Jaká je nejmenší funkční kapacita baterie u FVE?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jaká je nejmenší funkční kapacita baterie u FVE?

Příspěvek od kodl69 »

Když to zjednoduším, rozumný minimum baterie je výkon měniče v kW*2= kapacita batere v Ah. A pořád platí: 16 je víc než 8 :)
Mimochodem nemám tam ani zem.
No ale když má světla natažena na jednom drátu se zásuvkama, tak holt nic.
To je pěkná přehlídka elektrotechnické deviace :)
Ale kdo chce kam, pomožme mu tam. Chatu s vystříhanejma PE těsně u hrany krabice jsem měl možnost vidět nedávno. A myslel jsem si, že takovej deviant byl jenom jeden v téhle zemi... Spletl jsem se. Někteří jsou schpní se tím i pochlubit.
Dodnes je v normě odstavec, že v místnosti může být jedna zásuvka zapojená ze sv. rozvodu. To je třeba pro sklepy a půdy, ale jištění potom musí odpovídat těm světlům, tj max. 10A. Taky se pod to dá schovat ta jedna zásuvka u vypínače...
Ale udělat takhle celou chatu...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
pezizka
Lokalita: Kyjovsko
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33

Příspěvek od pezizka »

kodl69 píše:Když to zjednoduším, rozumný minimum baterie je výkon měniče v kW*2= kapacita batere v Ah.
Dovolím si doplnit :D Platí při 48V systému.
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

To máš pravdu, jenže jako deviant jsem si pořídil chatu 16 m2, tam to s těmi rozvody opravdu nemá smysl přehánět.
Nemám rád tenhle stát.
Franta2776

Příspěvek od Franta2776 »

kodl69 píše:Když to zjednoduším, rozumný minimum baterie je výkon měniče v kW*2= kapacita batere v Ah. A pořád platí: 16 je víc než 8 :)
Mimochodem nemám tam ani zem.
No ale když má světla natažena na jednom drátu se zásuvkama, tak holt nic.
To je pěkná přehlídka elektrotechnické deviace :)
Ale kdo chce kam, pomožme mu tam. Chatu s vystříhanejma PE těsně u hrany krabice jsem měl možnost vidět nedávno. A myslel jsem si, že takovej deviant byl jenom jeden v téhle zemi... Spletl jsem se. Někteří jsou schpní se tím i pochlubit.
Dodnes je v normě odstavec, že v místnosti může být jedna zásuvka zapojená ze sv. rozvodu. To je třeba pro sklepy a půdy, ale jištění potom musí odpovídat těm světlům, tj max. 10A. Taky se pod to dá schovat ta jedna zásuvka u vypínače...
Ale udělat takhle celou chatu...
Ještě k tvýmu rozvodu světel 48V.Jaký tam dávaš žárovky??Já našel jenom obyč48V s prachsprostou účinností.Nebo LEdka svítí i na 48V DC???
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
feliz navidad

Příspěvek od feliz navidad »

kodl69 píše:Když to zjednoduším, rozumný minimum baterie je výkon měniče v kW*2= kapacita batere v Ah.
Ah je zřejmě překlep, předpokládám že má být správně kWh. Baterie 8kWh u 4kW měniče bude fungovat, baterii 8Ah si funkční představit nedokážu.
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

Franta2776 píše:Ještě k tvýmu rozvodu světel 48V.Jaký tam dávaš žárovky??Já našel jenom obyč48V s prachsprostou účinností.Nebo LEdka svítí i na 48V DC???
Tak šlo by to řešit například čtyřmi 12V COB osvětlovacími prvky v sérii.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

To Unicast: nešlo. Škoda materiálu.
kdysi jsem si předřadníky vyráběl, tohle vleze i do GU10 žárovky místo původního, nebo s HV9910 pro větší výkony, dneska na to není čas, takže LED žárovky z aliexpresu: https://www.aliexpress.com/item/3282663 ... mainSearch a nebo místo původních kulatejch divnozářivek tohle: https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 4c4doXQcgg
a nebo celý svítidla: https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1406%22%7D
Samozřejmě co člověk udělá sám, ví nejlíp, jak to udělal dobře, a neušetřil 0.1USD za odrušení nebo blokovací kondenzátor...
K té baterce: jasně, překlep, ještě jsem nebyl úplně při smyslech, takže znovu,
výkon měniče v kW*2= kapacita baterie v kWh a platí to kupodivu pro všechny napětí, protože se tady s napětím vůbec nepočítá, koeficient 2 je v podstaě 1/max. odber, rtj pro 0.5C. Žádná atomová věda.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek