To už mi připadá jako trochu přebitý.
Nevíte někdo náhodou kolik by mělo být napětí na bateriích když jsou nabité?
Mám tam serioparalelně 8V Trojan T-875
http://www.trojanbattery.com/pdf/datash ... Sheets.pdf
Teď tu vylezl jinej problém v tomhle okamžiku mi Axpert ukazuje napětí na bateriích 23V ale když vezmu měřák a změřim přímo baterky tak tam mám 27,4V Když budu nabíjet a nabiji na float 27V tak reálné napětí na bateriích bude 32,1V To už mi připadá jako trochu přebitý.
Nevíte někdo náhodou kolik by mělo být napětí na bateriích když jsou nabité?
Mám tam serioparalelně 8V Trojan T-875
http://www.trojanbattery.com/pdf/datash ... Sheets.pdf
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokud ten rozdíl napětí není dán úbytkem na kabelech, tak je možno provést rekalibraci napětí Axperta. Software k tomu byl na http://www.ostrovni-elektrarny.cz Já to dělal u verze 48V PWM po upgrade firmware. Pokud tam ten software není, tak snad bych ho u mě někde našel. Je k tomu ještě potřeba zdroj referenčního napětí (2 hodnoty - min a max) a propojení s PC.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Úbitek napětí na kabelech není tak velkej pohybuje se v desetinách voltu.
Vzhledem k tomu že Axpert je fungláč tak jsem kontaktoval prodejce nerad bych se v tom šťoural a pak se hádal o záruku.
Uvidim až se ozve co s tim udělá.
Ale díky za odkaz kdž dojde na nejhorší určitě se hodí.
Vzhledem k tomu že Axpert je fungláč tak jsem kontaktoval prodejce nerad bych se v tom šťoural a pak se hádal o záruku.
Uvidim až se ozve co s tim udělá.
Ale díky za odkaz kdž dojde na nejhorší určitě se hodí.
-
Som zvedavy ako to poriesis, typujem to ze mesiac budes bez menica a aj tak nic nevymyslia. Odkial si ho kupil?
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
-
Koupil jsem ho tady
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 2400w-plus
No doufám že to tak nebude zatím se neozvali.
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 2400w-plus
No doufám že to tak nebude zatím se neozvali.
-
Mám problém s měřením napětí stejným střídačem ( Axpert MKS 3K plus ).. Ten návod na ostrovnich elektrárnách je ale psán pro jiné verze a napětí baterek ! Je to vyzkoušeno , že to funguje i na jiných než jsou psány??rva píše:Pokud ten rozdíl napětí není dán úbytkem na kabelech, tak je možno provést rekalibraci napětí Axperta. Software k tomu byl na http://www.ostrovni-elektrarny.cz Já to dělal u verze 48V PWM po upgrade firmware. Pokud tam ten software není, tak snad bych ho u mě někde našel. Je k tomu ještě potřeba zdroj referenčního napětí (2 hodnoty - min a max) a propojení s PC.
Díky za info.. M.
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 698 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od KoronCZ
-
- 5 Odpovědi