Kombinace Hybridního a On-Grid měniče / propojení více měničů

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Banung
Reputace: 0

Kombinace Hybridního a On-Grid měniče / propojení více měničů

Nový příspěvek od Banung »

Hraji si s myšlenkou navýšení výkonu FVE zejména z důvodu blížícího se zapojení TČ do baráku.
Výkon FVE mohu navýšit pouze přidáním dalšího měniče, protože rozšíření stringů by degradovalo výkon současných stringů.
Představa je tedy přidat 6kW Ongrid-měnič a zapojit ho za elektroměr současného hybridního měniče. (grid - greenBono - elektroměr hybridu - připojení ongridu - dům)

Hlavní otázka: Nebude hybridu vadit, že v nějakou chvíli může být přetok směrem do sítě větší, než on vyprodukuje? Případně jak to řešit?

Pak existuje ještě inteligentnější varianta a to je komunikační propojení dvou měničů
- hybrid - Ongrid - nevím jestli jde
- hybrid - hybrid - uměli by pracovat s jednou baterií?

Ve všech případech samozřejmě uvažujeme stejného výrobce a ideálně i generaci měničů. Konkrétně mám Solax 8D hybrid G3.

Díky
Solax 8D-G3 Hybrid + 7,6 kWp + 11,6 kWh baterie. Vytápění kamna s vložkou + 1000L Aku + brzo TČ
Mex
Reputace: 144
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Kombinace Hybridního a On-Grid měniče / propojení více měničů

Nový příspěvek od Mex »

Podle mě druhý měnič v AC couplingu (bez nějaké vzájemné komunikace) bude fungovat.
Spolupráce 2 měničů bude fungovat taky, ale do jedné baterky asi ne, řekl bych. To by se tomu zřejmě musela dodat nějaká inteligence.
I když kdyby se ten druhý měnič nastavil do režimu "olovo", tak by to nějak fungovat mohlo. Ale musel byt se omezit nabíjecí/vybíjecí proud, aby se ta baterka nepřetěžovala.
jars10
Reputace: 8

Nový příspěvek od jars10 »

A co bude dělat první měnič, když bude mít zakázané nebo omezené přetoky, plné baterky a druhý měnič třeba v důsledku chyby pojede pořád naplno?
Podle mne by spolu měly oba komunikovat. Alespoň signály on/off.

Co se týká sdílení baterky více hybridními měniči, komunikace s BMS je dělána oproti jednomu měniči. Buď by musel informace s dalšími sdílet = datové propojení,
nebo je potřeba pro druhý měnič udělat nezávislé měření. Např. něco jako SmartShunt na 48V. A zárověň zajistit, že nekomunikující měnič baterii nikdy nemůže přebít.
Např. když bude rozbalancována.
Do toho ještě vstupují limity nabíjecích a vybíjecích proudů, které mohou výsledek řešení značně znehodnotit.
Je to na složité individuální řešení se stanovením vlastní únosné míry rizika. Nic typizovaného.
U Solaxů bych řekl: buď komunikace měničů, nebo dva kompletní systémy s vlastním nastavováním a měřením.
U 48V je možností mnoho. Dle kapacity baterií. Sám provozuji na jednu 48V baterii 6 měničů ve 3 skupinách pro různé okruhy.
glottis
Reputace: 284
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

k prvnimu odstavci ... nemelo by se stat nic. Druhy bude zvedat napeti az ujede mimo povolenou mez a vypne se.
Banung
Reputace: 0

Nový příspěvek od Banung »

jars10 píše: čtv led 09, 2025 5:31 pm
A co bude dělat první měnič, když bude mít zakázané nebo omezené přetoky, plné baterky a druhý měnič třeba v důsledku chyby pojede pořád naplno?
Podle mne by spolu měly oba komunikovat. Alespoň signály on/off.
Popravdě mě nenapadá, proč by to měl být problém? Ani proč by se měl v důsledku přepětí (jak by vzniklo?) odpojit. On-grid měnič bude valit do sítě a hybrid prostě nebude vyrábět nic. Pokud bych byl někde na konci vesnice daleko od transformátoru, tak by to možná být problém mohl, ale i tak v nejhorším případě by se po detekci přepětí odpojil.

Zajímavější situace by podle mě nastala, kdyby vypadla síť. Tady záleží jak to bude celé prodrátované. Řekněme, že oba měniče budou připojeny k domovní instalaci "natvrdo" a dům se odpojí od sítě. A že záloha hybridu je taktéž zapojena do celé instalace domu.

1) hybrid by přepnul na zálohu
2) myslel by si ONgrid, že síť stále funguje? - nejspíš ano
3) ongrid by valil do domu - a pak by se stalo co?

Podle mě za:
a) dům by měl odběr a možná by to nějak fungovalo
b) dům by neměl oděr - asi by bylo přepětí a oba měniče by se odpojily

Ale rád si poslechnu někoho s praktickou zkušeností :D
Solax 8D-G3 Hybrid + 7,6 kWp + 11,6 kWh baterie. Vytápění kamna s vložkou + 1000L Aku + brzo TČ

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek