Přidání úložiště ke staré FVE
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
Přidání úložiště ke staré FVE
Zdravím zdejší osazenstvo.
Mám FVE z konce roku 2013. Na střeše 20 panelů v jednom stringu, 4,9 kWp. Střídač je Kostal Piko 5,5 kW třífáz. Je nainstalovaný Wattrouter, který řídí bojlér 3 x 1,5 kW. Přebytky do sítě mám povolený. Roční výroba kolem 5 MWh, přebytky kolem 2 MWh. Třífáz jsem tehdy volil protože topím 3f tepelným čerpadlem PZP.
Chtěl bych přebytky, za který téměř nic nedostanu použít alespoň v měsících 4-9 na nabíjení úložiště a z něho přes jednofázový měnič napájet oddělený okruh v domě, kde by bylo veškeré osvětlení a zásuvky pro TV a PC. Samozřejmě, pokud by byla vybitá baterka, tak by ten okruh přepnul automaticky na síť. Potřebný výkon cca 1-1,5 kW. Je otázka, zda do toho nezahrnout i mražák a ledničku, ale to bych se musel pohybovat v mnohem větších výkonech, kapacitě baterek a tím i ceny. Wattrouter má tři volné vývody, které by se daly použít na řízení kdy by se z přebytků nabíjela baterie úložiště.
Hledal jsem na netu jestli neexistuje něco na tento účel použitelnýho a zatím jsem nic nenašel.
Napadla mě asi dost šílena myšlenka, zda by nešel použít některý jednofázový hybridní měnič, který vlastně má vše, co bych potřeboval ale místo z panelů bych ho napájel přes třífázový usměrnění přebytků. Ale asi to je zcestný, ten měnič by musel mít galvanický oddělení vstupu od výstupu. A to prý hybridy nemají.
Má tohle prosím nějaký řešení? Kvůli licenci se nemůžu zbavit Pika, který jsem si navíc letos zgenerálkoval, protože už začaly odcházet elektrolyty v pulzních zdrojích napájení řídící elektroniky.
Děkuji za případný odpovědi.
Jirka
Mám FVE z konce roku 2013. Na střeše 20 panelů v jednom stringu, 4,9 kWp. Střídač je Kostal Piko 5,5 kW třífáz. Je nainstalovaný Wattrouter, který řídí bojlér 3 x 1,5 kW. Přebytky do sítě mám povolený. Roční výroba kolem 5 MWh, přebytky kolem 2 MWh. Třífáz jsem tehdy volil protože topím 3f tepelným čerpadlem PZP.
Chtěl bych přebytky, za který téměř nic nedostanu použít alespoň v měsících 4-9 na nabíjení úložiště a z něho přes jednofázový měnič napájet oddělený okruh v domě, kde by bylo veškeré osvětlení a zásuvky pro TV a PC. Samozřejmě, pokud by byla vybitá baterka, tak by ten okruh přepnul automaticky na síť. Potřebný výkon cca 1-1,5 kW. Je otázka, zda do toho nezahrnout i mražák a ledničku, ale to bych se musel pohybovat v mnohem větších výkonech, kapacitě baterek a tím i ceny. Wattrouter má tři volné vývody, které by se daly použít na řízení kdy by se z přebytků nabíjela baterie úložiště.
Hledal jsem na netu jestli neexistuje něco na tento účel použitelnýho a zatím jsem nic nenašel.
Napadla mě asi dost šílena myšlenka, zda by nešel použít některý jednofázový hybridní měnič, který vlastně má vše, co bych potřeboval ale místo z panelů bych ho napájel přes třífázový usměrnění přebytků. Ale asi to je zcestný, ten měnič by musel mít galvanický oddělení vstupu od výstupu. A to prý hybridy nemají.
Má tohle prosím nějaký řešení? Kvůli licenci se nemůžu zbavit Pika, který jsem si navíc letos zgenerálkoval, protože už začaly odcházet elektrolyty v pulzních zdrojích napájení řídící elektroniky.
Děkuji za případný odpovědi.
Jirka
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Přidání úložiště ke staré FVE
Amatérská rada: "Modrásek" GWL/ELERIX GF-SUN-1000G2H, napájený z baterií, s limiterem. Přetoky Vám nevadí, v noci by krmil jednu fázi až do úrovně spotřeby, dokud by byla šťáva v baterkách. Jen pořešit nabíjení a odpojení při prázdné baterce.
-
Díky, ale obávám se, že "Modrásek" můj problém řeší jen z cca 40%. Baterky s interním odpojením na minimu a maximu, problém nejsou. Ale to nabíjení z přebytků ze tří fází, to je docela velkej problém. Mám tady sice průmyslovej třífázovej zdroj Siemens 24V/20A ale to je malý napětí i proud a ty zdroje jsou navíc tak složitý, že je upravit na CC/CV je zcela nereálný.
-
Všechno příliš složité.Požádal bych o Solar tarif a peníze bych vložil do panelů do 9,9kWp a navýšení výroby.Ještě záleží na celkové spotřebě domu, aby to vyšlo ekonomicky.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Nojo, ale kam je mám dát když stávající panely 4,9kWp zabírají veškerou plochu, co je k dispozici?Franta2776 píše: peníze bych vložil do panelů do 9,9kWp a navýšení výroby.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 583 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od rva
-
- 5 Odpovědi