Seriové zapojení střídačů
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Seriové zapojení střídačů
Ahoj Všem
Mám takovou otázku, na kterou jsem zde na fórech, ani v manuálu ke střídači nenašel odpověď.
Můžou se zapojit střídače do serie? Když ne, tak proč?
Abych upřesnil. Mám tu funkční 24V systém. K tomu už dělám i 48V systém. Je jasné, že lepší je jet na jeden systém a nedělat si vrásky s obouma... ale...
Ale čistě hypoteticky...
Napadlo mě, že stávající systém 24 bych ponechal na slabší fázi s menšíma odběrama a na tuto fázi přifázoval měnič na 48V systém, který by obsluhoval velké odběry (zbylé dvě fáze a prakticky by díky přetokům vypomáhal i se slabou fází z 24V systému).
Jak víme, velké odběry jsou pouze přes den, kdy svítí sluníčko. Takže 24 V systém by na noc bohatě stačil - myšlenka zbytečné energetické náročnosti 48V systému, který by se jednoduše na noc automaticky úplně odpojoval.
Tento 48V systém by byl zapojen standardním způsobem s přisosáváním / s přetoky, protože by to bylo stejnak jedno, pač přetoky by šly do fáze, která je na 24V systému, takže k přetokům by fakticky nedocházelo. neudělalo by to při přetoku jedno velké booom? Systém 48V by byl sladěný přes AC In s 24V systémem, takže by boooom být nemuselo...
Co ale udělá AC Out, když dostane nějaký proud navíc? (z přetoku 48V)
Jak 24V tak i 48V systémy by měli vlastní baterie.
Co si o této fantasmagorii myslíte ?
Mám takovou otázku, na kterou jsem zde na fórech, ani v manuálu ke střídači nenašel odpověď.
Můžou se zapojit střídače do serie? Když ne, tak proč?
Abych upřesnil. Mám tu funkční 24V systém. K tomu už dělám i 48V systém. Je jasné, že lepší je jet na jeden systém a nedělat si vrásky s obouma... ale...
Ale čistě hypoteticky...
Napadlo mě, že stávající systém 24 bych ponechal na slabší fázi s menšíma odběrama a na tuto fázi přifázoval měnič na 48V systém, který by obsluhoval velké odběry (zbylé dvě fáze a prakticky by díky přetokům vypomáhal i se slabou fází z 24V systému).
Jak víme, velké odběry jsou pouze přes den, kdy svítí sluníčko. Takže 24 V systém by na noc bohatě stačil - myšlenka zbytečné energetické náročnosti 48V systému, který by se jednoduše na noc automaticky úplně odpojoval.
Tento 48V systém by byl zapojen standardním způsobem s přisosáváním / s přetoky, protože by to bylo stejnak jedno, pač přetoky by šly do fáze, která je na 24V systému, takže k přetokům by fakticky nedocházelo. neudělalo by to při přetoku jedno velké booom? Systém 48V by byl sladěný přes AC In s 24V systémem, takže by boooom být nemuselo...
Co ale udělá AC Out, když dostane nějaký proud navíc? (z přetoku 48V)
Jak 24V tak i 48V systémy by měli vlastní baterie.
Co si o této fantasmagorii myslíte ?
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Re: Seriové zapojení střídačů
1. To nezní jako zapojování do série, ale (pseudo)paralelně
2. Pokud se střídače umějí přifázovat, tak to fungovat bude. Pokud ne, tak to rozhodně nezkoušej.
2. Pokud se střídače umějí přifázovat, tak to fungovat bude. Pokud ne, tak to rozhodně nezkoušej.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak u victronu něco podobného by měl mít andy.... https://www.youtube.com/@OffGridGarageAustralia
Ale s obyčejnými měniči bych to nedělal, prostě nechat je samostatně, na 24V systém nechat třeba osvětlení a podobně a na 48V připojit zásuvky atd.....
Ale s obyčejnými měniči bych to nedělal, prostě nechat je samostatně, na 24V systém nechat třeba osvětlení a podobně a na 48V připojit zásuvky atd.....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: blízko Brna
Podle mne je to zbytecne nechavat. Proste ten 24V system pustit do sveta, co se neda pouzit na 48.
Na 48 V ma vetsi smysl udelat solo osvetleni na primo, bez menicu atd. Proste predelat osvetleni na 48 V, misto ziveni nonstop menice.
Na 48 V ma vetsi smysl udelat solo osvetleni na primo, bez menicu atd. Proste predelat osvetleni na 48 V, misto ziveni nonstop menice.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Soban píše:Tak u victronu něco podobného by měl mít andy.... https://www.youtube.com/@OffGridGarageAustralia
Víceméně logicky to zní. Nicméně už to obsahuje 2x přifázování k DS a vše s tím spojené. (přepínače, svodiče....)
Tahle varianta mě přišla jako nejméně ekonomicky smysluplná .. (já vím, celý nápad nedává smysl ..)
-
S tím souhlasím. Systém už v nabídce je. Ale dokud ho nikdo nechce, pak vyrábí. Současně s tím zprovozňují i 48V. Napadlo mě to nějak využít a spojit.cipis píše:Podle mne je to zbytecne nechavat. Proste ten 24V system pustit do sveta, co se neda pouzit na 48.
Samozřejmě mě napadla mnohem elegantnější varianta, kterou tady provozuje určitě spousta lidí a tou je na stejných baterkách obyč střídač na tmu a při sluníčku měnič s panely. Přepojování automaticky přes přepínač sítí.
Touhle cestou se i nejspíše vydám, až 24V systém půjde do světa.
Ta spotřeba měničů je fakt nepříjemná .... pokud člověk nemá 100 000Wh v bateriích
-
1) Paralelně by to bylo 2 měniče na jedné fázi (což víceméně s přetoky je..), ale fakticky je to z 24V Out do 48V In. Místo DS je 48V napojen na Out 24V.unicast píše:1. To nezní jako zapojování do série, ale (pseudo)paralelně
2) Oba jsou to hybridní s možností připojení na DS, takže by to mohlo jít.
Otázkou je, co se stane s 24V Out, až do něj picne přetok z 48V In.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Sériové zapojení 2 střídačů jsem zprovoznil tento týden, zatím to šlape dobře. Při nízké zátěži je v provozu střídač 2, stykače rozpojené. Pokud zátěž na výstupu přesáhne 3 kW po dobu 5s a akumulátor má Soc přes 50%, zapne se střídač 1 a stykač KM2 jej připojí na vstup střídače 2. Přifázovaní trvá cca 30s, proud na vstupu střídače 2 mám omezen na 16A (cca3,5kW), pokud je zátěž větší střídač 2 dopomůže asistencí. Když klesne zátěž pod 1kW na 30 min, tak se střídač 1 a KM2 vypne. Pokud je SoC pod 50%, připojí se na vstup střídače 2 přívod z "centrály" stykačem KM3. KM1 plánuji zapínat v zimě dobíjení akumulátorů. Oba střídače jsou nastaveny jako UPS, střídač 2 má zakázáno nabíjení.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Litomyšlsko
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 4000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
To je furt paralelně
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
-
Takže to není nereálné. Jen nemáš povoleny přetoky a tím pádem se nebojíš o výstup ze střídače. Ano, i nad tím jsem uvažoval. Bez přetoků zapojit oba.pibi píše:Sériové zapojení 2 střídačů jsem zprovoznil tento týden, zatím to šlape dobře. .....
Taky mám obrázek... jen ne tak hezký
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Takhle to může fungovat pouze pokud máš ten 48V systém s měničem co umí přicucávat tj king.
Ovšem když si ten 48v měnič přicucne více jak zvládá ten 24V co nastane? Dojde k přetížení 24V systému a zkolabuje ti to takže budeš řešit ovládání atd....
A to se oplatí.
Prostě jeden systém bude napájet jednu větev druhý druhou a hotovo!
Pokud ten jeden 48V systém zvládne celou zátěž tak ten 24V zrušit!
Ovšem když si ten 48v měnič přicucne více jak zvládá ten 24V co nastane? Dojde k přetížení 24V systému a zkolabuje ti to takže budeš řešit ovládání atd....
A to se oplatí.
Prostě jeden systém bude napájet jednu větev druhý druhou a hotovo!
Pokud ten jeden 48V systém zvládne celou zátěž tak ten 24V zrušit!
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
U Multiplusu jde jednoduše nastavit omezení vstupního proudu, případně přepínání mezi 2 hodnotami. Jde to i plynule, ale to už je trošku náročnější. Jak to má Mogul, netuším.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Odpovídám proto abychom si vyjasnili terminologii, hádat se o tom rozhodně nechci... Nicméně, dvě zařízení, zapojená v sérii, znamenají, že obě tvoří společně alespoň jeden obvod a při tom mají shodnou charakteristiku v tom smyslu, že napětí buď zvyšují nebo snižují. Oběma zařízeními protéká tentýž proud a to stejným směrem.Mogul píše:1) Paralelně by to bylo 2 měniče na jedné fázi (což víceméně s přetoky je..), ale fakticky je to z 24V Out do 48V In. Místo DS je 48V napojen na Out 24V.unicast píše:1. To nezní jako zapojování do série, ale (pseudo)paralelně
Otázkou je, co se stane s 24V Out, až do něj picne přetok z 48V In.
(+)===[xxx]===[xxx]===(-) <- tohle je sériové zapojení. Dá se na něj aplikovat druhý Kirchhoffův zákon, což u zapojení, které popisuješ, neplatí
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
přehled střídačů - zapojitelných sériově/paralelně
od mischanek » » v DC-AC měniče, střídače, invertory
přehled střídačů - zapojitelných sériově/paralelně
- 4 Odpovědi
- 998 Zobrazení