Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD
Dobrý den,
prvně se chci omluvit pokud jsem zvolil špatné umístění pro topic.
Zvažuji využití solární energie na novostavbě která je stále ve fázi výstavby takže není samozřejmě dokončena a není vybrána žádná elektronika tzn ani bojler, v plánu je 200+ litrů.
Chci se vlastně zeptat jestli jde využití shrnout do nějakých kategorií, myslím tím podle náročnosti a hlavně podle ceny.
Bylo mi řečeno že např ohřívat vodu lze např za 20tis Kč, ale byla mi nabídnuta komplexní řešení za víc jak 500 tis Kč.
Vzhledem k dnes již obrovské finanční náročnosti celé stavby musím nyní šahat po co nejlevnější variantě např s budoucí možností rozšíření.
Střecha je valbová a má 180 metrů čtverečních, vytápění bude řešeno tepelným čerpadlem a spíš jako záloha nebo spíš pro pocit tam jsou krbová kamna. V plánu je rekuperace a pokud zbydou peníze tak i klimatizace nebo její příprava s montáží v budoucnu. Do budoucna je v plánu (vlastně jsme ho zahrnuli v projektu jen kvůli sjednocenému poplatku na povolení) i bazén zatím neurčitých rozměrů který bych chtěl případně přitápět.
Můj dotaz tedy vlastně zní co zhruba vyjde a jak realizovat bojler a jeho ohřev a co případně s letními přebytky, jestli jde jednoduše připojit klima, nebo bych už musel přidávat nějaké měniče a další elekroniku.
Moc děkuji a předem se omlouvám za můj analfabetismus v tomto oboru, ještě před dvěma lety mě nenapadlo že bych měl kdy tohle řešit.
prvně se chci omluvit pokud jsem zvolil špatné umístění pro topic.
Zvažuji využití solární energie na novostavbě která je stále ve fázi výstavby takže není samozřejmě dokončena a není vybrána žádná elektronika tzn ani bojler, v plánu je 200+ litrů.
Chci se vlastně zeptat jestli jde využití shrnout do nějakých kategorií, myslím tím podle náročnosti a hlavně podle ceny.
Bylo mi řečeno že např ohřívat vodu lze např za 20tis Kč, ale byla mi nabídnuta komplexní řešení za víc jak 500 tis Kč.
Vzhledem k dnes již obrovské finanční náročnosti celé stavby musím nyní šahat po co nejlevnější variantě např s budoucí možností rozšíření.
Střecha je valbová a má 180 metrů čtverečních, vytápění bude řešeno tepelným čerpadlem a spíš jako záloha nebo spíš pro pocit tam jsou krbová kamna. V plánu je rekuperace a pokud zbydou peníze tak i klimatizace nebo její příprava s montáží v budoucnu. Do budoucna je v plánu (vlastně jsme ho zahrnuli v projektu jen kvůli sjednocenému poplatku na povolení) i bazén zatím neurčitých rozměrů který bych chtěl případně přitápět.
Můj dotaz tedy vlastně zní co zhruba vyjde a jak realizovat bojler a jeho ohřev a co případně s letními přebytky, jestli jde jednoduše připojit klima, nebo bych už musel přidávat nějaké měniče a další elekroniku.
Moc děkuji a předem se omlouvám za můj analfabetismus v tomto oboru, ještě před dvěma lety mě nenapadlo že bych měl kdy tohle řešit.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD
Když tomu nerozumíš, tak ber ohřev boileru - je to nejlevnější a časem, až získáš zkušenosti a i finančně se ze stavby oklepeš, půjdeš třeba ve fotovoltaice dál.
Dnes můžeš jít do dotovaných systémů, ale podmínky jsou (schválně?) nastaveny tak, aby člověk moc neušetřil.
Dnes můžeš jít do dotovaných systémů, ale podmínky jsou (schválně?) nastaveny tak, aby člověk moc neušetřil.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Boiler bych určitě chtěl, ale jestli teda panely poddimenzovat a v zimě dotápět ze sítě nebo pokud by to bylo spočítáno abych to v zimě mál "tak akorát" na ohřev vody tak co s přebytky v létě, jestli je prostě nějaká varianta co s přebytky v létě, jak jsem psal napadla mě klimatizace. Přijde mi to jako častý problém a napadlo mě jestli jde koupit klimatizace která by rovnou fungovala z panelů.
Pokud se nepletu tak dá se říct že do boileru může jít prakticky rovnou kabel z panelu a funguje dá se říct normálně, tak jestli jsou i další spotřebiče takhle friendly.
Pokud se nepletu tak dá se říct že do boileru může jít prakticky rovnou kabel z panelu a funguje dá se říct normálně, tak jestli jsou i další spotřebiče takhle friendly.
-
V období listopadových mlh bývá leckdy výkon panelů okolo 5%. Tedy bys musel výkon panelů naddimenzovat DVACETKRÁT, aby ses dostal na to, co potřebuješ. Takovou střechu nikdo nemá.TomášSolar píše:Boiler bych určitě chtěl, ale jestli teda panely poddimenzovat a v zimě dotápět ze sítě nebo pokud by to bylo spočítáno abych to v zimě mál "tak akorát" na ohřev vody tak co s přebytky v létě, jestli je prostě nějaká varianta co s přebytky v létě, jak jsem psal napadla mě klimatizace. Přijde mi to jako častý problém a napadlo mě jestli jde koupit klimatizace která by rovnou fungovala z panelů.
Při běžném zataženu je to až okolo 10%. Tedy naddimenzovat DESETKRÁT.
Lidi si soláry představují moc jednoduše
-
V našich podmínkách platí že FV v zimě 2-3 měsíce spí. Dimenzovat FV na zimní ohřev vody je nesmysl.
-
Aha myslel jsem že jsou třeba na třetině, tzn má tedy vůbec cenu stavět FV pouze na boiler nebo je lepší se na to vykašlat přišetřit a realizovat pak něco složitějšího, nebo to má i tak smysl? Když pojedu třeba 9 měsíců na FV nebo i třeba 6 a vyjde mě to na 20k tak mi to přijde pořád slušný. Je otázka jestli to teda udělat tak abych měl dost energie od března do října a co pak s energií v srpnu nebo jestli to počítat na srpnový výkon a zbytek dokupovat. Nebo jestli tedy je nějaké to letní řešení jak ten vrchol roku zužitkovat.solárník píše:V období listopadových mlh bývá leckdy výkon panelů okolo 5%. Tedy bys musel výkon panelů naddimenzovat DVACETKRÁT, aby ses dostal na to, co potřebuješ. Takovou střechu nikdo nemá.TomášSolar píše:Boiler bych určitě chtěl, ale jestli teda panely poddimenzovat a v zimě dotápět ze sítě nebo pokud by to bylo spočítáno abych to v zimě mál "tak akorát" na ohřev vody tak co s přebytky v létě, jestli je prostě nějaká varianta co s přebytky v létě, jak jsem psal napadla mě klimatizace. Přijde mi to jako častý problém a napadlo mě jestli jde koupit klimatizace která by rovnou fungovala z panelů.
Při běžném zataženu je to až okolo 10%. Tedy naddimenzovat DESETKRÁT.
Lidi si soláry představují moc jednoduše
-
Nemyslel jsem úplně zimu, ale spíš rozdělení roku na 2 části, teplé a studené období, dejme tomu třeba přelom březen/duben až třeba září/říjen a pak zas "zimu" listopad - únor kdy se ohřívá voda na víc a spotřeba je větší, je mi jasné že to nepokrmím všechno, jistě se to počítá na nějaký střed kde ve vrcholu "zimy" jsou největší ztráty a na vrcholu tepla zas největší přebytky.Pawel píše:V našich podmínkách platí že FV v zimě 2-3 měsíce spí. Dimenzovat FV na zimní ohřev vody je nesmysl.
-
- Lokalita: blízko Brna
Na zimu zapomeň, fakt je to někdy lepší na ty tři měsíce vypnout. To naddimenzování 10-20x sedí, je to prostě ověřené.
Spočítej si, kolik té vody potřebuješ, kolik jí musíš ohřát a kolik to sežere. A pak si zkus vypočítat, kolik ti dá jaké pole panelů:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP
Máš defacto dvě možnosti, jen vodu (a v létě brečet, co všechno na střeše zůstává) nebo kompletní řešení (a brečet, kolik to stálo), ovšem cenově se to liší asi stejně, jako ta potřeba naddimenzování, minimálně o jednu nulu v částce.
Spočítej si, kolik té vody potřebuješ, kolik jí musíš ohřát a kolik to sežere. A pak si zkus vypočítat, kolik ti dá jaké pole panelů:
Máš defacto dvě možnosti, jen vodu (a v létě brečet, co všechno na střeše zůstává) nebo kompletní řešení (a brečet, kolik to stálo), ovšem cenově se to liší asi stejně, jako ta potřeba naddimenzování, minimálně o jednu nulu v částce.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Jestli teda půjdeš do FVE ohřevu vody tak pokud je to možné si určitě vyber bojler který má dvě samostatné topné jednotky nejlépe suchého provedení a je bez vnitřní elektroniky. Je to potom o hodně jednodušší zapojení a provoz než řešit různé kombinace relátek, stykačů případně zakázková topná tělesa.
Pro základní info - něco takového:
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... ce-2-2-2-4
Pro základní info - něco takového:
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... ce-2-2-2-4
-
- Lokalita: východ Prahy
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13500
- Kapacita baterie [kWh]: 20
s názory montážních firem, že si s fotovoltaikou v zimně ideálně zatopíte a když bude hnusně alespoň ohřejete vodu v boileru se setkávám téměř vždy, když mi zavolají domů s lákavou nabídkou
toto je moje "výroba" v inkriminovaném období , systém 5,4kWp
https://pvoutput.org/aggregate.jsp?id=9 ... 36&v=0&t=m
toto je moje "výroba" v inkriminovaném období , systém 5,4kWp
https://pvoutput.org/aggregate.jsp?id=9 ... 36&v=0&t=m
9900Wp 6×ESM-450H, 6×UL-450M-144HV 8×VDS-S144 zzj 15°, 3600Wp 8×AS-6m144VV vvs 30° 2× Epever 4415, 1×Easun 8048, Axpert king 5kW, 240Ah staré olovo, 450Ah LI-ION mivvyenergy.cz
-
Ono je dost těžké říct kolik toho budu potřebovat, zatím jsme dva, ale po dokončení budeme třeba 4 a ty nároky budou různé, jeden kamarád má dva kluky a maj 100l boiler, druhý má dvě holky a 400l dokáže vyplítvat jedna pokud není pod dozorem Myslím že pro normální rodinu by mělo nějakých 300l stačit, praxe by pak asi ukázala.cipis píše:Na zimu zapomeň, fakt je to někdy lepší na ty tři měsíce vypnout. To naddimenzování 10-20x sedí, je to prostě ověřené.
Nevím jestli má cenu uvažovat o nějaké akumulačce k topení podle toho co vidím tak asi moc ne, nemyslím samozřejmě přes Zimu, ale spíš Jaro/Podzim na takové zavlažení, ale pak by v letě zas byli ztráty o to větší.
-
Na takové stačí 80l bojler a je vymalováno. A nejlépe, když jde jako poslední. Ségra má dva kluky a 80l jim všem celkem 4 stačí. 300/400l pro 4členou rodinu mi přijde ujeté, i kdyby to byli furt posraní mrňousi ...
Z hlediska FV je to ale opačně, protože 300/400 l nahřáté vody vydrží pár deštivých dní jako nic. Ale chce to rozumné používání. A hlavně, na zimu přepnout na tu 80 Udržovat čtvrt kubíku teplé vody také není zadarmo. V létě to nahřeje slunko, ale v zimě DS ...
Z hlediska FV je to ale opačně, protože 300/400 l nahřáté vody vydrží pár deštivých dní jako nic. Ale chce to rozumné používání. A hlavně, na zimu přepnout na tu 80 Udržovat čtvrt kubíku teplé vody také není zadarmo. V létě to nahřeje slunko, ale v zimě DS ...
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Kolem mě mají všichni ještě kotle na pevná paliva takže mají velké nádrže. Udělat teda menší bojler a k němu nádrž která by se připojovala v závislosti na období je blbost nebo ne, přijde mi to lepší než dva boilery.
Tu spotřebu fakt nevím bude to moderní domácnost s myčkou i když tu má asi dneska každý, ale rád se taky vysprchuju normálně a né abych pořád vypínal vodu a bál se že další se už neumeje.
Tu spotřebu fakt nevím bude to moderní domácnost s myčkou i když tu má asi dneska každý, ale rád se taky vysprchuju normálně a né abych pořád vypínal vodu a bál se že další se už neumeje.
-
Co to je normálně? Když se rochním, tak vyplácám 80, když ne, tak se zvládnou 2 lidi a za pár hodin znovu naprosto bez problémů. Tuna vody se také ušetří tím, že se člověk namydlí a má při tom vodu zastavenou a ne, že mu vedle teče. Stejně tak umývání ruk a obecně umývání čehokoliv.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
300l bojler můžete nahřívat jen horní část a hned je to polovina.
-
Právě potřebuju určit jak by měl být velký, ono pak je otázka jak teplou vodu v něm mít, 200l padesátistupňové vody nebo třeba 150l šedesátistupňové je taky rozdíl.
Spotřeba je různá a chápu že by bylo ekonomické s vodou šetřit, ale to já zase úplně nechci protože mám rád se v klidu umít a nemuset vodu nějak vypínat, ale prostě tam třeba 10 minut jsem a voda teče. U rodičů je 122l a tak nějak vystačil ve většině případů, občas došla, ale není na něm teplota vody jen nějaká stupnice kde je označeno "optimal" a víc či míň. Tak si myslím radši mít 200l a v případě potřeby topit na míň než aby se nedostávalo. Nebo jestli mít nějaký zásobník a ten případně nějak dopouštět a ohřívat, ale to mi přijde krkolomné.
Spotřeba je různá a chápu že by bylo ekonomické s vodou šetřit, ale to já zase úplně nechci protože mám rád se v klidu umít a nemuset vodu nějak vypínat, ale prostě tam třeba 10 minut jsem a voda teče. U rodičů je 122l a tak nějak vystačil ve většině případů, občas došla, ale není na něm teplota vody jen nějaká stupnice kde je označeno "optimal" a víc či míň. Tak si myslím radši mít 200l a v případě potřeby topit na míň než aby se nedostávalo. Nebo jestli mít nějaký zásobník a ten případně nějak dopouštět a ohřívat, ale to mi přijde krkolomné.
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Pokud to chceš nahřívat sluníčkem,je čím větší,tím lepší,protože vydrží i několik dní špatné počasí.Ač jsme doma jen 2 a mám 300l,někdy jsem nucen i zatopit v kotli abych měl dostatek teplé vody,ale je jen na tobě čemu dáš přednost ...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
JJ, aspoň 250 lt bych dal, může se snížit dle potřeby termostat, mám to vyzkoušeno s tělesem 1500W, je aspoň vetší rezerva když není některý den slunečno a využiješ to málo na jiné důležitější spotřebiče.TomášSolar píše:Právě potřebuju určit jak by měl být velký, ono pak je otázka jak teplou vodu v něm mít, 200l padesátistupňové vody nebo třeba 150l šedesátistupňové je taky rozdíl.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
jsme 4, mam 2 holky, 160L bojler staci, podle me je nejlepsi reseni relativne maly bojler + relativne velka aku nadrz (treba kubik). Z aku nadrze pak PREDEHRIVAT bojler a topeni.TomášSolar píše: Ono je dost těžké říct kolik toho budu potřebovat, zatím jsme dva, ale po dokončení budeme třeba 4 a ty nároky budou různé, jeden kamarád má dva kluky a maj 100l boiler, druhý má dvě holky a 400l dokáže vyplítvat jedna pokud není pod dozorem Myslím že pro normální rodinu by mělo nějakých 300l stačit, praxe by pak asi ukázala.
Nevím jestli má cenu uvažovat o nějaké akumulačce k topení podle toho co vidím tak asi moc ne, nemyslím samozřejmě přes Zimu, ale spíš Jaro/Podzim na takové zavlažení, ale pak by v letě zas byli ztráty o to větší.
cili jestli se stavi tak je nejdulezitejsi si pripravit prostor na ulozeni technologie, zateplenej zasobnik je docela velka neskladna vec, misto na baterky atd...
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Aku nádrž je dobrá len pri vykurovaní drevom, ktoré sa dosť ťažko reguluje, pri TČ je skôr na príťaž.
Tuto podľa mňa nie je nad čím špekulovať. Bojler 200-300L, ktorý má suchú špirálu a možnosť osadiť ešte jednu. Napr. Dražický 200L OKCE má v sebe 2,2kW suchú špirálu a jeden 6/4" otvor. Takže nie je nič jednoduchšie, ako kúpiť obyčajnú 1,5-3kW 6/4" špirálu s termostatom a túto napojiť na DS. Spodnú suchú špirálu použiť pre FVE.
Tuto podľa mňa nie je nad čím špekulovať. Bojler 200-300L, ktorý má suchú špirálu a možnosť osadiť ešte jednu. Napr. Dražický 200L OKCE má v sebe 2,2kW suchú špirálu a jeden 6/4" otvor. Takže nie je nič jednoduchšie, ako kúpiť obyčajnú 1,5-3kW 6/4" špirálu s termostatom a túto napojiť na DS. Spodnú suchú špirálu použiť pre FVE.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 866 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-
-
Jakou cestu zvolit(12 x 48V; Axpert x Victron; legislativa)?
od SlezY83 » » v Plánované elektrárny
Jakou cestu zvolit(12 x 48V; Axpert x Victron; legislativa)?
- 41 Odpovědi
- 4374 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dagus
-
-
- 2 Odpovědi
- 700 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od rva
-
- 28 Odpovědi