Zahradní domek 1080Wp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
SyrJaryn

Zahradní domek 1080Wp

Příspěvek od SyrJaryn »

Ahoj všichni,
chtěl bych poprosit o radu s ostrovem na zahradu. Není možnost pripojení k ds, využití jaro až podzim přes den. Potřebuju napájet čerpadlo filtrace 200W 4-6h denně, čerpadlo 250W na přídavný ohřev bazénu 4h. Světla mám Led a el. nářadí jako mafl a vertikutator max 1200W. Časem bych dle kapacity přidal minilednici.

V plánu mám 4x panel do serie BYD 270W poly
Měnič Carspa 24v 2000W heavy duty (už vlastním)
Epsolar TR 5420AN
Baterie 2x12V 100Ah pb

Panely budou na střeše cca 40° na jih. Problém mám s baterkama. Potřebuju je umístit do sklepa, kde je omezená možnost větrat, takže zalité pb ne. Jak jsou na tom uzavřené agm gel vrla s únikem plynů? Na lifepo teď nemám...

Časem bych to chtěl přestěhovat, přidat panely i baterky. Jak fungují dva solární regulátory v jednom okruhu? Tyhle epsolary umí mezi sebou komunikovat samy, nebo potřebují nějakou ř.j.? V manuálu maj nějaký pt adapter, co to je?

Děkuji za info
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Re: Zahradní domek 1080Wp

Příspěvek od rottenkiwi »

Každý robí tú istú chybu, že chce veľkú spotrebu, má málo bateriek a málo
panelov a ešte aby to fungovalo, aj keď je zamračené, ergo chladnička.

U olova platí, prebaterkovať a prepanelovať, lebo jednak nemožem 100 Ah Pb
nabíjať 45 A-vým prúdom, bez toho, aby nebolo skoro po nich, rovnako
ako ich zaťažovať, až na hranicu 10.8 V, hlavne ak ide lacné Pb s tenkými platňami.

Olovo musí každý deň prejsť cyklom BULK, ABS, príp. EQ.

Dá mi pár panelov dostatok výkonu na spotrebu, aj na 4 hod v ABS. či EQ ?

Podporuje daný regulátor obmedzanie prúdu, napr. max C8 do bateriek ?

Odpojí sa mi menič aj DC spotreba, ak olovo dosiahne 60 % DOD ?

LiFE je iný živočíšny druh, podobne ako Li-Ion, proste to v období temna
nechám týždeň stáť a nič sa mu nestane. U Pb budem po pár týždňoch
riešiť balancéry / 24 V systém / a desulfátor, lebo baterka nebola 7 dní v ABS.

Regl nevie o inom regli, preto je mu to jedno, merá U.

Pojmy ako A, V, Voc, Isc, FF, ABS., BULK, FLOAT, DOD, SOC, Cx xC, LiFE, LIB, BMS, považujem za abecedu,
bez poznania ktorej, sa nedá radiť.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od rva »

Vše je o penězích. Nejlevnější je asi nechat se inspirovat zahradní fontánkou na solární energii - něco jako https://www.sigmashop.cz/cerpadla-a-cer ... i-s-577562. Tedy žádná baterie, čerpadlo na vhodné DC napětí a vhodný počet FV panelů. Když svítí slunce, čerpadlo běží, když nesvítí, neběží.
A inspirace větší varianty https://www.aliexpress.com/item/32794228111.html

Příspěvek od KubisKV »

Zdravím,
pokud nejsou peníze na baterky, špatně se akumuluje. Ale pokud bys do sklepa naházel autobaterky z vrakoviště, které koupíš za cenu šrotu, máš aspoň přes léto čím živit filtraci a walkmana. Na podzim je hodíš zase do šrotu a máš peníze na vánoce.

Možná ty baterky nedávej do sklepa, ale nech je někde venku, na provoz přes léto jim to vadit nemůže, protože svý už mají za sebou.
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

Ak má byť systém využívaný v letnej polovici roka, sú úvahy o použití olovených batérií namieste. Do nevetranej pivnice nepatria žiadne olovené batérie, ani AGM a gelovky. Produkciu vodíka nemožno absolútne vylúčiť pri poruche regulátora alebo pri zlom nastavení.
Pre použitie kultivátora vychádza potrebná kapacita batérie :
1200 W / 24 V / 0,3 / 0,8 = 208 Ah
s udržateľným reálnym nabíjacím prúdom z panelov 1080 Wp.
Miesto minichladničky by som zainvestoval do štandardnej kuchynskej kompresorovej chladničky, výber je obrovský.
Ak chcete cieľovo systém posilniť, zvážil by som druh regulátora. Keby ste zvolili pwm regulátor miesto 5420AN, zostali by Vám peniaze na ďalšie dva panely alebo 200 - 300 Ah baterku .....
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
SyrJaryn

Příspěvek od SyrJaryn »

Rottenkiwi: já chci energii z panelů primárně spotřebovat ihned a ne ji skladovat. Baterky chci mít jen na dotovani proudu pro měnič při použití výkonějšího nářadí (krátkodobé zatížení)
Jak dosáhnu toho, aby regulátor neomezoval proud pro měnič kvůli baterkám? Regulátor i s měničem?

KubisKV a rva: já mám v tuhle chvíli funkční systém 200W s jetou baterkou 140Ah z náklaďáku. Asi chápete jak je to omezující a jakékoliv nářadí nad 250W je v podstate tabu a filtrace byla na hraně s malym bazénem, teď mám 3x takový takže musí běžet mnohem déle.

Vlkazajac: sklep si teda nechám na pívo a baterky pujdou do kůlny. Další panely nemám kam dát, leda že bych koupil aspoň nějaké 4x 330Wp místo těch 270Wp. Možná bych k tomu mohl připojit ten stávající 200Wp systém a naplácat to někam na západní štít.

Každopádně děkuji za reakce

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek