Ostrovna elektraren 6kWp pre mensi dom

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
MiroBR

Re: Ostrovna elektraren 6kWp pre mensi dom

Příspěvek od MiroBR »

Diablo1st píše:K tomu krbu tú akumulačku už máte kúpenú a nainštalovanú? Robia sa totiž aj akumulačky s prietokovým nerezovým výmenníkom (TU), takže by ste mohli mať všetko v jednom. Samozrejme ak je už kúpená tak je to bezpredmetné.
Bojler odporúčam aspoň 200L so suchou špirálou. Táto špirála sa dá prípadne vymeniť za DC špirálu. Či DC alebo AC špirála je otázka, lebo DC môže bežať bez meniča čisto len na mppt, ale zasa má menič vyššiu účinnosť pri vyššom výkone.

Na to smart prepojenie som si pýtal najmä kvôli tomu, že napr. Victron už to má všetko v sebe, čiže nie je treba platiť za ďalší monitoring, vyťažovanie a vzdialenú správu.

Čo ten rozpočet?

Ja by som v tomto prípade odporučil ísť do Victronu 1xMultiplus II 5kVA + nejaký 5-6kW hlúpy čínsky menič a zapojiť ho na AC-in ako generátor + regulátory podľa počtu a typu panelov (100A u Victronu je na 5800Wp a je možné zvoliť 150V, 250V alebo 450V mppt) + Cerbo GX + smart shunt (ak ho nemá BMS).
Batérie čínske modré 2x280Ah + BMS Seplos alebo JK (Seplos má shunt a vie komunikovať s Victronom)

Ak by som rátal 5800Wp panely + 250V/100A mppt tak cena za toto vybavenie je na úrovni cca. 11k€

Diki moc za tip, googlil som tie veci od victronu ale je to nad moj rozpocet. Viem pytal si sa na ten rozpocet uz predtym, ja som nechcel moc povedat, ze ak by si ty, alebo niekto iny prisiel s lepsim riesenim co by bolo jemne nad tak kludne si necham poradit. Moj rozpocet bol na zaciatok 6-7kE tych 11 uz je naozaj dost vela.
rasto1

Příspěvek od rasto1 »

MiroBR píše:
Diablo1st píše:K tomu krbu tú akumulačku už máte kúpenú a nainštalovanú? Robia sa totiž aj akumulačky s prietokovým nerezovým výmenníkom (TU), takže by ste mohli mať všetko v jednom. Samozrejme ak je už kúpená tak je to bezpredmetné.
Bojler odporúčam aspoň 200L so suchou špirálou. Táto špirála sa dá prípadne vymeniť za DC špirálu. Či DC alebo AC špirála je otázka, lebo DC môže bežať bez meniča čisto len na mppt, ale zasa má menič vyššiu účinnosť pri vyššom výkone.

Na to smart prepojenie som si pýtal najmä kvôli tomu, že napr. Victron už to má všetko v sebe, čiže nie je treba platiť za ďalší monitoring, vyťažovanie a vzdialenú správu.

Čo ten rozpočet?

Ja by som v tomto prípade odporučil ísť do Victronu 1xMultiplus II 5kVA + nejaký 5-6kW hlúpy čínsky menič a zapojiť ho na AC-in ako generátor + regulátory podľa počtu a typu panelov (100A u Victronu je na 5800Wp a je možné zvoliť 150V, 250V alebo 450V mppt) + Cerbo GX + smart shunt (ak ho nemá BMS).
Batérie čínske modré 2x280Ah + BMS Seplos alebo JK (Seplos má shunt a vie komunikovať s Victronom)

Ak by som rátal 5800Wp panely + 250V/100A mppt tak cena za toto vybavenie je na úrovni cca. 11k€

Diki moc za tip, googlil som tie veci od victronu ale je to nad moj rozpocet. Viem pytal si sa na ten rozpocet uz predtym, ja som nechcel moc povedat, ze ak by si ty, alebo niekto iny prisiel s lepsim riesenim co by bolo jemne nad tak kludne si necham poradit. Moj rozpocet bol na zaciatok 6-7kE tych 11 uz je naozaj dost vela.
Mala elektraren velke starosti a velka elektraren male starosti ;-)
Pri dnesnych cenach FV je 11000 ako pred rokom 7000 a ty mas v dnesnej dobe 7000, tak moc sa nerozsupnes.
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
MiroBR

Příspěvek od MiroBR »

rasto1 píše:
MiroBR píše:

Čo ten rozpočet?

Mala elektraren velke starosti a velka elektraren male starosti ;-)
Pri dnesnych cenach FV je 11000 ako pred rokom 7000 a ty mas v dnesnej dobe 7000, tak moc sa nerozsupnes.
Dakujem za tuto filozoficku mudrost, ano, nerozsupnem sa. Napisal som svoje moznosti hned na zaciatok, s tym ze postupne chcem dokupit co pride.

Zatial okrem par konstruktivnych prispevkov, mam pocit ze za menej ako 11kEur nebudem moct nic kupit, a keby som aj tych 11tisic na to minul, tak aj tak som 4 mesiace v tme a zime odsudeny na smrt :D

Uz mam baterku 9kWh, zajtra idem pre panely. idem nakupit cca 7kWp. Vedel by mi niekto este odporucit nejake moznosti na MTTP a Invertor popripade vsetko v kope? Cca mi na to ostava 2000Eur
marko250
Lokalita: Hlučín

Příspěvek od marko250 »

Jen ten uvažovaný měnič veme 2.2kWh za 24hod, aniž by něco vyrobil.Tabulka výroby u rottenkiwi za 12 měsíc je holá realita.Uvažovat o olovu do ostrovu je nesmysl,když není čím v zimě nabít a ono nemůže zůstat vybité.Budete muset předělat i ohřev vody na zimní režim přez dřevo,né elektricky.Baterka na pět dnů temna je zbytečná s 6kWp i 10kWp,protože ji nejde v zimě tak malým polem nabít,většinou až v 2 měsíci.To kdyby bylo 20kWp a ta pětidenní baterka ,tak jste za vodou.Měniče jsou velký problém,ty levné nemají účinnost a ty drahé zase návratnost.Sem tam se dá sehnat ten účinnější použitý s nejasnou budoucností.Určitě bych do ostrovu nevolil jeden kombi velký měnič,raději dva a ten jeden zapínal jen ve chvílích nutnosti a určitě bych na ně pověsil maximum panelů a ještě dodal vedle regly s dalšími panely,tím by se i eliminovala ta účinnost a cena by narostla na správné straně(v panelech).Dost hodně bych se věnoval rozmístění a sklonu v ostrově,dle osvitu v zimě a dle života v domě.

Ta investice je do HE3DY ?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

To by ma MiroBR sklamal....
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

Ono bez úpravy kúrenia a prípravy TUV to nepôjde. Čo to máš za akumulačnú nádrž?
Ideálne by bolo mať aspoň 500L akumulačku s už vnoreným nerezovým hadom pre TUV a s 2-3ks špirál. Cez zimu, kedy je slnka málo, treba TUV riešiť drevom. Ako radí marko, na toto by som sa zameral najskôr, lebo hneď odbudne 3kWh (nejako málo nie?) z dennej spotreby. Btw. bojler by som do dennej spotreby nedával, lebo by sa mal ohrievať len prebytkami. Ten netreba zálohovať baterkami.
Inak to čerpadlo aký ma rozbehový prúd prúd? Aby ho menič vôbec vedel rozbehnúť a nezhasol pri prvom pokuse :D
Montážny materiál, káble, koncovky, náradie na lisovanie, poistky, ističe, prepäťovky, krabice, odpínače (možno som ešte aj na niečo zabudol) už máš nakúpené? Lebo ak nie tak z tých 2000€ ti ostane tak na 5kW Easun v zľave.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

"...Vedel by mi niekto este odporucit nejake moznosti na MTTP a Invertor popripade vsetko v kope? Cca mi na to ostava 2000Eur..."

Kúp si toto :

https://www.bch-battery.cz/Ostrovni-men ... -d3589.htm

https://www.swiss-green.ch/de/reine-sin ... -6000.html

Panely kupuj, až budeš mať vybraný mppt.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
marko250
Lokalita: Hlučín

Příspěvek od marko250 »

vlkazajac píše:"...Vedel by mi niekto este odporucit nejake moznosti na MTTP a Invertor popripade vsetko v kope? Cca mi na to ostava 2000Eur..."

Kúp si toto :

https://www.bch-battery.cz/Ostrovni-men ... -d3589.htm

https://www.swiss-green.ch/de/reine-sin ... -6000.html

Panely kupuj, až budeš mať vybraný mppt.
Pěkná mašinka ,ale malé MPPT a hlavně toto: "Měnič nelze zapojovat 3 fázově ani paralelně." A cingrlátka ještě k tomu pro komunikaci.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

To je fakt, ale nevidím problém pre rozvoj poľa pridať mppt od Epsolaru, ktorý je pravdepodobne lepší ako v nejakom Axpertovi ( hovorí sa tu o ostrove, preto toto má váhu, rovnako ako slušná účinnosť Victrona). Tri fázy pre dom s 9 kWh spotrebou sú úlet, rovnako ako záťaž vyššia ako 5 - 6 kW.
Ja s tou komunikáciou nie som kamarát, kamarátov si obozretne vyberám )), zvlášť s LiIon batériami.

Pripúšťam, že môj tip je tendenčný, chcem do toho ísť v novej inštalácii.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Ono veľmi záleží na požiadavkách a zapojení, lebo niekedy nie je treba robiť paralelné zapojenie. U Victrony dobre funguje AC Coupling alebo iný menič na AC-in vstupe ako generátor. Takže u Victronu je tých možností viacero. Len tá cena nie je moc ľudová.
Victron ESS AC Coupling:
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Příspěvek od rottenkiwi »

Stale je tu cesta, ktorou sme isli pred 8 - 9 rokmi viaceri,
bazarove Victron menice, ktore stale funguju,
k tomu nejake EpSolary alebo vlastne PWM ci MPPT regle.

K tomu vlastna baterka z lubovolnych clankov.

K tomu vlastny BMS, ktory skutocne robi co ma, lebo komercne balancery
by sa mali volat skor DIS-BMS, lebo najprv rozbalancuju a potom hore nestihaju.

K tomu vlastny monitoring.

A nakoniec, ak je ta investicia velka a poistovna to pozaduje, tak prepetova ochrana +
poriadne uzemnenie a pospajanie.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
MiroBR

Příspěvek od MiroBR »

Ahojte,

dakujem vsetkym za pomoc, zatial som sa do ziadnych konkretnych rieseni z hladiska znaciek MTTP/invertor nedostal.... lebo:

jedni radia velke kombi zariadenie, dalsi radsej samostatne mttp a samostatne menice, popripade kombinacie, dalej rozne znacky atd :) Samozrejme, velmi som rad konstruktivnym pripomienkam, aj mi niektore pomohli, ale viac-menej stale som na tom, com som aj bol... tazke skusim to cele zhrnut, lebo nie vsetci citaju cele vlakno a vyjadruju sa stale k veciam ktore nie su podstatne:

Mam mensi dom v horach na juhu Slovenska. Mozne orientacie V/J/Z.

Vypocitana denna spotreba je 9kWh s tym ze vacsinu spotrebicov viem uzivat v dennej casti. Zimu viem prezit aj bez FVE, kurim drevom, a na cerpardlo do vrtu si 2x za den spustim aj elektrocentralu aby mi natiahlo vodu do expanzky. Svietil by som z FVE baterky, verim ze svietenie LEDkami par hodin denne tie baterky preziju do najblizsieho slnecneho dna.

Co by ma skor zaujimalo su konkretne zariadenia. Moj povodny plan bol poskladat FVE z EpsolarMTTP regulatora a k tomu nejake 2x 5-6kW invertory (stredna trieda). Potom prisla moznost toho EASun 8kW menica, ako niekto vyssie spominal, ma 70W odber, ale to ked si zratam MTTP + invertor, tak sa dostanem na podobne spotreby. Jedine co viem je cez zimu pri zamracenej oblohe inverory vypnut a nechat len MTTP nech skusi dobit baterie. Da sa odpojit len invertorova cast v kombi verziach?
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

"...Moj povodny plan bol poskladat FVE z EpsolarMTTP regulatora a k tomu nejake 2x 5-6kW invertory (stredna trieda). Potom prisla moznost toho EASun 8kW menica, ..."

Podstatné som Ti povedal - pretože si ostrov, má význam stavať FVE z komponentov kvalitných a s vyššou účinnosťou a malou vlastnou spotrebou. Potrebuješ to v časoch, keď je nedostatok energie v zimných mesiacoch. Za pár rokov rozdiel v cene dobehneš. Načo Ti bude 8 či 12 kW menič, nemusíš sourcovať Bajkonur. Vypínanie uchlastaného meniča na noc ( nie to ešte cez deň !!! )Ťa bude otravovať a obmedzovať.

Za mňa - doplň vhodne panely k zvolenému meniču a posilni časom batérie.
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Příspěvek od rottenkiwi »

Ale to je snad na investorovi, pre co sa rozhodne, my mozeme len poradit,
vsetko si musi este raz spocitat a zvazit investor, lebo sa moze stat,
ze to nebude fungovat a este bude niekto, kto radil dobre obvineny,
lebo investor nema nic nastudovane a nic spocitane.

Ergo ak sem nedam 3 - 4 potencialne instalacie na zhodnotenie,
nemame sa k comu vyjadrit.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
kuli
Lokalita: Horná Orava
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kuli »

MiroBR : Da sa odpojit len invertorova cast v kombi verziach?

Dá sa keď ho vypneš vypínačom tak sa invertor vypne - spotreba invertora cca 50 - 75 W
zostáva v činnosti iba MPPT regulátor pokiaľ je slnko - spotreba regulátora cca 10 - 15 W
keď slnko zapadne tak sa sám vypne aj regulátor - spotreba stan-by cca 1 - 5 W

Spotreba je iba orientačná. Axpert King 5 kW. Axpert 8 kW má o niečo väčšiu spotrebu.
8,64 kWp JJZ 12 % sklon, 24 x 360 Wp Longi Full Black , 3 x PIP 5048 MK na 1 f, Batéria Li-ion Tesla 12s - 40 kWh/ pracovný rozsah batérii 42 - 49 V
MiroBR

Příspěvek od MiroBR »

vlkazajac píše:"...Moj povodny plan bol poskladat FVE z EpsolarMTTP regulatora a k tomu nejake 2x 5-6kW invertory (stredna trieda). Potom prisla moznost toho EASun 8kW menica, ..."

Podstatné som Ti povedal - pretože si ostrov, má význam stavať FVE z komponentov kvalitných a s vyššou účinnosťou a malou vlastnou spotrebou. Potrebuješ to v časoch, keď je nedostatok energie v zimných mesiacoch. Za pár rokov rozdiel v cene dobehneš. Načo Ti bude 8 či 12 kW menič, nemusíš sourcovať Bajkonur. Vypínanie uchlastaného meniča na noc ( nie to ešte cez deň !!! )Ťa bude otravovať a obmedzovať.

Za mňa - doplň vhodne panely k zvolenému meniču a posilni časom batérie.
Mne by na zaciatok stacil len jeden 6kW menic, ale ako som pisal, mam 2kW cerpadlo, ktore moze mat spotrebu pri rozbehu aj 5kW, plus chladnicka, mrazak, cerpadlo tlaci vodu lebo ide zrovna pracka, pozeras si v klude film a zrazu ta vypne... Tie menice maju peak vykony vacsinou tak 1.5 az 2x ale nechcem to napriklad tym cerpadlom denne vyuzivat a zvysovat tak odchod menica do vecnych lovist skor ako by musel...
Neskor planujem pripojit aj stodolu, kde je este kopec strojov co nemam v aku verzii, tak aj tam pojde nejaka spotreba.

Mam 12x 540W panely / cca Voc 50V Isc 14A / spolu 6480W

ked by som ich rozdelil na stringy 3S4P
kazdy string by mal teda 150V/14A
spolu stringy maju 150V/56A
1x vychod
2x juh
1x zapad

Daju sa takto napojit na MPPT 200V/100A 5000W ? Z hladiska maximalneho napatia prudu aj so zapocitanim rezervy by to mal v pohode zvladnut, ale z hladiska maximalneho vykonu panelov uz nie.

Mozno sa mylim, ale menice ked idu na mensi vykon, tak som nazoru ze pri takomto setrnom zaobchadzani vydrzia dlhsie. Vypinanie sa da spravit elektronicky. A na zimu ho v novembri vypnem, pojdem na jeden 6kW v dni kedy si to budem moct dovolit.

Jedna sa mi o to ze, postupne by som si FVE rozsiroval. Pride mi z hladiska "udrzatelneho rozvoja" lepsie mat samostatne 1-2 regulatory, a 1-2 menice, ako jednu velku modru bugsu, z toho hladiska ze, ak planujem rozsirovat PV pole, tak lahsie pridam dalsi MTTP, ako pripajat dalsiu modru bugsu. Dalsia vec je ze, ked mi nieco odide, stale mam regulatory a menice k dispozicii, takze uvarit si caj buudem vediet stale, kdezto ked odide jedna modra bugsa, tak som nahrany. Samozrejme, berem na vedomie, ze tie modre krabice nieco vydrzia ale tak stat sa moze.... :)
MiroBR

Příspěvek od MiroBR »

kuli píše:MiroBR : Da sa odpojit len invertorova cast v kombi verziach?

Dá sa keď ho vypneš vypínačom tak sa invertor vypne - spotreba invertora cca 50 - 75 W
zostáva v činnosti iba MPPT regulátor pokiaľ je slnko - spotreba regulátora cca 10 - 15 W
keď slnko zapadne tak sa sám vypne aj regulátor - spotreba stan-by cca 1 - 5 W

Spotreba je iba orientačná. Axpert King 5 kW. Axpert 8 kW má o niečo väčšiu spotrebu.

Diki za info, jasne tie orientacne spotreby stacia, ide len o predstavu, chcel som si to porovnat s moznostou mat zvlast regulator a menic, lebo celkova spotreba je cca rovnaka v oboch pripadoch, len som nevedel ze ci je moznost vypnut samostatne len invertor v kombi verzii. Este raz diki.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Na ten Epsolar vieš povesiť tuším až 7500Wp, takže si v pohode.

Menič sa dá použiť aj obyčajný hlúpy čínsky menič Xijia len je to vždy lotéria.
Victron ESS AC Coupling:
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

Špekuluješ ako Beta s pralinkou. Sťažuješ sa, že nemáš konkrétne rady a nikto Tvoje zadania nečíta.

Dal som Ti tip a žiadne čerpadlo ho nezlomí. Ak chceš všetko dupľovať a chrániť dvomi prezervatívmi, bude to na hovno.

K tým stringom - maximum daj na juh, pri 6 kWp je to zbytočné obracať inam. Zima Ťa vytrestá.
MiroBR

Příspěvek od MiroBR »

Prechadzal som si toto vlakno a zabudol som odpovedat niekomu na otazku ze ci sa jedna o novy typ technologie HE3DY. Tak nie je to HE3DY. Pisal som na zaciatku ze toto je uplne mimo litia. Technologia tychto novych typoch bateriek je tu zu od 80tych rokov, a teraz jedna spolocnost to dotihla do gelovej formy. Baterky su uplne nehorlave, netoxicke, a dizajnovane su na 6K DOD cyklov. Co je vlastne 2-3nasobna zivotnost dnesnych litiovych bateriek. Pouzite materialy su lacnejsie ako litium, tak verim ze ked to okopiruju cinania, tak by mohli stat mozno aj polovicu litiovych. Ale to je hudba buducnosti :)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek