Panely s velkým napětím
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Panely s velkým napětím
Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji
-
Re: Panely s velkým napětím
Odpověď je zvolit správný měnič k tem panelů. Snižovat napětí panelů je nesmysl
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A nebo jiný panely. Tohle je vhodný spíš jako střešní krytina nebo jako estetickej doplněk fasády, než na výrobu elektriky.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
On kwp za 3t je už prostě luxusní cena tak se to objevi častěji že někdo nakoupil
-
Tohle by melo pobrat 90v max. Je to ale na hrane. http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... sun-1000gh
-
Já bych to udělal tak , že : dokoupil MPPT regulátor odpovídající ampéráže ( v bazaru se občas najde za slušnou cenu ) a baterii za cenu šrotu a konvertoval energii z panelů na 48V - potom to každý mikroměnič kousne a navíc budeš mít nějakou i "akumulovanou" energii na dobu nízké výroby.. Není to bezestrátový , ale měnič nebude vydávat případné kouřové signály.Geofil píše:Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji
To diablo007 : proč nesnižovat , když už tu levnou střešní krytinu má doma..
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Obávám se, že gridfree mikroměnič připojený k baterii 48V nebude dbát na řádný stav baterie a klidně ji vybije. Popřípadě pokud nebude mít mikroměnič omezení vstupního proudu (a některé ji nemají), tak se bude snažit tahat z baterie co nejvíce, až se přehřeje.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Děkuji moc za odpovědi, s těmi bateriemi se mi to líbí...kupoval jsem je loni a to jen na zkoušku, zatím žádnou velkou investici nehodlám dělat, 1kw by mi stačil...chtěl jsem jen o trochu snížit naklady...a to gridfree se mi letos zdálo bezva k tomu účelu...a krytina je to fakt parádní...Kdyby ještě něco někdo prosím vymyslel, budu moc rád...moooc děkuji všem
-
Děkuji a zapojím je tedy paralelně?Pan Taum píše:Tohle by melo pobrat 90v max. Je to ale na hrane. http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... sun-1000gh
-
Pokud si koupíš za levno Amorfy tak kolik bude stát DC DC snižující zdroj o výkonu řekněme 2kw nevím tedy kolik má panelů ani jak výkony mikromenic ale pokud ho bral na eshopu lze třeba ještě don14 dní vrátit a rovnou bych to řešil tak abych vybral měnič co bude napětím odpovídat jednoduché řešení by u mne mělo přednost než před pretechbizovanim něčeho co má být asi nizkonakladovemati píše:Já bych to udělal tak , že : dokoupil MPPT regulátor odpovídající ampéráže ( v bazaru se občas najde za slušnou cenu ) a baterii za cenu šrotu a konvertoval energii z panelů na 48V - potom to každý mikroměnič kousne a navíc budeš mít nějakou i "akumulovanou" energii na dobu nízké výroby.. Není to bezestrátový , ale měnič nebude vydávat případné kouřové signály.Geofil píše:Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji
-
Zdravím, já ho ještě nekoupil, vlastně koupil, ale objednávku hned zrušil...takže ještě mám možnost pořídit něco jiného, panelů mám 30ks, a jediné řešení je asi ten gridfree 1000w....předpokládám...za těch cca 7tis.diablo007 píše:Pokud si koupíš za levno Amorfy tak kolik bude stát DC DC snižující zdroj o výkonu řekněme 2kw nevím tedy kolik má panelů ani jak výkony mikromenic ale pokud ho bral na eshopu lze třeba ještě don14 dní vrátit a rovnou bych to řešil tak abych vybral měnič co bude napětím odpovídat jednoduché řešení by u mne mělo přednost než před pretechbizovanim něčeho co má být asi nizkonakladovemati píše:Já bych to udělal tak , že : dokoupil MPPT regulátor odpovídající ampéráže ( v bazaru se občas najde za slušnou cenu ) a baterii za cenu šrotu a konvertoval energii z panelů na 48V - potom to každý mikroměnič kousne a navíc budeš mít nějakou i "akumulovanou" energii na dobu nízké výroby.. Není to bezestrátový , ale měnič nebude vydávat případné kouřové signály.Geofil píše:Dobrý den, moc prosím o radu, mám doma nevyužité panely sice s malými Watty 55, ale rád bych je využil...chtěl bych ten systém gridfree mikroměnič, ale tam je mnohem nižší napětí na vstupu než produkují mě panely....prosím o radu jak to udělat, co koupit nebo vyrobit....abych buď snížil napětí, nebo je využil či zapojil, aby fungovalo na tom mikroměniči...panely viz foto....moooc děkuji za rady, děkuji
-
Gridfree za 7t ti při výkonu 1000w a nakoupenými panely 1650wp nebude úplně ideálně kamarádit plus hrozí pretoky a pokud nechceš řešit investici do hlídání přetoku vytěžování a podobně hračky vzal bych https://www.ebay.com/itm/MSXE-Inverter- ... 785?_ul=CZ
Baterku k tomu připoj jen malou nastavis tam prioritu solár síť a až v případě výpadku obojího baterie a tem nastavis vysoké ochranné napětí takže je nebudeš ničit a ani nemusí být v dobré kondici stačí vyražené z auta. Až ti ten systém ušetří nějaké peníze na baterie můžeš je dokoupit a začít plně užívat energie ze střechy ale s gridfree bys měl celkem hodně práce pár lidí je tu používá ale všichni řeší vytěžování a ne vždy to je levná záležitost
Baterku k tomu připoj jen malou nastavis tam prioritu solár síť a až v případě výpadku obojího baterie a tem nastavis vysoké ochranné napětí takže je nebudeš ničit a ani nemusí být v dobré kondici stačí vyražené z auta. Až ti ten systém ušetří nějaké peníze na baterie můžeš je dokoupit a začít plně užívat energie ze střechy ale s gridfree bys měl celkem hodně práce pár lidí je tu používá ale všichni řeší vytěžování a ne vždy to je levná záležitost
-
Dobrý den, děkuji za radu...jestli jsem to pochopil správně, musel bych řešit novou elektroinstalaci...chtěl jsem docílit toho, strčit to jen do té zásuvky a připojit limiter...těch panelů jsem chtěl zapojit jen 20ks tím pádem k tomu gridfree...u nás stabilně jede jen lednička s mrazákem...ale cíl byl celkově snížit spotřebu...to mne fascinovalo...tepelné čerpadlo se zapíná jen občas, když topím nebo dojde teplá voda...atd žere 2,5kw...no a když by z té zásuvky si něco vzalo že solárů...to by mi moc vyhovovalo
-
A když to nepojede ten limiter to musí někde pálit prebitky. U toho klonů axpertu nemusíš dělat nové rozvody stačí ho v rozvaděči připojit za jistič toho okruhu který má být z toho živen. A ty máš teď tepelné čerpadlo na jednom zásuvkovém okruhu s ledničkou a mrazákem? Řekl bych že ne takže i tak by jsi musel řešit přepojování
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Geofil píše:jestli jsem to pochopil správně, musel bych řešit novou elektroinstalaci..
Teoreticky gridfree s limiterem dodává v baráku do všech spotřebičů připojených na tu jednu fázi, na kterou je napojen v hlavním rozvaděči snímač proudu (limiter). A není potřeba nic přepojovat, gridfree se strčí kdekoliv v baráku do zásuvky dané fáze (samozřejmě s ohledem na jištění, chrániče).
Prakticky gridfree nestačí reagovat dostatečně rychle, takže občas něco uteče ven. A přebytky jsou bez smlouvy s distributorem zakázány a obvykle je dnešní elektroměry poznají a nabonzují při příštím odečtu elektřiny. Neslyšel jsem, že by za to distributor někoho pokutoval, tak je na zvážení každého, jestli chce být tím prvním.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Zdravím, omlouvám se, nešel mi net, tak jsem nereagoval. Vím, že většina z Vás je zkušená a máte můj respekt. Nicméně, nemohu teď vrazit 10000,- do něčeho, šlo mi o to nejlevnější řešení...panely mám na střeše již přišroubované, je jich tam zatím 14ks. Mám i 4ks starší Fiamm 12FGL55 a poradí mi nekdo, teda co teď s tím...kdybych koupil ten mppt regulátor do vstupního proudu 100V....a opravdu do připojil ten microměnič na ty baterie, nemohlo by nějaké relé hlídat napětí, těch akumulátorů? Mám ještě z minula měnič 1200w z hadexu...ale nechtěl jsem ty nové rozvody dělat....nebo třeba jen mrazák a televize na to zapojit, ať snížil spotřebu...s tím přetokem jste mne trochu překvapili...dekuji
-
Poraďte prosím nějaké řešení...předem moc děkuji
-
A není prosím tohle to samé, co prodávají u nás?
https://m.alibaba.com/product/606601570 ... n.html?s=p
https://m.alibaba.com/product/606601570 ... n.html?s=p
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
provozem off-grid měniče na jímž budete přímo napájet spotřebiče rozhodně nic nepokazíte ni neriskujete . V principu se jedná o UPS se solárním dobíjením . Jakýkoli střídač připojený k DS je potenciálním strůjcem ilegálních přetoků alijas dodávek el. do DS . Téměř 100% bezpečné jsou měniče nepřipojené či nepřipojitelné k DS .
Řešeních je spousta , od natahaných prodlužek od měniče k vybraným spotřebičům jejichž přívodní vidlice je zapotřebí manuálně přepojovat mezi zásuvkou na zdi a zásuvkou od měniče , až po kompletní přepínání celého či části v rozvaděči . Ovšemže každé řešení má své klady i zápory , nějak se vždy začíná . Díky tomuto fóru bylo , je a bude mnoho nováčků ušetřeno chyb jimiž si prošli mnozí členové a podělili se o ně .
Pro info , měnič mění DC proud na AC proud vlastním řízením . Střídač potřebuje ke své činnosti AC napětí z DS jímž se řídí .
Každý se počítá k dobru , každá kWh neodebraná z DS je tuplem k dobru .
Elektronům zdar
provozem off-grid měniče na jímž budete přímo napájet spotřebiče rozhodně nic nepokazíte ni neriskujete . V principu se jedná o UPS se solárním dobíjením . Jakýkoli střídač připojený k DS je potenciálním strůjcem ilegálních přetoků alijas dodávek el. do DS . Téměř 100% bezpečné jsou měniče nepřipojené či nepřipojitelné k DS .
Řešeních je spousta , od natahaných prodlužek od měniče k vybraným spotřebičům jejichž přívodní vidlice je zapotřebí manuálně přepojovat mezi zásuvkou na zdi a zásuvkou od měniče , až po kompletní přepínání celého či části v rozvaděči . Ovšemže každé řešení má své klady i zápory , nějak se vždy začíná . Díky tomuto fóru bylo , je a bude mnoho nováčků ušetřeno chyb jimiž si prošli mnozí členové a podělili se o ně .
Pro info , měnič mění DC proud na AC proud vlastním řízením . Střídač potřebuje ke své činnosti AC napětí z DS jímž se řídí .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Napětí do jakého se mají vybíjet baterie se nastavuje ve střídači - pokud mluvíme tedy o SUN-1000GH. A z baterie si vezme jen takový proud , aby na nich udržel to nastavené napětí..abrams píše:Zdravím ,
Elektronům zdar
Přetoky (minimální) jsou i s připojeným limiterem - což je docela problém..
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 514 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od vlada-strizkov
-
-
Nová řada malých Victron měničů Phoenix s velkým rozsahem
od gupa » » v Victron
Nová řada malých Victron měničů Phoenix s velkým rozsahem
- 2 Odpovědi
- 1375 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SJM
-
-
-
Zapojení stringů JV a JZ s různým napětím
od volente » » v Zapojení panelů
Zapojení stringů JV a JZ s různým napětím
- 12 Odpovědi
- 2911 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Rado
-
-
-
PWM regulátor a panel s vyšším napětím.
od vla » » v Regulátory
PWM regulátor a panel s vyšším napětím.
- 2 Odpovědi
- 570 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od vlkazajac
-
-
-
Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?
od pezizka » » v DC-AC měniče, střídače, invertory
Existuje levný HF měnič se vstupním napětím 15 - 17V?
- 10 Odpovědi
- 1230 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od pezizka
-