Mikro ostrovní FVE pro zahrádku
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Mikro ostrovní FVE pro zahrádku
Dobrý den,
prosím o pomoc s návrhem velikosti panelu pro zahrádku v zahrádkářské kolonii, kde není proud z DS. FVE bych chtěl napájet jen čerpadlo AC 230V u samo-doma pískové filtrace a dvě, tři DC 12V ledkové světla. Nevím, jak velký panel zvolit.
Regulátor obyčejný z číny
Baterie z auta 12V 74Ah
panel - pravděpodobně z iwifi nebo třeba tady na bazaru
měnič DC/AC pro čerpadlo top 1 z heureky
odpojovače, pojistky - jestli má někdo jednoduché schéma kam s nima a jaký typy
Spotřebiče
čerpadlo 230V/50Hz, maximální příkon 60W, pojede tak 2h denně
svítidla 3x 12V LED max 15W celkem, počítám svícení max hodinu, máme malé děti a do večera na zahradě nejsme
do budoucna bych chtěl malou ledničku, ale vzhledem k tomu, že by byl potřeba výkonný měnič a spotřeba 110kWh/rok, tak zatím neplánuji.
nejsem si jistý, jak spočítat potřebnou velikost panelu (120+15Wh?), vzhledem k tomu, že na zahradu chodíme nepravidelně na pár hodin v týdnu a o víkendu většinou po obědě do večera, jen v letních měsících. na zimu bych FVE demontoval.
doteď jsem to řešil centrálou ale odešla, tak bych chtěl zkusit FVE, i kvůli hluku.
Mnohokrát děkuji za rady a názory.
prosím o pomoc s návrhem velikosti panelu pro zahrádku v zahrádkářské kolonii, kde není proud z DS. FVE bych chtěl napájet jen čerpadlo AC 230V u samo-doma pískové filtrace a dvě, tři DC 12V ledkové světla. Nevím, jak velký panel zvolit.
Regulátor obyčejný z číny
Baterie z auta 12V 74Ah
panel - pravděpodobně z iwifi nebo třeba tady na bazaru
měnič DC/AC pro čerpadlo top 1 z heureky
odpojovače, pojistky - jestli má někdo jednoduché schéma kam s nima a jaký typy
Spotřebiče
čerpadlo 230V/50Hz, maximální příkon 60W, pojede tak 2h denně
svítidla 3x 12V LED max 15W celkem, počítám svícení max hodinu, máme malé děti a do večera na zahradě nejsme
do budoucna bych chtěl malou ledničku, ale vzhledem k tomu, že by byl potřeba výkonný měnič a spotřeba 110kWh/rok, tak zatím neplánuji.
nejsem si jistý, jak spočítat potřebnou velikost panelu (120+15Wh?), vzhledem k tomu, že na zahradu chodíme nepravidelně na pár hodin v týdnu a o víkendu většinou po obědě do večera, jen v letních měsících. na zimu bych FVE demontoval.
doteď jsem to řešil centrálou ale odešla, tak bych chtěl zkusit FVE, i kvůli hluku.
Mnohokrát děkuji za rady a názory.
-
Re: Mikro ostrovní FVE pro zahrádku
Modifikovaný sinus nevím jestli bude pro čerpadlo to nejlepší řešení. Co to bude za čerpadlo obehovka nebo nějaký malys
-
Starší grundfos ups 25-40. Pak mám ještě v záloze nový elektronicky řízený Grundfos Alpha1 32-60, ale to se mi tam moc dávat nechce. Ten měnič je jen nadhozen...
-
Co to čerpadlo honí se zeptám?
-
Píšeš 74Ah baterka. Se nabíjí proudem 7A, tedy 100Wp panel. Aspoň si za malý peníze vyzkoušíš co vlastně do budoucna chceš
edit: aha, konfigurace nadhozena, to je pak těžké. Použij z číny 12V čerpadlo a ušetříš za měnič.
edit: aha, konfigurace nadhozena, to je pak těžké. Použij z číny 12V čerpadlo a ušetříš za měnič.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne čtv dub 18, 2019 2:24 pm, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Vodu přes samo-doma pískovou filtraci. Cucá z bazénu a vrací zpět.diablo007 píše:
Děkuji za info, mám to jak píšeš, objevit neobjevenébrumlaj píše:
-
Pokud není priorita nutné mít možnost zapojit něco do zásuvky vzal bych čerpadlo na 12v ušetřis za měnič a ušetřis energii při ztrátě toho měniče. Na 12 ti pojedou světla nabíjení mobilu popřípadě nějaký tablet či notebook
-
12v čerpadlo jsem zkoušel, nevyhovuje množstvím m3/h (skoro žádné) tak mi leží doma. Ten grundfos mi otočí vodu v bazénku za hodinu. Proto radši dam tisícovku za měnič, než aby jelo 12v furt a za par dni se spalilo, protože není dělaný na delší provoz. Vím ze je to kočkopes no. Každopádně už vim, 100wp panel, ten shit regulátor z činy a zkusím ještě prohledat nějaký lepší 12v čerpadlo. Dekuji
-
+ výhoda 230v je to, že můžu občas použit třeba nějakej spotřebič na 230.
-
zkusíš a uvidíš. Měnič případně raději čistou sinusovku. Ne každá oběhovka skousne modifikovaný sinus. Mnohdy kvílí jako vikýřník. Celé to začíná od baterie. Až jednou dokoupíš LiFe, tak půjde dát i větší panel. Stejně když bude zataženo tak trápit čerpadlo je kontraproduktivní, pojede spíš v den kdy svítí slunce, ne?
-
Jasně, když bude lejt tak nepojede. Mimo to jsem zapomněl dodat, že je čerpadlo od baterie cca 15m, tahat takhle daleko 12V je dle mého názoru blbost. Děkuji ti
-
-
Jinak k tomu PWM regulátoru je potřeba zvolit správný panel jinak je pak hrozná účinnost
-
-
Měniči JYINS bych se vyhnul, měl jsem z Hadexu měnič/UPS této značky a po půl roce komplet bouchly kondenzátory, takže reklamace a místo něj poslali CARSPu a ta už jede víc jak rok a půl bez problémů.
-
Chlapi co je lepší mít panel 100w a 18v nebo 200w a 28v cena je skoro stejná s tím že u PWM v létě nevyuzije plně výkon. bude mít ten 200w v zimě i na PWM lepší zisky než ten 100w nebo to nepozná ?
-
cosi takovyho sem delal na chatu nekde v lese , 4x panel 80W , 1x ups-ka 700VA , 20x nicd 140Ah /kompet rozpocet do 4000kc/
FVE 4,9KWp kostal piko 5,5 , MVE 17KW , elektroauto ELTRA
-
Já bych raději volil G536 bez A je to sice pálka, ale raději ušetřit na PWM. Klidně Ti stačí 20A verze. Měnič zapoj přímo na akumulátor. Měnič G536 má v sobě pojistky, takže tam další jištění není zapotřebí, ledaže by pojistka byla součást odpojovače. Pojistku od regulátoru k baterii ano. Odpojovače mezi reg. a panel a klidně mezi reg. a měnič. V Hadexu se slevy posunují po výrobcích, když natrefíš nebo si rok až dva počkáš, tak se během té doby i G536 dostane do akce Co se týká panelu mono/poly tak ten levnější mono je víc citlivý na pokles osvitu, ale zase má větší účinnost což Ti je při 100W asi šumákfuk. S těmi 200W/24V proč ne pokud se smíříš že jeho výkon holt bude 100W. V podstatě to má ale smysl jen při nízkých osvitech a kdoví co na to PWM.morfikcz píše:.....co ty odpojovače a pojistky? odpojovač mezi regulátor a panel a pojistky u baterky?
pardon za stupidní otázky
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
známej má v jezírku tohle: https://www.zahradni-jezirko.cz/jezirko ... -12-v.html má to cca 120-150W příkon přímo na 12V, ale filtraci má několikakomorovou, má to plný ryb.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
U 200w panelů který má.napeti 29v to PWM při plném osvitu hodně oreze myšlenka je směřována k zimnímu provozu jestli nebude mít lepší zisk než ten 100w z 18v ? Tohle by asi spíš věděl vlkzajac Volente ti si s PWM více hraji
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 22 Odpovědi
- 3271 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od abrams
-
- 30 Odpovědi