Vadně nastavené dotační FVE

Nezařaditelné
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Vadně nastavené dotační FVE

Příspěvek od emedium »

https://www.obnovitelne.cz/clanek/3460/ ... ky-v-cesku

25 % fotovoltaických elektráren od nejlepších a nejspolehlivějších montážních firem vykazuje nedostatky. Opravy by mohly zásadním způsobem zvýšit úspory majitelů a prodloužit životnost zařízení

U některých instalačních firem vykazuje chyby v instalaci až 63 % elektráren

4 % elektráren mají špatně nastavenou asymetrii střídačů. Ty fungují symetricky, což vede ke ztrátě 5–15 % výroby. Pro majitele to při současných cenách znamená ztrátu přibližně 3 200 Kč ročně

Problém je i přehřívání střídačů. Některé z nich jsou vystaveny teplotám kolem 99 °C po dobu více než 8 hodin. To může zkrátit jejich životnost z 12 na 6 let, v extrémních případech až na 2 roky

9 % fotovoltaických elektráren nemá aktuální firmware, což omezuje jejich správnou funkci a v některých případech vede ke zbytečnému odběru elektřiny ze sítě

9 % elektráren má chybně nastavený country code. To může vést k nesprávné spolupráci s místní energetickou sítí
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vadně nastavené dotační FVE

Příspěvek od PetrDubi »

To je hezký (i když pro mě to není překvapení), ale nějak jsem nepochopil, k čemu to je na tomhle fóru dobré? Kdyby to bylo třeba na FB ve skupině dotační elektrárny nebo na druhém fóru, tak to chápu, ale když si vezmu, kolik lidí tady má dotační elektrárnu, tak mi to nedává smysl..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Tak spíš pro srovnání, jak to dokážou odborníci doprasit. Nějaké statistiky, tady už dotačníci dávali a jejich nabíjecí a vybíjecí charakteristiky tomu taky odpovídají.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Prostě je odborník a odborník.......

A pokud to dělají schválně tak jsou to šmejdi....

Tak jako u všech profesí.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

Jestli to dělalají schválně nevím, ale podle mě to bude spíš z lenosti, neznalosti nebo proto, že to mají na salámu.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Je to v tomto oboru asi relativně dost špatné. Řekl bych, že možná o dost horší než v mnoha jiných oborech.
Třeba to plyne z toho dotačního charakteru, kdy dravci cítí snadnější kořist a natlačí se jich tam mnoho.
Když si třeba nechám nainstalovat klimatizaci a pojede špatně, tak se o to většinou ta instalační firma postará.
Ale u FVE je to často jinak.
Tam to často skončí tím, že je nějaký problém nezajímá, oni nic zadarmo řešit nebudou. Ať je dá zákazník klidně k soudu.

Nachomýtl jsem se k několika komerčním instalacím, a všude jsem našel nějaké problémy.
Tak se pak aspoň po delším boji povedlo nějak se s firmou domluvit, když už byli zákazníci vybaveni argumenty.
Kupodivu nejlíp dopadla jedna instalace, co kdysi dělala Malina, a skutečně ještě dodělala. Jen revizi si pak musel zaplatit zákazník sám, i když mela být v ceně. Pro Malinu to montovali nasmlouvané party živnostníků, a tady zrovna měli štěstí na dobrou partu.

Naopak úplně nejhůř je to u jedné velké firemní instalace, cca 300kW za několik milionů. Tam si to navzájem přehazují generální dodavatel, projekční firma, dodavatel techniky a montážní firma, a nikdo nechce pro vyřešení problémů nic udělat.
Já jsem jim k tomu (zdarma) sepsal, co by tam bylo třeba dořešit, aby to fungovalo dobře. Není to nic dramatického, náklady tak 3-5 tis. Kč, k tomu případné cestovné technika. Ale všichni řekli, že už do toho nic investovat nebudou. A ať to klidně skončí u soudu.

Jejich iniciativa se soustředí jen na to sehnat argumenty, co udělal špatně někdo jiný.
Proto i když bych věděl co s tím a dokázal to udělat levně (udělám to klidně zadarmo, jsou to fajn lidi, stálo by je to jen trochu materiálu), tak se do toho prostě tlačit nebudu. Protože pak by se to obrátilo proti tomu zákazníkovi (potažmo i proti mě), že jsem udělal nějaký neautorizovaný zásah a proto že to celé nejede.
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

Je to prostě business jak prase. Protože ta instalace je dobře zaplacená i bez dotace. A i když v tom jsou takové prachy, tak to stejně dělají lidé co o tom vůbec nic neví. Umí prakticky více či méně navrhnout jediný model elektrárny v podobné konfiguraci. S bezpečností provozu si moc hlavu nelámou. S tím jak to nainstalovat také ne. Prostě jen naházejí do konfigurátoru počet panelů, baterii a vyplivne jim to cenu.
Protože jsem neměl čas a chtěl jsem FVE, tak jsem o dotaci cvičně také přemýšlel, poptal jsem firmu, která ale dál přeprodávala můj kontakt vesele dál (cca za několik tisíc asi pěti firmám zároveň).
Všechny firmy do jedné nedisponovali technikem s patřičnými znalostmi (i když jsem na tom trval). Ani jedna firma firma mi nedokázala nabídnout vhodnou montáž (už vidím jak týpek trefuje 40mm široký vazník přes krytinu), nikoho netrápila bezpečnost a nevyřešená LPS. Nikoho netrápil efektvní provoz a nebo ohřev bojleru z přebytků...

A cena? Ta vyšla na cca o 100k více než bez dotace, neber to :-)
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

A nejhůř na tom jsou ty montáže pro důchodce. Tím, že je to 100%ní dotace od státu a tím, že důchodcům se dá snadno vnutit cokoliv (třeba i Babiš), tak je to naprosto dokonalej kšeft.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek