Výměna konektorů na panelu
Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
-
Výměna konektorů na panelu
Na mých panelech Avancis mám konektory MC3, přemýšlím, že bych je vyměnil za konektory MC4, protože MC3 konektory mně nepřijdou tak dobré a bezpečné jako MC4. Měnil někdo konektory u panelů za MC4 nebo jste použili konektory, které byly na panelech (MC3 nebo i jiné)?
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Re: Výměna konektorů na panelu
Zdravím, já používám jen ty MC-4 i na odvodech z panelu, na panelech jsou už většimou jen ty MC-4. Když pak potřebuji přidat další panel, tak to propojím slučovačem pro MC-4 vedle sebe a je to rychlovka.xmasin píše:Na mých panelech Avancis mám konektory MC3, přemýšlím, že bych je vyměnil za konektory MC4, protože MC3 konektory mně nepřijdou tak dobré a bezpečné jako MC4. Měnil někdo konektory u panelů za MC4 nebo jste použili konektory, které byly na panelech (MC3 nebo i jiné)?
https://www.i4wifi.cz/Solarni-panely-1/ ... emale.html
https://www.i4wifi.cz/Baterie-a-nabijen ... aram=MC4-P
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
Bohužel mám na panelech ještě MC3 konektory, proto uvažuji o jejich výměně. Ty slučovače chci taky použít, akorát za ně ještě doplním oddělovací diodu. Za rozumné peníze jde všechno sehnat na Aliexpresu
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Asi jde o to, jak jsou panely přístupné. Na střeše, kde k nim nemůžu, jsou konektory MC4 a i ty slučovače z Číny. Ale na terase, kde je zadní strana dobře přístupná, jsem konektory, ke kterým nemám protikusy, normálně ucvaknul a krajní kabely napájel k vedení do regulátoru. Je to 3x paralelní zapojení 3 panelů v sérii. Zrovna dnes jsem to obcházel, kontroloval a měřil proudy klešťákem. Zatím vše OK.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Můžeš dát link na ty slučovače MC-4, MC-4 diodu a MC-4 konektoru z Aliexpresu ??, klidně i na SZ, dík ....xmasin píše:Bohužel mám na panelech ještě MC3 konektory, proto uvažuji o jejich výměně. Ty slučovače chci taky použít, akorát za ně ještě doplním oddělovací diodu. Za rozumné peníze jde všechno sehnat na Aliexpresu
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
Chci je brát odsud https://maylarsolar-products.aliexpress ... def18FudQK ale prodejců je na Aliexpressu víc.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
K montáži jsou potřeba lisovací kleště, stačí standart na fastony. Kupuju je dycky v balení aspoň po 10 párech, vyjde to levněj. Pozor na to, některý jsou jenom do průřezu 4mm2, některý do 6mm2, ale ty se zase úplně nestáhnou na některých 2.5mm2 kabelech z panelů. Z paralelního spojování stringů bez jištění bych měl strach, určitě to výrobce panelů nedoporučuje. Ale mají tam i MC4 M/F s pojistkou, snad se dá ta pojistka vevnitř vyměnit. Ale 15USD je docela darda, a navíc kvůli tomu lozit někde po střeše - raděj stringy stáhnout někde do krabice, kde se dají pojistky a příp. nějaký měření a možná to ani nevyjde dráž.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Kleště jsem si koupil na Aliexpresu přímo na MC4 konektory za 30 USD i poštovným.
Pojistky v konektorech jdou vždycky vyměnit, tady jich mají 10 ks za 40 USD a to není tak špatné https://www.aliexpress.com/item/10-PCS- ... 5490af122a
Koukal jsem do specifikace a na panelech mám 2,5 mm kabel, takže musím dát pozor, abych na výměnu koupil správné konektory.
Budu mít celkem 9 stringů po třech panelech sériově a chtěl jsem jistit vždy celé pole, takže 2x 3s4p a pak jedno 3s samostatně, ale budu dávat oddělovací diody. A možná bych dal za diodu i rozumnou pojistku, stahovat stringy samostatně by se mně dost prodražilo v kabelech, byť by asi bylo zajímavý mít možnost měřit každý string samostatně.
Pojistky v konektorech jdou vždycky vyměnit, tady jich mají 10 ks za 40 USD a to není tak špatné https://www.aliexpress.com/item/10-PCS- ... 5490af122a
Koukal jsem do specifikace a na panelech mám 2,5 mm kabel, takže musím dát pozor, abych na výměnu koupil správné konektory.
Budu mít celkem 9 stringů po třech panelech sériově a chtěl jsem jistit vždy celé pole, takže 2x 3s4p a pak jedno 3s samostatně, ale budu dávat oddělovací diody. A možná bych dal za diodu i rozumnou pojistku, stahovat stringy samostatně by se mně dost prodražilo v kabelech, byť by asi bylo zajímavý mít možnost měřit každý string samostatně.
-
jsem myslel krabici s jištěním a měřením někde na půdě, obvykle se kousek místa najde. Dioda je min. 1V úbytek, a přijde mi to škoda, zttratit 80W na diodách. Otázka je, co je v těch MC4 za diody, jestli jsou to schottky, jaký mají závěrný napětí a jakej doopravdy snesou proud, protože jsou bez chlazení. Já musel dát diody před midnite, protože v něm nejsou a při zkratu na panelech jde komplet elektrika z baterek přes substrátový diody fetů na vstup, a 80A nožovka tak hned nevypne (je u midnite přibalenej papír se zkříženejma hnátama) a taky proto, že mám boiler připojenej před regulátorem. Uvažoval jsem ještě o "FET diodě" ale nechtělo se mi to bastlit. Výhodou je podstatně nižší úbytek i při velkejch proudech.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Bohužel dvě pole budou na dřevěné stodole s plechovou střechou, tam se mně cokoliv potencionálně hořlavého nechce moc dávat.
Diody chci zkusit objednat, abych zjistil, jaké jsou. Když jsem si psal s výrobcem regulátoru, tak diody doporučoval pokud bude zapojeno více než 5 stringů paralelně s různými osvity, což budu mít.
Diody chci zkusit objednat, abych zjistil, jaké jsou. Když jsem si psal s výrobcem regulátoru, tak diody doporučoval pokud bude zapojeno více než 5 stringů paralelně s různými osvity, což budu mít.
-
Plechová skříň podložená 1cm cetrisem nebo všude min 3.5cm od dřeva s krytím IP54 riziko požáru nezvýší, ale výrazně zvýší servisovatelnost zařízení.
-
Musel bych použít ten Cetris, ale není to zas tak špatný nápad. Otázka je, jak jistit panely, který mají Impp 2,4A a Isc 3,15A. Nevím, jestli seženu pojistku 2,5A nebo 3A. A jistit oba póly nebo jen +?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 759 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od xmasin
-
- 0 Odpovědi