Počasí

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
cuki
Lokalita: Berounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Počasí

Příspěvek od cuki »

eman píše: pát lis 15, 2024 3:23 pm
unicast píše: pát lis 15, 2024 1:22 pm Tohle ale řeší celkem uspokojivě § 1013/1,2 občanského zákoníku, tak teď už se jen toho práva domáhat.
Je to nevymahatelné. Jeden kolega stím má zkušenost. Mělo by se provést hlukové měření, přijedou, nainstalují měřák, soused vypne TČ a týden topí elektrokotlem. Hlukové emise vyhovují, stížnost se zamítá. Kocourkov.
Jo tohle udělali u nás v Berouně chtěj tam postavit šílené věžáky sídliště. Jako proč ne jen to nemusí vypadat jak to vypadá. Ten prostor si o to říká. Jenže je u střelnice. Dělali nějaké hlukové studie a v tu ránu se střelnice uzavřela a dělala se nějaká rekonstrukce. Hlukové testy skončili a jede se dál po staru. Co na tom, že někdo bude mít 50m od okna střelnici... :wall:
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Tak to je debilita lidí, že si koupí něco u střelnice, a vychcanost developerů, co za levný peníz koupí pozemky s hlukovou zátěží a staví tam.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

asi jsme každý zvyklí na jiný komfort... já se teprve na stavbu chystám a komín jsem zavrhnul a nic tam nebude. Cena komínu není zrovna malá (když započítáte všechny tepelné a protihořlavé izolace, komplikovanější střechu, méně plochy na panely a jejich případné zastínění)...

teď bydlíme v bytě, jsme 3-členná rodina a máme spotřebu kolem 18MWh za rok (plyn a elektřina). Jelikož obyvatelná část domu je v plánu 2x taková počítám rovnou s 20kWp elektrárnou abych většinu té spotřeby pokryl, protože nějak nevěřím tomu že tu spotřebu budeme mít nižší (plyn neplánuji, topiz se bude tepelkem v zemi)
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

Ještě bych to zvážil. Mocipáni zajistí nějakej energetickej průšvih nebo ti ty moderní technologie selžou a nebude zrovna kdo nebo čím to nahradit, a bude to v zimě neobyvatelný, navíc nikde není napsaný, že za dalších 20 let budou tak mírný zimy jako teď. Když máš kamínka a ve sklepě brambory, je značná pravděpodobnost, že se dožiješ jara...
Cena komínu není malá? jeden jsem nedávno budoval a bylo to do 20kKč. https://www.kominy-letovice.cz/kominy-keramicke Nevím, kde bereš tu "nemalou cenu" když chceš stavět barák s 200m2 obytné plochy (150m2? to už je jedno) tak tohle je v těch milionech prd do vody. A nějaký pěnosklo na prostup krz střechu, to zase není nějaká darda, https://www.superkominy.cz/shop/kominov ... foamglass/ stejně jako něco skelné vaty skrz dřevěnej strop (já osobně preferuju nehořlavý konstrukce s delší životností než dřevo, ale co už ) A myslím si, že se to celý přehrává, komín je i po několika týdnech každodenního topení na povrchu max. vlažnej.
P.S. 18MWh za rok v bytě? To je vytápěnej stan? když jsem topil přímotopama v nezatepleným baráku přes 200m2 obytné plochy, tak byl rekord 22MWh, a to byly celou zimu trenkový teploty a s teplou vodou se taky celkem hazardovalo :)
Naposledy upravil(a) kodl69 dne pát lis 15, 2024 5:31 pm, celkem upraveno 1 x.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

uvidíme jak na tom bude topení a jaké budou reálně náklady... jako kotelnu úplně nezavrhuji, ale pokud bude, tak bude mimo dům s trubkama v zemi.
lemra79
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Příspěvek od lemra79 »

Pokud to bude v solo domecku, tak to za korunu nebude. Rozhodne bych to nejak "vyprojektoval" aby do budoucna bylo mozne objekt vytapet vice zpusoby. Pocitat pouze s jednim zpusobem vytapeni neni uplne rozumne.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Epever 4415
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.