FVE na ohřev TUV a temperovaní objektu
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Re: FVE na ohřev TUV a temperovaní objektu
Vzal bych jako základ zapojení jež prezentoval youda. 8 panelů s měničem na každý bojler s možností přepojit na 2 topná tělesa v aku nádrži. Každý systém musí mít svoje těleso. Vzhledem k velikosti bojlerů bych tohle neřešil žádnou automatikou, systém bude mít co dělat ohřát vodu. viz. https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a- ... teple-vody
Takže buď topit do bojleru na teplou vodu, nebo do aku na temperování.
Takže buď topit do bojleru na teplou vodu, nebo do aku na temperování.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
Jednoduchý systém aby jsi po nahřátí bojleru začal nahřívat druhý je mít termostat který má spínací i rozpínací kontakt a v momentě kdy nahřeje sebe přepne a pošle to na další bojler takto můžeš mít za sebou bojleru kolik chceš když bude poslední akumulacka bude nahřívání až po té co budeš mít teplé bojlery jednoduché a celkem spolehlivé
-
- R.I.P.
Pokud jsou dva bojlery, stacilo by i obehove cerpadlo a druhy pouzit jen jako zasobnik. Ja mam tahhle napriklad paralelne lazenska kamna s elektrickym dohrevem (1000W) a bojler (1500W). Vetsinou hreje bojler a lazenaky pripadne slouzi jako dalsi zasobnik abych nemusel prepinat. Samozrejme ano, musi se zas zapinat cerpadlo a pokud neuzavru ventil od lazenaku a lazenaky jsou jeste studene, tak se mi micha voda z bojleru se studenou s lazenakama, nicmene je to taky jedno z moznych reseni, proste tu vodu vymenitdiablo007 píše:Jednoduchý systém aby jsi po nahřátí bojleru začal nahřívat druhý je mít termostat který má spínací i rozpínací kontakt a v momentě kdy nahřeje sebe přepne a pošle to na další bojler takto můžeš mít za sebou bojleru kolik chceš když bude poslední akumulacka bude nahřívání až po té co budeš mít teplé bojlery jednoduché a celkem spolehlivé
-
Jenže oběhové čerpadlo ti bude krom jeho pořizovací ceny jen ubirat energii termostat už co je v bojleru teoreticky má 3 kontakty takže využijete co už tam máš. Když topis zadarmo dřevem tak oběhové čerpadlo je jediný způsob jak ho dostat do druhé nádoby tam je to v pořádku
-
- R.I.P.
To je pravda, leč ta spotřeba oběhovky je tak malá vzhledem ke spotřebě při ohřevu vody, že bych to asi klidně i zanedbaldiablo007 píše:Jenže oběhové čerpadlo ti bude krom jeho pořizovací ceny jen ubirat energii termostat už co je v bojleru teoreticky má 3 kontakty takže využijete co už tam máš. Když topis zadarmo dřevem tak oběhové čerpadlo je jediný způsob jak ho dostat do druhé nádoby tam je to v pořádku
-
Ale pokud nemáš trubky co by umožňovali honit vodu mezi bojlerama což asi nemají tak termostat je nejrozumnější řešení
-
Aby ta ekonomika fungovala, je potřeba se občas vysprchovat a dát si vanu.luky píše:Kde všichni berete tu ekonomickou výhodnost FVE ohřevu TUV? Vážně jsem o tom taky uvažoval, ale nevychází mi to.
Můj případ (rodina 2+2): TUV denně 3,6kWh (průměr za posledních 5 měsíců), cca 3,5Kč/kWh (přímotop 20h NT, zatím). V topné sezoně ohřev dřevem, tj. FV by mohla řešit 5-6měsíců v roce, tj. úspora cca 2000Kč/rok. Ani když budu akceptovat 10ti letou návratnost mi nevychází, že by to šlo za 20t.Kč postavit. Jsem nevhodnej příklad nebo mám někde ve výpočtu chybu?
3.6kWh TUV vytočím za den v pohodě sám -> zkontroluj děcka, jestli to mytí neflákaj.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Není nejlevnější, ale umí to zařídit od A do Z:Kytlice píše:...
- nezná někdo firmu (a tuto doporučit), která by takový to projekt mohla uskutečnit?
...
Ostrovní elektrárny s.r.o.
Ing. Martin Kolařík
+420 608 812 787
info@ostrovni-elektrarny.cz
Náves 112, 751 19 Vlkoš u Přerova
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Asi počítaš špatně nebo máte velmi malou spotřebu vody...luky píše:Kde všichni berete tu ekonomickou výhodnost FVE ohřevu TUV? Vážně jsem o tom taky uvažoval, ale nevychází mi to.
Můj případ (rodina 2+2): TUV denně 3,6kWh (průměr za posledních 5 měsíců), cca 3,5Kč/kWh (přímotop 20h NT, zatím). V topné sezoně ohřev dřevem, tj. FV by mohla řešit 5-6měsíců v roce, tj. úspora cca 2000Kč/rok. Ani když budu akceptovat 10ti letou návratnost mi nevychází, že by to šlo za 20t.Kč postavit. Jsem nevhodnej příklad nebo mám někde ve výpočtu chybu?
Náš příklad :
Naše rodina je také 2+2 a já jediný chlap
Teď denně vyrábí naše FV-panely (2000Wp) 9-12kWh - vše jde do vody.
Momentů kdy se vypne fotovoltaika je jen málo a jen později odpoledne.
Vše spotřebujeme, od začátku května (2.5.2023) jede i pračka na termostatický ventil přívod na 40Stupňů.
Ale šla i předtím, někdy 35, jindy 30 Stupňů, jen bojler je teď neustále na 60-70 Stupňů.
Dnes například byli i 2 pračky.
Fakt mě v tomto případě nevadí cca 100Wh denně za oběhové čerpadlo, je to velmi efektivní a návratnost jsem počítal na cca 2 roky již před 4 roky
Pokud hlásí ošklivo, omezíme provoz pračky a s teplou vodou vydržíme se sprchováním i 3 dny zcela bez energie ze sítě.
Schema a on-line foto teploty bojlerů a výroba celkem od 21.5. kdy to i měřím :
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
Celkem 7,4kWp a dále roste.
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí...
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí...
-
PS: pokud nás teď stojí plus mínus s distribucí 1kWh / 46Centů je úspora za 24 dnů lehce přes 100Eur... Nebo ?
Ale chápu co je 20h tarif s uzamčenou cenou na 1-3roky... Ale tu každý nemá a brzy nebude mít nikdo...
Ale chápu co je 20h tarif s uzamčenou cenou na 1-3roky... Ale tu každý nemá a brzy nebude mít nikdo...
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Jestli to nebude tím, že to počítal před 4 lety.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Před 4 roky nás stála 1kWh / 28Centů Zlaté časy...pibi píše:Jestli to nebude tím, že to počítal před 4 lety.
-
Zde je varianta další, odstranil jsem všechny naše reklamní prvky, tak snad je to O.K
Pokud se tím někdo nechce zabývat a vodu přečerpávat, Logitex vyrábí variantu DUO.
Kdy po ohřátí zásobníku vody s pitnou vodou přepne LXDC BOX na druhou spirálu (třeba v akumulačce) a celý systém funguje dál a ani kWh nezůstane na střeše.
Pokud teplota pitné vody klesne (já jedu na 74 Stupňů) zase se automaticky přepne na prioritní ohřev.
Pokud se tím někdo nechce zabývat a vodu přečerpávat, Logitex vyrábí variantu DUO.
Kdy po ohřátí zásobníku vody s pitnou vodou přepne LXDC BOX na druhou spirálu (třeba v akumulačce) a celý systém funguje dál a ani kWh nezůstane na střeše.
Pokud teplota pitné vody klesne (já jedu na 74 Stupňů) zase se automaticky přepne na prioritní ohřev.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Sezóní ohřev TUV + temperování v zimě
od Milano » » v Plánované elektrárny
Sezóní ohřev TUV + temperování v zimě
- 24 Odpovědi
- 1080 Zobrazení