Částečné stínění střechou každý den
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Částečné stínění střechou každý den
Dobrý den. Prosím zkušenější. Nechci zničit panely.
Vím že částečné zastínění velmi snižuje výkon panelů. Jde mi ale o to, aby pokud k němu bude docházet denně, panely či vyrovnávací diody v nich neodešly. Prostě zda zastínění vadí jen výkonu nebo panely i ničí a nesmí být i proto.
Budu dávat 4x450Wp PERC panely v sérii na téměř šiknou střechu a budou přesně na jih, přizvednuty cca 25-30st. což je max. držáků.
Bohužel na plochou střechu(garážové stání) navazuje dům, který má střechu přesně západ/východ. Každý den v létě střecha baráku postupně zastíní panely od zhruba 17.hodin a v zimě zhruba od 15. hodin. Na barák(V/Z) panely dávat nechci. Bude to jen na ohřev bojleru přes jednoduchý regl od jara do podzimu.
Vypadá to takto: https://photos.app.goo.gl/YLJSaTkfeWesoGFT8
Vím že částečné zastínění velmi snižuje výkon panelů. Jde mi ale o to, aby pokud k němu bude docházet denně, panely či vyrovnávací diody v nich neodešly. Prostě zda zastínění vadí jen výkonu nebo panely i ničí a nesmí být i proto.
Budu dávat 4x450Wp PERC panely v sérii na téměř šiknou střechu a budou přesně na jih, přizvednuty cca 25-30st. což je max. držáků.
Bohužel na plochou střechu(garážové stání) navazuje dům, který má střechu přesně západ/východ. Každý den v létě střecha baráku postupně zastíní panely od zhruba 17.hodin a v zimě zhruba od 15. hodin. Na barák(V/Z) panely dávat nechci. Bude to jen na ohřev bojleru přes jednoduchý regl od jara do podzimu.
Vypadá to takto: https://photos.app.goo.gl/YLJSaTkfeWesoGFT8
Tom od Mladé Boleslavi, zatím bez realizace FVE, ale odhodlání nechybí a brzy něco bude
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Částečné stínění střechou každý den
Penely to přežijí. Já bych teda zvážil, jestli to přizvedávání stojí za to - nebude to žádná krása. A myslím, že naplocho se tam těch panelů vejde víc než čtyři.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Práve pred dvoma dňami keď ešte denne pálilo slnko som ostal prekvapený, ako sa rozpáli jediný zatienený článok na plne osvetlenom paneli. Mám dlhodobo opretý rebrík o bok strechy a horná tyčka teraz keď je slnko nízko tieni aj na panel v spodnom rade článkov. Nakoľko je to tieň 5cm široký a tak na na dva články - okolo 20cm dlhý, neriešil som to lebo na strechu k panelom ešte chodím často všeličo dorábať a bral som to tak že strata pár W sa v tých kW stratí. Len tak náhodou som skúšal panel aký je na tom priamom slnku teplý, bolo to v pohode a keď som položil ruku na ten zatienený článok, popálil som sa, mal hádam 80 či 90stC, proste pálil jak sviňa. Rebrík som dal hneď preč a myslím, že degradácia je v tomto prípade mnohonásobne vyššia a určite to poriadne škodí, najmä tej fólii zozadu, sklo a kremík to vydržia.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
Hledal jsem i na zahraničních fórech a pokud použiju half (půlené panely) a slunce bude stíněno trochu šikmo postupně od rohu, diody uprostřed panelu by měly zastíněné části postupně obcházet. Ale jinde jsem zase četl, že může docházet k tzv. hot spot místům, které se hřejí a viděl jsem i fotky požárů díky těmto hot spotům. Tak opravdu nevím, zda to panely ničí či ne?
Tom od Mladé Boleslavi, zatím bez realizace FVE, ale odhodlání nechybí a brzy něco bude
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Přes některé panely u mě přechází pravidelně stín. Tak jednou ročně stringy obejdu s DC klešťovým ampermetrem a občas přeměřím infra kamerou. Za 10 let jsem nenarazil na závadu vzniklou zastíněním. Snad jen že u téměř vodorovných panelů se spláchnutá špína po dešti hromadí u jednoho rohu/strany, částečně zastíní článek a ten je teplejší: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ra#p148976
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 24 Odpovědi
- 2329 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pawel
-
- 6 Odpovědi