Balkónová FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
gleich

Balkónová FVE

Příspěvek od gleich »

Dobrý den, prosím o radu....

Domácnost, roční spotřeba cca do 2MW, klidová denní a noční spotřeba 40-100W

2x( více ks nelze, - balkón) Jinko SolarTiger Pro 60HC
455Watt, Voc 41,33V Isc 13,93A, balkón, sklon 32°-35,°JV - J strana

1x Gridtie mikroměnič Hoymiles HM800, 800VA ( obsahuje 2xMPPT 34-48V, startovací napětí 22V, pracovní napětí 16-60V, max.vst. napětí 60V, max.vst. proud 2x12,5A), připojení na zásuvkový okruh 1/B/16A

1x Hoymiles DTU Pro + Smart elměr DSDU-H ( pro řízení nulových přetoků do DS)...tolik v současnosti k dokončované realizaci...
...chci se zeptat na možnost doplnění 4 popř. více kusů VRLA baterií 12V/55Ah, 12V/100Ah, které mám k dispozici...(jsou zdarma)
Jde mi o využití případných přebytků vyrobené elektřiny , kdy ,,Zero export,, Hoymiles omezí výrobu mikroměniče z důvodu malé spotřeby domácnosti, ale panely jsou schopné dál vyrabět. Takto uloženou elektřinu bych chtěl využít pro prodloužení doby provozu mikroměniče kdy panely už nevyrábí. (zataženo, noc apod.) V tomto případě je mikromenič uspán.
Bude funkční a smysluplné řešení, připojení 1ks MPPT regulátoru například Victron s výše uvedenými bateriemi mezi jeden ks panelu a jednoho vstupu mikroměniče? Děkuju za pochopení vaše názory....
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Balkónová FVE

Příspěvek od rva »

U mě jde přes baterie zhruba třetina spotřeby domácnosti. V zimě více, v létě méně. A to celkem dlouhodobě i když za ty roky elektrárna zhruba 6x vyrostla. To zhruba ukazuje, jaký význam baterie mají.
podíl spotřeby domácnosti z baterií
podíl spotřeby domácnosti z baterií

Příspěvek od gleich »

gleich píše:Dobrý den, prosím o radu....

Domácnost, roční spotřeba cca do 2MW, klidová denní a noční spotřeba 40-100W

2x( více ks nelze, - balkón) Jinko SolarTiger Pro 60HC
445Watt, Voc 41,10V Isc 13,1
Instalované panely
Instalované panely
A, balkón, sklon 32°-35,°JV - J strana

1x Gridtie mikroměnič Hoymiles HM800, 800VA ( obsahuje 2xMPPT 34-48V, startovací napětí 22V, pracovní napětí 16-60V, max.vst. napětí 60V, max.vst. proud 2x12,5A), připojení na zásuvkový okruh 1/B/16A

1x Hoymiles DTU Pro + Smart elměr DSDU-H ( pro řízení nulových přetoků do DS)...tolik v současnosti k dokončované realizaci...
...chci se zeptat na možnost doplnění 4 popř. více kusů VRLA baterií 12V/55Ah, 12V/100Ah, které mám k dispozici...(jsou zdarma)
Jde mi o využití případných přebytků vyrobené elektřiny , kdy ,,Zero export,, Hoymiles omezí výrobu mikroměniče z důvodu malé spotřeby domácnosti, ale panely jsou schopné dál vyrabět. Takto uloženou elektřinu bych chtěl využít pro prodloužení doby provozu mikroměniče kdy panely už nevyrábí. (zataženo, noc apod.) V tomto případě je mikromenič uspán.
Bude funkční a smysluplné řešení, připojení 1ks MPPT regulátoru například Victron s výše uvedenými bateriemi mezi jeden ks panelu a jednoho vstupu mikroměniče? Děkuju za pochopení vaše názory....
...oprava a doplnění...
vanilka
Lokalita: Beroun, Příbram

Příspěvek od vanilka »

gleich píše:..chci se zeptat na možnost doplnění 4 popř. více kusů VRLA baterií..
Pravdepodobne zadna, protože pokud jsem neco neprehlidnul, tenhle mikro menic neumoznuje pripojeni baterie.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
gleich

Příspěvek od gleich »

Nepřehlédl, je to tak. Ale jde mi o moznost připojení regulátoru před mikroměnič. Jedna z mála možností je podle mě na
https://gwl--power-tumblr-com.translate ... x_tr_hl=cs

Jinak v diskuzích na zahraničních fórech jsou prezentovány možnosti zálohování při výpadku DS. O to mi ale nejde ...
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

asi bys to tak mohl udelat. Ostatne treba gwl modrasek se taky tak pouziva, ze misto panely se napoji baterie a nabiji se pres regulator bokem. Jediny problem bude hlidat stav baterie a pripadne ji odpojit.
gleich

Příspěvek od gleich »

Ano, to vím. Nevím ale, jak se bude chovat chovat ,,můj" návrh.... mikroměnič Hoymiles HM800 obsahuje jeden mppt regl (respektive dva, pro každý panel jeden) a já před něj předřadím ještě jeden regl. Například výše zmiňovaný Victron , který podle toho co jsem nastudoval má zvládnout monitoring baterie a její nabíjení, vybíjení atd. A tady moje znalosti končí. Proto jsem zde přítomné poprosil o radu, jak dál postupovat. Nerad bych něco zanedbal atd.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Nemůžeš dát dva mppt regulátory na jeden panel/string.

Jediné rozumné řešení je přejít na plnohodnotnou elektrárnu. Tedy stávající mikrokonvertor prodat a koupit nejspíš AIO krabici. Cokoliv jiného je bastl, který kýžené výsledky nepřinese, minimálně ne v rozumné cenové relaci.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Osobně bych to taky prodal a vzal zde 3kW must na 24V.

Píšeš že máš 4 x 12V baterky tak je zapojíš 2P2S.

Přetoky zde nehrozí a v rozvaděči na to nemusíš přepojit vše, třeba světla a zásuvku lednice, protože na víc asi z panelů nebude napětí.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis

Příspěvek od cipis »

Ono to bude něco za něco.
Takhle ho s tím grid-tie absolutně nezajímá, co běží, protože se to vždy docucne ze sítě, když chybí.
S all in one krabicí sice něco natáhne baterkama, ale už bude muset řešit, co kdy pustit, jestli svítilo nebo ne, jestli má ještě v baterkách šťávu nebo nemá.

Jestli jsou ty baterie zadarmo, a neodklonil je, tak to budou šroty na rok/dva, tedy to ve finále bude ta investice násobná, protože dřív nebo později bude muset koupit nové baterie, aby to mělo smysl.
1 kW "nabíječka" 24 V
Soban

Příspěvek od Soban »

Prostě musí se rozhodnout zda chce baterky a mít i zálohu když vypadne proud a taky si spočítat zda se to oplatí - kolik elektřiny ty 2 panely dají, takže co ve výsledku na to bude moci připojit.

Prostě koukni sem https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/ a zjisti kolik ty panely dají, a pak si zjisti spotřebu zda ti to bude stačit, pokud to nebude stačit, tak pak připojovat baterky podle mě nemá smysl, jde vůbec o to aby to ty baterky nabíjelo.
cipis

Příspěvek od cipis »

Jj, tak nějak. Spočítat a hlavně také změřit ty staré vraždy, jestli to není blato do Barka.
1 kW "nabíječka" 24 V
vanilka
Lokalita: Beroun, Příbram

Příspěvek od vanilka »

gleich píše:..jak se bude chovat chovat ,,můj" návrh..
Jak píše cipis, nebude to fungovat, protože nemůžeš mít připojený dva MPPT regulátory na jeden panel.

Jak píše glottis, možností je použít externí MPPT regulátor namísto toho "built-in" v mikroměniči.

Regulátor (Powmr, Epever, Epsolar atd.) tedy bude z FV panelů neustále nabíjet baterii ke které bude přes stykač připojen MPPT vstup mikroměniče. Pokud nebude mít regulátor výstup na řízení zátěže, použiješ např.napěťový relé, kterým budeš stykač ovládat. Snad každý regulátor umožňuje nastavení chemie popř.parametrů baterie, některé umí i řízení zátěže (potom nemusíš použít napěťové relé) . Tím ošetříš hraniční stavy napětí baterie.

Fungovat by to sice mělo, ale pořád to bude funkčně svázaný s DS.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
glottis

Příspěvek od glottis »

V byte nebyva nejaky extra problem s nezalohovanim. Porad jde na tu pripadnou baterii jeste povesit menic jeste vedle a zapojit ho jen pro pripad vypadku treba na tu lednici pokud uz to nekdo potrebuje. Ja bych na to pekl, koupil to MPPT, baterie (uz prvni kwh hodne zmeni vyuzitelnost energie), nejaky ten stykac aby to pri nizkem napeti odpojil od site a hotovo. Nemusis zasahovat do rozvodu a resit nejaky prepinac siti a tak. Ostatne na tech strankach co jsi poslal to tak presne je ne?
cipis

Příspěvek od cipis »

Asi tu došlo k nedorozumění, proto také někdy říkám, že je lepší malůvka a plesknout to sem.
První pohled vypadal, že to chce kolega zapojit zaráz, ale ono to je zapojené tak, že je:

- panel - externí MPPT regulátor (cokoliv použitelného na daný panel a baterii)
- baterie (24, 36 či 48 V, aby to bylo ve vhodném prac. bodu mikrokonvertoru)
- stykač (hlídající vybití baterie)
- jeden vstup mikrokonvertoru

Tedy potřeba ty staré baterie zapojit 2-4 do série.

A možná ty panely spojit do série do toho regulátoru, ať se baterie nabíjí z celého pole. Zůstane jeden volný vstup do mikrokonvertoru, který využije, až ukecá sousedy na jejich balkon :D
1 kW "nabíječka" 24 V
gleich

Příspěvek od gleich »

Screenshot_20230110-194100.png
Screenshot_20230110-190812.png
Aufbau_Balkonkraftwerk_mit_Hoymiles_MI-600.png
hm-600-700-800.pdf
(2.21 MiB) Staženo 155 x
Děkuju všem za odpovědi, čas a pohled na věc...
Teď vidím, že schéma zapojení by mnohé vysvětlilo. Bohužel ho můžu doplnit až o víkendu, proto jsem se pokusil přiložit alespoň nějaké schémata a data, z kterych jsem čerpal.
... K bateriím...baterie jsou ( byly) v provozu 3/2018 - 10/2022, zapojené do série, (48V, telekomunikace), součástí zdrojů pro technologii mobilních operátorů jen jako záloha při výpadku DS... v rámci modernizace sítě zdroje měněné za novější vč. baterií...
Jinak asi nejpřesněji můj záměr popsal cipis v posledním příspěvku.
Mikrostřídač je v pouzdře s krytím IP68, nelze (nechci) zasahovat do vnitřního zapojení, tzn uvažoval dva mppt v sérii...( jeden v mikrostřídači a jeden nový)
V principu mi jde o to, že stávající mikrostřídač je umístěn venku na zábradlí za panelama, chlazení pasivní ( to byl jeden z důvodů proč jsem se pro něj rozhodl, nebudu a nechci měnit)
Výkonově do 800W vzhledem k legislativě( viz. jiná témata zde na fóru ) a max. možnému počtu panelů...2ks.. balkón... souběžně je podaná žádost s distribucí o zjednodušené připojení do DS s nulovou dodávkou do sítě ... uvidíme jak to dopadne....)
Uvažovaný mppt Victron BlueSolar MPPT 75/10 ( má vyšší krytí s možností umístěním také na balkoně s malou úpravou...
Jeden panel a jeden vstup mikrostřídače (do 440Wp) nechat jak je momentálně připojen, napřímo.
Druhý panel odpojit a připojit do nového reglu, a z něj na výstup load připojit druhý vstup mikrostřídače ( do 440Wp) . K reglu připojit baterie (24V? 36V?, ještě jsem detailně neřešil...
Moje úvaha o prodloužení výroby elektřiny je už popsána v předešlých příspěvcích.
Když nenajdu rozumné řešení pro to, co jsem si vymyslel, nedá se nic dělat, zůstane zapojení tak jak je.
cipis

Příspěvek od cipis »

Odpoj oba a oba do toho externiho mppt, jak jsem psal. Tomu mikro to prece vadit nebude.
Akorat mas trochu problem s tema svedskyma italskyma baterkama, ty ven nedas ... Takze kabel dovnitr k nim, tim padem bych baterky naskladal do co nejvetsi serie, co snese ten mikro, kvuli ubytku. Tim padem ty panely do serie budes muset dat, aby tam bylo pozadovane napeti na tom externim mppt.
1 kW "nabíječka" 24 V
Soban

Příspěvek od Soban »

Prostě to fungovat nebude z jednoho prostého důvodu.

Load výstup nemůžeš zatížit větším proudem jak 15A a ten regulátor je na max 24V (BlueSolar MPPT 75/10) takže 24*15 je max výkon 360W to obejdeš tím že ten měnič připojíš přímo na baterku, přes relé co to odpojí jak na baterce klesne napětí.

Ovšem problém číslo 2 vážnější ten regulátor zpracuje max 290Wp a ty tam chceš připojit panel s 455Wp ovšem pak z toho dostaneš max pouze 290W při 24V baterce.

Takže musíš použít minimálně BlueSolar MPPT 100/20 který umí při 24V 580Wp při 48V 1160Wp.

Jinak dokumentace zde: https://www.victronenergy.cz/upload/doc ... 8V-EN-.pdf
cipis

Příspěvek od cipis »

Pochopil jsem ten datasheet mikrokonvertoru dobře, že to má možnost na tom jednom vstupu max. 600 W? Mppt napětí je 34 až 48 V a proud max. 12,5 A. Tedy 600 W max. Každý vstup, s tím, že výstup na 230 V je max. 800 W.

Tím nám ale padá to, že by se daly dva panely do série na jeden vstup, protože bychom přišli minimálně o 200 W.

Ten panel má mppt napětí max. 33,82 V a proud 13,16 A, tzn. jede to na samé spodní hranici mppt napětí toho mikrokonvertoru. Vzhledem k tomu, že je to balkon, tak z toho nikdy takový výkon nepoleze.

Takže je teď otázka, jestli nebude lepší dvěma panely natřískat baterky a prodloužit více dobu provozu, za cenu, že to nedá do bytu víc jak 600 W maximálně. Anebo si zachovat maximálku těch teoretických 800 W, ale s tím, že se baterka bude nabíjet jen jedním panelem.
Jedním panelem v dubnu to dá tak 1,7 kWh, dvěma panely samozřejmě 2x tolik. Pokud se nic nespotřebuje.

Pokud se tedy dá jen jeden panel, tak to musí být jen 24 V systém, protože na 36 či 48 V je to málo. No a 24x12,5 je 300 W (napětí baterie krát max. proud do vstupu mikrokonvertoru), co z toho se bude dát vzít "v noci".
Pokud se dají dva panely, tak se dá použít 36 V, ale i 48 V systém. 36x12,5 je 450 W, 48x12,5 je těch 600 W.

Takže s jedním panelem se bude dát brát v noci maximálně 300 W, se dvěma maximálně 450-600 W podle baterie.
Řekněme v podvečer se bude hodit vyšší výkon, přes noc asi skoro nic, pokud se uvádí 40-100 W klidová spotřeba.

Co zvolit, tak to chce asi projít denní režim, protože může být výhodnější radši natřískat baterky a vybít je v noci (byť tyhle nejsou trakční, ale když jsou zadarmo ...), tedy zvolit nižší celkový maximální výkon, ale v noci nesnížený (600 W).
Anebo přes den jet na max, když svítí, s tím, že se nabije jen "půlka baterky" a v noci bude k dispozici jen těch 300 W max. výkonu.
1 kW "nabíječka" 24 V
glottis

Příspěvek od glottis »

ja bych volil 600W do site a plnou palbou nabijet. Lepsi dlouho kryt nizsi spotrebu nez kratke spicky.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek