Meranie počasia
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
- stano22
- Reputace: 48
- Lokalita: SK-ZA
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Meranie počasia
Nejaké skúsenosti s DIY meraniami?
Chcem merať teplotu, vlhkosť, tlak, koncentráciu CO2 a PM. Ešte niečo sa dá ľahko merať? Čo sa používa na zrážky? Aké senzory použiť? Napojiť to chcem k TinyControl LK3/4 cez I2C alebo UART. Odtiaľ SNMP ťahať do raspberry, kde mi beží sto rokov cacti. Mám dávnejšie kúpený nejaký SPS30 pre PM, BME280 pre teplotu/tlak/vlhkosť, ACD10 pre CO2. Je to vhodné?
Čítal som, že je dobré použiť radiačný kryt. Kúpiť hotový alebo vyrobiť? Biele misky pod kvetináče som v obchodoch videl... No a kam vlastne tie čidlá umiestniť? Predpokladám, že miesto má byť zatienené. Môže byť severná stena domu? V akej výške nad zemou merať? Taktiež niekto tie radiačné kryty ešte umelo prevetráva... má to zmysel?
Dakujem za každú radu
Chcem merať teplotu, vlhkosť, tlak, koncentráciu CO2 a PM. Ešte niečo sa dá ľahko merať? Čo sa používa na zrážky? Aké senzory použiť? Napojiť to chcem k TinyControl LK3/4 cez I2C alebo UART. Odtiaľ SNMP ťahať do raspberry, kde mi beží sto rokov cacti. Mám dávnejšie kúpený nejaký SPS30 pre PM, BME280 pre teplotu/tlak/vlhkosť, ACD10 pre CO2. Je to vhodné?
Čítal som, že je dobré použiť radiačný kryt. Kúpiť hotový alebo vyrobiť? Biele misky pod kvetináče som v obchodoch videl... No a kam vlastne tie čidlá umiestniť? Predpokladám, že miesto má byť zatienené. Môže byť severná stena domu? V akej výške nad zemou merať? Taktiež niekto tie radiačné kryty ešte umelo prevetráva... má to zmysel?
Dakujem za každú radu
6,5kWp, 4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
-
- Reputace: 5
- Lokalita: Benešov
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11900
- Kapacita baterie [kWh]: 19,6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Meranie počasia
Taky me bavi merit. Mam uz roky meteosku Davis, coz neni rozhodne DIY. Merim ze zajimavosti i teploty pod zemi 10cm, 20cm, 50cm a 100cm - ty merim pomoci originalnich DS18B20 a modulu shelly uni. Srazkomer pouzivam taky Davis, jen jeho vyhrivani pri snezeni ridim dle okolni teploty a obycejnym detektorem srazek. Jeste jsem uvazoval nad merenim delkou slunecniho svitu, ale to jsem zatim nerealizoval. Radiacni kryt s ventilatorem je nutnost, bez nej budes merit nesmysl. Zkousel jsem i pasivni bez ventilatoru a taky naprd. Srazkomer bych bral ale nejaky presnejsi - s vetsi plochou, neco jako pouziva meteoservis. Jen ta cena je velka, tak uvazuju, ze si ho proste vytisknu na 3d tiskarne...
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek