GW3648D-ES a rozšíření

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
boreg

GW3648D-ES a rozšíření

Příspěvek od boreg »

Zdravím,
plánuji malou elektrárnu, panely cca 2.5kWp JV (spotřeba domu je cca 2MWh/rok), zakázané přetoky, většina spotřeby s trvalejším odběrem by snad šla přehodit na fázi se střídačem. Spotřeba hlavně přes den - topení plynem. Chtěl bych to nyní s minimální investicí a možnosti rozšíření podle toho, jak to bude fungovat. Protože se bojím přetoků, zavrhl jsem dražší řešení jako Deye 3f 48V, nebo 1 Multiplus, protože u něj bych zase musel investovat hned do baterky. Axpert také nechci, rozhodl jsem se že mu prostě nevěřím co do kvality. Proto jsem vybral 1f GW3648D-ES který se dá sehnat za 14k a je to hybrid. Pokud by dělal technické přetoky větší než povolené, dal by se prodat a nebyla by to taková tragédie. Až by byli peníze a více času přidal bych k němu skládanou baterku. Se zálohou domu nepočítám, chci to nyní s minimální pořizovací cenou jak kvůli komponentům tak práci někoho, kdo to připojí. Také nepočítám s přechodem z 3f na 1f.

Zajímalo by mě ale, zda jde případně v budoucnu, do takového systému připojit další 1f hybrid na další fázi tak, aby fungoval na společné baterii a uměli ji společně nabíjet i vybíjet, nebo by musel mít každý svoji baterii? Nebo to lze řešit nějakým vlastním nabíječem, nebo nějak jinak? Pak je asi otázka, jestli vůbec EGD povolí připojit 2x 1f hybrid. Ve schématu když jsem žádal na svoji 3f Solax X3 G4 elektrárnu jsem viděl jen 1f nebo 3f. Ten Solax mi zatím udělal max přetok v tom peaku 1/4h 80W ale mám to asi jen za poslední 4 měsíce, takže se to může ještě změnit.
Tohle je pro rodiče důchodce. O té druhé fázi uvažuji proto, že v další části domu je kancelář, kde se přitápím nebo chladí klimou. Ta už by tu 1f na kterou bude právě spotřeba části domu rodičů přetěžovala, protože je na stejném okruhu i pračka, sušička atd. Šel by pak i vytěžovat bojler přes nějaké arduino a SSR fázové relé. Na třetí fázi jsou pak okruhy které se moc již nepoužívají, nebo jen občas. Společně na 3f pak občas nějaká cirkula, hoblovka atd. Určitě bych nechtěl skládat dvě baterky, ale předpokládám že 2 měniče by s 1 BMS nedokázaly komunikovat takže uvažuji nesmyslně?
Děkuji.
boreg

Re: GW3648D-ES a rozšíření

Příspěvek od boreg »

ještě doplním že původní varianta byla 3f GW 8 ET plus bez baterky, který nyní jde sehnat za 19.5k a vytěžovat při přebytku 1f bojler, ale jednak je to dražší počáteční investice a baterie HV do které bych určitě neinvestoval. Místo baterie by se dodatečně přidal JZ string. Ale i tak mi přijde že bych lépe využil tu nejvíce vytěžovanou fázi u rodičů (televize, světla, lednice, mražák, mikrovlnka, router atd.) + baterka třeba příští rok.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek