Pomoc s výběrem "boileru"

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
saman9
Reputace: 0
Lokalita: Brno

Pomoc s výběrem "boileru"

Nový příspěvek od saman9 »

Obracím se na zkušené znalce tohoto fora, předem se omlouvám jako naprostý laik, ale ani mnoho hodin pročítání zdejších diskuzí mi nepřineslo kýženou radu.
Plánuji velmi brzy výměnu stávajícího plyn. kondenz. kotle s integrovaným zásobníkem za nový kondenz. kotel s tím, že chci externí zásobník, který výhledově půjde zapojit do nějaké formy FW. Vzhledem k omezenému prostoru to vychází rozměrově na 200l zásobník Dražice NTR/HP 200. Pokud jsou nějaké jiné vhodnější ekvivalenty (i větší objem) do 140 cm výšky nechám si poradit. Z jiných diskuzí vyplynulo , že zřejmě ideální poloha umístění topné spirály je v dolní části přes nějakou přírubu ( podotýkám, že nebude zálohován ohřev DS, čistě na využití FW) a samozřejmě co nejvyššího výkonu.
Z toho ovšem vyplývá další související otázka, jaká spirála- chápu, že je to přísně závislé na budoucím FW systému, asi bych nerad cestou čistého regulátoru do vody ale nějakého vhodného měniče ( zatím asi bez baterek), který půjde vytížit do vody jaro-podzim, časem přes léto i s ev bateriemi na klimatizaci. systém 1 f off grid, cca (4-)5kwp- taktéž žel omezeno užitnou plochou střechy.
prosím o konkretní doporučení abych věděl co a jak u firem zcela přesně poptávat aby to odpovídalo zamýšlenému systému
(doporučení na konkretn řešení FW se rovněž nebráním, bude poptáváno později)

děkuji
Matess
Reputace: 182
Lokalita: Šumperk

Re: Pomoc s výběrem "boileru"

Nový příspěvek od Matess »

no... jsou v zasade 2 moznosti (ty jednoduche)

sucha spirala - lze lehce vyjmout a nechat za par korun vyrobit spiralu na napeti jake chces. (treba na napeti solarni baterie, nebo primo na 1-4 panely v serii - predstavivosti se meze nekladou. Jen je potom potreba resit nejak rozepnuti spiraly, protoze DC neni na rozpojeni tak snadne jako AC (rozhodne to nejde pres bojlerovy termostat). Pokud nemas prostor na moc panelu je toto dobra cesta, ale musis byt schopen si nejak udelat rizeni. Lze na to jit relativne vlastni cestou nejakou formu mosfetu, nebo igbt a jednochipu, ktery potom muze vykonovat i nejakou formu rizeni vykonu na zaklade osvitu (kondiky na vstup, spinani do spiraly, teplotni cidlo do jine jimky...) nebo se na to da jit i relativne jednoduse a to jest tak ze pro interni termostat zapojis civku nejakeho DC stykace a pres nej tam pripojis panely naprimo. (tzn beres vlastne AC ze site pro rizeni stykace, pokud vypadne AC vypadne i stykac a vodu sluncem neohrejes)

DC stykac je treba tady

https://www.epm.cz/zbozi-dc25-4pv-220-2 ... tail-85705

druha moznost je s klasickym telesem, jak na AC ci na DC, ale potom potrebujes aby napeti panelu odpovidalo napeti spiraly. K tomuto reseni se potom dava nejaky stridac, co z DC z panelu udela nejakou formu stridaveho napeti (vubec to nemusi byt sinus, ale ruzna strida pwm stridaveho prubehu) Tim ze je to stridave netvori se galvanicka koroze a soucasne lze pouzit i bojlerovy termostat, protoze AC v momente kdy prochazi nulou se proste rozpoji a nezapece.

Problem tveho bojleru co sis vybral (spise akumulacni nadrze) je to ze nema jimku na suche teleso, ale lze ji tam dodat z boku do TPK jimky

https://www.elny.cz/drazice-priruba-na- ... MGEALw_wcB

k tomuto jak jsem rikal potrebujes nejaky stridac... zkus hledat klicova slova jako MARKO, nebo OPLOCKY či GETI.

Těžko se to radí kterou cestou jít... pro kazdeho je dobre neco jineho. Nekdo si chce trochu hrat a nekdo radeji koupit hotovy produkt.
Dalsi otazkou je pokud se bude FV nekdy v budoucnu upgradovat na plnohodnotnou tak je asi vhodne na to jit tak aby treba pocet panelu v serii rovnou odpovidal poctu ktery bude vyzadovat budouci stridac. V takovem pripade bude potreba k bojleru jen obycejny stykac ktery ho proste zapne kdyz baterie prekroci nejaky stav nabiti.

Posledni moznost je jit na to balkonovou elektrarnou do 800W a tu pripojit do site a wattrouterem prebytky davat do bojleru. Mozne uplne nejlepsi reseni (co se tyka navratnosti asi urcite), protoze je to levne, bez baterky, a navic to usetri i neco na elektrine (primarne se krmi spotreba domu a sekundarne bojler)
gupa
Reputace: 121
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Nedávno jsem to konzultoval. Stávající systém má napojení na malý asi 60-80l zásobník z plynového kotle, který má zřejmě svůj okruh pro průtokový ohřev. Spotřeba jen pro ohřev vody pravidelně asi okolo 2m3 metanu/den pro 4členou rodinu. Nejprve jsem to viděl na plnou náhradu jen s 300l zásobníkem NTRR s připojením na měniče domu, ale po zvážení že to malé je spolehlivé a zvládá bez problémů přihřívat neustále vodu když nesvítí a to je asi o 50-90dnech přes zimu, FVE 300l aku a příhřev bych jen přidal na stávající. A to tak že když se topí v zimě tím kotlem s rychloohřevem, tak to bude jen na ten plynový zásobní TUV. Jakmile bude elektřina, přepne se na boiler 300l a nebo případně nejprve 300l a potom naplno celý dům. Nebo jiná kombinace. Jak se nakonec rozhodne nevím. Ale kombinace plynového rychloohřevu do malého rychloohřívacího zásobníku s pomalu a velko zásobníkem pro FVE se mi zdá optimální. Pro dva typy ohřevů. Problém nastává když by to bylo odpojený buď na jeden nebo druhý a nebylo navzájem přepojitelný 80-300 a 300-80l mezi sebou v pořadí kvůli průtoku a proti kvasu vody.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
saman9

Matess píše: stř led 08, 2025 11:13 pm
no... jsou v zasade 2 moznosti (ty jednoduche)

sucha spirala - lze lehce vyjmout a nechat za par korun vyrobit spiralu na napeti jake chces. (treba na napeti solarni baterie, nebo primo na 1-4 panely v serii - predstavivosti se meze nekladou. Jen je potom potreba resit nejak rozepnuti spiraly, protoze DC neni na rozpojeni tak snadne jako AC (rozhodne to nejde pres bojlerovy termostat). Pokud nemas prostor na moc panelu je toto dobra cesta, ale musis byt schopen si nejak udelat rizeni. Lze na to jit relativne vlastni cestou nejakou formu mosfetu, nebo igbt a jednochipu, ktery potom muze vykonovat i nejakou formu rizeni vykonu na zaklade osvitu (kondiky na vstup, spinani do spiraly, teplotni cidlo do jine jimky...) nebo se na to da jit i relativne jednoduse a to jest tak ze pro interni termostat zapojis civku nejakeho DC stykace a pres nej tam pripojis panely naprimo. (tzn beres vlastne AC ze site pro rizeni stykace, pokud vypadne AC vypadne i stykac a vodu sluncem neohrejes)

DC stykac je treba tady

https://www.epm.cz/zbozi-dc25-4pv-220-2 ... tail-85705

druha moznost je s klasickym telesem, jak na AC ci na DC, ale potom potrebujes aby napeti panelu odpovidalo napeti spiraly. K tomuto reseni se potom dava nejaky stridac, co z DC z panelu udela nejakou formu stridaveho napeti (vubec to nemusi byt sinus, ale ruzna strida pwm stridaveho prubehu) Tim ze je to stridave netvori se galvanicka koroze a soucasne lze pouzit i bojlerovy termostat, protoze AC v momente kdy prochazi nulou se proste rozpoji a nezapece.

Problem tveho bojleru co sis vybral (spise akumulacni nadrze) je to ze nema jimku na suche teleso, ale lze ji tam dodat z boku do TPK jimky

https://www.elny.cz/drazice-priruba-na- ... MGEALw_wcB

k tomuto jak jsem rikal potrebujes nejaky stridac... zkus hledat klicova slova jako MARKO, nebo OPLOCKY či GETI.

Těžko se to radí kterou cestou jít... pro kazdeho je dobre neco jineho. Nekdo si chce trochu hrat a nekdo radeji koupit hotovy produkt.
Dalsi otazkou je pokud se bude FV nekdy v budoucnu upgradovat na plnohodnotnou tak je asi vhodne na to jit tak aby treba pocet panelu v serii rovnou odpovidal poctu ktery bude vyzadovat budouci stridac. V takovem pripade bude potreba k bojleru jen obycejny stykac ktery ho proste zapne kdyz baterie prekroci nejaky stav nabiti.

Posledni moznost je jit na to balkonovou elektrarnou do 800W a tu pripojit do site a wattrouterem prebytky davat do bojleru. Mozne uplne nejlepsi reseni (co se tyka navratnosti asi urcite), protoze je to levne, bez baterky, a navic to usetri i neco na elektrine (primarne se krmi spotreba domu a sekundarne bojler)
dík za názor, v této fázi jde především o výběr bojleru. ale asi se budu řídit radou suchou spirálu přes přírubu- předpokládám, že příruba je nutna osadit ihned před spuštěním, takže výběr jímek..... teoretická otázka- lze osadit 3f těleso a propojit na 230? podle toho je asi nutné tu přírubu vybrat, nebo?
FW systém by měl být "plnohodnotný" , tj ne regulátory do vody ale nějaká jednoduchá osvědčená 5kw klasika ( axpert? ).
Matess
Reputace: 182
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

zalezi co od toho realne chces, jestli chces poloostrov, jestli ti staci jedna faze atp... ja jsem byl pred lety velky zastance axperta a dnes bych sel urcite do neceho 3f.
saman9

hele jako mírně poučený laik bych rád začal s něčím jednoduchým, což mi přišlo jako nejjednodušší vyšší varianta než samotný regl čistě do vody. čili jednofázový " ostrov" ev pokud bude něco bez přetoků (DS vůbec nechci řešit- staré vedení do domu, elměr uvnitř v dom. rozvaděči) tak varianta 1f s možností "přicucávání"
JirkaE
Reputace: 91
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

saman9 píše: stř led 08, 2025 8:57 pm
Vzhledem k omezenému prostoru to vychází rozměrově na 200l zásobník Dražice NTR/HP 200.....
Pak doporučuji DZD 2+2kW nebo 2+4kW nebo 2+6kW závěsný, (dříve Logitex který si DZD osvojilo) ten Ti nabízí největší počet možností pro budoucí FV.
Má dvě jimky pro fůru variant spirál, pokud nebudeš s originálem suché spirály spokojený
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
saman9

JirkaE- jsem velmi rád za reakci zrovna od tebe, přišlo mi zde hodně tvých příspěvků poučných..... ale:
- nevím co je přesně míněno" DZD 2+2kW nebo 2+4kW nebo 2+6kW závěsný"
1.mám prostor od země do cca 140-145 cm výšky (kvůli šikmině) a nikoliv pro závěs.
2 nutně chci velkou teplosměrnou plochu čili proto NTR/HP a kvůli 1. jen 200l
3 teoreticky jsou i tam možnosti 2 spirál, ne? ale volil bych tu přírubovou dole kvůli minimalizaci stratifikace a i ta by to měla za dopoledne bez problémů ohřát.( lokalita brno, střecha JJV, žel plocha na max 11-12 panelů). provoz zamýšlen jako jaro- podzim FW, zima z kondenz. kotle (časem asi TČ) . pokud něco zbyde časem baterky a v létě klima ev čerpadlo bazenu
gupa
Reputace: 121
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Varianta se svislou spirálou má podle informací velkou nevýhodu, sesunutí topného drátu a následný zkrat, který kvůli tomu vyžaduje asi každé dva roky výměnu. A mé nálezy na sběrném dvoře to dokazují. Takže zřejmě vodorovná varianta je méně nákladná v budoucích nákladech.

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
glottis
Reputace: 284
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Dat teleso svisle je blbost. Tepla voda zespoda pujde po povrchu nahoru a nebude ho ochlazovat. Nahore se to prehreje a nakonec asi i sborti dolu, jak pise gupa.
JirkaE

saman9 píše: čtv led 09, 2025 12:24 pm
nevím co je přesně míněno" DZD 2+2kW nebo 2+4kW nebo 2+6kW závěsný"
Není potřeba si ,,šuškat" to není SPAM - jen si to upřesňujeme ;)

DZD 2+2kW je klasický Bojler Logitex, který si Logitex nechal v DZD vyrábět a DZD z něj udělali ,,svůj" AC/AC verzi 2kW + 2kW a ty ostatní.
V podstatě bojler stejný, jen příruba dole má dvě jímky a bojler samotný dva termostaty.

Chápu, závěsný nepotřebuješ = do 140cm se vejde s odřenýma ušima 125Litrů - páč to musíš taky někde připojit.

Pak jsou jasně daná specifika a jiná varianta není.

Potřebuješ podle mě OKC 200 NTRR/BP s tím že oba výměníky propojíš do jednoho velkého.
Ten má výšku 136cm.
Nebo variantu kterou jsi psal Ty - NTR/HP
U první můžeš využít každý výměník zvlášť.

Plus příslušnou TPK a ještě možnost připojit spirálu TJ 6/4"

ZDE :

NTRR/BP https://www.topenilevne.cz/drazice-okc- ... gIVIfD_BwE

NTR/HP https://www.topenilevne.cz/drazice-okc- ... gJsQ_D_BwE

Edit : Svislé spirály

Bojlery se svislými tělesy se prodávají dele než já žiju a některým kusům je i 30let... i více.

Tvrdit že to nefunguje, nebo se nebude ochlazovat atd... Nebo že se musí každé 2 roky měnit... No tak chlapi :dontknow:

Podle toho jak bojler ze spodu vypadá, je úplně nový - nebo velmi mladý.

Spirála vlivem gravitace... bla bla bla. Mužu sem nafotit 12let starou, kterou mám doma a vedle novou - vsadím boty že nikdo z Vás nepozná která je ta nová a která stará.

Je to blbost. Celý to video.

Nemám DZD za jejich aroganci a chování rád, mám milion důvodů pro kritiku - ale ne spirály :D

20240919_122251.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
saman9

to JirkaE- nechtěl jsem tu zasírat žádostí o tvé celkové zhodnocení záměru, zde padl dotaz víceméně na ten bojler
NTRR/BP při spojených spirálách má trošku menší teplosměrnou plochu (1,96 vs 2 m2) než HP takže zbytečný, 2 okruhy určitě nee. cenově sic nepatrně levnější ale zas propojování....
tím je výběr potvrzen. tedy jestli nemáš doporučení na bojler stejných parametrů (vč. výšky) jiného výrobce když tedy nemáš DZD rád.
Nyní spirála - schvalujete umístění dole? jaká jímka?
JirkaE

saman9 píše: čtv led 09, 2025 12:24 pm
to JirkaE- nechtěl jsem tu zasírat žádostí o tvé celkové zhodnocení záměru, zde padl dotaz víceméně na ten bojler
NTRR/BP při spojených spirálách má trošku menší teplosměrnou plochu (1,96 vs 2 m2) než HP takže zbytečný, 2 okruhy určitě nee. cenově sic nepatrně levnější ale zas propojování....
tím je výběr potvrzen. tedy jestli nemáš doporučení na bojler stejných parametrů (vč. výšky) jiného výrobce když tedy nemáš DZD rád.
Nyní spirála - schvalujete umístění dole? jaká jímka?
To není zasírání, to je diskuse :lol:
Je super když něco opomeneš a další 3 lidi tě velmi nápadně upozorní :D :lol:

Ono není na výběr u Tebe - Tvé parametry a podmínky jsou přesně dané a do tak malého okruhu možností je opravdu jen tato varianta.

Můžes použít mokrou 6/4" uprostřed bojleru z DS (na zimu) neohřívat tak zbytečně celý zásobník, pokud nebude nic jiného.
Dolů TPK na fotovoltaiku - má taky přesné specifikace a možnosti. Ale můžou být na FV i obě, každý prd je v zimě dobrý.

To nejlepší co jsem za poslední dobu četl, je ta varianta spirály 3,3kW a zapínání po 1,1kW na každou zvlášť.
A já jsem pro variantu spirály rovnou na DC na 55V :D
saman9

ještě jednou- vodu nebudu nikdy ohřívat z DS. v zimě bude zásobník natápět kondenzační kotel třeba na 50st, pokud něco k tomu pomůže FV tím líp, u nás bývaj zimy mírný a celkem často svítí a na to by měla stačit snad jedna spirála bez ohledu na umístění, tedy prioritně jako jedinou uvažuji suchou do příruby dole jako "nejuniverzálnější". spirála 3,3kw je třífázová, což by asi mělo jít propojit do fáze 1, ale nevím nakolik je to náročné a složité ( termostat, atp) a a připojením na střídač
co se týče DC tak tomu vůbec nerozumím, natolik jsem pochopil že je komplikovanější zapojení kvůli odpojování stejnosměru že jsem to ani v potaz nebral. tedy pokud to nepřináší nějak výrazně více jiných výhod.....
JirkaE

saman9 píše: čtv led 09, 2025 6:00 pm
tedy pokud to nepřináší nějak výrazně více jiných výhod.....
Pro mě ta nejzásadnější výhoda je ta, že cca 8-10kWh denně / 365dní v roce jde přímo, nikoliv přes měnič.
Kapacita měniče zůstává výhradně pro spotřebu domácnosti.
Pokud totéž DC (přebytky) pošlu i do akumulačky na topení pak to bude několika-násobek který se vyhne měniči a jeho ztrátám.
vodu nebudu nikdy ohřívat z DS. v zimě bude zásobník natápět kondenzační kotel třeba na 50st, pokud něco k tomu pomůže FV tím líp
100Litrů ohřeješ lépe než 200Litrů, mokrá spirála tam být může a nemusí neznám Tvojí FV ani její přebytky a ani Vaší spotřebu celé domácnosti...
Je to jen tip co všechno jde..
spirála 3,3kw je třífázová, což by asi mělo jít propojit do fáze 1, ale nevím nakolik je to náročné a složité ( termostat, atp) a a připojením na střídač
Ano 3 spirály po 1,1kW které je možné zapojit i na jednu fázi postupně - podle přebytku - což není vůbec špatná idea od PetrDubi pokud máš volnou kapacitu měniče - ALE opět - já nevím jakou máš FV a jaký přebytek...

Hned v úvodu jsi napsal mnoho ,,možná" a ,,možná později" tak jen píšu, co je možné nyní a co třeba později :D
saman9

pro upřesnění.... v nejbližších týdnech výměna kotel + zásobník ( zde bych měl rád jasno , jakou spirálu nachystat/zrovna nainstalovat)- tuto část mám již celkem ujasněnou a běží "výběrko", touto diskuzí jen ladím pro to požadavky
..... v nejbližších měsících (čím dřív tím líp) jednoduchý FW - systém 1 f , cca 4(-5) kwp ( cca 8-9 panelů), nějaký osvědčený jednoduchý měnič, bez přetoků ( ostrov či s "přicucáváním) . baterie dle ceny, alespoň minimální kapacita ano
tedy pokud je natolik výhodné mít spirálu DC a lze bez rizika a ne příliš složitě ji dopojit a regulovat v tomto systému nechám se milerád poučit , obzvláště jsou-li tím minimalizovány ztráty. ale přiznám se , že nyní tedy nevím na co vlastně je taková DC spirála přiřazena , pokud tedy nejde přes měnič

ad : 3 spirály po 1,1kW které je možné zapojit i na jednu fázi postupně podle přebytku - prioritou tohoto systému je 1.TUV čili jedna výkonná spirála je asi dostačující, nebo ? dále 2. ev baterie, 3. klimatizace v létě, 4. oběhové čerpadlo bazenu. poslední dva spotřebiče jsem schopen ze systému DS přepojit celkem jednoduše k FW systému. dál jsem ve svých úvahách nešel.
JirkaE

To je na mě moc najednou. U každé volby dalších 5 variant.

V tento moment bych šel postupně = sehnal ten zásobník. Podle informací které mám ze zákulisí - TPK 168-8 které právě v těchto zásobnících byli - KONČÍ

... tedy bacha na to, přijde pravděpodobně období kdy se budou doprodávat 168-8 a nahrazovat 150-8 nebo 210-12

Doporučuji koupit obojí najednou hlavně aby to pasovalo = v jeden moment jedno bude a druhé nepůjde sehnat.

Pro Tebe volba zda 1 x 2200W nebo 3300W ( 3 x 1100W) jiná varianta myslím ani nejde do 200L (teda jde, ale to už jsou zakázkové spirály atd...)

Jestli si poradíš s tím ovládáním - nebo na to někoho máš.

A pak bych šel dál...

Na moji zmínku o DC ohřevu zapomeň, to je asi úplně někde jinde.
Jen pro představu - dnes jsem zvedl ze 4,3kWp teplotu ve 125Litrovém bojleru o 15 Stupňů... (bojler - 2)

Baterie by měla být asi jasná - kapacita baterie a jaký druh je velmi důležitý detail - pro další volby.

Složíš ji sám ? Nebo to bude dělat firma ?
Máš nějakou ideu plus mínus jakou cestou chceš jít ?
saman9

vím že je toho moc a nejlépe postupnými kroky .... viz výše. zde jsem se utvrdil ve volbě typu zásobníku, děkuji.
nyní bych uvítal radu typu .... nejlepší je co nejvýkonnější spirála, dej tam TUHLE 3,3 kw, není to složitý přepojit...... nebo dej tam TUHLE 2,2kw, na ohřev stačí....a jako úplně nejjednodušší nechám osadit hned do nového zásobníku ještě před jeho spuštěním
co dál to nevím, nejsem elektro úplný negramota, mám ing kamaráda který je v oboru pokročilý, dalšího přímo elektrikáře ale vše zcela mimo problematiku FW, takže něco základního lze svépomocí jistě udělat, ale nejradši bych to spíše delegoval.

baterie jak jsem předeslal - 48v, lifepo , kapacita nejlépe upgradovatelná... pro začátek klasicky cca 3,5kwh jako nezbytné minimum (pokud by systém - míněno ohřev TUV- baterii nevyžadoval, raději bych vyčkal s nákupem až do zaběhnutí systému a dostatku financí na cca 10kwh)
složit baterii za pomocí někoho z výše uvedených bych asi bez problémů zvládl.

nezapomeňte ,že prapůvodní myšlenka byla vlastně jen 6 panelů na střechu a nějaký laciný regulátor typu bell atp. což ještě stále může být
eman
Reputace: 189
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já už jsem tu svoji zkušenost s 300 NTR/HP psal. Jestli to koupíš, připrav si golu, acetylen, závitníky, vysavač a kladivo. Budeš to dost potřebovat.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
saman9

eman ježíš proč? to je tak nekvalitní? tu tvou zkušenost nějak nemůžu najít......

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek