Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS
Pozdravujem, mam 2 otazky,
jedna snad jednoducha, ale neviem nikde najst relevantnu odpoved. Majitelia spomenuteho menica mi vsak daju asi jasnu odpoved a o tu teraz prosim.
Ked si kupim tento menic + matebox advanced (vstavany EPS box) ako bude fungovat prepnutie do EPS rezimu?
v prospekte od menica je napisane, ze to prepnutie trva menej ako 10ms, je to naozaj tak a teda ak vypadne distribucna siet, tak spotrebice pripojene k EPS vystupu nepocitia vypadok?
druha trosku odbornejsia otazka, ma tento menic cisty sinusovy vystup, alebo modifikovany?
dakujem vsetkym
jedna snad jednoducha, ale neviem nikde najst relevantnu odpoved. Majitelia spomenuteho menica mi vsak daju asi jasnu odpoved a o tu teraz prosim.
Ked si kupim tento menic + matebox advanced (vstavany EPS box) ako bude fungovat prepnutie do EPS rezimu?
v prospekte od menica je napisane, ze to prepnutie trva menej ako 10ms, je to naozaj tak a teda ak vypadne distribucna siet, tak spotrebice pripojene k EPS vystupu nepocitia vypadok?
druha trosku odbornejsia otazka, ma tento menic cisty sinusovy vystup, alebo modifikovany?
dakujem vsetkym
-
Re: Solax X3 hybrid D4 10kw - EPS
Přepnutí s matebox do EPS funguje úplně stejně jako bez něj nebo i z jiným přepínačem sítě / stykačem atd.. U Solaxu G4 si můžete zvolit jestli má být EPS trvale pod napětím nebo jen při výpadku, takže pro malé příkony v EPS není nutné mít matebox (pokud tedy nemáte M variantu střídače) ani jiný přepínač sítě (spotřebičů). Více zde:
https://gbc-solino.cz/headpage/stridace ... /solax-g4/
Modifikovaný výstup přifázovaný k síti? Kde na ty nesmysly chodíte? Jo je to "modifikované" PWM možná na 12kHz a filtrované do sinusovky. Harmonické zkreslení musí být do 3%. Raději na to nesahejte s takovými dotazy. Jak by jste jinak chtěl udělat sinusovku z DC, motorgenerátorem?
https://gbc-solino.cz/headpage/stridace ... /solax-g4/
Modifikovaný výstup přifázovaný k síti? Kde na ty nesmysly chodíte? Jo je to "modifikované" PWM možná na 12kHz a filtrované do sinusovky. Harmonické zkreslení musí být do 3%. Raději na to nesahejte s takovými dotazy. Jak by jste jinak chtěl udělat sinusovku z DC, motorgenerátorem?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Dakujem za odpoved a ano ospravedlnujem sa za blbu druhu otazku, neuvedomil som si suvislosti, povedane sa uz neda vziat spat.
teda ked sa prepne striedac na off-grid, pocitia to spotrebice na zalohovanej vetve, alebo nie?, tie pekne stranky mam nastudovane, ale chcem potvrdenie z praxe.
teda ked sa prepne striedac na off-grid, pocitia to spotrebice na zalohovanej vetve, alebo nie?, tie pekne stranky mam nastudovane, ale chcem potvrdenie z praxe.
-
Měnič přepne tak rychle, že to žádný můj spotřebič neovlivní a vše běží bez výpadku.
-
Je pravda, že pak SOLAX pak žere v tomto režimu cca 200W místo obvyklých cca 30W když EPS není trvale pod napětím?tomas píše:U Solaxu G4 si můžete zvolit jestli má být EPS trvale pod napětím
-
Nech hladam ako hladam kde najdem trvale vypnitie nalajania EPS v G4 verzii? Ďakujem za odpoveď
-
External ATS
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Jasne to je ono Dakujem. Akurat mi to prislo troska blbo oznacene ako disable
-
Mám G4 přepnutý na trvalý EPS a zajímalo by mně jak jsi zjistil že žere 200 W, jak to změřit?vomic píše:Je pravda, že pak SOLAX pak žere v tomto režimu cca 200W místo obvyklých cca 30W když EPS není trvale pod napětím?tomas píše:U Solaxu G4 si můžete zvolit jestli má být EPS trvale pod napětím
-
Jako... nezere 200W ale porad temer stejne... dal sem si tu praci a zmeril stridac s vypnutym polem... me konecne ten stridac prisel po pul roce chtel bych udelat emergency shutdown - u tiga je to easy spoji se kontakt na tom jejich bazmeku a FVE pole se rozpoji... u G4 je tam DRM konektor - zkousel to nekdo ? kdyz se spoji pin 0 se zemi - vypne se to ? chci dat cedulku pro hasice kde to tlacitko je k hlavnimu jistici... diky LF
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
-
Jako... nezere 200W ale porad temer stejne... dal sem si tu praci a zmeril stridac s vypnutym polem...
Promiň ale tvé řeči vůbec nerozumím, můžeš to napsat česky
dík
dík
-
no jeslti uz nekdo zkousel pouzit DRM konektor na nouzove vypnuti stridace.... pokud mi bude horet barak a ja nebudu mit u hlavniho jistice informaci pro hasice a nebudu doma... hasit ho proste nebudou - pokud uvidi fve... no a pokud tam ta informace bude - tzn. v dome je nainstalovana fve... a tlacitko total stop je umisteno... po zarazeni TIGO vypne nahore panely a stridac se vypne takdy pres DRM... tak jeslti to nekdo zkousel... a jak to funguje...Peros píše:Jako... nezere 200W ale porad temer stejne... dal sem si tu praci a zmeril stridac s vypnutym polem...
dík
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
-
Dobrý den,
Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem.
Mám solax X3 HYBRID D4 měnič a od dodavatele mám zálohu zapojenou přes manuální přepínač. To mi nevyhovije a chtěl bych to změnit a provozovat automaticky přepínaný EPS, na který bych si napojil vybrané okruhy(světla, zásuvky). Rozvody v domě jsou ale TN- C. Protože z EPS jde jen N (aspoň podle označení manuálu Solaxu) a já mám všude PEN, musel by se podle mne propojit i ten N výstup z EPS na PEN v domě.
Firma, co mi zařízení dodala to prý konzultovala se serviserm importéra a ti řekli, že v žádném případě, že to nelze. Že se musí přesně dodržet schéma pro Evropu vč. všech chráničů a žádné propojování N vodiče z EPS nemají dělat. Dodavatel si stejně jako já sice myslí, že by to mělo jít, ale nechce to riskovat (automatický backup dělají prý jen do T-NS).
Podle schémat v manuálu by to ale mělo jít (vypadá na to australské schéma). Máte s tím někdo reálnou zkušenost, a jak to máte případně zapojeno a nastaveno?
Děkuji
Mám solax X3 HYBRID D4 měnič a od dodavatele mám zálohu zapojenou přes manuální přepínač. To mi nevyhovije a chtěl bych to změnit a provozovat automaticky přepínaný EPS, na který bych si napojil vybrané okruhy(světla, zásuvky). Rozvody v domě jsou ale TN- C. Protože z EPS jde jen N (aspoň podle označení manuálu Solaxu) a já mám všude PEN, musel by se podle mne propojit i ten N výstup z EPS na PEN v domě.
Firma, co mi zařízení dodala to prý konzultovala se serviserm importéra a ti řekli, že v žádném případě, že to nelze. Že se musí přesně dodržet schéma pro Evropu vč. všech chráničů a žádné propojování N vodiče z EPS nemají dělat. Dodavatel si stejně jako já sice myslí, že by to mělo jít, ale nechce to riskovat (automatický backup dělají prý jen do T-NS).
Podle schémat v manuálu by to ale mělo jít (vypadá na to australské schéma). Máte s tím někdo reálnou zkušenost, a jak to máte případně zapojeno a nastaveno?
Děkuji
-
- Lokalita: blízko Brna
X krát na fóru popsaný test se žárovkou ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Firma i servis pokud se vůbec ptali kecá. N musí být spojen se zemí a dělám to tak vždy. Jednou jsem to neudělal a zákazník se v tom hrabal a odpojil si N od elektroměrového rozvaděče (měl přechod TN-C na TN-C-S pod plombou v elektroměrovém rozvaděči , nechápu jak to může vůbec revizák zrevidovat když je to zaplombované, ) a pak mohl přistavit kontejner na elektroodpad.mv12 píše:Dobrý den,
Děkuji
Mimochodem by mně zajímalo jak by potom řešili vytvoření ostrovní sítě TN-C-S? To by potom bez skutečně vytvořeného nuláku (uzemněného středu zdroje) nešlo.
V TN síti musí mít každý zdroj uzemněný svůj střed, úplně stejně jako jsou uzemněny středy všech distribučních transformátorů 0,4/22kV.
-
@tomas - děkuji moc za odpověď. Četl jsem jí hned, ale nebyl nějak čas to řešit a reagovat.. Nakonec jsem jsem si to přes vánoce přepojil. Rozdělil jsem si v rozvaděči okruhy na zálohované a nezálohohované. Zálohované přepojil na ten EPS výstup (přes přepínač sítí s možností přepojit k nezálohované části v případě nějaké poruchy měniče). Jen jsem zjistil, že do měniče mi na přívod (část od sítě) vede 5 žilový kabel (PE i N dráty vedou z PEN lišty rozvaděče), ale z měniče z EPS je vyveden jen 4 žilový. Ten jsem tedy nechal zapojen v měniči jak byl (3 fáze plus N, PE svorka je volná) a přepojil jsem konec u sebe v rozvaděči - tedy ty fázové vodiče přes 3f jistič 20A a přepínač sítí na zálohované okruhy, N zůstal na PEN liště. Pak jsem změnil v menu střídače funkci toho EPS výstupu.
Nic víc jsem neměnil. Když to takto zapojujete, měníte i nastavení RlyEPSN Setting (v Manufactory settings) z Europe na Australia? To jsem radši nechal na Europe, ale nevím.
Nic víc jsem neměnil. Když to takto zapojujete, měníte i nastavení RlyEPSN Setting (v Manufactory settings) z Europe na Australia? To jsem radši nechal na Europe, ale nevím.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 731 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od bubakbubkins
-
-