Jak se dostanu do rpi2w s venusem?
Diskuze o regulátorech Victron
-
- Reputace: -18
Jak se dostanu do rpi2w s venusem?
V dokumentaci myslím bod 4 bylo, připojit internetovým kabelem k počítači, jenže já nemám ethernetový kabel s USB …
A ethernetový konektor 2w nemá… WiFi hotspot nevysila mini hdmi ani redukci na microUSB pro klávesnici taky nemam…
Tak jak je obvyklý, nejjednodušší postup, dostat se do toho?
Myslel jsem, že se tam půjde dostat přes Bluetooth nebo wifi no VictronConnect taky nic nenasel.. Obvykle taková aplikace najde železo výrobce pro konfiguraci přes Bluetooth
A ethernetový konektor 2w nemá… WiFi hotspot nevysila mini hdmi ani redukci na microUSB pro klávesnici taky nemam…
Tak jak je obvyklý, nejjednodušší postup, dostat se do toho?
Myslel jsem, že se tam půjde dostat přes Bluetooth nebo wifi no VictronConnect taky nic nenasel.. Obvykle taková aplikace najde železo výrobce pro konfiguraci přes Bluetooth
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
-
- Reputace: 292
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?
A oficiální postup jsi zkoušel?
https://github.com/victronenergy/venus/ ... enus-image
https://github.com/victronenergy/venus/ ... enus-image
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Presne podle nej jsem postupoval - tzn. jak mam udelat bod 5 kdyz rpi 2w nema zadnej LAN port?!!!
Tak jsem napsal tento dotaz... Lidi mate nekdo rpi 2W ?
ps: Nekde teda mam kablik TTL_(dutinka na piny) to USB_A, ale letovat pinheader (nemam) se mi teda nechce... Mozna nekdo znate kabel microUSB to USB_A kabel (poslete mi link na Alika, pokud by to s nim slo?
pps: nebo to jde nejak jinak? Treba se ten VenusOS pripojuje defaultne na nejaky SSID? Nakonfiguruji WlanAP s takovym SSID a on se pripoji... Tady moje invence dosla a nic dalsiho jsem po 10 minutach nenasel a napsal dotaz...
Tak jsem napsal tento dotaz... Lidi mate nekdo rpi 2W ?
ps: Nekde teda mam kablik TTL_(dutinka na piny) to USB_A, ale letovat pinheader (nemam) se mi teda nechce... Mozna nekdo znate kabel microUSB to USB_A kabel (poslete mi link na Alika, pokud by to s nim slo?
pps: nebo to jde nejak jinak? Treba se ten VenusOS pripojuje defaultne na nejaky SSID? Nakonfiguruji WlanAP s takovym SSID a on se pripoji... Tady moje invence dosla a nic dalsiho jsem po 10 minutach nenasel a napsal dotaz...
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
-
- Reputace: 292
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Buď si musíš připojit na RPi klávesnici a monitor a nastavit si připojení k bezdrátové síti nebo si musíš upravit na počítači konfiguraci na té SD kartě, aby se pak automaticky připojil k wifi. Můžeš použít návody pro linux.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
-
- Moderátor
- Reputace: 699
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
To nemá modrý zub?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
No zkousel jsem skenovat mobilem zda nejake BT sviti a zda jde pripojit jako k tuya, jejich aplikace najde pres bt automaticky tuya zarizeni, tady victron aplikace nic… Hlavně jsem k tomu nikde nic nenašel, tak asi blbě hledám, protože to přece musel někdo řešit, proto se ptám jestli už jste to někdo řešili
-
Takže to znamená že si musím koupit redukci na USB redukci na HDMI ;-(
A ten druhý způsob, je někde nějaký odkaz, kde přesně ten konfigurační soubor na tom filesystému je?

-
- Moderátor
Zahod to a kup si repasovane rpi4b za 800 Kc nebo kolik. Tolik ztraceneho casu ...
https://rpishop.cz/278612/recyberry-ras ... &utm_term=
Na youtube je od Tobiho perfektni navod.
https://rpishop.cz/278612/recyberry-ras ... &utm_term=
Na youtube je od Tobiho perfektni navod.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Kdyz victroni pisou ze je to i pro 2w tak kua nekde musi byt znamy postup ne? 
Mam uz i ruzovou krabicku (case) tak to zahazovat nechci

Mam uz i ruzovou krabicku (case) tak to zahazovat nechci

-
- Reputace: 251
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Panebože a to je fakt takový problém si koupit káblíky a připojit klávesnici a monitor?
Redukce:
https://rpishop.cz/datove-redukce/668-r ... apter.html
https://rpishop.cz/video-redukce/635-ra ... apter.html
A nebo přímo hub i s ETH portem: https://rpishop.cz/rozbocovace/1276-tri ... ektor.html
Ty redukce stojí po 70,-kč tak co řešíš za 140,-kč ?
Toto se kupuje už při nákupu toho RPI když už doma nemáš potřebné kabely.
A nebo si musíš upravit konfiguraci na SD kartě někde jinde......
Redukce:
https://rpishop.cz/datove-redukce/668-r ... apter.html
https://rpishop.cz/video-redukce/635-ra ... apter.html
A nebo přímo hub i s ETH portem: https://rpishop.cz/rozbocovace/1276-tri ... ektor.html
Ty redukce stojí po 70,-kč tak co řešíš za 140,-kč ?
Toto se kupuje už při nákupu toho RPI když už doma nemáš potřebné kabely.
A nebo si musíš upravit konfiguraci na SD kartě někde jinde......
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 76
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 11
ano jde to i na 2W zero, odzkouseno , pro sichr starsi verzi treba 2.9 (nasledne upgrade), po spusteni je rpi viditelne pres pres mobil ve victron connect ... pokud nechces pouzit nastaveni pres mobil a nastavit vse v RPI, tak jak psal soban, koupit redukce a donastavit ... pokud nejde tak nepokracuj a kup si cerbo ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
- Moderátor
No asi tak nějak ...
Já tohle nechápu, prodrbané hodiny a hodiny, co hodiny, to jsou dny. Ztracené špekulacema, pokusama, a vším možným.
Kvůli nějaké růžové krabičce. Když to nejde, tak to řeším prostě jinak. Ztrácet čas nemá smysl.
Čas je na tom všem to nejdražší.
Já tohle nechápu, prodrbané hodiny a hodiny, co hodiny, to jsou dny. Ztracené špekulacema, pokusama, a vším možným.
Kvůli nějaké růžové krabičce. Když to nejde, tak to řeším prostě jinak. Ztrácet čas nemá smysl.
Čas je na tom všem to nejdražší.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Reputace: 251
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Jak psal předemnou tak to jde i přes BT a mobil (jsem nevěděl) tak kde je zrada?
Prostě se tě nespustil OS takže špatná karta, špatně vytvořená.....
Prostě se tě nespustil OS takže špatná karta, špatně vytvořená.....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
Byl tam posledni full, tusim 3.33 https://updates.victronenergy.com/feeds ... tfs.wic.gz nahraný podle všeho správně, chroustál o to pěkně dlouho než se to rozbalil na nějaký tuším 2 GB?
Mozu tam dat RC 3.40 z https://updates.victronenergy.com/feeds ... 2/?C=D;O=A
Ale radši jsem chtěl nějakou informaci, co je ověřené, protoze na iPhone to proste bluetooth nejak nedetekovalo aplikace https://apps.apple.com/cz/app/victronco ... 40744?l=cs nic nekonala
Anebo to mám zkoušet na Androidu? Já bych si to klidně připojil, kdyby se mi to povedlo, ale vím že může být rozdíl mezi Android a iOS aplikaci, případně implementací blutu s - On možná nějaký generický blutu s svítil, ale připojit na něj iOS nešlo a spuštěním výše linkované aplikace je to také vůbec nic nedělalo, narozdíl od aplikace tuya s tuje zařízeními nebo ewelink. Takže jakože nějaký zkušenosti mám. Každopádně tohle je bastl a je možný že to nemusí fungovat
Anebo tam mám zkusit nahrát verzi 2.9 https://updates.victronenergy.com/feeds ... tfs.wic.gz
Myslel jsem jestli to někdo z vás nepoužívá, no vyhazovat se mi to nechce a právě radši se dvakrát zeptám než pak hodinu zkouším
Co se týče těch redukcí, tak si nevzpomínám na to, že byste mě na to upozornili před objednáním, pokud jde o úpravu přímo na té flashce, tak to bych asi docela rád věděl, jaká je cesta toho konfiguračního souboru, Abych to nemusel hodinu někde hledat
Mozu tam dat RC 3.40 z https://updates.victronenergy.com/feeds ... 2/?C=D;O=A
Ale radši jsem chtěl nějakou informaci, co je ověřené, protoze na iPhone to proste bluetooth nejak nedetekovalo aplikace https://apps.apple.com/cz/app/victronco ... 40744?l=cs nic nekonala
Anebo to mám zkoušet na Androidu? Já bych si to klidně připojil, kdyby se mi to povedlo, ale vím že může být rozdíl mezi Android a iOS aplikaci, případně implementací blutu s - On možná nějaký generický blutu s svítil, ale připojit na něj iOS nešlo a spuštěním výše linkované aplikace je to také vůbec nic nedělalo, narozdíl od aplikace tuya s tuje zařízeními nebo ewelink. Takže jakože nějaký zkušenosti mám. Každopádně tohle je bastl a je možný že to nemusí fungovat

Anebo tam mám zkusit nahrát verzi 2.9 https://updates.victronenergy.com/feeds ... tfs.wic.gz
Myslel jsem jestli to někdo z vás nepoužívá, no vyhazovat se mi to nechce a právě radši se dvakrát zeptám než pak hodinu zkouším
Co se týče těch redukcí, tak si nevzpomínám na to, že byste mě na to upozornili před objednáním, pokud jde o úpravu přímo na té flashce, tak to bych asi docela rád věděl, jaká je cesta toho konfiguračního souboru, Abych to nemusel hodinu někde hledat
-
Tak fakt 2.9 jde BT a 3.33 a 3.40rc nejde… chapete ? Jsem to smahnul tak 6x zatim
Tak to vypada fakt na dyl a dlouhe zimni vecery
Ps: A Raspberry Pi Imager tam nabizi nastaveni wifi, ale to asi nefunguje pro tento image - ale asi jen pro jejich image (cosi to dopise na ten FAT partition). Dost zmatecny pro laika
Tak to vypada fakt na dyl a dlouhe zimni vecery
Ps: A Raspberry Pi Imager tam nabizi nastaveni wifi, ale to asi nefunguje pro tento image - ale asi jen pro jejich image (cosi to dopise na ten FAT partition). Dost zmatecny pro laika

- TomHC
- Reputace: 385
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ale aspoň to má nízku spotrebu, nie? 

2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
Tak spotřebu jsem ještě neměřil, nemám na to USB metr ani ten victron, následujících týdnech budu zkoumat, jak přidělat panel na plechovou střechu 

-
Jak do venus.local na rpi2w propojim SmartSolary pres bluetooh - jde to ??
nebo musi byt pripojeno kabelem do USB rpi2w jako na teto foto? Problem je, ze je tam jen jeden microUSB port…
nebo musi byt pripojeno kabelem do USB rpi2w jako na teto foto? Problem je, ze je tam jen jeden microUSB port…
-
- Reputace: 76
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 11
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
Pokud tomu rozumím dobře, tak bez kabelu SmartSolar s Venusem (v rpi) propojit přes BT nijako nelze???, když i na tom odkaze píše, že objednává
ve.direct cable on order

Další problém je, že na rpi2w je microUSB (ne USB-A) konektor. Takže je musím někde sehnat přechodku.
Ps: Nějaký TTL to USB Asi mám v šuplíku, + Optočlen taky, tak by to mělo chodit ? Copak to tady nikdo nezkoušel a všichni kupují originální bižuterii od modrého výrobce?
Tušíte někdo aspoň, kde se to v tom Windousů objeví, jaké políčko, až připojím to USB čko?
ve.direct cable on order

Další problém je, že na rpi2w je microUSB (ne USB-A) konektor. Takže je musím někde sehnat přechodku.
Ps: Nějaký TTL to USB Asi mám v šuplíku, + Optočlen taky, tak by to mělo chodit ? Copak to tady nikdo nezkoušel a všichni kupují originální bižuterii od modrého výrobce?
Tušíte někdo aspoň, kde se to v tom Windousů objeví, jaké políčko, až připojím to USB čko?