předehřátá voda do myčky, pračky

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: předehřátá voda do myčky, pračky

Příspěvek od Mex »

eman píše: pon říj 28, 2024 9:29 pm Pouštět do pračky teplou vodu je blbost a už jsem to tu psal. To je "úspora" 3x placená.
No vidíš. A já zase říkám, že nám se tohle uspořádání osvědčilo velmi dobře. Zajím nějakých cca 5 let.
Teda vždy jenom cca 1/2 roku, po kterého je dešťovka ve venkovní nadzemní nádrži vyhřátá sluncem.

Až někdy nebudu líný (což se asi bohužel nestane), tak bych k té nádrží ještě dobastlil nějaký samodomo solární kolektor a prodloužil tak teplou sezónu.
Ale na vrcholné léto bych ho asi vždy oddělal, protože ta voda je i tak děsně teplá jen tím, jak se do té nádrže opírá slunko.
Mám udělanou venkovní sprchu, napájenou z té nádrže. A v létě je skoro problém do toho vlézt, jak je to horké.
stano22
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od stano22 »

proasnet píše: pon říj 28, 2024 1:18 pm Já jsem před pár lety přepojil myčku ze studené na teplou a úspora to celkem je. Ale vodu ohřívám solarem, takže v létě kdy je nadbytek teplé vody i elektřiny z FVE, myčka jede prakticky jen za cenu studené vody. Dokonalé to bude, až někdy bude studna, teda pokud nebude moc tvrdá voda...
Ahoj, mas nejake cisla? Co som s tym svojho casu laboroval, tak Boschka 8. seria zoberie na 70°C najsilnejsi program cca 1,2-1,5kWh. Zalezi ale od toho, aky riad umyvas - ked je naozaj plna tanierov a tazkych hrncov, tak berie viacej, pretoze ten riad to teplo zoberie a treba vodu znovu zohriat. Ale uz elektrinou, bez ohladu na to, aku napustis. Celkovo minie umyvacka malo vody, na cyklus max 13-15L. Z toho mam pocit, ze ohrieva vodu len pre hlavnu cast programu, co su nejake cca. 3 litre. Na zvysok pouzijes tym padom teplu aj tam kde netreba, cize to je take setrenie... no neviem. Hlavne, ked to krmis z prebytkov, je to setrenie? Ja mam za myckou aj teplu vodu, ale nakoniec som ostal napojeny na studenu. Pretoze este jedna vec mi vadila - horsie vysuseny riad pri pripojeni na teplu vodu. Pripisujem to tomu, ze do labyrintu v umyvacke sa po skonceni programu napusti tepla voda namiesto studenej a tym padom neprebehne kondenzacna cast susenia na stene umyvacky. Takze jediny benefit - skratenie programu pri teplej vode - tymto pre mna zanikol.

Inak https://www.sevak.sk/wp-content/uploads ... 5-2017.pdf Mozes pocitat s vodou cca 15-17°dH, nedam dopustit na katexovy zmakcovac.
proasnet
Lokalita: Rajecké Teplice
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Příspěvek od proasnet »

stano22 píše: úte říj 29, 2024 6:54 am
proasnet píše: pon říj 28, 2024 1:18 pm Já jsem před pár lety přepojil myčku ze studené na teplou a úspora to celkem je. Ale vodu ohřívám solarem, takže v létě kdy je nadbytek teplé vody i elektřiny z FVE, myčka jede prakticky jen za cenu studené vody. Dokonalé to bude, až někdy bude studna, teda pokud nebude moc tvrdá voda...
Ahoj, mas nejake cisla? Co som s tym svojho casu laboroval, tak Boschka 8. seria zoberie na 70°C najsilnejsi program cca 1,2-1,5kWh. Zalezi ale od toho, aky riad umyvas - ked je naozaj plna tanierov a tazkych hrncov, tak berie viacej, pretoze ten riad to teplo zoberie a treba vodu znovu zohriat. Ale uz elektrinou, bez ohladu na to, aku napustis. Celkovo minie umyvacka malo vody, na cyklus max 13-15L. Z toho mam pocit, ze ohrieva vodu len pre hlavnu cast programu, co su nejake cca. 3 litre. Na zvysok pouzijes tym padom teplu aj tam kde netreba, cize to je take setrenie... no neviem. Hlavne, ked to krmis z prebytkov, je to setrenie? Ja mam za myckou aj teplu vodu, ale nakoniec som ostal napojeny na studenu. Pretoze este jedna vec mi vadila - horsie vysuseny riad pri pripojeni na teplu vodu. Pripisujem to tomu, ze do labyrintu v umyvacke sa po skonceni programu napusti tepla voda namiesto studenej a tym padom neprebehne kondenzacna cast susenia na stene umyvacky. Takze jediny benefit - skratenie programu pri teplej vode - tymto pre mna zanikol.

Inak https://www.sevak.sk/wp-content/uploads ... 5-2017.pdf Mozes pocitat s vodou cca 15-17°dH, nedam dopustit na katexovy zmakcovac.
Ahoj, no přesné čísla nemám, protože jsem se měřením nezabýval. Je to jen pozorováním, že čas je o cca 20 minut kratší, před přepojením zhruba seděl čas podle odhadu z displeje, po přepojení to poskočilo a program je kratší než jeho odhad. Podle grafu příkonu z HA to vidím. Cykly co používáme, mají 2 ohřevy vody, od sebe cca po hodině. A tyto 2 peaky ve výkonu jsou kratší než se studenou vodou. Spirála teda neohřívá vodu z nějakých 7°, ale z vyšší teploty. Samozřejmě, že z přívodu je ztráta, jednak odpuštění chladné vody ( ale bojler je od kuchyně dost blízko ), a jednak ohřátí nádobí a vany. Ale tento výkon na ohřátí by stejně musela udělat spirála, kdyby byla přivedená studená voda.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

Přesně tak :yes: jsou to jen dohady a odhady, nikdy přesná čísla nebudou, to by museli non-stop běžet dvě identické pračky a dva identické programy.
Což nikdo nemá.

Já se spokojil s tím odhadem a tím, že je to ,,jen" přebytek a nevyužitý odpad, tedy to nepokládám za úsporu 3x placenou :D

Jestli se mě povede i přechod na přebytky ohřívanou filtrovanou dešťovku budu velmi spokojený a zas o kousek blíž na cestě k soběstačnosti
stano22

Příspěvek od stano22 »

proasnet píše: úte říj 29, 2024 7:54 am

Ahoj, no přesné čísla nemám, protože jsem se měřením nezabýval. Je to jen pozorováním, že čas je o cca 20 minut kratší, před přepojením zhruba seděl čas podle odhadu z displeje, po přepojení to poskočilo a program je kratší než jeho odhad. Podle grafu příkonu z HA to vidím. Cykly co používáme, mají 2 ohřevy vody, od sebe cca po hodině. A tyto 2 peaky ve výkonu jsou kratší než se studenou vodou. Spirála teda neohřívá vodu z nějakých 7°, ale z vyšší teploty. Samozřejmě, že z přívodu je ztráta, jednak odpuštění chladné vody ( ale bojler je od kuchyně dost blízko ), a jednak ohřátí nádobí a vany. Ale tento výkon na ohřátí by stejně musela udělat spirála, kdyby byla přivedená studená voda.
Záleží od umývačky, ale štandardne skracujú už odhadovaný čas programu, keď v menu nastavíš ako prívod teplú. Raz urobí predumytie teplou (ak je už v trubke), inokedy studenou (čím si dotiahne teplú na vstup pre hlavné umývanie). To je všetko ok. V lete je to podľa mňa irelevantné, pretože máš dosť elektriny z FVE, takže či ten kWh na ohrev vody pustíš z FVE alebo z termiky je v podstate jedno. Zmysel to má skôr v období "temna", ak hreješ TUV lacnejším spôsobom (drevo, plyn), myslím si. Nepozoruješ zmenu v horšom sušení? Máš myčku so zeolithom?
proasnet

Příspěvek od proasnet »

JirkaE píše: úte říj 29, 2024 8:02 am Přesně tak :yes: jsou to jen dohady a odhady, nikdy přesná čísla nebudou, to by museli non-stop běžet dvě identické pračky a dva identické programy.
Což nikdo nemá.

Já se spokojil s tím odhadem a tím, že je to ,,jen" přebytek a nevyužitý odpad, tedy to nepokládám za úsporu 3x placenou :D

Jestli se mě povede i přechod na přebytky ohřívanou filtrovanou dešťovku budu velmi spokojený a zas o kousek blíž na cestě k soběstačnosti
Jediné, co mě to stálo, byla práce 10 minut na přehození ventilu ze studené na teplou. To byla jediná investice do pokusu. Úsporu jsem nějakou viděl, ale jak je velká, mě moc nezajímá. Musel bych do měření investovat spoustu času, který nemám.
proasnet

Příspěvek od proasnet »

stano22 píše: úte říj 29, 2024 8:20 am
proasnet píše: úte říj 29, 2024 7:54 am

Záleží od umývačky, ale štandardne skracujú už odhadovaný čas programu, keď v menu nastavíš ako prívod teplú. Raz urobí predumytie teplou (ak je už v trubke), inokedy studenou (čím si dotiahne teplú na vstup pre hlavné umývanie). To je všetko ok. V lete je to podľa mňa irelevantné, pretože máš dosť elektriny z FVE, takže či ten kWh na ohrev vody pustíš z FVE alebo z termiky je v podstate jedno. Zmysel to má skôr v období "temna", ak hreješ TUV lacnejším spôsobom (drevo, plyn), myslím si. Nepozoruješ zmenu v horšom sušení? Máš myčku so zeolithom?
V zimě topím plynem, a bojler taky v zimě ohřívám plynem.
Myčku mám nějakou starší bosh, co jsem dostal darem, jestli má zeolith vůbec netuším.
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

V začátcích naší FVE, kdy jsem ještě neměl k dispozici pořádnou baterku, jsem si s touhle myšlenkou taky pohrával a nepřišlo mi to úplně jako hloupý nápad. Teď, když už je "pořádná" baterka tak už mi to tak moc velký smysl nedává. Ona se totiž teplá voda vyrábí z elektřiny jednodušeji než elektřina z teplé vody. Ale pokud to má vézt k soběstačnosti, tak tomu jen fandím ... Nám k soběstačnosti chybí už jen vyřešit těch pár desítek (nebo stovek) kWh potřebných z DS (jinak vlastní studna, 6ti kubíková nádrž na dešťovku, vlastní ČOV a plyn na vaření ve flaškách a na zahradě hromada nepořezaného dřeva)
Naposledy upravil(a) skybor dne úte říj 29, 2024 8:29 am, celkem upraveno 2 x.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
proasnet

Příspěvek od proasnet »

Moc se to tu řeší, pračku bych určitě nedával na teplou, pokud to přímo nepodporuje.
U myčky to něco ušetří, pokud je ohřev vody levnější než ohřev elektřinou. To je vše co si o tom myslím.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

proasnet píše: úte říj 29, 2024 8:27 am Moc se to tu řeší, pračku bych určitě nedával na teplou, pokud to přímo nepodporuje.
U myčky to něco ušetří, pokud je ohřev vody levnější než ohřev elektřinou. To je vše co si o tom myslím.
Řeší se to jen - jako využívání přebytků teplé vody 4-6 měsíců u toho, kdo nemá akku uložiště a má pouze hodně teplé vody.

Ten kdo má baterky, tohle neřeší = nemá proč - ten řeší jestli by nešel využít lépe přebytek do baterií :D
eman
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

Nejsem si jistý, jestli program myčky vůbec počítá s dobou ohřevu vody. Ta naše je celkem moderní stroj a ikdyž do ní pustím 55°C teplou vodu, kterou mi mixuje trojcesťák, tak se délka programu ani nehne.
Pouštět teplou do pračky znamená, si rychle nebo pomalu zničit oblečení. Pokud je někdo důchodce a pere jenom tepláky tak je to asi jedno, ale v normální rodině smázne roční úsporu jeden zničený kus.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

eman píše: úte říj 29, 2024 9:51 am Pouštět teplou do pračky znamená, si rychle nebo pomalu zničit oblečení. Pokud je někdo důchodce a pere jenom tepláky tak je to asi jedno, ale v normální rodině smázne roční úsporu jeden zničený kus.
eman píše: pon říj 28, 2024 9:29 pm Pouštět do pračky teplou vodu je blbost a už jsem to tu psal. To je "úspora" 3x placená.
Eman je prostě odpůrce a dává to najevo v každém dalším a dalším příspěvku :D

NIC se nám nezničilo, nic se nám neničí a ani prádlo a ani pračka a funguje to tak mnoho let.
Jsou to jen přebytky a naopak prádlo je fajnovější a nadýchanější na konci.
Samozřejmě dodržujeme teploty.

Nejsme ani zdaleka důchodci a děti jsou puberťačky a naopak se považuji jako mustr běžné rodiny, kde se nijak zvlášť ani s vodou nešetří - na což moc hrdý nejsem ale snažíme se i tak, pro přírodu dělat maximum.

A těším se až přidám i teplou dešťovku - jsem zapoměl.

Ale Tvůj názor respektuji a řikám O.K. nepouštěj to tam a ještě si zachovám důstojnost a nebudu Ti říkat co je blbost a co ne :lol:
eman
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

Nechápu, jak můžeš dodržovat teploty, když pračka začíná studenou vodou, což je důležité, třeba u krevních skvrn nebo organického znečištění. Vlna má strop 30°C.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

eman píše: úte říj 29, 2024 11:10 am Nechápu, jak můžeš dodržovat teploty, když pračka začíná studenou vodou, což je důležité, třeba u krevních skvrn nebo organického znečištění. Vlna má strop 30°C.
Ano krevní skvrny jsou nejdříve ve studené, ale naštěstí nejsme lékaři na ARU a ani řezníci...
A máme vedle i umyvadlo.
Podobný problém byl - když byli děti miminka a občas jim něco ,,ulítlo" nebo pak později i u jídla, že to měli až za ušima.

Vlna a některé další materiály mají strop 30, ano , nastavím program na 30 a otočím směšovacím ventilem na 30 nic víc - párkrát do měsíce, taky to myslím používá v létě moje žena na moje pracovní trička, protože jsem schopný si vyměnit i 3 za den a 3x se osprchovat.
stano22

Příspěvek od stano22 »

eman píše: úte říj 29, 2024 9:51 am Nejsem si jistý, jestli program myčky vůbec počítá s dobou ohřevu vody. Ta naše je celkem moderní stroj a ikdyž do ní pustím 55°C teplou vodu, kterou mi mixuje trojcesťák, tak se délka programu ani nehne.
A povedal si jej v nastaveniach, že jej pustíš teplú? Ona defaultne počíta so studenou na vstupe a od toho sa odvíja čas. Keď jej povieš, že dostane teplú, mala by časy programov poskracovať. Tuším o cca 20 min to skracuju naše boschky.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

To je ale předpokládaný čas. Nebo je ta myčka tak tupá, že má prostě fixně nastavený čas ohřevu? Bez toho, aby si ji změřila? Nebo si ji změří, zjistí, že má akorát teplotu, ale stejně tak bude čekat těch předpokládaných (plácnu) 20 minut?
Já to totiž pochopil tak, že mu trvá program furt stejně dlouho, ať už tam pustí studenou nebo teplou. Nemluvíme o tom času, co se zobrazuje na displeji na začátku.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
stano22

Příspěvek od stano22 »

Vychadza sa z toho, že user chce predikciu času pred spustením pri výbere programu. A tá predikcia sa vypočíta podľa nastavenej teploty vstupu. Dĺžka reálneho ohrevu je samozrejme variabilná už podľa nameranej teploty. Ak je teplota dostatočná, fáza ohrevu sa vynechá alebo skráti a o tento čas sa skracuje celkový program. Platí pre bosch určite, iné neviem.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Posílám reálná čísla z testu napojení pračky na teplou vodu.

Screenshot 2024-10-29 at 12.11.43.png

Ve zkratce: když do pračky pouštím vodu přes termostatický ventil, cca 30-35 stupňů, ušetřím 800 Wh na jedno praní.

Pro ty, co to nepochopili: vodu ohřívám v zimě pouze dřevem, v létě přes TČ (COP větší než 3). Takže v létě úspora malá, v zimě velká.
Argument s nízkou cenou baterek neberu, protože já osobně v zimě musím odebírat z DS, trvale ostrov nedám. Loni jsme v zimě potřebovali 850 kWh ze sítě.
Jasně, kdo ohřívá bojler celoročně elektřinou, v zimě z DS, tak pro něj to nemá smysl. A kdo má pocit, že voda o teplotě 30 stupňů mu zničí prádlo, OK, tak to tedy nedělejte :) Nám dlouhodobě ničí prádlo spíš sušička, pračka je úplně v pohodě.

Co se týká peněz, tak v zimě, když nemám dost energie ze slunce, pereme cca 80 cyklů. 80 * 0.8 kWh * 6 Kč/kWh = 384 Kč úspora za zimu. Takže ten termostatický ventil se mi zaplatil za jednu sezónu.
Jasně, je to malinko, peníze se dají vydělat lépe a rychleji, ale mě baví zvyšovat soběstačnost v zimě. Stejně jako spoustu lidí tady na fóru.
Navíc to celoročně zkracuje dobu praní.

Plánuju ještě napojit myčku na čistě teplou, bez term. ventilu. Mám směšovák na celý dům nastavený na cca 45 stupňů.
Zatím jsem jen měřil typický provoz myčky, a na ohřev jedné várky to u nás vezme cca 800 Wh. Takže tam by úspora mohlo být aspoň 500 Wh na cyklus.

Ještě ten termostatický ventil: kvalitu zhodnotit neumím, mám ho zapojený teprve rok, zatím bez komplikací.
Screenshot 2024-10-29 at 12.22.33.png
dipos
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Příspěvek od dipos »

vk_1 píše: úte říj 29, 2024 12:35 pm
Plánuju ještě napojit myčku na čistě teplou, bez term. ventilu. Mám směšovák na celý dům nastavený na cca 45 stupňů.
Zatím jsem jen měřil typický provoz myčky, a na ohřev jedné várky to u nás vezme cca 800 Wh. Takže tam by úspora mohlo být aspoň 500 Wh na cyklus.

Ještě ten termostatický ventil: kvalitu zhodnotit neumím, mám ho zapojený teprve rok, zatím bez komplikací.
Mohu jenom potvrdit. Mám 7 let myčku napojenou na TUV z el.solárního boileru 100 L / 55 st. pouze pro kuchyň, zatím bez jediného problému.
Jediný problém má moje manželka, která tvrdí že na chalupě má lepší myčku než v bytě.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3 kW ( provozní záloha ), ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L + další tepelné spotřebiče Remoska, olejový radiátor, varná konev, fritéza.
Stále zůstavá ještě na střeše, musím jít k lékaři ?? NE, kašlu už na to, účel plní perfektně a utrácet další peníze kvůli pár kWh za ledničku nemá smysl jak ekonomický tak i zvýšený nárok na provoz.
proasnet

Příspěvek od proasnet »

vk_1 píše: úte říj 29, 2024 12:35 pm Posílám reálná čísla z testu napojení pračky na teplou vodu.

Screenshot 2024-10-29 at 12.11.43.png

Ve zkratce: když do pračky pouštím vodu přes termostatický ventil, cca 30-35 stupňů, ušetřím 800 Wh na jedno praní.

Pro ty, co to nepochopili: vodu ohřívám v zimě pouze dřevem, v létě přes TČ (COP větší než 3). Takže v létě úspora malá, v zimě velká.
Argument s nízkou cenou baterek neberu, protože já osobně v zimě musím odebírat z DS, trvale ostrov nedám. Loni jsme v zimě potřebovali 850 kWh ze sítě.
Jasně, kdo ohřívá bojler celoročně elektřinou, v zimě z DS, tak pro něj to nemá smysl. A kdo má pocit, že voda o teplotě 30 stupňů mu zničí prádlo, OK, tak to tedy nedělejte :) Nám dlouhodobě ničí prádlo spíš sušička, pračka je úplně v pohodě.

Co se týká peněz, tak v zimě, když nemám dost energie ze slunce, pereme cca 80 cyklů. 80 * 0.8 kWh * 6 Kč/kWh = 384 Kč úspora za zimu. Takže ten termostatický ventil se mi zaplatil za jednu sezónu.
Jasně, je to malinko, peníze se dají vydělat lépe a rychleji, ale mě baví zvyšovat soběstačnost v zimě. Stejně jako spoustu lidí tady na fóru.
Navíc to celoročně zkracuje dobu praní.

Screenshot 2024-10-29 at 12.22.33.png
Dáš prosím přímo link na tu zásuvku z ali?

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek