FVE na malý domek
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
FVE na malý domek
přiznávám, pravidla jsem poprvé nečetl. Informaci zda chci nebo nechci využít dotace - nejsem rozhodnutý, stejně jako tak, zda budu prodávat nebo ne - tímto doufám pravidla neporušuji.
Zkusím můj dotaz přeformulovat - firmy nabízí většinou model 200 tis + 200tis dotace -příkladem je první vyplněný kalkulátor co jsem našel https://www.woltair.cz/fotovoltaika/nab ... e3218b1fe9
Dotaz zní - dokáži bez dotace za cca 200 tis postavit to stejné? Stejné myslím tím, že mi to za rok ušetří obdobné peníze jako ta s dotacemi. Jen bych rád zdůraznil, že o tom vím kompletní kulové, montáž, zapojení a vše okolo bych tedy chtěl od firmy.
jedná se o menší RD po rekonstrukci, cca 130m2 podlahovka, 3 osoby /2 byt. jednotky, zateplený, topení na plyn kotel a nemám moc místa na umístění interiérových instalací (max na nevytápěné půdě). Moc nešetřím, takže roční spotřeba elektřiny je 5 MWh a plynu 9,2 MWh (ano, mám dvě klimatizace a RTX 3080 TI, prosím bez komentáře, předpokládám, že existují i horší případy)
Díky
Do budoucna budu asi potřebovat vyměnit plyn kotel, ale možnost pouze elektrokotlu mě neláká (drahé řešení, místo na případné další věci, bourací práce....)
Zkusím můj dotaz přeformulovat - firmy nabízí většinou model 200 tis + 200tis dotace -příkladem je první vyplněný kalkulátor co jsem našel https://www.woltair.cz/fotovoltaika/nab ... e3218b1fe9
Dotaz zní - dokáži bez dotace za cca 200 tis postavit to stejné? Stejné myslím tím, že mi to za rok ušetří obdobné peníze jako ta s dotacemi. Jen bych rád zdůraznil, že o tom vím kompletní kulové, montáž, zapojení a vše okolo bych tedy chtěl od firmy.
jedná se o menší RD po rekonstrukci, cca 130m2 podlahovka, 3 osoby /2 byt. jednotky, zateplený, topení na plyn kotel a nemám moc místa na umístění interiérových instalací (max na nevytápěné půdě). Moc nešetřím, takže roční spotřeba elektřiny je 5 MWh a plynu 9,2 MWh (ano, mám dvě klimatizace a RTX 3080 TI, prosím bez komentáře, předpokládám, že existují i horší případy)
Díky
Do budoucna budu asi potřebovat vyměnit plyn kotel, ale možnost pouze elektrokotlu mě neláká (drahé řešení, místo na případné další věci, bourací práce....)
-
- Lokalita: Pod Karpatmi
Re: FVE na malý domek
No tak takto..
,,Dotaz zní - dokáži bez dotace za cca 200 tis postavit to stejné? Stejné myslím tím, že mi to za rok ušetří obdobné peníze jako ta s dotacemi. Jen bych rád zdůraznil, že o tom vím kompletní kulové, montáž, zapojení a vše okolo bych tedy chtěl od firmy."
Je uplne jedno ci to mas s dotaciou alebo bez dotacie abo neviem scim este ale ked sa tomu nerozumies tak radsej do toho nechod lebo to nieje len ze tuto spojim par kablo, zapojim a vyraba mito a usetrim za rok peniaze...ale treba sa o elektraren zaujimat co to robi,kontrolovat to pravidelne,zo zaciatku je vela nastavovania ,vyladovania aby to fungovalo co najefektivnejsie.
V tvojom pripade by som sa obratil radsej na firmu ako ist do toho sam!ale vec ze tych 200tis budes mat pri firme malo..
,,Dotaz zní - dokáži bez dotace za cca 200 tis postavit to stejné? Stejné myslím tím, že mi to za rok ušetří obdobné peníze jako ta s dotacemi. Jen bych rád zdůraznil, že o tom vím kompletní kulové, montáž, zapojení a vše okolo bych tedy chtěl od firmy."
Je uplne jedno ci to mas s dotaciou alebo bez dotacie abo neviem scim este ale ked sa tomu nerozumies tak radsej do toho nechod lebo to nieje len ze tuto spojim par kablo, zapojim a vyraba mito a usetrim za rok peniaze...ale treba sa o elektraren zaujimat co to robi,kontrolovat to pravidelne,zo zaciatku je vela nastavovania ,vyladovania aby to fungovalo co najefektivnejsie.
V tvojom pripade by som sa obratil radsej na firmu ako ist do toho sam!ale vec ze tych 200tis budes mat pri firme malo..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp JZ
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
-
- Lokalita: Beroun, Příbram
Hele, chlape, unika mi smysl tvyho dotazu polozenyho na foru komunity lidi co FVE vybudovali svepomoci zda ti firma postavi FVE za polovicni cenu? Proc se nezeptas te firmy?
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Shrnu to takto:
S dotací:
Musí to dělat firma, vnutí ti většinou neekonomickou verzi 3fázovou, nemůžeš do toho šahat.
Má to jedinou výhodu vše je oficiálně s papírama.
Bez dotace:
Firma ti to asi žádná neudělá protože si mastí kapsy na dotacích.
Ale uděláš si to podle potřeb, pokud zvolíš ostrovní systém nic nemusíš nikam hlásit a řešit, jediná nevýhoda, nemůžeš bez oficiálního papíru nic prodávat, samozřejmě jde to oficiálně připojit, ale jsou to navíc náklady.
Můžeš si to rozšiřovat jak chceš, dělat co chceš.
Na penězích +- budeš stejně.
Prostě když si nechceš vše stavět sám můžeš koupit třeba toto: https://shop.mypower.cz/all-in-one-life ... 1800-11545 k tomu připojíš akorát panely a připojíš to do rozvaděče v domě.....
S dotací:
Musí to dělat firma, vnutí ti většinou neekonomickou verzi 3fázovou, nemůžeš do toho šahat.
Má to jedinou výhodu vše je oficiálně s papírama.
Bez dotace:
Firma ti to asi žádná neudělá protože si mastí kapsy na dotacích.
Ale uděláš si to podle potřeb, pokud zvolíš ostrovní systém nic nemusíš nikam hlásit a řešit, jediná nevýhoda, nemůžeš bez oficiálního papíru nic prodávat, samozřejmě jde to oficiálně připojit, ale jsou to navíc náklady.
Můžeš si to rozšiřovat jak chceš, dělat co chceš.
Na penězích +- budeš stejně.
Prostě když si nechceš vše stavět sám můžeš koupit třeba toto: https://shop.mypower.cz/all-in-one-life ... 1800-11545 k tomu připojíš akorát panely a připojíš to do rozvaděče v domě.....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
To co tam mají (pdf.optimum) zaškrtané,že není v ceně je tak za min 50k od levné firmy.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
... ale přesto chci (nejraději dotovanou) drůbežárnu abych měl dostatek vajec a mohl je i prodávat".Palmik777 píše: "Jen bych rád zdůraznil, že o tom vím kompletní kulové
No buď se naučíš slepice chovat, nebo se ti o ně bude muset starat někdo jiný. Ale pokud nemáš ke slepicím vztah, je lepší si peníze na vajíčka vydělat tím, co umíš a co tě baví, protože slepice smrdí, občas jsou nemocné a nevydrží navěky.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 627 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SyrJaryn
-
-