Čistý ostrov na rodinné farmě
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Konětopy, Sudovo Hlavno
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Čistý ostrov na rodinné farmě
No podle zkušeností souseda, který má taky ostrov, ale není tam každý den, tak má asi 3kWp na střeše na jih 35 stupňů a teď přidával další asi 2kWp vedle baráčku asi na 80 stupňů..Ten větší sklon, nebo spíš kolmice mu dá stejně jako to co má na střeše a to má vlastně 1kWp míň..Nautilus píše: ↑sob led 25, 2025 9:01 amJeště jednu zásadní věc je vhodné vzít do úvahy a to lokalitu.
V nížinách (typicky JM) v době kdy je potřeba každý wat jsou v zimních měsících časté inverze, nebo zataženo nízkou oblačností.
Na horách bývá tou dobou vesměs jasno, ale na druhé straně komplikací je sníh.
Takže v prvním případě těžce přepanelovat a není nutno volit extrémní sklon panelů, neb nemají čím zapadnout a potřebují sosat z celé oblohy, když slunce z poza mraků nevyleze deset dní v kuse.
Ve druhém případě je dobré alespoň část panelů mít co nejvíc "nastojato", běžně až 90°k zemi, aby je nazakryl sníh. Pokud nebrání vegetace a pod., je ideální pár panelů dát na "fasádu".
-
- Reputace: 1
práve menič je asi posledná časť systému, ktorú potrebuješ extra predimenzovať. Baterku daj dosť veľkú, nech sa moc netrápi máš rezervu na viac dní. Panelov dosť na to aby si ju v prechodnom období vedel denne nabiť aspoň o toľko čo denne spotrebuješ.
Menič tak akurát, v najhoršom pridáš druhý aj tak nemáš celú inštaláciu v baráku na jednom vodiči a jednom ističi, to si potom rozhodíš podľa potreby na dve vetvy.
Ako tu odznelo, podstatná je poloha tvojej farmy, resp nadmorská výška. Niekde ťa potrápia hmly a inverzia, inde sneh.
Menič tak akurát, v najhoršom pridáš druhý aj tak nemáš celú inštaláciu v baráku na jednom vodiči a jednom ističi, to si potom rozhodíš podľa potreby na dve vetvy.
Ako tu odznelo, podstatná je poloha tvojej farmy, resp nadmorská výška. Niekde ťa potrápia hmly a inverzia, inde sneh.
-
- Reputace: 17
- Lokalita: Jihlava
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9840
- Kapacita baterie [kWh]: 13,6
Nebo bydli na Vysočině a bude tě trápit obojí
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On
ESS v síti E.On
-
- Reputace: 1
tak sa vybodne na FVE a pobeží na elektrocentrálu 24x365
- Nautilus
- Reputace: 46
- Lokalita: JV od Brna
Předchozí je už trochu od tématu
kavikovsky píše: Lokalita: Konětopy, Sudovo Hlavno
Pak bych spíš viděl ty inverze a zataženo nízkou...
Tudíž bych pro ostrov doporučil těžce přepanelovat. Sklon podle střechy, nekomplikovat si život. V zimním období bude třeba zachytit co nejvíce rozptýleného světla. Je na draka, když je deset dní černá obloha a panely dávají s bídou jednotky procent svého maxima. Pak i pro spotřebu 2kWh oceníš 15kWp instalaci. Panely jsou relativně levné, určitě levnější než provoz centrály.
Zajímavé je že při mlze jsou schopny dát až 10% a nevěřil bych, kdybych se na vlastní oči nepřesvědčil také při pokrytí cca 1cm sněhu.
Rekordní nevýrobu při "dobře vyvinuté" oblačnosti jsem zažil, takovou že z panelů nešla energie co by stála za řeč. Měřeno od 0,3 do 1% peaku a to jen ráno cca tři hodiny, pak se elektrárna odmlčela úplně. Začalo pršet a přišel déšť se sněhem.
Podle archívu počasí ten den bylo: ...zataženo, místy přeháňky nebo déšť, od 400m srážky sněhové.
Výroba ten den z 1kWp byla 0,01kWh
kavikovsky píše: Lokalita: Konětopy, Sudovo Hlavno
Pak bych spíš viděl ty inverze a zataženo nízkou...
Tudíž bych pro ostrov doporučil těžce přepanelovat. Sklon podle střechy, nekomplikovat si život. V zimním období bude třeba zachytit co nejvíce rozptýleného světla. Je na draka, když je deset dní černá obloha a panely dávají s bídou jednotky procent svého maxima. Pak i pro spotřebu 2kWh oceníš 15kWp instalaci. Panely jsou relativně levné, určitě levnější než provoz centrály.
Zajímavé je že při mlze jsou schopny dát až 10% a nevěřil bych, kdybych se na vlastní oči nepřesvědčil také při pokrytí cca 1cm sněhu.
Rekordní nevýrobu při "dobře vyvinuté" oblačnosti jsem zažil, takovou že z panelů nešla energie co by stála za řeč. Měřeno od 0,3 do 1% peaku a to jen ráno cca tři hodiny, pak se elektrárna odmlčela úplně. Začalo pršet a přišel déšť se sněhem.
Podle archívu počasí ten den bylo: ...zataženo, místy přeháňky nebo déšť, od 400m srážky sněhové.
Výroba ten den z 1kWp byla 0,01kWh
-
- Reputace: -7
- Lokalita: Praha
Není tomu nutně tak, např. zmíněný Victron Multiplus II 5000 nebo Studer XTM 4000-48 mají výrazně nižší vlastní spotřebu, současně i možnost většího přetížení. Studer bylo možné pořídit použitý na Secondsolu.kavikovsky píše: ↑sob led 25, 2025 11:31 amděkuji za vysvětlení , co se týká měniče, tak jsem si právě myslel že si saám vezme 1 kWh denně.
- TomHC
- Reputace: 287
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Napríklad MUSTy čo mám v podpise berú v bypasse 58W každý.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 8.8 MWh AC
-
- Reputace: 13
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
58wh*2*24h = 2,7kWh. A to jsou v bypasse. Což teprve, až se rozjedou
Přes den pokryje sluníčko, takže NO stress. V zimě je to za cca 15h = 1,7kWh výcuc z baterky, pokud není připojena DS. Taže přidat o to více v baterkách a opět NO stress... tedy do doby, pokud se to stíhá dobíjet
Já mám MAXe 8kWh, takže mám spotřebu ještě výš, ale zase jen jednoho, takže vlastně celkově méně Tím pádem je i dobré popřemýšlet, jestli jedno dostatečně dimenzované zařízení, nebo více menších, ale s celkovou větší spotřebou. Také je důležité, jak na tom jsou dráty v síti. Aby nějaké to vyšší zatížené ustály. Ono jak je dost výkonu, tak to hodně svádí k zapojení i toho, co by normálně nejelo
Ale protože tady bude více stringů, tak si to pořádně spočítat a zvolit fakt nízko energ. krabice.
Přes den pokryje sluníčko, takže NO stress. V zimě je to za cca 15h = 1,7kWh výcuc z baterky, pokud není připojena DS. Taže přidat o to více v baterkách a opět NO stress... tedy do doby, pokud se to stíhá dobíjet
Já mám MAXe 8kWh, takže mám spotřebu ještě výš, ale zase jen jednoho, takže vlastně celkově méně Tím pádem je i dobré popřemýšlet, jestli jedno dostatečně dimenzované zařízení, nebo více menších, ale s celkovou větší spotřebou. Také je důležité, jak na tom jsou dráty v síti. Aby nějaké to vyšší zatížené ustály. Ono jak je dost výkonu, tak to hodně svádí k zapojení i toho, co by normálně nejelo
Ale protože tady bude více stringů, tak si to pořádně spočítat a zvolit fakt nízko energ. krabice.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 102 Odpovědi
- 5091 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kodl69
-
-