elektrocentrála Heron na NG

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Zdenek Vojc

elektrocentrála Heron na NG

Příspěvek od Zdenek Vojc »

Zdravím vás,
nemáte někdo zkušenosti s provozem centrály Heron na LPG/NG 2,8kw na zemní plyn? Mám ji připojenou na zemní plyn hadicí 8mm dlouhou 4,5m.
Špatně startuje a pokud se to podaří, zhasne po připojení zátěže. Vše nastaveno jak má být. Plyn tam je, kotel jede.
Ta hadice je moc dlouhá? Hadice je připojená na vzorkovací ventil s hadičníkem 9mm.
Kde může být problém?
Díky
Zdenek
jahodovák
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: elektrocentrála Heron na NG

Příspěvek od jahodovák »

měl jsem několik aut na lpg,pokud to začalo toto dělat,byl problém v nastavení reduktoru plynu,zde to bude asi podobné,prostě nedostatek plynu,mělo by to jít nastavit,jak v tomto případě netuším,zcela jistě by to měli vědět v jejich servisu.....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Zdenek Vojc

Ano je tam šroubek, který podle návodu zvyšuje výkon. Točil jsem s ním do všech směrů a mezí. Bez účinku. Napsal jsem do Heronu.
Hadici mám připojenou na straně rozvodu přes tzv. vzorkovací ventil plynu. Co to přesně znamená?
Zdenek Vojc

Z Heronu napsali:
pravděpodobně je problém v nedostatečném tlaku, průtoku plynu k centrále.
Napojte na centrálu kratší hadici s vnitřním průměrem 8mm po celé délce.

Hadici jsem zkrátil na 3.8m, to si myslím že musí být OK.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

A ten ventil č.71 podle rozpisky je otevřený? (seřízený podle NG)

Taky nechápu jak se může startovat na plyn, když v návodě je napsáno napřed na benzin a potom (zahřátí motoru na benzin) se přepne podle typu plynu na plyn.

Došlo se i při obsluze na varianty který správný regulátor je na metan, že není stejný jak na PB a přepínač benzin plyn, že má tři polohy, benzin NG, LPG?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Zdenek Vojc

Co je ventil 71? Jestli je to kohout na přívod plynu, je otevřený.
Centrálu nejdříve zahřeju (10min.) na propanbutan. Pak ji vypnu. Vyměním hadice, vytáhnu tlačítko na směšovači (zamáčklé je na PB) a startuji.
Na PB naskočí hned, a jede jak drak. Na zemní plyn se nechytá.
Jediné co změním při přechodu z PB na NG je to tlačítko.
gupa

Příspěvek od gupa »

měl jsem několik aut na lpg,pokud to začalo toto dělat,byl problém v nastavení reduktoru plynu,zde to bude asi podobné,prostě nedostatek plynu,mělo by to jít nastavit,jak v tomto případě netuším,zcela jistě by to měli vědět v jejich servisu.
Ano je tam šroubek, který podle návodu zvyšuje výkon. Točil jsem s ním do všech směrů a mezí. Bez účinku.
Je možné ten šroubek is reduktorem vyfotit? LPG (P,PB) má třeba u sporáku reduktor, má ale navíc jiné trysky na metan a také jiné na PB, ale zemní plyn by měl mít hadici jen jako průtokoměr s regulací, je to hodně podobné jak na svářečce CO2 nebo pro argon, podle návodu. Pracuje se podle návodu? Tam je to vyobrazeno. Kde je návod? Heron web.

Odhaduji, že ten přepínač LPG/NG spíná dva solenoidy dvou jehlových ventilů které mají po otevření dále v cestě odlišné trysky. Nebo u směšovače je jen tryska jedna s regulací, ale je od mastnost z LPG zasraná a nereguluje.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

měl jsem centrálu na plyn... problém byl často s regulátorem tlaku plynu. Nakonec se povedlo koupit nějaký nastavitelný a na ten centrála jela, ale trvalo nám docela dlouho než jsme přišly na to že na tom regulátoru bylo potřeba nastavit 3-4x tolik než co centrála měla chtít.

Dokonce jsem na to dělal vzdálený start.

Centrála, ale po nějaké době přestala fungovat a při reklamaci jsem dostal peníze zpět a potom dlouho nešla koupit, tak jsme to vzdali.

Edit: já ji teda provozoval na lpg...
Zdenek Vojc

krásná práce! Myslíte regulátor v HUP?
Matess

Příspěvek od Matess »

u lpg bomb se dává regulátor výstupního tlaku plynu..

u zemního nevím jak to je...

https://www.google.com/search?q=plynov% ... e&ie=UTF-8
Zdenek Vojc

U zemního je regulátor v HUP (hlavní uzávěr plynu). V řadu před vstupem do HUP je tlak 3
atm. Ten je redukovanej na cca. 23mbar. regulátorem u plynoměru a ten se nedá štelovat. Je tam jen pojistka na velký průtok (pokud urvete hadici od sporáku, regulátor za cca. minutu "spadne"). Všechny spotřebiče na NG jsou nastaveny na tento tlak. Heron má v návodu také napsaný tento tlak pro NG.
LPG regulátor u bomby má podobný výstupní tlak.
Na LPG mi to jede dobře, není třeba ani zahřívat benzínem. Myslím, že bude problém ve světlosti té 8mm hadice + hadičníky. Zkrátka toho NG tam jde málo. On je přeci jenom "slabší".
gupa

Příspěvek od gupa »

Zdenek Vojc píše: stř srp 21, 2024 9:55 pm Myslím, že bude problém ve světlosti té 8mm hadice + hadičníky. Zkrátka toho NG tam jde málo. On je přeci jenom "slabší".
Připojení pro 4 hořáky běžného domácího sporáku na metan je 1/2".
https://www.topenilevne.cz/novaservis-p ... 00-p53749/

Myslím si ale že chyba bude jinde. Ta páčka co přepíná LPG/NG podle návodu je ten šroubek s pérkem uvnitř a pod tou obousměrnou šipkou?(90-91)
8896317_výkres.indd.png
Zdenek Vojc

ŠROUBEK JE uvnitř páčky (tlačítka), které se i se šroubkem dá vytáhnout (NG), nebo zatlačit (LPG). Šroubkem se dá regulovat výkon na LPG.
Zdenek Vojc

Tady je návod: https://static.madalbal.cz/manuals/8896317.pdf , stana 3,4. Na obr.16 je vidět to tlačítko+piktogram.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

O té centrále nevím nic. Teda jen to, že se mi líbí.

Pokud ale je pochybnost o dostatečném průtoku plynu - ta centrála je přece mobilní.
Tak snad není velký problém ji přenést blízko k plynové přípojce.
Vzít kousek třeba zahradní hadice a provizorně ji připojit metrem takové hadice.
V domovním plynovém rozvodu je úplně srandovní tlak. Dá se to vést čímkoli.
Pro takový pokus se dá udělat provizorní utěsnění klidně jenom olepením izolačkou (třeba kdyby nebyl správný hadičník a spona).
A hned bude jasné, jestli v přísunu plynu je nebo není problém.
gupa

Příspěvek od gupa »

Zdenek Vojc píše: stř srp 21, 2024 11:14 pm ŠROUBEK JE uvnitř páčky (tlačítka), které se i se šroubkem dá vytáhnout (NG), nebo zatlačit (LPG). Šroubkem se dá regulovat výkon na LPG.
Když to jede na LPG, ale přepne se to na NG za chodu při LPG, je nějaká změna chodu? Pokud ne, je to přepínání zasraný od LPG. Ale to už jsem psal.

Edit: eště bych profoukl tu hadici, jestli není ucpaná, ohřívám na stolici s metanem včelí vosk a hadici mám 10m tu oranžovou na plyn, tenkou také 8mm vnitřek a plamen odpovídá asi 8-10kW, prostě plyn tím valí dostatečně a to jde navíc přes za ventilem s pojistkou na trysku tuším 1,2mm. Napojení hadice je ventil, na 1/2 návar z 3/4 T.
Naposledy upravil(a) gupa dne čtv srp 22, 2024 1:34 am, celkem upraveno 1 x.
Matess

Příspěvek od Matess »

hmm ja na te centrale nemel packu, ale takovy kloubocek, ktery se bud zasunul nebo vysunul a tim se prepinalo lpg/ng. Nicmene kdyz jsem to na lpg prepnul nevsimnul jsem si zadneho rozdilu. Jinak ano startoval jsem primo na lpg.
gupa

Příspěvek od gupa »

S páčkou je popisek NG/gasoline, takže se něco úplně uzavře něco jako u podtrubí typu zpětného tlaku od válce nutný pro LPG a mísení a směšovač funguje podobně jako na benzin, jen otevíráním klapky bez zpětné regulace podle tlaků od válce.(můj dojem)

První směšovače na tento typ generátoru byla vlastně jen umístěná hadice poblíž trychtýře k potrubí k válci a přívod k válci byl na T kus s dvouma ventilama, jeden pro karburátor na benzin a druhý pro trychtýř na který (před kterým se na háček zavěsila) se nasadila hadice a motor si to tahal smísený se vzduchem. Plyn foukal přes vzduch do trychtýře. Pro dřevoplyn vím, že se směs se vzduchem děje v reaktoru při pyrolýze. Tam trychtýř a regulátor plynu není vůbec potřeba. Stačí na válec dát tkus a na 90°jeden ventil coby doregulace přívodu vrduchu (fixírka) podle typu právě vyrobeného plynu. Pokud to bylo spalování svítiplynu, tak první verze směšování v Ottově slovníku naučném, byly vyobrazeny nafukovací balóny coby předzásobníky plynu místo regulátorů. Dají se spalovat v pístovém motoru třeba jemné piliny nebo mouka nebo cokoli prašného a zároveň výbušného. To jsou ale jiné regulátory.
elektrocentrala_plynova_heron_lpgg_22_manual.pdf.png
elektrocentrala_plynova_heron_lpgg_22_manual02.pdf.png
Zdenek Vojc

gupa píše: čtv srp 22, 2024 1:07 am
Zdenek Vojc píše: stř srp 21, 2024 11:14 pm ŠROUBEK JE uvnitř páčky (tlačítka), které se i se šroubkem dá vytáhnout (NG), nebo zatlačit (LPG). Šroubkem se dá regulovat výkon na LPG.
Když to jede na LPG, ale přepne se to na NG za chodu při LPG, je nějaká změna chodu? Pokud ne, je to přepínání zasraný od LPG. Ale to už jsem psal.

Edit: eště bych profoukl tu hadici, jestli není ucpaná, ohřívám na stolici s metanem včelí vosk a hadici mám 10m tu oranžovou na plyn, tenkou také 8mm vnitřek a plamen odpovídá asi 8-10kW, prostě plyn tím valí dostatečně a to jde navíc přes za ventilem s pojistkou na trysku tuším 1,2mm. Napojení hadice je ventil, na 1/2 návar z 3/4 T.
Hadice 8mm je dlouhá 3.5m, ventil je 1/2 přes nipl ze 3/4, hadičník jsem projel vrtákem, vnitřní průměr má 7mm. Hadičník u centrály je neužší hrdlo na trase. Ještě mě napadá to zkusit s tím bezinem a postupným přepnutím. Z LPG na NG nepřepnu, není spojení.
gupa

Příspěvek od gupa »

Zdenek Vojc píše: čtv srp 22, 2024 9:21 am Z LPG na NG nepřepnu, není spojení.
Tomu nerozumím, když ten motor pracuje na LPG, jaký problém je prostě jen zkusit za běhu přepnout tím vystrč zastrč na regulátoru na NG? Pokud motor nereaguje otáčkama atp, chyba je nalezena. Je to někde v tom směšováku ucpaný, z LPG jde často o takovou lepivou sračku která směšovače běžně ucpává.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek