montaz na balkone, predpisy slovensko
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
montaz na balkone, predpisy slovensko
v ramci znizovania uctov za elektrinu zvazujem montaz solarnych panelov na balkone na byte v bytovom dome.
s cim si lamem hlavu je stavebna legislativa ktoru musim dodrzat. je nejaky predpis ktory mi uklada ohlasovaciu povinnost na takuto montaz stavebnemu uradu alebo nejakemu inemu organu ? je potrebny suhlas ostatnych vlastnikov bytov v bytovom dome ?
len pre istotu, zaujimaju ma predpisy na slovensku (kedze ta legislativa je trochu ina ako v cechach)
s cim si lamem hlavu je stavebna legislativa ktoru musim dodrzat. je nejaky predpis ktory mi uklada ohlasovaciu povinnost na takuto montaz stavebnemu uradu alebo nejakemu inemu organu ? je potrebny suhlas ostatnych vlastnikov bytov v bytovom dome ?
len pre istotu, zaujimaju ma predpisy na slovensku (kedze ta legislativa je trochu ina ako v cechach)
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: montaz na balkone, predpisy slovensko
Šel bych na to z druhé strany. Kolik panelů chci instalovat? Čtyři? To je 4 x 250 = 1000 Wp. Za ideálních podmínek tyto panely vyrobí za rok zhruba 1000 kWh. Mám ideální podmínky? Teda směr jih a sklon kolem 50 stupňů? Kolik teda mohu maximálně ušetřit? Výroba je hlavně v létě a kolem poledne. Jsem schopen v létě tuto energii smysluplně využít? Obvykle pak zjistíš, že ekonomicky to moc dobře nevypadá.
Jó, pokud se jedná o koníček, tak pak je běžné, že do koníčka se dávají peníze a je ztrátový.
Jó, pokud se jedná o koníček, tak pak je běžné, že do koníčka se dávají peníze a je ztrátový.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Urcite by som podal ziadost na bytove druzstvo, resp. spravcu domu. Kedze to aj meni vzhlad domu.
Svojho casu som to v bytovke tiez takto chcel a v Kosiciach mi spravca dal najavo ze si mam poziadat o povolenie hlavneho architekta Kosic, nakolko menim vzhlad bloku. Blok bol kompletne rekonstruovany, zatepleny atd....
Svojho casu som to v bytovke tiez takto chcel a v Kosiciach mi spravca dal najavo ze si mam poziadat o povolenie hlavneho architekta Kosic, nakolko menim vzhlad bloku. Blok bol kompletne rekonstruovany, zatepleny atd....
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
1. Povolenie od vlastnikov budovy cez spravcu domu, alebo napriamo.
2. Povolenie od distribucky ak budes vyrabat EE a pripajat sa do siete. K tomu potrebujes aj to povolenie z bodu 1. a kopec inych papierov.
Ked si to cele spocitas, tak bud sa na to vykasli (papierovanie) a sprav to bez papierov, alebo sa na to vykasli a a nechaj FVE tak, lebo navratnost je aj tak otazna...
2. Povolenie od distribucky ak budes vyrabat EE a pripajat sa do siete. K tomu potrebujes aj to povolenie z bodu 1. a kopec inych papierov.
Ked si to cele spocitas, tak bud sa na to vykasli (papierovanie) a sprav to bez papierov, alebo sa na to vykasli a a nechaj FVE tak, lebo navratnost je aj tak otazna...
1kWp, 1kW GTI SUN-1000G, batt 240Ah 24V
-
Ale no tak, stale len navratnost, ak je to hobby?
Povolenie od DS?
Ak bude riesit nejaky poloostrovmy menic, kaslal by som na distribucku, tak ako kasle vacsina z nas tu na fore... Je to moje zariadenie...
Ak bude riesit nejaky on-grid, tak je na nom aby si ustrazil prebitky doma, ak ma stary elektromer stale ako vacsina v bytovkach a ni to nemusi riesit docasu.
Povolenie od DS?
Ak bude riesit nejaky poloostrovmy menic, kaslal by som na distribucku, tak ako kasle vacsina z nas tu na fore... Je to moje zariadenie...
Ak bude riesit nejaky on-grid, tak je na nom aby si ustrazil prebitky doma, ak ma stary elektromer stale ako vacsina v bytovkach a ni to nemusi riesit docasu.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
-
No u nás je povoleno zasklívat balóny bez povolení SVJ a už skoro polovina má zaskleno. Takže když to zasklím solárními panely, tak by to mělo být také v pořádku. Nikde tam nemáme uvedené že povolené zasklení musí být jen s čirého skla.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
vacsina mojej spotreby suvisi s mojim malym akvariom v ktorom mam diskusy. pripajanie do siete tam neplanujem, nepotrebujem ho.
pre potreby akvaria musim uz riesit zalohu DS (mal som uz problemy s vypadkami elektriny, udrzbami a ta technika musi bezat). v ramci tohto aqua hobby je prihodenie solarnych panelov len dalsia moznost ako mat dalsi zdroj energie. prepoj na DS v tomto pripade bude len na dobitie baterii v pripade ze poklesnu pod uroven na ktoru bude dimenzovane ich vybijanie. to je ale mimo temy.
ta rada s tym zasklievanim balkona inak nieje zla, skusim sa pozriet aj na taku alternativu
pre potreby akvaria musim uz riesit zalohu DS (mal som uz problemy s vypadkami elektriny, udrzbami a ta technika musi bezat). v ramci tohto aqua hobby je prihodenie solarnych panelov len dalsia moznost ako mat dalsi zdroj energie. prepoj na DS v tomto pripade bude len na dobitie baterii v pripade ze poklesnu pod uroven na ktoru bude dimenzovane ich vybijanie. to je ale mimo temy.
ta rada s tym zasklievanim balkona inak nieje zla, skusim sa pozriet aj na taku alternativu
-
Najprv skoc za svojim spravcom co ti on na to povie. To bude najmudrejsie, od neho sa to bude vyvijat dalej.
Znamy zasa sa nikoho nepytal a surovo na balkonove zabradlie pripevnil konstrukciu dole a dal na stojaka panely.
Hore na strop zasa urobil vysunutu striesku a je z panelov.
Byva na prvom poschodi, akurat sme sa smiali ze nesmie nasrat susedov aby mu na striesku nieco nezhodili.
Znamy zasa sa nikoho nepytal a surovo na balkonove zabradlie pripevnil konstrukciu dole a dal na stojaka panely.
Hore na strop zasa urobil vysunutu striesku a je z panelov.
Byva na prvom poschodi, akurat sme sa smiali ze nesmie nasrat susedov aby mu na striesku nieco nezhodili.
-
Ved pohoda. Pytal sa na legislativu, tak dostal odpoved To ze vacsina to robi "na cierno" ako argument neberiem. Potom sa staci pozriet na fasady panelakov ako vyzeraju a budeme lamentovat ze preco to v tom zahranici vyzera lepsie... To iste plati o pripojeni do siete bez ohladu na pretoky, ak raz legislativa hovori ze na pripojenie do distribucky je potrebna zmluva. Ale v tomto pripade sa asi o pripajani do DS nebavime...mobilik píše:Ale no tak, stale len navratnost, ak je to hobby?
Povolenie od DS?
1kWp, 1kW GTI SUN-1000G, batt 240Ah 24V
-
- R.I.P.
Zdravim, tohle by me tedy zajimalo. Jak to myslite ze to "vetsina" dela nacerno? Z jakeho hlediska nacerno? Kterou "vetsinu" vlastne mate na mysli? Kdo to je ta "vetsina" konkretne? A co by z toho krome rizika pokuty od DS pri dodavkach do DS bez licence ta zde zminena vetsina mela?Igy píše:To ze vacsina to robi "na cierno" ako argument neberiem.
-
- Lokalita: Praha 6
Čím míň toho na sebe různým úřadům oznámíte, tím menší budete mít s nimi problémy. To je moje taktika a zatím funguje.
Nemám rád tenhle stát.
-
- R.I.P.
Dobré je získať fundované informácie na inom úrade toho významu. Aký je zákon, aká je prípadná pokuta, ako vedia poradiť. S bubnom sa na zajace nechodí.
Ale ! Videl som 4 m oceľovo-sklené zábradlie na paneláku pri rekonštrukcii po 30 rokoch. Horná strana zavetrená skrutkou do dreva do dreveného obkladu pero-drážka. Ehm...... Trocha s presahom, ale dali by sa namontovať aj 3 štandardné panely, to je 60 kg naviac aj s nejakým pridaným momentom...... Zábradlie je konštrukčný prvok stavby a mal by to niekto posúdiť, kto toho vie viac, ako my, poväčšine. Tak len tak mirnix-dirnix to stavebný úrad či bytové družstvo povoľovať nebude, to chápem.
Architekt chce byť tiež vypočutý, aspoň niekde.
Ale ! Videl som 4 m oceľovo-sklené zábradlie na paneláku pri rekonštrukcii po 30 rokoch. Horná strana zavetrená skrutkou do dreva do dreveného obkladu pero-drážka. Ehm...... Trocha s presahom, ale dali by sa namontovať aj 3 štandardné panely, to je 60 kg naviac aj s nejakým pridaným momentom...... Zábradlie je konštrukčný prvok stavby a mal by to niekto posúdiť, kto toho vie viac, ako my, poväčšine. Tak len tak mirnix-dirnix to stavebný úrad či bytové družstvo povoľovať nebude, to chápem.
Architekt chce byť tiež vypočutý, aspoň niekde.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 985 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od fanfox
-