Off-Grid Deye 10KW zap. Slovensko

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
J4ST3R
Reputace: 0
Lokalita: Komjatice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 12600
Kapacita baterie [kWh]: 50
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Off-Grid Deye 10KW zap. Slovensko

Nový příspěvek od J4ST3R »

Ahojte
rozhodol som sa pridať na toto fórum, kde ako čitateľ som načerpal dosť info tak zakladám novú tému ohľade môjho projektu

chcem vybudovať ostrovný systém na mojom dome s meničom DEYE 3f 10kw LV
som zo západného Slovenska a ZSD mi nedovolila pripojiť FVE do siete z dôsledku nedostatku rezervovanej kapacity
povolili mi len výkon 3kw (1x1000w na fázu) čo by nebol problém takýto výkon púšťať do VB, ale podľa podmienok ZSD nemôžem nainštalovať iný menič ako s výkonom 3kw tak, ako v SSD a VSD, kde sa namontuje vykonejsi menič a obmedzia pretoky do siete.

Tak som sa rozhodol pre ostrov
budem rad ak mi poradíte čo by som mal spraviť lepšie

zostáva:
Mmenič DEYE 3F 10KW LV
panely 24KS longi 520pw 12480WP na rovnej streche východ - západ
bateriove úložisko s lifepo4 64kwh ( 4x16kw 51, 2V s článkov 16S MB 31 )
300L bojler na TUV špirála 3kw ( ohrievana z pretokov)
(ďalej je možnosť inštalovať ) 4KS (3kw) špirál do akumulačných nádob na kúrenie (akú sú 4x1200L pre kotol Attack SLX 50KW)

Spotreba energie pre dom

El energia 4 mwh za rok
TUV bolo doteraz zabezpečené plynom ale TUV bojler sa musel vymeniť preto došlo k výmene zásobníku na EL z prebytkov fve (doterajšia spotreba energie na TUV bola 2MW
Varenie doteraz plynová doska - vymenená za indukčnú
kurenie drevosplynujuci kotolo Attack SLX 50KW ukladanie tepla do AKU 4x1200L
2KS klimaticaci 5kw (jedna poschodie druha prízemie na každom poschodí 2 vnútorné jednotky )
teraz na jar sa bude domontovavat rekuperacia pôvodný plán bolo 4KS lokálnych ale aktuálne riešim jednu centrálnu ako by sa najmenej musel robiť zasach do vnútorných priestorou ktoré sú po rekonštrukcii ( ja viem mal som na to myslieť dopredu :)

Aktuálne som v štádiu nakupovania komponentov čakám kým sa zlepší počasie, aby na strechu mohla ísť tepelná izolácia a následne panely na betónovú záťaž

moja prva ozatka :
od znameho som kupil 2 baterie Pylontech US5000 (urychlena kupa za dobru cenu) ale potom som sa dozvedel ze su len 15člankove
co by ste volili možnost 1 predat ich a postavit baterie ulozisko ako hore pisem 16 clankove
alebo možnost 2 pokusit sa ich rozbehat so spolupraci selpos BMS a 15 clankove baterie (tym by sa ulozisko zvisilo ete o 9,6kw )
romanf
Reputace: 4
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Re: Off-Grid Deye 10KW zap. Slovensko

Nový příspěvek od romanf »

a čo kombinácia, dva meniče jeden 3,6kW ongrid a ládovať výrobu do VB nech máš na zimu a druhý ostrov s pricucávaním zo siete ?
kodl69
Reputace: 950
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

spíš vidím problém v tomhle měniči pro 3f ostrov. Jsou to jenom 3.3kW na fázi, a z "EPS" výstupu ještě míň. Baterky už máš, tak je asi blbost kvůli dvěma pylontechům to celý předělávat... Další věc je optimalizovat řízení přebytků, když měnič je o dost slabší než co dají panely v maximu, a nejsem si jist, jaký výkon dokáže Deye posílat do baterek. Tj další Deye? nebo aspoň jeden multiplus 8000 pro přebytky? Pokud nedokážeš účinně zpracovat výkon ze střechy "realtime" tak potom musíš mít fakt dorý řízení s předpovědí, aby to vytěžovalu už ve chvíli, kdy ten výkon ze střechy není, a nebo ti vznikne značná neefektivita systému tím, že to prostě zůstane na střeše. Jo a co udělá deye při přetížení jedné fáze, když nemá síť na vstupu?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rva
Reputace: 683
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Zamyslel bych se, jestli je potřeba 3f, protože to vede k řadě komplikací.
Reputace: 159
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Skús si niečo prečítať o AC Coupling. Nevravím, že je to najlepšie riešenie na svete, ale dá sa uvažovať aj s týmto riešením. Ide o to, že oficiálne prihlásiš len 3kW 3F on-grid, kvôli VB, ktorá sa zatiaľ v SR celkom oplatí a po pripojení pridáš hybridný menič. Podporuje to aj Deye, ale ja som skôr za Victron (najmä kvôli možnostiam, ktoré ponúka).
Alebo teda ostrov, ale išiel by som do 1F na Victrone. Na to by ti stačilo 2x MP2 5kVA v paralelnom chode. Toto by malo stačiť, ak nie, dá sa pridať ďalší kus aj neskôr.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
J4ST3R

romanf píše: stř úno 12, 2025 6:20 pm
a čo kombinácia, dva meniče jeden 3,6kW ongrid a ládovať výrobu do VB nech máš na zimu a druhý ostrov s pricucávaním zo siete ?
pripojit mozem maximalne 3kw ani o vat viacej a to mi nepokrije celu spotrebu cize nie moc dobre riesenie podla mna
J4ST3R

kodl69 píše: stř úno 12, 2025 6:22 pm
spíš vidím problém v tomhle měniči pro 3f ostrov. Jsou to jenom 3.3kW na fázi, a z "EPS" výstupu ještě míň. Baterky už máš, tak je asi blbost kvůli dvěma pylontechům to celý předělávat... Další věc je optimalizovat řízení přebytků, když měnič je o dost slabší než co dají panely v maximu, a nejsem si jist, jaký výkon dokáže Deye posílat do baterek. Tj další Deye? nebo aspoň jeden multiplus 8000 pro přebytky? Pokud nedokážeš účinně zpracovat výkon ze střechy "realtime" tak potom musíš mít fakt dorý řízení s předpovědí, aby to vytěžovalu už ve chvíli, kdy ten výkon ze střechy není, a nebo ti vznikne značná neefektivita systému tím, že to prostě zůstane na střeše. Jo a co udělá deye při přetížení jedné fáze, když nemá síť na vstupu?
deye dokaze rozdelit vykon do fas nesimetricly a t az 5kw do jednej faze max
baterky z clankov budem len vyrabat este clanky su na ceste mam len tie dve US5000
to ze v lete mi ostane niejaky vykon na "streche" viem pocitam stym
J4ST3R

rva píše: stř úno 12, 2025 6:23 pm
Zamyslel bych se, jestli je potřeba 3f, protože to vede k řadě komplikací.
ano som si hoho vedomy pouzivam doma aj 3f motory aj indukcia je na 2f aby isla na plný vykon preto som sa rozhodol pre deye 3f
J4ST3R

Diablo1st
AC spojenie nepripada do uvahy
podla podmienok ZSD nie je mozne do site pripojit nieco bez ich vedoma ked nahlasim ze mam 3kw on grid menic a pripojim dalsi porusujem stym obchodne podmienky a po prestudovani sa stavam plne zodpovedny za pripadnu skodu alebo uaraz sposobeny automaticky po zisteni budu postupovat tak ze ma budu brat ako cierny odber a pride nasledne zruseniu odberneh miesta nie len to ze mi odmontuju hodiny ale zrusia pripojku cize by som si musel na opetovne pripojenie a ziadat ze chcem vou pripojku
chcem sa vyhnut akemukolvek sporu s ZSD ja viem vela ludi to tak ma a nic neriesia ale ja to takymto stylom nechcem

k tomu spojeniu ZSD neakceptuje ani prepinac sieti ani manualne prepojovanie dvoch isticov ani ine riesenie ako nahle je medzi menicom a DS pripojený vodic hotci aj ked budete mas istic vypnuty oni to beru ako pripojenie na siet na ktore musite mat ich suhlas
cipis
Moderátor
Reputace: 668
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

3f motory nechat na DS. Nebo tam mas nejakou vyznamnou spotrebu? Pak frekvencni menic ...

Indukce nepotrebuje fazovy posun. Takze tam muze byt na obou vstupech ta stejna faze. Je to kvuli tloustce dratu, hlavne teda nulaku. Pokud mas do kuchyne 5x4 ci 5x6, tak neni co resit.
Nehlede na to, ze ta indukce jede na maximalni vykon dost kratky cas, takze i kratkodobe pretizeni nulaku nevadi. Navic hromada indukci umoznuje snizit prikon. O neco delsi cas vareni je slaba dan ta vyrazne jednodussi system 1f elektrarny.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
TomHC
Reputace: 324
Lokalita: Hlohovec, SR
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Zsdis má podmienku "mechanicky a galvanicky oddelené", čo prepínač sietí spĺňa...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 9 MWh AC
Diablo1st

J4ST3R píše: stř úno 12, 2025 8:50 pm
Diablo1st
AC spojenie nepripada do uvahy
podla podmienok ZSD nie je mozne do site pripojit nieco bez ich vedoma ked nahlasim ze mam 3kw on grid menic a pripojim dalsi porusujem stym obchodne podmienky a po prestudovani sa stavam plne zodpovedny za pripadnu skodu alebo uaraz sposobeny automaticky po zisteni budu postupovat tak ze ma budu brat ako cierny odber a pride nasledne zruseniu odberneh miesta nie len to ze mi odmontuju hodiny ale zrusia pripojku cize by som si musel na opetovne pripojenie a ziadat ze chcem vou pripojku
chcem sa vyhnut akemukolvek sporu s ZSD ja viem vela ludi to tak ma a nic neriesia ale ja to takymto stylom nechcem

k tomu spojeniu ZSD neakceptuje ani prepinac sieti ani manualne prepojovanie dvoch isticov ani ine riesenie ako nahle je medzi menicom a DS pripojený vodic hotci aj ked budete mas istic vypnuty oni to beru ako pripojenie na siet na ktore musite mat ich suhlas
A ako zistia, že máš pripojený ďalší menič? :dontknow: (napoviem ti - nezistia :lol: ) Nič neporušíš, lebo dodržíš rezervovanú dodávku a že si si kúpil 5kW UPS pokiaľ viem nikomu nahlasovať nemusíš ;)

Ak sa tohto bojíš, tak určite choď do ostrovu a najlepšie mať sieť pripojenú cez nabíjačku batérii.
Victron ESS AC Coupling:
J4ST3R

TomHC píše: stř úno 12, 2025 8:57 pm
Zsdis má podmienku "mechanicky a galvanicky oddelené", čo prepínač sietí spĺňa...
ano ostovny vystem musi byt mechanicky a galvanicky odeleny od siete co by prepinac sieti splnal ale vyjadrenie od ZSD je :

prepinač to splna ale ZSD prepinac sieti neakceptuje
Naposledy upravil(a) J4ST3R dne stř úno 12, 2025 9:10 pm, celkem upraveno 1 x.
J4ST3R

cipis píše: stř úno 12, 2025 8:52 pm
3f motory nechat na DS. Nebo tam mas nejakou vyznamnou spotrebu? Pak frekvencni menic ...

Indukce nepotrebuje fazovy posun. Takze tam muze byt na obou vstupech ta stejna faze. Je to kvuli tloustce dratu, hlavne teda nulaku. Pokud mas do kuchyne 5x4 ci 5x6, tak neni co resit.
Nehlede na to, ze ta indukce jede na maximalni vykon dost kratky cas, takze i kratkodobe pretizeni nulaku nevadi. Navic hromada indukci umoznuje snizit prikon. O neco delsi cas vareni je slaba dan ta vyrazne jednodussi system 1f elektrarny.
menic mam uz doma tak uz je zbytocne uvazovat o zmene
ale dik
TomHC
Reputace: 324
Lokalita: Hlohovec, SR
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Tak to je celkom bežný postup - najskôr kúpiť a potom sa pýtať ako s tým vyjebať ;)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 9 MWh AC
Diablo1st

To si mohol aj skôr napísať, že menič už máš doma :sm1:

Takže čo sa týka tvojej otázky ohľadom batérii:
za mňa pylontech predať a kúpiť 16ks aspoň 280Ah články, bms radšej JK Inverter BMS ako Seplos. Ak ich chceš dať aj do ocelovej bedne, teraz som dopytoval pre známeho Apexium bedne s JK Inverter BMS u Jenny Wu a cena bola 484USD aj s dopravou z EU skladu. ;)
Victron ESS AC Coupling:
J4ST3R

clanky su na cete MB 31 314Ah presne to som uvazoval ze ked pylontech predam pouzijem 16clankovu zostavu s BMS JK
nechcem davat do plechovych bedni ale stahovat to ticami na jednom regaly a spravit z toho jeden velky box clanky len v jednom rade
regal hlboky len 30cm
Diablo1st

Tak to sa potom teším na fotky z inštalácie. ;)
Victron ESS AC Coupling:
romanf
Reputace: 4
Lokalita: BA-SC
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Nový příspěvek od romanf »

J4ST3R píše: stř úno 12, 2025 8:35 pm
romanf píše: stř úno 12, 2025 6:20 pm
pripojit mozem maximalne 3kw ani o vat viacej a to mi nepokrije celu spotrebu cize nie moc dobre riesenie podla mna
tak napr Huawei 3f 3kW ako on-grid, na vstupy mu dať 2x4 alebo 5 panelov a nechať ho ládovať do VB
https://ecoprodukt.sk/p/84422-trojfazov ... 00-w-28364
za leto ti vyrobí 3-4 MWh ktoré sa ti v zime zídu
(ja mám 1f 3,68kW a za rok natočí 5,5MWh)
žravé a 3F spotrebiče nechať na DS zvyšok domu na ten deye s baterkami
jars10
Reputace: 9

Nový příspěvek od jars10 »

3f Deye v ostrovu není úplně dobrý. Nemůže se opřít o nízkou impedanci sítě, což je poblém u motorů, fénů, fázových regulací a indukčních desek. Motory nesmí být zapojeny do trojůhelníku, ale jen do hvězdy. Je dobrý pro napájení elektronických zatěží s kompenzací a pomalým náběhem/doběhem spotřeby, např. EV.
Zkusmo jsem ho takto jedno léto provozoval, až to manželka nevydržela.
Přetížení fází v ostrovu reálně dokáže max 4,5+4,5+1kW po dobu do 30 minut a ani o chlup více. Jinak vypne vše, začne pípat a cca po 1 minutě zkusí znovu nahazovat napětí.
Nakonec ho provozuji jako UPS (výstup LOAD), kdy je připojen k síti, mám nastavený režim AC load only a 20W-50W trvalý odběr ze sítě. Když potřebuji, síť odpínám/připínám stykačem.
Výhodou je, že prakticky nic nepřetéká, při zátěži neklesá napětí (při 4,5kW dával místo 230V jen 214V) a může si přibrat ze sítě, když potřebuje.
Naopak výhodou připojení sítě může být i to, že "symetrizuje" proud fází (podle nastavení), takže mohu na 3x25A jističi dobíjet EV 32A a ještě mi zbyde na jiné spotřebiče.

S aku umí pracovat proudem 220A, takže 15S Pylontech není problém. Naopak problém by mohl mít Pylontech s max nabíjecím proudem. Byly by potřeba alespoň 4ks 5kWh Pylontechů. Pokud je nahradíš jiným aku - MB31, stejně ti jeden akupack bez omezování proudu stačit nebude. Alespoň dva.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek