ZKUŠENOSTI/RADA změna otopné soustavy s využitím FVE

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
vk_1

Re: ZKUŠENOSTI/RADA změna otopné soustavy s využitím FVE

Nový příspěvek od vk_1 »

Já jsem pro teplovodní kamna, pokud to člověka baví, ale na menší tepelnou ztrátu to chce vložku s akumulační obestavbou. Tj. zcela uzavřenou obestavbu bez mřížek, aby do místnosti šlo tepla minimum, a do vody maximum.
Dělají se i krbové teplovodní vložky přímo pro pasivní domy, mají trojsklo, izolaci výměníku, atd.
Mám podobnou tepelnou ztrátu, a aku nádrž bych příště bral větší, třeba 1500 litrů, aby stačilo v kamnech topit jen obden a ne denně.
Dagus
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Dagus »

Větší nádrž má i stinné stránky, větší investice u nákupu/výměny nádrže a víc práce.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Pawel

Nový příspěvek od Pawel »

Vše musí být v nějakém poměru TZ domu- výkon zdroje a velikost AN. Obezdít kamna aby se nechladily není moc dobré spíše likvidační. Do AN 1000l dostanete při spádu 40/80 tak 45kWh na to už musíte mít už velké kamna a zároveň si uděláte v bytě kotelnu.
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

dusanmsk píše:
Bez prace 110 kKc + DPH https://levnetopeni.info/tepelna-cerpadla-lg, s prilozenim ruky k dielu (clovek musi zvladat nejake arduino a zohnat si chladiara na napojenie chladiva) cca 60k Kc.
Myslíš tohle čerpadlo?
https://forum.tzb-info.cz/151437-lg-therma-v-recenze
nebo třeba
https://forum.tzb-info.cz/150360-lg-the ... y-monoblok

A takových zkušeností je jak na tzb-info tak i jinde na internetu plno..
Já osobně bych si takový TČ domu nedal i když je jak říkáš levný (na rozdíl od těch předražených).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
dusanmsk
Lokalita: Stredocesky kraj
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Nový příspěvek od dusanmsk »

Tak to je masaker, mal som za to, ze tie monobloky od LG su v pohode. A to pamatam casy, ked 9 kW stalo nejak okolo 60k a samsung 110k. To uz fakt ten trh tak degradoval dotaciami, ze ina moznost ako si to doma poskladat z kondenzacky, aby sa clovek dostal max to 100k uz nie je?
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Holt ne každá firma, která umí udělat slušnou klimatizaci zvládne i TČ.. Na ty jejich klimatizace (jednu mám i v práci) jsem stížnosti nezaregistroval, ale na jejich TČ se negativní informace šíří už několik let - možná od doby, kdy je začaly masivněji vyrábět (netuším kdy s tím začaly) nebo dovážet do evropy. Ono plno asijských TČ slušně funguje v těch jejich podmínkách, kdy mají největší "mrazy" +5°C nebo +10°C a podobně, tak to potom funguje perfektně, ale jak to člověk dá někam, kde opravdu mrzne, tak je najednou ouvej.
Ale nechají se levně koupit i jiné značky, které jsou opravdu čína a fungují líp.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

Pawel píše:
Obezdít kamna aby se nechladily není moc dobré spíše likvidační.
Je potřeba použít vložku, která je k tomu určena, třeba Hoxter. Jen se dodrží sálavá plocha a je to v pohodě.
Pawel píše:
Do AN 1000l dostanete při spádu 40/80 tak 45kWh na to už musíte mít už velké kamna a zároveň si uděláte v bytě kotelnu.
Já mám 900 litrů, bral bych i 1500. Nemám pocit, že mám v obýváku kotelnu, ale to je dost individuální.
Screenshot 2022-05-24 at 10.23.01.jpg
Zásadní je pro mě vysavač, popel nikam nenosím, jednou ročně vyvezu nádobu z garáže.
Musí to člověka bavit.
Dagus
Lokalita: Liberec
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Popel vynáším 3x za sezónu a topím každý den. 3x spodní popelník a chodím s tím na zahradu do záhonu. Mít na to vysavač, musím mít větší dům, ne na vše je třeba speciální elektrický přístroj. To pak kuchyně vypadá jako výkladní skříň v elektru. Je to zbytečný. S kvalitním spalováním a slušnými kamny je popelu jako šafránu. Jen je to o přístupu. Někdo kamna furt vymetá a leští, ale já popel nechávám donekonečna přepalovat a jen čistím okénko a nějakej ten bordel co popadá. Lepší se to všechno spálí. První sezónu jsem chodil s popelem co týden, takhle max jednou za 6 týdnů, spíš za 2 měsíce. Typicky u nás jede krb od deštivých podzimních večerů v říjnu až do dubna, než se to venku přehoupne přes den nad 20°C. Hold manželka má ráda teplo a já oheň, zábava to každopádně musí být, jinak vyhraje lenost.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
ojkos

Nový příspěvek od ojkos »

vk_1 píše:
Pawel píše:
Obezdít kamna aby se nechladily není moc dobré spíše likvidační.
Je potřeba použít vložku, která je k tomu určena, třeba Hoxter. Jen se dodrží sálavá plocha a je to v pohodě.
Pawel píše:
Do AN 1000l dostanete při spádu 40/80 tak 45kWh na to už musíte mít už velké kamna a zároveň si uděláte v bytě kotelnu.
Já mám 900 litrů, bral bych i 1500. Nemám pocit, že mám v obýváku kotelnu, ale to je dost individuální.
Screenshot 2022-05-24 at 10.23.01.jpg
Zásadní je pro mě vysavač, popel nikam nenosím, jednou ročně vyvezu nádobu z garáže.
Musí to člověka bavit.
Diky za vsechny reakce.

900l mate s nebo bez bojleru? Jaky prosim.mate vykon kamen+ odhad TZ? Aby to slo nejak porovnat.

A jak to ma @Dagus?

Ja se rozmyslim zda 750 nebo 1000l.

Dle vsech poucek je na 1kw 55lvody...
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

ojkos píše:
900l mate s nebo bez bojleru?
Bez bojleru, s prutocnym nerez snekem na teplou vodu, odzdola az nahoru. Dolnich 600 L nahriva TC na ekviterm, hornich 300 L nahriva pres horni vstup na koupani 48 stupnu. Kamna jsou pripojena take na ten horni vstup.
Prebytky z FVE jdou pres TC, pozadovana dolni teplota nadrze se nastavi na 50 stupnu, tim se v lete pres FVE+TC nahreje cela nadrz na 50.
V dolni casti nadrze mam spiralu 7 kW, ale tu zatim na FVE nepouzivam, slouzi jen jako nouzova zaloha vytapeni. Na FVE ji asi casem take zapojim.
ojkos píše:
Jaky prosim.mate vykon kamen+ odhad TZ? Aby to slo nejak porovnat.
TZ bez vetrani 4 kW.
Papirove maji kamna 14 kW do vody + 3 kW do mistnosti + kourovod do mistnosti (neizolovany). Aquaflam 17. Uprimne, ty kamna jsou strasny, a letos menim za Hoxter 15 kW.
Ten vykon do mistnosti 3 kW je moc velky, takze jdu do vlozky s akumulacni obestavbou a dvojsklem. Kourovod (prime odkoureni) nahradim za izolovany nerez komin, aby do mistnosti slo opravdu minimum tepla. Podotykam, ze mam kamna v hornim patre. Kdyby to bylo v dolnim, a teplo mohlo unikat po schodisti nahoru, bylo by to asi lepsi.
ojkos píše:
Ja se rozmyslim zda 750 nebo 1000l.
Dle vsech poucek je na 1kw 55lvody...
Poucky jsou poucky. Realita je o tom, jak dlouho budete denne topit v kamnech, a jak dlouho chcete, aby byl interval do dalsiho zatopeni. To je individualni.
Kdyz bylo minus 5, topil jsem denne zhruba 6 hodin. Teplo v nadrzi mi pak vydrzelo cca 20 hodin. Kdyby to bylo 30 hodin, bylo by to lepsi. Obrovska cast energie padne na teplou vodu, mame 3 male deti.
Ale velikost nadrze je i kompromis, kolik ma clovek v dome mista, jak siroka futra atd.

Nevim, jestli je tady na foru nekdo, kdo nainstaloval velikou akumulacni nadrz, a ted lituje, ze je prilis velka. Treba se nekdo takovy ozve, ja takoveho cloveka osobne neznam :)
Pawel

Ano ten výkon do prostoru je všeobecně problém který si lidi neuvědomují, jakmile chcete výkon do výměníku tak tam musíte přikládat a v tu ránu je přetopeno. Plápolající poleno AN nenatopí.
luky

Nový příspěvek od luky »

Tak pár čísel ode mě:
Malý domek ze 70.let, laicky spočítaná ztráta 10kW@-12°C. Reálně to bude někde mezi 5-10kW. (zateplení stopu a podlahy, plastová okna..)
Kotel dřevoplyn (Attack SLX 20) + nádrž 2280l + elektrokotel 12kW pro případ, že jedem v zimě na hory.
Ta nádrž stojí VENKU. Je tam asi 30cm vaty + 10cm EPS, je to pod střechou spolu s palivovým dřevem. Ohřev TUV jsem zprovoznil až nedávno, takže doposud to jen topilo.
Nacpi si svoje čísla do Excelu a počítej: při různých teplotých venku, jak dlouho budeš topit, abys to nahřál, jak dlouho ti to vydrží... Já jsem to počítal tak, aby v nejhorším případě jsem ten dům vytopil. A chodím d práce, tedy reálně můžu topit 18-22h a pak jednou přiložit ráno. Počítání se vyplatilo, funguje to jak jsem chtěl (prakticky většinu zimy topím 2xtýdně. Ten kotel má tak obrovskou násypku, že obvykle stačí zatopit a jednou přiložit. Reálně tedy 2x10minut v kotelně.)

Krbová kamna jsme tu měli první 3 zimy a moc rád jsem je obýváku odnesl. Rodiče v kamnech s výměníkem topí dodnes, ale ten bordel za to podle mě nestojí.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od Diablo1st »

vk_1 píše:
Nevim, jestli je tady na foru nekdo, kdo nainstaloval velikou akumulacni nadrz, a ted lituje, ze je prilis velka. Treba se nekdo takovy ozve, ja takoveho cloveka osobne neznam :)
Jedine, že by bol slabý kotol, lebo 2m3 s 10kW kotlíkom ťažko vykúriš :lol:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Pawel

vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

Diablo1st píše:
vk_1 píše:
Jedine, že by bol slabý kotol, lebo 2m3 s 10kW kotlíkom ťažko vykúriš :lol:
Podle mě v pohodě, u nízkoenergetického domu. Samozřejmě, když je zároveň trvalý odběr 8 kW do otopné soustavy, protože je dům málo zateplený, tak ne.
Když je sychravo, nemám problém topit v kamnech 12 hodin v kuse. Ale je to hodně individuální.
Tomash

Nový příspěvek od Tomash »

Přidám mou zkušenost.
Mám pasiv are kuperací vzduchu, TZ asi 5Kw (nepamtuju si přesně).

Otopná soustava:
Teplovodní krobová vložka 9kW (6kW voda, 3kW mítnost), je obestavěná aby nešlo tolik teplo do místnosti
Aku nádrž 750l, v ní 4,5kW el. patrona 3x230V pro případ lenosti, dovolené apod
podlahové topení
Možnost přepnout vstup vody z krbu do bojleru (ale to není automatizované a tak mě tam nabví chodit).

Topím měkkým dřevem obvykle jednou za 3 dny a to cca 6h v kuse.
Za tu dobu se ohřeje AKU na 80°C, potom postupně spotřebovávám v podlaze.

poznatky:
určitě bych bral větší nádrž, byla chyba nevzít 1000l, ale už byl problém ze stavebním prostorem.
Na druhou stranu v teplejších dnech kdy musím natápět se teplota v místnosti s krbem dostane třeba i na 28°C
Popel vynáším většinou před každým topením. VLožka má malé topeniště a pak by spíš vypadávají oharky ven, takže čistím...
Celkově spokojenost

Plány do budoucna:
FVE panely +BEL do bojleru, při nahřátí béjleru přepnutí na výhřev jedné spirály v AKU. Samozřejmě jen ve studených měsících.

Snad to tazateli trošku pomůže:)
ojkos

Nový příspěvek od ojkos »

POMÁHÁ opravdu. Děkuji za každý poznatek. Nyní mám velkou časovou vytíženost, ale víkend je před námi takže se bude pokračovat ve výzkumu a plánování.

@Tomash
Co prosím využíváte k řízení / regulovani Vašeho systému? Děkuji!
sindyk

Nový příspěvek od sindyk »

ojkos píše:
TC zatim neuvazuji..naceneno mam na 330K ...to jednoduse nedavam takze...zkousim vymyslet jiny system sice vice pracny..ale co je dnes bez prace....
Mám automat na uhlí a z nouze pelety (retortový hořák). V létě připravuju TUV kolektorama. Nádrž mám NADO 500/25v6 s nerezovým trubkovým výměníkem na TUV. Vnořený bojler jsem nikdy neměl, ale u tohohle aspoň nestojí voda a nemnoží se bakterie, tzn. nemusí se pravidelně ohřívat na víc jak 60°C. Akorát jsem zateplil barák a kromě období prosinec-únor mám kotel často v tak malém výkonu nebo útlumu, že je víc práce s čištěním, než radosti z tepla, bo má 25 kW a barák po zateplení ztráty 10 kW při te -18°C, tzn. kolem nuly mám asi 5 kW.
Takže jsem se rozhodl, že pořídím malé TČ 5 kW Haier a budu s ním topit, když nebude venku mrznout, což je víc jak polovina topné sezóny. Je to kompakt, takže připojím jednoduše vodou jen do bečky a můžu si to udělat sám. Jen přijede chlapík od prodejce, zkontroluje to, zapne to a potvrdí záruku. Je to invertor, výkon si reguluje podle teploty zpátečky. Při venkovní teplotě 5°C má mít výkon 4,5 kW při COP 3 a výstupu 55°C. Cenová nabídka mi má přijít, čekám cenu kolem 95-100 tis. Kč.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Franta2776

Nový příspěvek od Franta2776 »

Já mám 10 let toto a problém s popelem nemám.Kamna mne přežijí,
https://www.krbova-kamna.com/interierov ... ani-p.html
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pawel

Ten automatický kotel když pojede s výkonem 5kW a bude mít teplotu nad 70st tak by se neměl zanášet. Ten COP 3 při teplotě vody 55st a venkovní teplotě 5st se mi nějak nezdá.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek