Panely dávají větší výkon než Wp
Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
-
- Lokalita: Jižní morava
- Výkon panelů [Wp]: 1000/nové 4100
- Kapacita baterie [kWh]: 3
Re: Panely dávají větší výkon než Wp
Proč nedůvěřujete Epsolaru ? Jaký máte typ? Mám Epsolar 2210A a přesný je. Odzkoušeno na stole, měření Fluke. Hodnoty velmi přesné, měření jsem dělal na popud že více lidí píše že jsou hodnoty mimo. Za mě mohu potvrdit že jak U tak I jsou naprosto až obdivuhodně přesné. Měl jsem štěstí na dobrý kousek??? Tím jsem si dovolil nepoužívat externí bočníky a vyčítám přes modbus hodnoty přímo.vlkazajac píše:Samozrejme Vám to prajem, ale je to vskutku moc. Ani keby bolo -15, také prúdy by tam nemali byť. Epsolaru nedôverujem, ukazuje hodnoty vo veľkom rozptyle. Čínsky merák - nehovoríte nič o tom, že ste ho nejakým spôsobom kontrolovali. Klešťák - asi presný nebude, nemám skúsenosť.
Keby ste zohnali klasický bočník a mohli to zmerať presne, bolo by fajn.
Mne sa podarilo zaznamenať najväčší prúd 9,2 A do 27,2 V za PWM regulátorom na paneli 250 Wp. Na pár sekúnd pri vonkajšej teplote okolo 5°C.
Díky.
Ostrov: EASUN IGrid VX IV 5.6kW @48V(zatím 2kWh) + 10 x 410Wp
předchozí MUST PV18-2K HM,3KVA/2.4KW, 24V, 40A MPPT; 4x255Wp Benq panely, olovo 24V 170Ah
předchozí MUST PV18-2K HM,3KVA/2.4KW, 24V, 40A MPPT; 4x255Wp Benq panely, olovo 24V 170Ah
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
co se mohlo události stůjce tohoto vlákna udít , z dostupných informací mne napadá jediné logické a to koncentrace záření . Jedině koncentrací lze natolik významě překročit nominální parametry . Otázkou je , pokud tato událost byla důvodem oněch 11A z 8A-ového , zda-li se jednalo o cílené snažení či náhodnou souhrou okolností (někdo v blízkém okolí otevřel okna nebo jiná manipulace s reflexními plochami) .
Elektronům zdar
co se mohlo události stůjce tohoto vlákna udít , z dostupných informací mne napadá jediné logické a to koncentrace záření . Jedině koncentrací lze natolik významě překročit nominální parametry . Otázkou je , pokud tato událost byla důvodem oněch 11A z 8A-ového , zda-li se jednalo o cílené snažení či náhodnou souhrou okolností (někdo v blízkém okolí otevřel okna nebo jiná manipulace s reflexními plochami) .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- R.I.P.
JJ, to ma napadlo tiež a zároveň sa vynára otázka, aké to mohli byť porcie prúdu v zime, keď okrem krásnych reflexných plôch od zasneženého terénu bolo niekedy aj - 15°C ( snáď ). Asi nemožno ignorovať ani poznámku od rottenkiwi o fyzikálnych limitoch.
mpro, rozhodne sa nechcem hádať, ale bude zaujímavé nájsť tomu koreň. Veď keby panely aj nám ostatným dávali + 10 % viac, svetový mier by bol na dosah ......
Ja mám len Epsolar RN s externým displejom MT-5, ten ukazuje naozaj haluze, tak som tú hanbu hodil na všetky Epsolary. Sorráč, pripúšťam, že ten Váš ukazuje pravdivé dáta.
mpro, rozhodne sa nechcem hádať, ale bude zaujímavé nájsť tomu koreň. Veď keby panely aj nám ostatným dávali + 10 % viac, svetový mier by bol na dosah ......
Ja mám len Epsolar RN s externým displejom MT-5, ten ukazuje naozaj haluze, tak som tú hanbu hodil na všetky Epsolary. Sorráč, pripúšťam, že ten Váš ukazuje pravdivé dáta.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
Měřák jsem dal přímo na panely jednak z toho důvodu abych věděl, že epsolar dělá MPPT. Ono mu totiž občas hrábne a drží se špatného napětí. A druhý důvod je, že kdybych to dal k baterce, tak mi to bude odečítat zátěž. Takto prostě přibližně vidím okamžitý výstup z panelů a to mi vyhovuje.
Epsolar sice zobrazuje údaje na displeji, ale nezobrazuje watty. Jen napětí a proudy a jen jednu položku na displej. Takže se tím proklikat a pak si to vynásobit je o ničem.
EPsolar (3210A) mi prostě někdy ukazuje pěknou divočinu, takže chci mít druhý měřák.
Panely mám na zahradě tak 30m za domem. Jsou natočené na sever. Na východ je náš a sousedův dům, na severu (před panelama) je jen pole a pak les. A a západ je louka a les. Netuším od čeho by se mohlo slunce na panely odrážet.
V zimě jsem ještě jel na 12V a tam je epsolar limitován na 30A (390W) na výstupu, takže jsem limity panelů nemohl otestovat. Nyní jsem přešel na 24V a nestačil jsem se divit co mi z panelů leze, a proto se zde ptám. První co mě napadlo, že se jedná o špatně označené panely. V panelech se moc nevyznám, ale žil jsem v domnění, že zkratový proud je max proud panelu.
Nyní jen čekám na slunečný den kdy budu doma a snad budu chytřejší.
Epsolar sice zobrazuje údaje na displeji, ale nezobrazuje watty. Jen napětí a proudy a jen jednu položku na displej. Takže se tím proklikat a pak si to vynásobit je o ničem.
EPsolar (3210A) mi prostě někdy ukazuje pěknou divočinu, takže chci mít druhý měřák.
Panely mám na zahradě tak 30m za domem. Jsou natočené na sever. Na východ je náš a sousedův dům, na severu (před panelama) je jen pole a pak les. A a západ je louka a les. Netuším od čeho by se mohlo slunce na panely odrážet.
V zimě jsem ještě jel na 12V a tam je epsolar limitován na 30A (390W) na výstupu, takže jsem limity panelů nemohl otestovat. Nyní jsem přešel na 24V a nestačil jsem se divit co mi z panelů leze, a proto se zde ptám. První co mě napadlo, že se jedná o špatně označené panely. V panelech se moc nevyznám, ale žil jsem v domnění, že zkratový proud je max proud panelu.
Nyní jen čekám na slunečný den kdy budu doma a snad budu chytřejší.
-
- R.I.P.
"...Jsou natočené na sever. ..."
No tento rok je to zatiaľ najväčšie prekvapenie. A my blbci ich strkáme kamsi na juh a čakali by sme viac. Niečo tu nesedí !
No tento rok je to zatiaľ najväčšie prekvapenie. A my blbci ich strkáme kamsi na juh a čakali by sme viac. Niečo tu nesedí !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
Sorry, samozřejmě že na jih. Pomotal jsem to. Zase takovej blb nejsem, abych dával panely tak, že na ně nezasvítí. A nejlépe článkama k zemi, že?
-
- Lokalita: Hlučín
Ty špičky(5364W) v zimě neexistujou,slunce je nakloněno jinde oproti panelům a jeho intenzita je slabší.Já dosahuji špiček s 49°náklonem panelů kolem dubna a pak září,pak červenec s nejbližším sluncem k zemi skoro dosahuje špiček(5000W).Sníh a jiné odrazové plochy světla podporují mizernou intenzitu slunce v zimě,ale ani z daleka nevytáhnou panely na maximum jako v ideálním sklonu(elevaci) Slunce vůči panelům a jeho blízkosti k Zemi.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Lokalita: SO, SK
Ja som mal dnes ďalšiu špičku na úrovni 2059 W.
Ale to bolo pri napatí 58.6 V. Skratový prúd mám 8.91 A.
Takže 58.6 x 8.91 x 4 = 2088 W.
Takže stále som pod úrovňou skratového prúdu a to mám celé okolie trakera
vystlané reflexnými pásmi Al, čo sa dávajú na sklo auta v zime.
Ale to bolo pri napatí 58.6 V. Skratový prúd mám 8.91 A.
Takže 58.6 x 8.91 x 4 = 2088 W.
Takže stále som pod úrovňou skratového prúdu a to mám celé okolie trakera
vystlané reflexnými pásmi Al, čo sa dávajú na sklo auta v zime.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
- Lokalita: SO, SK
Tu je pre názornosť porovanie dňa, s peakom a dňa po ňom, keď bolo od rána až skoro do večera jasno.
Pre ten peak platí to čo som uviedol včera.
Dnešok, ako vidíte, znamenal teplé panely a napatie kleslo na 52.75 až 55.94 V,
takže panely podávali ustálený výkon, veľmi ďaleko pod včerajším peakom.
Pre ten peak platí to čo som uviedol včera.
Dnešok, ako vidíte, znamenal teplé panely a napatie kleslo na 52.75 až 55.94 V,
takže panely podávali ustálený výkon, veľmi ďaleko pod včerajším peakom.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
-
Tak je to jak říkáte. Když několik hodin pere slunce, tak mám po poledni celkem stabilní výstup 420 - 430W (+ cca 15W ztráta na kabelech). Na panelech jsem infra teploměrem naměřil max 49°C. Zajímavé je, že proud je stabilně trochu nad uvedeným zkratovým proudem...
Když se slunce schová za mrak a po chvilce vyjde, tak mi výstup vyskočí nad 500W a pomalu klesá. Na takový extrém jako v den založení tématu jsem už znovu nenarazil. Nyní je výrazně tepleji, takže to asi bude tím.
Díky za rady, zase jsem o něco chytřejší.
Když se slunce schová za mrak a po chvilce vyjde, tak mi výstup vyskočí nad 500W a pomalu klesá. Na takový extrém jako v den založení tématu jsem už znovu nenarazil. Nyní je výrazně tepleji, takže to asi bude tím.
Díky za rady, zase jsem o něco chytřejší.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
řekl bych že ony mejí špatné štítky , přesněji patří na slabší .
Elektronům zdar
řekl bych že ony mejí špatné štítky , přesněji patří na slabší .
Trvalá proud by se měl pohybovat kolem Imp , reálně pod Imp . Třeba můj 125Wp má udávaný Isc 8,28A a přitom píky (vychlazenej + náhlé nestíněné osvícení ) nad Isc , třeba 9.05. 2017 8,82A . Jenže při trvalým osvitu dává kolem 6A , přičemž udaný Imp má 7,10A . Vše je závislé především na teplotě .Ohm711 píše: Zajímavé je, že proud je stabilně trochu nad uvedeným zkratovým proudem...
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 33 Odpovědi
- 2661 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od JonasPP