HDO přepínání tarifů vs. blokování
Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
-
HDO přepínání tarifů vs. blokování
Zdravím,
snažím se porozumět problematice HDO a co je HDO signálem vlastně řízené:
Chápal jsem to doteď, že přijímač HDO ovládá blokování některých "žravých" a postrádatelných spotřebičů jako např. wallbox nebo bojler TUV. A že toto blokování se využívá spíš výjimečně, v krizových situacích, kdy je síť přetížena a je potřeba postradatelné náročné spotřebiče odpojit...
Nicméně zkoumáním některých zapojení HDO přijímačů mi přijde, že přes HDO přijímač se ovládá přepínaní tarifu elektroměru, ten sám o sobě není schopen se sám přepínat (na základě signálu HDO) mezi sazbami. Zároveň prostřednictvím HDO přijímače se spotřebič blokuje, t.j. spotřebič bude napájen výhradně z nízké sazby...
Z toho mi vychází, že třeba po přiznání sazby D27d budu moct wallbox použít jen v určitý čas, jinak bude vypnutý? Stejně tak při sazbě D57d bude bojler TUV (řízený z TČ) bude dohřívat vodu jen když nastane čas nízkého tarifu? Měl jsem zato, že tarif je daný časem a je na spotřebiteli jestli elektřinu spotřebuje v čase vysokého nebo nízkého tarifu.
Děkuji za ozřejmění.
Peter
snažím se porozumět problematice HDO a co je HDO signálem vlastně řízené:
Chápal jsem to doteď, že přijímač HDO ovládá blokování některých "žravých" a postrádatelných spotřebičů jako např. wallbox nebo bojler TUV. A že toto blokování se využívá spíš výjimečně, v krizových situacích, kdy je síť přetížena a je potřeba postradatelné náročné spotřebiče odpojit...
Nicméně zkoumáním některých zapojení HDO přijímačů mi přijde, že přes HDO přijímač se ovládá přepínaní tarifu elektroměru, ten sám o sobě není schopen se sám přepínat (na základě signálu HDO) mezi sazbami. Zároveň prostřednictvím HDO přijímače se spotřebič blokuje, t.j. spotřebič bude napájen výhradně z nízké sazby...
Z toho mi vychází, že třeba po přiznání sazby D27d budu moct wallbox použít jen v určitý čas, jinak bude vypnutý? Stejně tak při sazbě D57d bude bojler TUV (řízený z TČ) bude dohřívat vodu jen když nastane čas nízkého tarifu? Měl jsem zato, že tarif je daný časem a je na spotřebiteli jestli elektřinu spotřebuje v čase vysokého nebo nízkého tarifu.
Děkuji za ozřejmění.
Peter
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: HDO přepínání tarifů vs. blokování
Aby jsi dostal nějaký tarif,musíš splnit podmínky toho tarifu,tím i blokaci spotřebičů,pokud to nesplníš ten tarif nedostaneš.Vdobě levného tarifu jde vše co je připojeno a není zakázáno v podmínkách připojení na ten levný tarif.Takže je na tobě aby jsi zajistil aby to odpovídalo podmínkám připojení.Aby jsi věděl o co jde,stačí si prostudovat připojovací podmínky,ty se liší případ od případu.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Podmínky se liší podle sazeb. Nejlepší je si přečíst podmínky přiznání sazby, která tě zajímá. Např. zde pro ČEZ.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
-
Ok, děkuji, spíš mě zajímala technická podstata věci ne za jakých okolností dostanu tarif (k tomu se ještě dostanu). Odpověd teda je: jestli je blokování pro danou sazbu povinné tak ano, daný spotřebič je v čase vysokého anebo nízkého tarifu ODPOJEN. Příklad: je-li sazba D27d v bytovém domě tak skutečně wallbox v společných prostorech bude během vysoké sazby nepoužitelný.
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Podívej se na stránky poskytovatele služby,tam máš vše popsáno....přece nechceš abychom to dělali za tebe,navíc každý operátor to má jiné...v jeho podmínkách je to vše popsáno,hezký den
7,5kWp-
-
- Lokalita: Litomyšlsko
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 4000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Samozřejmě je odpojen. Od toho je HDO, řídit spotřebu. HDO nejprve přepne kontakt pro sepnutí NT na elměru a zároveň odblokuje vybrané spotřebiče. Ačkoliv to není v souladu s podmínkami dodavatele, každý si je může odblokovat, ovšem za VT. Rozdíl je někdy ale zanedbatelný.
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
-
Děkuji.ACDC píše:Samozřejmě je odpojen. Od toho je HDO, řídit spotřebu. HDO nejprve přepne kontakt pro sepnutí NT na elměru a zároveň odblokuje vybrané spotřebiče. Ačkoliv to není v souladu s podmínkami dodavatele, každý si je může odblokovat, ovšem za VT. Rozdíl je někdy ale zanedbatelný.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Revize pro změnu tarifu na D57d - Je tu někdo kdo dělá?
od sitra » » v Hledám(e) lidi
sitra: Napis mi SZ - 0 Odpovědi
- 1055 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sitra
-
-
- 6 Odpovědi
- 2783 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od lzahradil
-