Začátečník
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Začátečník
Dobrý den.
Rád bych se věnoval výrobě vlastní el. energie.
Chtěl bych Vás poprosit, jestli se Vám doma neválí nějaké věci k výrobě el. energie, které už vám nejsou k ničemu a mohl by je využít někdo další. Pokud nic nemáte, ocením alespoň rady, kde začít.
Zdůrazňuji, že je mi kolem sedmnácti, takže nemám úplně moc prostředků a také se nejspíš vylučuje běhání rodičům po střeše a montáž solárních panelů.
Za jakékoliv vstřícné reakce děkuji.
Ať Vám slunce svítí a vítr fouká!!!
Rád bych se věnoval výrobě vlastní el. energie.
Chtěl bych Vás poprosit, jestli se Vám doma neválí nějaké věci k výrobě el. energie, které už vám nejsou k ničemu a mohl by je využít někdo další. Pokud nic nemáte, ocením alespoň rady, kde začít.
Zdůrazňuji, že je mi kolem sedmnácti, takže nemám úplně moc prostředků a také se nejspíš vylučuje běhání rodičům po střeše a montáž solárních panelů.
Za jakékoliv vstřícné reakce děkuji.
Ať Vám slunce svítí a vítr fouká!!!
-
Re: Začátečník
A jakou máš vůbec konkrétnější představu o tom z čeho tu energii chceš získávat pokud panely na střechu nejdou dají se maximálně dát na zábradlí nebo nějaký pidi na okno a dobíjet powerbanku
-
Tak myslel jsem, že vítr by byl fajn, ale byl jsem vyveden z omylu. Takže jsem myslel, že bych dal panely na zahradu nebo na balkón. Pro začátek by možná stačily i ty pidi do okna. Pro začátek mi stačí, když to utáhne nějaký ten miniservřík ( Raspberry). Pokud by to bylo na zahradě,tak jsem myslel, že by se tím dalo pohánět nějaké zbastlené zalévání kytek.diablo007 píše:A jakou máš vůbec konkrétnější představu o tom z čeho tu energii chceš získávat
Zatím mi stačí si klidně jen tak hrát ( třeba solární lampička ). Podle možností, které budu mít v budoucnu se potom uvidí.
-
- Lokalita: SO, SK
Chce to najprv veľa študovať, hlavne mat., fyz. a informatiku + jazyky.
Potom sa naučiť energiu šetriť.
Potom ju uskladniť.
Až nakoniec je jej výroba, ale keď už ju šetrím
a mám aj uskladnenú, / keď je lacná /,
tak ju možem predať, keď je drahá
a z toho si našetriť na jej výrobu.
Ja som mal sen, v r. 1992/93, že mi pojde na olovenú baterku 486-ka.
Chcelo to potom veľa štúdia, kým som v r. 2014 nezačal s jedným 250 Wp panelom,
EpSolarom 40 A a 180 Ah Banner, ktorú som predtým nabíjal a používal ako záložný zdroj.
V r. 2015 som sa dostal na cca. 1300 kWh ročne s pomocou panelov na vozíku.
Je rok. 2019, mám 6.6 kWp a stále nie som schopný pokryť 24/7 jednu
mrazničku/chladničku a jedno PC + router + switch a LED 6W x 32.
Ešte to nejaký rok potrvá, kým odstrihnem DS.
Potom sa naučiť energiu šetriť.
Potom ju uskladniť.
Až nakoniec je jej výroba, ale keď už ju šetrím
a mám aj uskladnenú, / keď je lacná /,
tak ju možem predať, keď je drahá
a z toho si našetriť na jej výrobu.
Ja som mal sen, v r. 1992/93, že mi pojde na olovenú baterku 486-ka.
Chcelo to potom veľa štúdia, kým som v r. 2014 nezačal s jedným 250 Wp panelom,
EpSolarom 40 A a 180 Ah Banner, ktorú som predtým nabíjal a používal ako záložný zdroj.
V r. 2015 som sa dostal na cca. 1300 kWh ročne s pomocou panelov na vozíku.
Je rok. 2019, mám 6.6 kWp a stále nie som schopný pokryť 24/7 jednu
mrazničku/chladničku a jedno PC + router + switch a LED 6W x 32.
Ešte to nejaký rok potrvá, kým odstrihnem DS.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
Zdravím, odkud jsi? Něco bych tu našel co by pro začátek mohlo stačit. Rady dostaneš zde na fóru, pro ostatní si budeš muset přijet. Panely se dají použít i na zahradě, někdo z nich udělal plot, někdo je má v koutě podepřeny vidlema a vesele nabíjí baterky. Pokud chceš živit rapsbery, tak to by opravdu stačil nějakej menší panel a nějaký vyjetý olovo. Studovat se dá i při praxi, Já než abych deset let studoval, raději něco koupím a pak se blbě ptám.
-
- R.I.P.
Staci tu chvilku cist na mypower a uz to jede samo.
Ad matika, fyzika, informatika, ja jsem obuvnik s maturitou (stredni kozarska prumyslovka ve Zline) a vic toho nevim. Oficialne. Pohoda A to mam na strese chaty 2.24kWp FVE a jak jsem dnes uz v jinem vlakne o Pocasi psal, v lete si s tim chrochtam blahem.
Kdyz jsem naposled pred lety potreboval do jednoho sveho grafickeho programku delat otaceni bitmapy, musel jsem otevrit knihu Bartsch Matematické vzorce a znovu zjistit, jak se dela otaceni kartezske soustavy souradnic (a navic si vyhrat s antialiasingem, aby to po otoceni nebylo zubate).
Stejne tak jsem pri vyvoji micrologu u funkci, ktere pocitaji s 64bitovou matematikou na 8mi bitovem arduinu (funkce i64divW ve zdrojaku micrologu) vcetne postupneho nasobeni (i64mul64), musel zopakovat ucivo 4. - 5. ZS o postupnem deleni, pac jsem uplne zapomel, jak se to dela.
Aneb: "Co se v mladi naucis, ve stari jako kdyz zapomenes."
To znamena ani neni potreba prilis biflovat, spise si dokazat informace samostatne dohledat. No a na fotovoltaiku a dohledani informací tu mame preci mypower.cz
Nejaky zacatek uz je? Nejaka baterka, nejaky panel, nebo regl? Nebo zatim vubec nic?
Ad matika, fyzika, informatika, ja jsem obuvnik s maturitou (stredni kozarska prumyslovka ve Zline) a vic toho nevim. Oficialne. Pohoda A to mam na strese chaty 2.24kWp FVE a jak jsem dnes uz v jinem vlakne o Pocasi psal, v lete si s tim chrochtam blahem.
Kdyz jsem naposled pred lety potreboval do jednoho sveho grafickeho programku delat otaceni bitmapy, musel jsem otevrit knihu Bartsch Matematické vzorce a znovu zjistit, jak se dela otaceni kartezske soustavy souradnic (a navic si vyhrat s antialiasingem, aby to po otoceni nebylo zubate).
Stejne tak jsem pri vyvoji micrologu u funkci, ktere pocitaji s 64bitovou matematikou na 8mi bitovem arduinu (funkce i64divW ve zdrojaku micrologu) vcetne postupneho nasobeni (i64mul64), musel zopakovat ucivo 4. - 5. ZS o postupnem deleni, pac jsem uplne zapomel, jak se to dela.
Aneb: "Co se v mladi naucis, ve stari jako kdyz zapomenes."
To znamena ani neni potreba prilis biflovat, spise si dokazat informace samostatne dohledat. No a na fotovoltaiku a dohledani informací tu mame preci mypower.cz
Nejaky zacatek uz je? Nejaka baterka, nejaky panel, nebo regl? Nebo zatim vubec nic?
-
No ono s tím studiem to nemusí být tak žhavý jak píše rottenkiwi.
Pokud máš nějakou povědomost ze základů elektrotechniky a nepleteš si Volty s Ampérama a máš po ruce aspoň nějaký jednoduchý měřící přístroj, tak to nemusí být ani nijak nákladné (pro začátek).
Já třeba používám úspěšně již několik let jeden 20W panýlek + DC step-down měnič a čerpadýlko na 12V na ohřev bazénu.
Na zalévání kytiček nebo plodin na zahrádce by to jistě stačilo (pokud by nebylo nějak omezeno, tak by bylo i přelito). Celkové náklady kolem 1000,-Kč.
Systém co by živil nějaký mikro server RPI by také neměl být problém, ale už to chce nějakou baterku.
A tady se právě dostáváme k potřebě několika základních znalostí z elektrotechniky. To už není solar lampička s jedním NiMh AAA článkem. Je potřeba se věnovat nějakému jištění, dodržení nabíjecich proudů a napětí a pod. protože i malá baterie má docela velký zkratový proud který je schopen způsobit požár.
To není strašení, a nemá to nic společného s některým konkrétním druhem baterie.
Co se týká baterie mohl bych poskytnout pár u mne nevyužitých Li-Ion článků na menší baterii.
Pokud máš nějakou povědomost ze základů elektrotechniky a nepleteš si Volty s Ampérama a máš po ruce aspoň nějaký jednoduchý měřící přístroj, tak to nemusí být ani nijak nákladné (pro začátek).
Já třeba používám úspěšně již několik let jeden 20W panýlek + DC step-down měnič a čerpadýlko na 12V na ohřev bazénu.
Na zalévání kytiček nebo plodin na zahrádce by to jistě stačilo (pokud by nebylo nějak omezeno, tak by bylo i přelito). Celkové náklady kolem 1000,-Kč.
Systém co by živil nějaký mikro server RPI by také neměl být problém, ale už to chce nějakou baterku.
A tady se právě dostáváme k potřebě několika základních znalostí z elektrotechniky. To už není solar lampička s jedním NiMh AAA článkem. Je potřeba se věnovat nějakému jištění, dodržení nabíjecich proudů a napětí a pod. protože i malá baterie má docela velký zkratový proud který je schopen způsobit požár.
To není strašení, a nemá to nic společného s některým konkrétním druhem baterie.
Co se týká baterie mohl bych poskytnout pár u mne nevyužitých Li-Ion článků na menší baterii.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
Ahoj,
s mladymi nohami by som skusil obehat firmy . Kazda ma nejaku UPSku v ktorej sa menia baterky a ako take ich firma musi likvidovat ako nebezpecny odpad. Popytaj sa v rodine ci nemozu od ITkov vydindat nejake tie zakladne 7Ah 12V baterie, ktore uz toho moc neutiahnu, ale pre tvoje hranie to bude stacit. K tomu 20W pane,l ktory ma vystup na 18V a mozes to napriamo napojit aj bez regulatora. No a casom pridas regulator za 300, kupis na aliexpresse dalsi "20W" panel, ktory v idealnych podmienkach doda tak 10W, ale postupne si najdes co to vydrzi, a ze aj maly odber nasobeny cely dnom je sakra moc, a chce to viac nez si na zaciatku myslel.
Nasledne by som pocital s obdobim, kedy zacnes stavat vlastne acupacky z 18650 a nakoniec pride prvy 60 clankovy panel Potom to uz pojde len v slucke viac bateriek, viec panelov, viac bateriek, viac panelov, menic, viac bateriek, viac panelov, silnejsi menic, viac bateriek...
s mladymi nohami by som skusil obehat firmy . Kazda ma nejaku UPSku v ktorej sa menia baterky a ako take ich firma musi likvidovat ako nebezpecny odpad. Popytaj sa v rodine ci nemozu od ITkov vydindat nejake tie zakladne 7Ah 12V baterie, ktore uz toho moc neutiahnu, ale pre tvoje hranie to bude stacit. K tomu 20W pane,l ktory ma vystup na 18V a mozes to napriamo napojit aj bez regulatora. No a casom pridas regulator za 300, kupis na aliexpresse dalsi "20W" panel, ktory v idealnych podmienkach doda tak 10W, ale postupne si najdes co to vydrzi, a ze aj maly odber nasobeny cely dnom je sakra moc, a chce to viac nez si na zaciatku myslel.
Nasledne by som pocital s obdobim, kedy zacnes stavat vlastne acupacky z 18650 a nakoniec pride prvy 60 clankovy panel Potom to uz pojde len v slucke viac bateriek, viec panelov, viac bateriek, viac panelov, menic, viac bateriek, viac panelov, silnejsi menic, viac bateriek...
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
-
Moc děkuji za nabídku. Pár li-ion článků doma už mám (starý ntb akumulátor) v poslední době čekám příliv nějakých dalších(likvidace ntb v jedné firmě). Tak uvidím, co z toho bude. Prozatím nemám ani panel, takže se uvidí.volente píše:Co se týká baterie mohl bych poskytnout pár u mne nevyužitých Li-Ion článků na menší baterii.
-
Děkuji. Jaké firmy by mohly používat UPS? Jinak v garáži je jedno vyježděné automobilové olovo, to by mělo jít použít také, ne?svango píše:Ahoj,
s mladymi nohami by som skusil obehat firmy .
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokud mas nejaky 18650 liion tak se na olovo vykasli a nech si dat k vanocum nabijecku co umi merit kapacitu ... treba nejakou od litokalla z ali a vytrid si lionky co zrecyklujes z ntb baterii jak jsi psal.
Olovo z upskes byva dle me zkusenosti uplne ko. UPSky z principu prebiji. Aku byvaji nafoukly, mnohdy roztrhly na to bych nakaslal.
Regl bud nejaky levny z ali nebo nejaky stepdown to stoji par korun (dle napeti panelu). Takto by se dalo uspesne zacit a nakazit se poradnou solaritidou.
Kazdopadne rikal si ze mas liion z ntb takze durazne doporucuju si o tech aku neco precist hlavne o bezpecnem pouzivani. Informaci je tady spousta - projdi ty vlakna cela (jen preskakuj flame )
Nevim jaky mas elektrovzdelani - vesmes jakykoliv akumulator je schopen dodat zkratovy proud ktery nejaky kdyz proleti tenkym vodicem dokaze zapalit okoli takze si precti nejakou ucebnici stredni skoly o zakladech elektrotechniky a hlavne pouzivej pojistky at neni pruser. BMS z ali stoji taky nejsou drahy a dokazou ti pohlidat pracne vydobity lionky pred nevhodnym provozem-.
A klidne sem hod sem tam nejakou fotku Tveho vytvoru - zdejsi akademici urcite radi poradi.
Olovo z upskes byva dle me zkusenosti uplne ko. UPSky z principu prebiji. Aku byvaji nafoukly, mnohdy roztrhly na to bych nakaslal.
Regl bud nejaky levny z ali nebo nejaky stepdown to stoji par korun (dle napeti panelu). Takto by se dalo uspesne zacit a nakazit se poradnou solaritidou.
Kazdopadne rikal si ze mas liion z ntb takze durazne doporucuju si o tech aku neco precist hlavne o bezpecnem pouzivani. Informaci je tady spousta - projdi ty vlakna cela (jen preskakuj flame )
Nevim jaky mas elektrovzdelani - vesmes jakykoliv akumulator je schopen dodat zkratovy proud ktery nejaky kdyz proleti tenkym vodicem dokaze zapalit okoli takze si precti nejakou ucebnici stredni skoly o zakladech elektrotechniky a hlavne pouzivej pojistky at neni pruser. BMS z ali stoji taky nejsou drahy a dokazou ti pohlidat pracne vydobity lionky pred nevhodnym provozem-.
A klidne sem hod sem tam nejakou fotku Tveho vytvoru - zdejsi akademici urcite radi poradi.
-
Daroval bych na prvotní pokusy amorfní panel 70Wp.
Předání Praha, Příbram případně po dohodě někde jinde.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
Praha je daleko a nebe vysoko.ota píše:Daroval bych na prvotní pokusy amorfní panel 70Wp.
Každopádně děkuji za nabídku.
-
Aha, takže ono by to muselo být s dovozem a předáním na stříbrném podnose
V tom případě doporučuji rozjet proces, který začíná zde:
https://www.prace.cz/nabidky/brigady/
...a místo naříkání si těch pár stovek na panel z Bazoše vydělat vlastníma rukama. Možná si ho pak člověk bude i víc vážit.
V tom případě doporučuji rozjet proces, který začíná zde:
https://www.prace.cz/nabidky/brigady/
...a místo naříkání si těch pár stovek na panel z Bazoše vydělat vlastníma rukama. Možná si ho pak člověk bude i víc vážit.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Možná by ještě mohl říct odkud je ať se tu tedy nedělá sbírka kterou má daleko
-
Ale kdepak, však se na to podívej - stačí poslat nějaké VTC do kryptowalletu.
Fuj to sem se nakrk.
Fuj to sem se nakrk.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Naštěstí nevím co to znamená tak to neřešímyouda píše:Ale kdepak, však se na to podívej - stačí poslat nějaké VTC do kryptowalletu.
Fuj to sem se nakrk.
-
Dobrá poznámka. Jsem z Bohumína. Takže Praha je opravdu mimo. Jinak tu VTC peněženku jsem tam dal spíš jako reklamu na samotný Vertcoin, vypadá jako fajn měna. Taky jsem nikdy netvrdil, že chci všechno zdarma.youda píše:Aha, takže ono by to muselo být s dovozem a předáním na stříbrném podnose
Jinak pěkná laboratoř.
-
Máš jako student slevu na vlak. Cesta do Prahy by tě snad tolik nestála a jeden panel by se asi dal přepravit. Jízdenka nejspíš vyjde levněji něž panel někde s ali.
-
Máte pravdu. Akorát jsem takové rozmazlené dítko a rodičům se nechce mě pustit.FíraD píše:Máš jako student slevu na vlak. Cesta do Prahy by tě snad tolik nestála a jeden panel by se asi dal přepravit. Jízdenka nejspíš vyjde levněji něž panel někde s ali.
Hold, chápu je.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 81 Odpovědi
- 7245 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od vlkazajac
-