Investice s návratností (tzn asi ohřev TUV) a montáž u Ovy
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: nedaleko od Ostravy...
Investice s návratností (tzn asi ohřev TUV) a montáž u Ovy
Zdravím,
moje situace:
- tarif/jistič D57D/3x25A (Platba pouze za dodávku VT i NT 2662 Kč vč DPH / MWh)
- ohřev TUV: bojler OKCE 250 S v prádelně (spotřeba 3,3MWh/rok a stoupá), dolní příruba TPK 2,2kW + možnost přidat doprostřed TJ G6/4"
- vytápění krb + topné kabely v podlaze (příkon celkem 10,3kW rozdělený na 11 okruhů)
- rodina 2 dospělí + 5 dětí, stále někdo doma
- příprava na FVE: chránička ze střechy (taška 45°JZ) do místnosti s rozvaděčem (cca 7m od bojleru v druhé místnosti)
- rozpočet na FVE: 100tis
- účel FVE: finanční návratnost (primární cíl), komfort teplé vody ať nemusíme šetřit aspoň ve vaně (důležitý cíl), hračka pro ajťáka - propojení s Raspberry/Apple Home atp (není důležité)
- místo: 30km od Ostravy směrem na Bílovec
Klíčové otázky:
1) Z hlediska návratnosti jsem zatím dospěl k řešení pro TUV: 6x450Wp + Siton 210 nebo Bel nebo Oplocký do TPK 2,2kW + 2,5kW z DS do G6/4". Jestli správně počítám, investice cca 55tis bez montáže. Muj odhad (jelikoz na strankach EU PV GIS nevidim bojler) z 2700kWp dokaze bojler spotřebovat 2,16MWh (80%). Tzn 55tis/(2,16*2662Kc) se vrati za 9,5 roku (bez montaze). Můžu to takto počítat?
2) Máte lepší řešení? Je mi sympatický Victron (nevěřím Číňanům kvůli bezpečnosti), ale nedokázal jsem najít řešení s dobrou návratností (tzn asi ohřev vody Victronem: SmartSolar -> levná baterka -> bojler?)...
3) Prosím znáte někoho kdo by mi to mohl namontovat? Především panely na střechu nevím na koho se obrátit, ale nebráním se jakékoliv spolupráci na bázi MyPower přístupu k věci. (ne rozpočet nafouklý o dotace, ne blackbox řešení s cloudem v Číně, ale pokud možno budu tomu rozumět i já a seženu nebo sestavím pokud bezpečnost a domluva dovolí)
Díky!
moje situace:
- tarif/jistič D57D/3x25A (Platba pouze za dodávku VT i NT 2662 Kč vč DPH / MWh)
- ohřev TUV: bojler OKCE 250 S v prádelně (spotřeba 3,3MWh/rok a stoupá), dolní příruba TPK 2,2kW + možnost přidat doprostřed TJ G6/4"
- vytápění krb + topné kabely v podlaze (příkon celkem 10,3kW rozdělený na 11 okruhů)
- rodina 2 dospělí + 5 dětí, stále někdo doma
- příprava na FVE: chránička ze střechy (taška 45°JZ) do místnosti s rozvaděčem (cca 7m od bojleru v druhé místnosti)
- rozpočet na FVE: 100tis
- účel FVE: finanční návratnost (primární cíl), komfort teplé vody ať nemusíme šetřit aspoň ve vaně (důležitý cíl), hračka pro ajťáka - propojení s Raspberry/Apple Home atp (není důležité)
- místo: 30km od Ostravy směrem na Bílovec
Klíčové otázky:
1) Z hlediska návratnosti jsem zatím dospěl k řešení pro TUV: 6x450Wp + Siton 210 nebo Bel nebo Oplocký do TPK 2,2kW + 2,5kW z DS do G6/4". Jestli správně počítám, investice cca 55tis bez montáže. Muj odhad (jelikoz na strankach EU PV GIS nevidim bojler) z 2700kWp dokaze bojler spotřebovat 2,16MWh (80%). Tzn 55tis/(2,16*2662Kc) se vrati za 9,5 roku (bez montaze). Můžu to takto počítat?
2) Máte lepší řešení? Je mi sympatický Victron (nevěřím Číňanům kvůli bezpečnosti), ale nedokázal jsem najít řešení s dobrou návratností (tzn asi ohřev vody Victronem: SmartSolar -> levná baterka -> bojler?)...
3) Prosím znáte někoho kdo by mi to mohl namontovat? Především panely na střechu nevím na koho se obrátit, ale nebráním se jakékoliv spolupráci na bázi MyPower přístupu k věci. (ne rozpočet nafouklý o dotace, ne blackbox řešení s cloudem v Číně, ale pokud možno budu tomu rozumět i já a seženu nebo sestavím pokud bezpečnost a domluva dovolí)
Díky!
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Investice s návratností (tzn asi ohřev TUV) a montáž u O
zdravim, nemyslim si ze mate a budete mit 1MWh za 2600kc. Tam bdue zasadni chyba ve vypoctu. Uz pri 5 korunach je navratnost na pulce.
-
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
to: Adam 777 Rozhodující je jak chodí sluničko, a jak je to se stíny. Odtud se začíná stavět FVE.
Technické řešení následuje až na základě tohoto faktoru.
Za 100 k se to dá postavit.
Sám mám 6 x 450 Wp a denní maximum 16,4 kWh, měnič ECO Solar Boost 3 kW, 2 výstupy , s měřením a přepínáním výstupů cca 2 sek. pokud není první výstup pod zátěží. Měsíčně výrobním 300 až 340 kWh. Náklady 60k, všechno sám sobě udělám.
Technické řešení následuje až na základě tohoto faktoru.
Za 100 k se to dá postavit.
Sám mám 6 x 450 Wp a denní maximum 16,4 kWh, měnič ECO Solar Boost 3 kW, 2 výstupy , s měřením a přepínáním výstupů cca 2 sek. pokud není první výstup pod zátěží. Měsíčně výrobním 300 až 340 kWh. Náklady 60k, všechno sám sobě udělám.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3 kW ( provozní záloha ), ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L + další tepelné spotřebiče Remoska, olejový radiátor, varná konev, fritéza.
Stále zůstavá ještě na střeše, musím jít k lékaři ?? NE, kašlu už na to, účel plní perfektně a utrácet další peníze kvůli pár kWh za ledničku nemá smysl jak ekonomický tak i zvýšený nárok na provoz.
Stále zůstavá ještě na střeše, musím jít k lékaři ?? NE, kašlu už na to, účel plní perfektně a utrácet další peníze kvůli pár kWh za ledničku nemá smysl jak ekonomický tak i zvýšený nárok na provoz.
-
Dekuji za odpoved. Usporu pocitam pouze z ceny za dodavku elektriny, protoze predpokladam ze pouze to mi FVE usetri. V priloze jsou cerveně polozky za rok 2022, ktere do usetrenych penez za MWh zahrnuji. Za rok 2023 jsou cisla stejna az na drobnou slevu - "spotřeba elektřiny VT a NT" je za 2177Kc/MWh. Pokud je tedy muj vypocet spravny, tak mam (zatim) pomerne dobrou cenu elektriny a tim padem horsi navratnost FVE.
-
- Lokalita: blízko Brna
To nemas cele, kde mas cenu za elektrinu za 2023? Kdyz tam distribuci za zacatek roku mas?
Co to mas za dodavatele? Ty mas jeste fixaci z minula?
Cena za silovku je tech zastropovanych 6 Kc, nekdo uz ma desetniky dolu, ale urcite ne 2,6.
Jinak je to mocc penez za maly uzitek, pritom pri navyseni rozpoctu o menic a dalsi panely to muze byt plnohodnotna elektrarna. Zejmena ty topne rohoze, obzvlastne pokud jsou v severnich mistnostech, tak jsou idealni na spotrebu prebytku. Bez plnohodnotneho menice se bude to pole uplne flakat a je skoda toho nevyuzit. Ja jsem v zebrikach a topnych panelech "pritapel" az do kvetna/cervna v mistnostech do dvora na sever.
Co to mas za dodavatele? Ty mas jeste fixaci z minula?
Cena za silovku je tech zastropovanych 6 Kc, nekdo uz ma desetniky dolu, ale urcite ne 2,6.
Jinak je to mocc penez za maly uzitek, pritom pri navyseni rozpoctu o menic a dalsi panely to muze byt plnohodnotna elektrarna. Zejmena ty topne rohoze, obzvlastne pokud jsou v severnich mistnostech, tak jsou idealni na spotrebu prebytku. Bez plnohodnotneho menice se bude to pole uplne flakat a je skoda toho nevyuzit. Ja jsem v zebrikach a topnych panelech "pritapel" az do kvetna/cervna v mistnostech do dvora na sever.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Diky za odpovedi. Nejdriv tedy rozsekneme moji cenu EE. Jak jsem psal vyse, za rok 2023 jsou cisla stejna az na drobnou slevu - "spotřeba elektřiny VT a NT" je za 2177Kc/MWh. Prikladam tedy jeste chybejici cast vyuctovani 2023 v priloze, Innogy. Tedy pro rok 2023 me potencalne usetrena MWh ve VT stoji 311(distribuce - predhozi priloha) +2177+28+113=2629Kc/MWh. S pravdepodobnym pripoctenim podpory OZE v 2022 tedy 3124Kc/MWh. Mozne vysvetleni proc se Vam to zda malo je ze mam tarif D57D, vytapeni elektrinou. Je tak? Nebo mi neco unika?
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Usetris na vsem, kde je cena za jednotku v MWh. I distribuce ma cast pocitanou na MWh. Jinak 2kc za kwh je jak z jineho sveta jak psal cipis, dneska se stropem 6kc a bez stropu asi 10. Asi to sleze ale na 2kc urcite uz ne. Jestli mas fix tak si ho zatim uzivejadam777 píše:Dekuji za odpoved. Usporu pocitam pouze z ceny za dodavku elektriny, protoze predpokladam ze pouze to mi FVE usetri. V priloze jsou cerveně polozky za rok 2022, ktere do usetrenych penez za MWh zahrnuji. Za rok 2023 jsou cisla stejna az na drobnou slevu - "spotřeba elektřiny VT a NT" je za 2177Kc/MWh. Pokud je tedy muj vypocet spravny, tak mam (zatim) pomerne dobrou cenu elektriny a tim padem horsi navratnost FVE.
Jo a pozor, ceny tam mas DO 21.4. jake mas pak?
-
Tech 311Kc v mem vypoctu je distribuce, takze to mam i s cenou za MWh distribuce. Sorry nepresne jsem se vyjadril vyse ze "za dodavku". Jj, vidim tam to "Do 21.4" a ikdyz je to bizardni, tak nikde na fakture ani v aplikaci Innosvet nemuzu najit ceny aktualni Pokud nekdo vi kde to najit, muzete dat vedet.
Radeji predpokladejme scenar pesimisticky pro FVE, tzn cena za usetrenou MWh cca 3Kc. Ok a muzem postoupit dale? Nebo jeste neco mi unika?
Radeji predpokladejme scenar pesimisticky pro FVE, tzn cena za usetrenou MWh cca 3Kc. Ok a muzem postoupit dale? Nebo jeste neco mi unika?
-
Ohledne topnych (odporovych) dratu v podlaze. Po prolezeni diskusi na MyPower.cz jsem prebytky do dratu zavrhl, protoze kdyz potrebuju doma topit, tak vetsinou neni slunce (noc, zima) a baterie zatim nejsou tak vyhodne. Tudiz vytapim hlavne krbem a velmi setrne z DS. Zato bojler se zda jako nejlepsi akumulace, zvlaste OKCE 250L pro nasi 7-clennou rodinu. Proto muj navrh na Siton/Bel ostrov v mem uvodnim prispevku v bodu 1)cipis píše: Jinak je to mocc penez za maly uzitek, pritom pri navyseni rozpoctu o menic a dalsi panely to muze byt plnohodnotna elektrarna. Zejmena ty topne rohoze, obzvlastne pokud jsou v severnich mistnostech, tak jsou idealni na spotrebu prebytku. Bez plnohodnotneho menice se bude to pole uplne flakat a je skoda toho nevyuzit. Ja jsem v zebrikach a topnych panelech "pritapel" az do kvetna/cervna v mistnostech do dvora na sever.
Siton/Bel umi nacpat do bojleru kazdy 1kW (kdyz sviti malo) i kdyz ma spirala prikon 2,2kW, ne? Umelo by to i nejake reseni s menicem nacpat kazdy 1kW (kdyz sviti malo) do bojleru a do topnych dratu ruznych prikonu (rizenych termostatem)? (a idealne ne-drahy a ne-Číňan)
-
Draty v podlaze, kdyz nejsou alumulacni, tak aspon poloakumulacni, takze staci je nahrat pres den a na vecer je tam akorat. Samozrejme, ze z baterek je to nesmysl, krmit. A ty koupelnove zebriky se ukazuji jako idealni zatez pro prebytky, vytopi to (nejen) koupelny, ususi pradlo atd. A nema to desne kW, takze to muze jet tarka furt.
Pouzivaji se na to vytezovace, viz. nekolik vlaken o nich, je tu toho dost.
Ne drahe a ne Cinan jsi ty, ostatne to je dalsi vec, na ktere usetris, byt vlastne tvuj puvodni rozpocet vubec nepocital s praci. Zapomen na to, ze ti tam nekdo jen tak poleze a namontuje panely. Pokud to nezvladnes sam, ci s pomoci rodiny ci kamaradu, tak si pripocitej nemalou castku za tu montaz. Je to jedna z velkych polozek, kde se vlastni praci dost usetri.
Tuhleva se mi dostala pod ruky komercni nabidka ohrevu s 1500Wp panely za 70 tis. na klic. Samozrejme plus viceprace, no a jsi na te stovce.
Pouzivaji se na to vytezovace, viz. nekolik vlaken o nich, je tu toho dost.
Ne drahe a ne Cinan jsi ty, ostatne to je dalsi vec, na ktere usetris, byt vlastne tvuj puvodni rozpocet vubec nepocital s praci. Zapomen na to, ze ti tam nekdo jen tak poleze a namontuje panely. Pokud to nezvladnes sam, ci s pomoci rodiny ci kamaradu, tak si pripocitej nemalou castku za tu montaz. Je to jedna z velkych polozek, kde se vlastni praci dost usetri.
Tuhleva se mi dostala pod ruky komercni nabidka ohrevu s 1500Wp panely za 70 tis. na klic. Samozrejme plus viceprace, no a jsi na te stovce.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Nechci se Vám plést do diskuse...
Ale není to tak uplně marný s tou podlahou.
Teplo jde vzhůru a podlahu lze i snadno kombinovat.
Při kombinaci se přes den ohřívá podlaha rovnou drátem a večer trubkama z akumulačky.
Protože je stále teplá a jede na nižší teplotu vodu, nádrž ohřátá na 80 pak vydrží opravdu dlouho.
Mám v plánu tohle realizovat v celém našem přízemí
Tohle jsem si vyfotil na školení které jsem (nejen) kvůli naší podlaze dělal u výrobce.
Kompletní skladba podlahy i s oběma systémy a dlažbou je již od 50mm.
Tedy využít takhle fotovoltaiku lze ve dne i v noci
Ale není to tak uplně marný s tou podlahou.
Teplo jde vzhůru a podlahu lze i snadno kombinovat.
Při kombinaci se přes den ohřívá podlaha rovnou drátem a večer trubkama z akumulačky.
Protože je stále teplá a jede na nižší teplotu vodu, nádrž ohřátá na 80 pak vydrží opravdu dlouho.
Mám v plánu tohle realizovat v celém našem přízemí
Tohle jsem si vyfotil na školení které jsem (nejen) kvůli naší podlaze dělal u výrobce.
Kompletní skladba podlahy i s oběma systémy a dlažbou je již od 50mm.
Tedy využít takhle fotovoltaiku lze ve dne i v noci
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
Celkem 7,4kWp a dále roste.
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí...
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí...
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
adam777 píše:Umelo by to i nejake reseni s menicem nacpat kazdy 1kW (kdyz sviti malo) do bojleru a do topnych dratu ruznych prikonu (rizenych termostatem)? (a idealne ne-drahy a ne-Číňan)
Takhle jsem ohříval v zimě vodu já, s Logitex - bez měniče, rovnou z panelů...
Bez měniče každých 300Wp / 500Wp / .... u nás až 2000Wp jde do vody a bez měniče. A řízené normálně termostatem.
I když ho mám stále na plno - což je 74 Stupňů.
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Za tento rok jsem do drátů v podlaze poslal 1 MWh. Rovnou 48 V když byly přebytky a bylo potřeba snížit nabíjecí proud do baterií. Ale chce to akumulační podlahy, protože se nabíjejí přes den, tak aby moc nekolísala teplota podlahy.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Jí mám podlahovku vodné akumulační el.kotel 2,7kW na přitápění.Problém je ,že mám málo panelů 10,6kWp a téměř vše sežere barák. Do zimy přidám 7,5kWp a doufám, že snížím spotřebu dřeva na 2m3, stejně jako Vítek,Osobně si myslím,že je výhodnější přehmat vyrobenou el na topení přes klimu.Ta může mít v přechodném období Cop3.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Priznam se, ze nevim jestli mam dostatecne akumulacni podlahu pro toto vyuziti FVE. Mam tyto vrstvy podlahy:rva píše:Za tento rok jsem do drátů v podlaze poslal 1 MWh. Rovnou 48 V když byly přebytky a bylo potřeba snížit nabíjecí proud do baterií. Ale chce to akumulační podlahy, protože se nabíjejí přes den, tak aby moc nekolísala teplota podlahy.
1.NP - 12-13cm EPS 100S, 5cm anhyment20 (= anhydrit ve kterem jsou zalite odporove draty)
2.NP - 4cm EPS 100S, 4cm Anhyment20 (= anhydrit ve kterem jsou zalite odporove draty)
Je tohle akumulacni? Poloakumulacni? Nebo nic?
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
To je téměř nic. Však se to dá spočítat jak poroste teplota s každou dodanou kWh. Já mám15-20 cm betonu kde jsou jak dráty zapojitelné buď na 48V nebo 230V tak i trubky pro případné vodní topení. Přebytky jdou do klimatizací, ale někdy je elektřiny tolik, že samotné klimatizace ji nespotřebují.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Rva dovolím si nesouhlasit.Tepelná kapacita anhydridu je 1550J/kg.K a váží cca 2100kg/m3.V běžném domě jako mám já je 10m3 anhydridu.tzn 1550x2100x10=32,5Mj na zvednutí teploty podlahy o 1st/C potřebujeme 32,5/3,6=9kWh
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
-
V 1NP mam 4m3 anhydritu. 1550×2100×4 = 13MJ. Na zvednuti teploty podlahy o 1°C potrebuju 13/3,6 = 3,6 kWh
Ve 2NP mam 2,8m3 anhydritu 1550×2100×2,8 = 9MJ. Na zvednuti teploty podlahy o 1°C potrebuju 9,1/3,6 = 2,5 kWh
Dle EU PV GIS by mi 5kWp hodila v obdobi listopad - unor prumerne ± 5kWh/den. Pri max vyuziti bych si zvedl teplotu podlahy ve 2NP o 2°C.
Mam 11 okruhu podlahovky s ruznym prikonem - od male koupelny (0,4kW) az po obyvak (1,9kW), dalo by se vymyslet postupne zapinani.
Ano, bylo by to pekne, ale:
- chtelo by to o dost vetsi FVE nez na jakou mam, viz rozpocet v uvodnim prispevku
- byla by to komplikovana prace pro elektrikare (coz ja nejsem a viz rozpocet) na mych 3 rozvadecich
Takze se vracim k memu puvodnimu navrhu ohrevu TUV (Siton/Bel/mozna prozkoumat Logitex). Nebo mate nekdo navrh jak se vejit do rozpoctu (100k) s menicem a s rozumnou navratnosti (pri cene 3Kc/usetrena MWh)? Treba postavit cast a az se to zacne vracet, tak dalsi cast?
Ve 2NP mam 2,8m3 anhydritu 1550×2100×2,8 = 9MJ. Na zvednuti teploty podlahy o 1°C potrebuju 9,1/3,6 = 2,5 kWh
Dle EU PV GIS by mi 5kWp hodila v obdobi listopad - unor prumerne ± 5kWh/den. Pri max vyuziti bych si zvedl teplotu podlahy ve 2NP o 2°C.
Mam 11 okruhu podlahovky s ruznym prikonem - od male koupelny (0,4kW) az po obyvak (1,9kW), dalo by se vymyslet postupne zapinani.
Ano, bylo by to pekne, ale:
- chtelo by to o dost vetsi FVE nez na jakou mam, viz rozpocet v uvodnim prispevku
- byla by to komplikovana prace pro elektrikare (coz ja nejsem a viz rozpocet) na mych 3 rozvadecich
Takze se vracim k memu puvodnimu navrhu ohrevu TUV (Siton/Bel/mozna prozkoumat Logitex). Nebo mate nekdo navrh jak se vejit do rozpoctu (100k) s menicem a s rozumnou navratnosti (pri cene 3Kc/usetrena MWh)? Treba postavit cast a az se to zacne vracet, tak dalsi cast?
-
3 Kč za kWh nebude už nikdy. Reálně to vidím tak na 5 Kč / kWh. Tzn. návratnost je mnohem dříve.
A pokud přepočítáš nezávislost na peníze, tak ještě mnohem dříve.
Pokud nic z toho neumíš a nechceš se učit, tak ok, jen voda firemně na klíč těch 70 a nemusíme se bavit dál.
Pokud se tomu začneš věnovat, ušetříš dost za práci, a dá se těch 100 použít na materiál, tedy postavit nějaký základ, do kterého budeš přidávat panely, baterky a měniče.
Nebo ještě jinak, krom té vody ti nikdo nic takového firemně nepostaví. Všichni jedou dotace a na "speciality" nemají čas.
A pokud přepočítáš nezávislost na peníze, tak ještě mnohem dříve.
Pokud nic z toho neumíš a nechceš se učit, tak ok, jen voda firemně na klíč těch 70 a nemusíme se bavit dál.
Pokud se tomu začneš věnovat, ušetříš dost za práci, a dá se těch 100 použít na materiál, tedy postavit nějaký základ, do kterého budeš přidávat panely, baterky a měniče.
Nebo ještě jinak, krom té vody ti nikdo nic takového firemně nepostaví. Všichni jedou dotace a na "speciality" nemají čas.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Jenze "venovat" cemu? Pro mne jako IT hlavu dava smysl venovat se slaboproudu, softwaru, automatizaci a optimalizaci, logice a ekonomice celeho systemu. Naopak nedava smysl abych se ucil schopnosti, ktere pouziju 1x a nekdo jiny je v tom jak ryba ve vode.cipis píše: Pokud nic z toho neumíš a nechceš se učit, tak ok, jen voda firemně na klíč těch 70 a nemusíme se bavit dál.
Pokud se tomu začneš věnovat, ušetříš dost za práci
Takze se ptam vsech: neznate prosim nekoho kdo umi a byl by ochoten nainstalovat panely na strechu? Nejlip Severni Morava.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 1009 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ZdZ
-
- 278 Odpovědi