Hybridní elektrárna na kraji hor
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
Hybridní elektrárna na kraji hor
Po nějaké době po výstavbě základu své FV elektrárny přemýšlím o výhledovém upgrade.
Aktuálně mám GridFree 2 kW měnič a sestavu panelů Elerix - 8x 340 Wp směr azimut 165 stupňů + 2x 380 Wp směr azimut 255 stupňů. Původní téma zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=7595
Plánuji ale rozšíření sestavy a jiný lepší měnič, i s ohledem na přetoky do DS.
Nezodpovězené otázky:
- jak s bleskosvodem? Na domě není, kolem jsou vyšší body i domy, je to na svahu kopce, kde jsou nahoře stožáry mobilních operátorů, kam blesky většinou stříli...
- jak se zemněním? Na domě není bleskosvod, je třeba panely nějak přizemnit? Přívod do domu je trojfáz + PEN vodič. Dům je z doby C&K monarchie...
A teď k plánům:
- lepší měnič - chci co nejúčinnější měnič s baterkami, aby v využil maximum energie z panelů i v době, kdy tam nebudu, a je tam stabilní odběr kolem 100 W. Na základech doporučení zde jsem se koukal na Axpert King, verzi 48V a 5000 W max. výkon. Je to dobrá volba? Zužitkuje rozumně (občas celkem omezenou) kapacitu FV panelů (kvůli počasí, jsou tu často mlhy)
- baterky - líbí se mi Pylontech, šel bych asi do sestavy 2x US3000C, tedy celkové kapacity 7,2 kWh. Je to dobrá volba? Jak spolupracují s Axpertem?
- úprava panelů - aktuálně mám panely s 34V napětím a mám je zapojené do dvojic a ty následně paralelně. Na půdu mám svedené tři kabely - 2x2 panely jsou na jednom, 2x2 panely na druhém, 2x panely (azimut 255) jsou na třetím. Za každým kabelem je pojistkový odpínač OEZ Varius, za ním jsou kabely spojeny a jdou dolů k měniči. Bude Axpert v pohodě fungovat s napětím 68V? Nebo má smysl předělat na střeše panely do trojic, aby bylo napětí 92V (přidal bych pak dva panely).
A ještě otázka na závěr, nevadí, že jsou dva panely do jiného azimutu, nemůže to nějak snižovat výkon soustavy, když jsou zapojeny paralelně? Jak jsem psal, mám 8x panel směr JJV, a ty dva jsou na západ.
Díky moc za odpovědi!
Aktuálně mám GridFree 2 kW měnič a sestavu panelů Elerix - 8x 340 Wp směr azimut 165 stupňů + 2x 380 Wp směr azimut 255 stupňů. Původní téma zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=7595
Nezodpovězené otázky:
- jak s bleskosvodem? Na domě není, kolem jsou vyšší body i domy, je to na svahu kopce, kde jsou nahoře stožáry mobilních operátorů, kam blesky většinou stříli...
- jak se zemněním? Na domě není bleskosvod, je třeba panely nějak přizemnit? Přívod do domu je trojfáz + PEN vodič. Dům je z doby C&K monarchie...
A teď k plánům:
- lepší měnič - chci co nejúčinnější měnič s baterkami, aby v využil maximum energie z panelů i v době, kdy tam nebudu, a je tam stabilní odběr kolem 100 W. Na základech doporučení zde jsem se koukal na Axpert King, verzi 48V a 5000 W max. výkon. Je to dobrá volba? Zužitkuje rozumně (občas celkem omezenou) kapacitu FV panelů (kvůli počasí, jsou tu často mlhy)
- baterky - líbí se mi Pylontech, šel bych asi do sestavy 2x US3000C, tedy celkové kapacity 7,2 kWh. Je to dobrá volba? Jak spolupracují s Axpertem?
- úprava panelů - aktuálně mám panely s 34V napětím a mám je zapojené do dvojic a ty následně paralelně. Na půdu mám svedené tři kabely - 2x2 panely jsou na jednom, 2x2 panely na druhém, 2x panely (azimut 255) jsou na třetím. Za každým kabelem je pojistkový odpínač OEZ Varius, za ním jsou kabely spojeny a jdou dolů k měniči. Bude Axpert v pohodě fungovat s napětím 68V? Nebo má smysl předělat na střeše panely do trojic, aby bylo napětí 92V (přidal bych pak dva panely).
A ještě otázka na závěr, nevadí, že jsou dva panely do jiného azimutu, nemůže to nějak snižovat výkon soustavy, když jsou zapojeny paralelně? Jak jsem psal, mám 8x panel směr JJV, a ty dva jsou na západ.
Díky moc za odpovědi!
-
- Lokalita: Slovensko, TR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15kwp
- Kapacita baterie [kWh]: 90kWh LiFe
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Hybridní elektrárna na kraji hor
Ja mám podobný "problém"...Nezodpovězené otázky:
mám vo veľmi malej blízkosti školu s vysokou plechovou strechou s hromozvodom. Vždy tam tresne blesk ak je silná búrka.
Na ulici (+- 50domov) nemá nikto hromozvod... komančovská výstavba. No bavil som sa o tom s elektrikárom ktorý robí pre našu oblastnú DS že čo mám robiť s tými panelmi. Či zemniť, alebo nechať tak. Odpoveď bola jednoznačná. NIČ. Nepriťahovať si blesky pospojovaním a uzemnením.
No bavíme sa o stringoch tých pár voltov po dvoch paneloch sériovo
Možno ma tu ukameňujú za takéto niečo, ale ja osobne memám dôvod stringy okolo 70V pospojovať ani zemniť.
-
K bleskom sa nevyjadrujem,papier a teoria nepustí,bleskozvod ma chraniť objekty proti nim.Zase ked riadne čapne,tak aj tak narobí škody(nechcem to prirovnavať k očkovaniu,tiež nas chrani,ale su pripady,kedy nepomože ani to,tak ok nespravne prirovnanie)Divizna píše:Po nějaké době po výstavbě základu své FV elektrárny přemýšlím o výhledovém upgrade.
Nezodpovězené otázky:
A teď k plánům:
Díky moc za odpovědi!
K tomu meniču-AXPERT KING-5KW---pozor na to aky kupiš,treba si všímaťna ake napatie PV-ja mam 120 - 480V tušim,tak tam by ti ani na 68V ani necekl.Ani na 92V.Ja ma 12 panelov a mal som ich do serie zapojene-sem tam mi to však vyhodilo por.hlašku,ked bol mrak a nahle ostry svit,tak som to dal do dvoch stringov po 6 paneloch-tie stringy paralelne,odvtedy OK.Ale zase viacej stringov paralelne nedavaj-prud takto može byt max.do 18A pri mojom zapojeni,napatie kolo 220V max.,vykonovo som ešte dačo pod limitom.Takže pre teba bude vhodnejší iný AXPERT nizkonapaťovy ,dake su asi do 120V a ampere aby kolo 40A zvladol.Tak mam ten Axpert pomaly rok,ide v pohode ale u tychto činanov nikdy nevieš.ma dvojitu konverziu,pretoky nie su,baterky som kupil LifePO4...ešte som to nespojazdnil.Ked kupiš dake solar olovene,na to je obslužny soft v tom Axperte-zase nemam vyskusane.Ale radsej kup tie drahe Pylontechy,malo by to komunikovat s Axpertom,ale tiež nemam vyskusane.Tak zatial tolko.
-
Díky za odpověď, Axpert King 5 kW má psané operační napětí MPPT 60-115 V, maximální Vo pak 145 V. To by s nominálním napětím panelů 68 V běhat mělo, nebo ne? Ty moje panely mají nominální napětí na panel 34,7 V a napětí naprázdno na panel 41,3 V. Kabely mám dimenzované dostatečně, hlavní tlustý kabel mezi půdou a suterénem má délku 15 metrů.
Ale přeházet panely na 92 V bych případně mohl (s tím, že bych přidal dva další, teď jich mám 10).
U baterek bych z více důvodů šel do těch Pylontechů, ten systém se mi líbí. Nakonec bych asi koupil tři, pro ten Axpert se doporučuje minimálně 9,6 kWh kapacity (200 Ah).
Ale přeházet panely na 92 V bych případně mohl (s tím, že bych přidal dva další, teď jich mám 10).
U baterek bych z více důvodů šel do těch Pylontechů, ten systém se mi líbí. Nakonec bych asi koupil tři, pro ten Axpert se doporučuje minimálně 9,6 kWh kapacity (200 Ah).
-
Oživím po nějaké době své vlákno.
Na zdi mi visí Axpert King 48V 5000 W PF1, pod ním sada Pylontechů US3000C (9,6 kWh, 3 ks). Ještě to budu zapojovat.
Mám malý dotaz k provozu - protože tady ta otázka neustále lítá ve většině témat, co jsem četl - u Kinga s baterkami tedy NENÍ problém s přetokem do DS? A nepouští měnič nic do DS v případě odstávky?
A druhý dotaz - pokud ho třeba přes zimu, kdy bude na střeše sníh a výroba z panelů malá, hodím do režimu bypass, dochází tam stále k vlastní spotřebě nebo ta v tu chvíli logicky není a měnič jen pouští proud z DS dál? A ta celkem vysoká vlastní spotřeba platí jen při provozu z baterek resp. v režimu kdy jede měnič na panely/baterku a DS používá jako zálohu?
Díky předem za odpovědi!
Na zdi mi visí Axpert King 48V 5000 W PF1, pod ním sada Pylontechů US3000C (9,6 kWh, 3 ks). Ještě to budu zapojovat.
Mám malý dotaz k provozu - protože tady ta otázka neustále lítá ve většině témat, co jsem četl - u Kinga s baterkami tedy NENÍ problém s přetokem do DS? A nepouští měnič nic do DS v případě odstávky?
A druhý dotaz - pokud ho třeba přes zimu, kdy bude na střeše sníh a výroba z panelů malá, hodím do režimu bypass, dochází tam stále k vlastní spotřebě nebo ta v tu chvíli logicky není a měnič jen pouští proud z DS dál? A ta celkem vysoká vlastní spotřeba platí jen při provozu z baterek resp. v režimu kdy jede měnič na panely/baterku a DS používá jako zálohu?
Díky předem za odpovědi!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
GridFree 2 kW elektrárna na kraji hor
od Divizna » » v Hybridní elektrárny
GridFree 2 kW elektrárna na kraji hor
- 18 Odpovědi
- 2186 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od DennyBraids
-
-
- 19 Odpovědi
- 1703 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sauertom
-
- 15 Odpovědi
- 1149 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od lubo123456
-
-
3f hybridní elektrárna - jaké jsou omožnosti?
od dracekvo » » v Hybridní elektrárny
3f hybridní elektrárna - jaké jsou omožnosti?
- 51 Odpovědi
- 4929 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od RCZf
-
-
-
ostrovní nebo hybridní elektrárna na dobíjení auta
od MartinX » » v Elektroporadna
ostrovní nebo hybridní elektrárna na dobíjení auta
- 27 Odpovědi
- 5146 Zobrazení