Axpert King II 5kw 48v FAULT 06
Měniče Axpert
-
- Reputace: 3
Axpert King II 5kw 48v FAULT 06
Zdravím zdejší komunitu.
Po 2.5 letech bezproblémového provozu kinga mi najednou vyskočila chyba 06 ( FAULT 06 ) podle manuálu se jedná o vysoké napětí (nad 250V) na výstupu, podle zahraničního fóra se jedná o chybu v měření způsobenou jednorázově pak pomůže restart nebo odejdou 2ks 10 Ohm tranzistorů umístěných blízko vedle IGBT.
King byl v chybě od 27.2 ale přišel jsem na to až 2.3, protože je zima mám nastaven režim USB, že je měnič v chybě jsem si všimnul když jsem procházel kolem něj. Jakmile je na displeji zobrazena chyba a jinak nic víc, přestane asi měnič komunikovat. Nešlo se mi připojit ani přes wifi ani přes kabel přes solar-assist. Ale v hystorii jsem našel, že už 7.2-12.2 byl měnič mimo provoz ( grafy nic nevykazovali, žádná hystori) a teď znovu od 27.2
Jediné co mě zaráželo bylo to, že menič vydával zvuky jako by normálně fungoval, tzn větráky se točili, relé uvnitř cvakalo ale nic se nedeleo. Podle měření jako by byl v bipassu. Vypnutí a zapnutí tlačítkem nepomohlo. Vypnutí tlačítkem, vypnutí gird tedy ac out a vypnutí DC in od panelů nepomohlo. Po zapnutí zase fault 06 i když bylo slyšet na větrácích i na relé jako by po zapnutí fungoval. Displej pořád 06
Začal jsem řešit servis, (zkusil jsem poslat email s popisem a fotky na gbc solino a dukom) S dukom komunikace OK ale gbc solino žádná realce. Proto když jsem dnes přišel z práce rozhodl jsem se měnič proměřit a popřípadě demontovat. Sundal jsem kryt lcd panelů odpojil lcd panel a najednou měnič změnil frekvenci větráku. Pri měření baterie, pv in i dc in vše vykazovalo normální napětí. Zapojil jsem tedy zpět displej a najednou dispjel najel do normálu, rozjeli se větráky a zacvakaly relé a měnič začal komunikovat jak přes wifi tak i přes kabel.
Pokud budetee mít na displeji chybu 06, displej nereaguje a svítí na lcd všechny kontrolky ale zvuk měnič bude podobný jako zkuste úplně odpojit LCD panel od měniče, mě toto pomohlo a měnič se konečně restartoval a najel do prozou. Takže sláva servis zatím není potřeba. Třeba někomu tato zkušensot pomůže.
Po 2.5 letech bezproblémového provozu kinga mi najednou vyskočila chyba 06 ( FAULT 06 ) podle manuálu se jedná o vysoké napětí (nad 250V) na výstupu, podle zahraničního fóra se jedná o chybu v měření způsobenou jednorázově pak pomůže restart nebo odejdou 2ks 10 Ohm tranzistorů umístěných blízko vedle IGBT.
King byl v chybě od 27.2 ale přišel jsem na to až 2.3, protože je zima mám nastaven režim USB, že je měnič v chybě jsem si všimnul když jsem procházel kolem něj. Jakmile je na displeji zobrazena chyba a jinak nic víc, přestane asi měnič komunikovat. Nešlo se mi připojit ani přes wifi ani přes kabel přes solar-assist. Ale v hystorii jsem našel, že už 7.2-12.2 byl měnič mimo provoz ( grafy nic nevykazovali, žádná hystori) a teď znovu od 27.2
Jediné co mě zaráželo bylo to, že menič vydával zvuky jako by normálně fungoval, tzn větráky se točili, relé uvnitř cvakalo ale nic se nedeleo. Podle měření jako by byl v bipassu. Vypnutí a zapnutí tlačítkem nepomohlo. Vypnutí tlačítkem, vypnutí gird tedy ac out a vypnutí DC in od panelů nepomohlo. Po zapnutí zase fault 06 i když bylo slyšet na větrácích i na relé jako by po zapnutí fungoval. Displej pořád 06
Začal jsem řešit servis, (zkusil jsem poslat email s popisem a fotky na gbc solino a dukom) S dukom komunikace OK ale gbc solino žádná realce. Proto když jsem dnes přišel z práce rozhodl jsem se měnič proměřit a popřípadě demontovat. Sundal jsem kryt lcd panelů odpojil lcd panel a najednou měnič změnil frekvenci větráku. Pri měření baterie, pv in i dc in vše vykazovalo normální napětí. Zapojil jsem tedy zpět displej a najednou dispjel najel do normálu, rozjeli se větráky a zacvakaly relé a měnič začal komunikovat jak přes wifi tak i přes kabel.
Pokud budetee mít na displeji chybu 06, displej nereaguje a svítí na lcd všechny kontrolky ale zvuk měnič bude podobný jako zkuste úplně odpojit LCD panel od měniče, mě toto pomohlo a měnič se konečně restartoval a najel do prozou. Takže sláva servis zatím není potřeba. Třeba někomu tato zkušensot pomůže.
-
- Reputace: 275
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Axpert King II 5kw 48v FAULT 06
Pro jistotu zkus vyměnit kabel mezi displejem a měničem, jestli je chyba způsobena komunikací mezi nimi, tak nejpravděpodobnější je zlomený vodič někde v kabelu nebo v tom RJ45.
-
Dik za typ
Pokud se chyba znovu vrátí zkusím ten kabel. I když nechápu čím by se kabel poškodil. 2.5 roku jsem s displejem nic nedělal. Ale je vše je možný. Hlavně, že zas jede.
Pokud někdo má typ a dobrou zkušenost na servis pro axperty tak za info budu rád, protože dnešní komunikace bezúspěšná, sice jej nepotřebují ale kdykoliv se může objevit cokoliv jiného.
Pokud se chyba znovu vrátí zkusím ten kabel. I když nechápu čím by se kabel poškodil. 2.5 roku jsem s displejem nic nedělal. Ale je vše je možný. Hlavně, že zas jede.
Pokud někdo má typ a dobrou zkušenost na servis pro axperty tak za info budu rád, protože dnešní komunikace bezúspěšná, sice jej nepotřebují ale kdykoliv se může objevit cokoliv jiného.
-
- Reputace: 292
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
Aby to nebyla předčasná radost a neobjevilo se to za chvíli znovu. Takhle často blbne elektronika, když odcházejí kondíky v nějakém zdroji a potom to jednou jde a podruhé zase ne a doba mezi poruchama se zkracuje..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Přesně vím co myslíš, elektronika je mrcha. Proto se ptám zároveň i na servis. Protože se rozjede sezóna a může to být zpět. Ted měsíc bez měniče ještě tak nebolí jako v létě. A pokud servis neni tak asi vzít druhý a tento nechat na ND. Mimo to už máte někdo Axperta king Twin 6 nebo 6.2? Je stejný s dvojitou konverzí? Protože je divné, že je levnější než king II twin 6kw cca 600eur a king ii 5kw 700eur
-
- Reputace: 127
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
246VAC je dost. 4,5VAC by mohlo být už k 5% toleranci 230VAC-+ 5% docela blízko. 5čínských procent je kolik evropských? Druhá věc, vidím dobře že UTP je souběžně s AC napraný v liště? A to na panelu UTP zprava boční zásuvka, je hned nad ACvýstupem nebo FVDC vstupem? Co víc k tomu sdělit? Vzít si osciloskop a změřit provozní ruch na groundu za optoizolací panelu ... Nebo posílit gramáž groudu samotného panelu třeba nějakou kovovou klecí. Prostě rušení při měření je asi zásadní natolik, že ukáže nakonec chybu a vyřadí měnič z provozu ikdyž to tak nevypadá...
Jedno naučné video okolo rušení a praktické chování GND při různým uzemnění vedle signálu.
Jedno naučné video okolo rušení a praktické chování GND při různým uzemnění vedle signálu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 248
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Osobně bych to vše rozdělal a prohlédl veškeré kondíky zda není nějaký nafouklý......
Vyčistil od prachu a jiného bordelu.......
Pro nic zanic se tam chyba nezobrazila sama od sebe....
Pokud nic neodešlo tak to většinou mají na svědomí kondenzátory které strácí kapacitu atd....
Vyčistil od prachu a jiného bordelu.......
Pro nic zanic se tam chyba nezobrazila sama od sebe....
Pokud nic neodešlo tak to většinou mají na svědomí kondenzátory které strácí kapacitu atd....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- TomHC
- Reputace: 385
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
- Reputace: 79
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
U mne se porucha kondenzátorů projevila blikáním displeje, hučením ventilátorů měniče a tím že nedodával proud. Restart nepomohl, zabrala až výměna kondenzátorů ve zdroji.
Popis i fotografie jsou v mém vlákně FVE s rostoucím (modulárním) uspořádáním v sekci plánované elektrárny.
Popis i fotografie jsou v mém vlákně FVE s rostoucím (modulárním) uspořádáním v sekci plánované elektrárny.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Baterie
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
S tím rušením bych to tak horké neviděl. Panel je umístěn uprostřed mezi AC a DC vedením. LAN kabel z boku displeje je originál kabel s magnetem vedoucí z displeje do měniče pro komunikaci a ovládání a vedoucí kolem DC vedeni z baterie PV. LAN kabel ze spodu displeje (pro vyčitani dat přes rapsberry) sice vede do lišty ale opět kolem vedeni DC z PV a v liště jde do prava (zatímco AC in/out je v levo a v liště jde na levo do rozvodnice) s vednim pouze od baterie kde je v regále vedle baterie umístěn rapsberry, odpojovač bat, router atd.
2.5 roku to fungovalo bez problémů. Takže buď začínají odcházet kondiky jak někdo psal nebo je v síti pěkný bordel (jak je vidět z dat kdy VAC i HZ pěkně někdy lítá. )
Zatím tedy jede v pořádku tak se uvidí.
Mimo to má někdo odkaz, kontkat na zaručený servis pro axperty?
A z novým AK Twin 6Kw už má někdo zkušenost? Když by se starý odporoučel jesli jit do znova do AK II nebo lepší AK Twin.
2.5 roku to fungovalo bez problémů. Takže buď začínají odcházet kondiky jak někdo psal nebo je v síti pěkný bordel (jak je vidět z dat kdy VAC i HZ pěkně někdy lítá. )
Zatím tedy jede v pořádku tak se uvidí.
Mimo to má někdo odkaz, kontkat na zaručený servis pro axperty?
A z novým AK Twin 6Kw už má někdo zkušenost? Když by se starý odporoučel jesli jit do znova do AK II nebo lepší AK Twin.
-
Doplnění. Porucha se projevila cca dva a čtvrt roku nákupu a zprovoznění měničů. Tudíž 2,5 roku (chvíli po záruce) by tomu mohlo nasvědčovat.Martin P píše: ↑úte bře 04, 2025 11:42 amU mne se porucha kondenzátorů projevila blikáním displeje, hučením ventilátorů měniče a tím že nedodával proud. Restart nepomohl, zabrala až výměna kondenzátorů ve zdroji.
S-UPS.
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
-
- Reputace: 127
- Lokalita: pod Brnem
Elektrolyty a i jiné součástky mohou, jsou nové a nemusí vyhovovat. Jsou kvalitní a méně kvalitní. Někdy je kvalita otázkou šarží součástek a někdy je to velmi hlídaným pravidlem a často návrhem samotných zapojení do celků co podléhá odladění výrobku. Přesným měřením a testováním se simulací, se konečná kvalita součástky pozná třeba na přesné dva roky provozu. Často je kvalita součástí návrhu. Tyto měniče jsou levné a proto se pro jejich kompletaci používá co je levné a je v toleranci. Výrobní cena konečného výrobku (5-20% koncové ceny) je u mnoha věcí prostě výchozí parametr návrháře a měniče nejsou vyjímkou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Jo toho se obávám. I když jsem rád, že zatím pomohl restart přeci jen si říkám blíží se sezóna pojede na plno a jestli to přijde znova už restart nemusí stačit. Proto hledám zároveň servis kdo a za kolik by to popřípadě opravil protože s těch dvou servisů co jsem oslovil emailem se nikdo neozval. Tak bud zda jít cestou opravy nebo do nového ze zahraničí kde je třeba ten nový Twin 6kw levnější o 9Tkč. Ale pokud není optava nákladná a další 2 roky pojede vyplatí se opravit.Martin P píše: ↑stř bře 05, 2025 9:09 amDoplnění. Porucha se projevila cca dva a čtvrt roku nákupu a zprovoznění měničů. Tudíž 2,5 roku (chvíli po záruce) by tomu mohlo nasvědčovat.Martin P píše: ↑úte bře 04, 2025 11:42 amU mne se porucha kondenzátorů projevila blikáním displeje, hučením ventilátorů měniče a tím že nedodával proud. Restart nepomohl, zabrala až výměna kondenzátorů ve zdroji.
-
- Reputace: 248
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak výměna kondenzátorů se oplatí vždy pokud nic jiného neodešlo.
Prostě kondenzátory trpí teplem a napětím, takže pokud se vlezou lepší, na větší napětí a větší teplotu tak jedině OK.
Prostě kondenzátory trpí teplem a napětím, takže pokud se vlezou lepší, na větší napětí a větší teplotu tak jedině OK.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
Výměna celkem deseti kondenzátorů v obou měničích, které klekly 14 dní po sobě (...a 14 dní po sobě jsem je kupoval...) mne přišla na cca 180Kč.
S-UPS.
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 29 Odpovědi
- 2570 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od HonzaS
-
-