Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte požadavky na uspořádání stringů na PV1A, PV1B.
Oba vstupy jsou pod jedním trackerem a nikde jsem nenašel, jestli je mezi nima nějaký optimizér nebo něco, co by umožnilo připojit 2 různé stringy.
Asi není problém připojit 2 stejné stringy se stejným sklonem a orientací, např. 8+8 panelů.
Ale co třeba 8 panelů jih a 8 západ? Sice budou mít stejné napětí, ale jak je tracker vyhodnotí, když má každý string jiné provozní podmínky?
A co různě velké stringy s různým napětím? Poradí si s tím?
Nikde jsem nic nenašel....
Dík za zkušenosti.
chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte požadavky na uspořádání stringů na PV1A, PV1B.
Oba vstupy jsou pod jedním trackerem a nikde jsem nenašel, jestli je mezi nima nějaký optimizér nebo něco, co by umožnilo připojit 2 různé stringy.
Asi není problém připojit 2 stejné stringy se stejným sklonem a orientací, např. 8+8 panelů.
Ale co třeba 8 panelů jih a 8 západ? Sice budou mít stejné napětí, ale jak je tracker vyhodnotí, když má každý string jiné provozní podmínky?
A co různě velké stringy s různým napětím? Poradí si s tím?
Nikde jsem nic nenašel....
Dík za zkušenosti.
-
Re: Solax X3 hybrid 15-D G4 - stringy PV1A + PV1B
Solax X3 hybrid G4 má pouze dva MPPT vstupy z toho jeden je silnější a vyveden na dva páry konektorů které jsou vzájemně propojené, mezi nimi není žádný optimizér. Takže se tam mohou připojit dva stejné řetězce.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Rozumím, to jsem si myslel.
Je vyzkoušené, jak se chovají na jednom trackeru 2 stejné stringy se stejnou orientací ale jiný sklon střechy?
Je vyzkoušené, jak se chovají na jednom trackeru 2 stejné stringy se stejnou orientací ale jiný sklon střechy?
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Podle mě by to nemělo dělat velké problémy.
Obecně se solární panel chová jako proudový zdroj. Sice ne jako ideální proudový zdroj, ale v poměrně širokém rozpětí osvitu se chová mravně.
Takže by to mělo při stejné délce stringů a jejich stejném jmenovitém napětí vycházet skoro stejně, jako by byly na dvou MPPT. Pokud budou mít aspoň trochu normální podmínky (tedy ne 1 string ve sklepě a druhý na střeše ), tak odchylku proti dvěma MPPT bych si tipnul maximálně v jednotkách procent. Řekněme do 3%.
Nakonec zkus a pak poreferuj. Bude to záslužné.
Díky.
Obecně se solární panel chová jako proudový zdroj. Sice ne jako ideální proudový zdroj, ale v poměrně širokém rozpětí osvitu se chová mravně.
Takže by to mělo při stejné délce stringů a jejich stejném jmenovitém napětí vycházet skoro stejně, jako by byly na dvou MPPT. Pokud budou mít aspoň trochu normální podmínky (tedy ne 1 string ve sklepě a druhý na střeše ), tak odchylku proti dvěma MPPT bych si tipnul maximálně v jednotkách procent. Řekněme do 3%.
Nakonec zkus a pak poreferuj. Bude to záslužné.
Díky.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
fungujeto ok, mel jsme na jednom mppt 3 ruzne smery a dva ruzne sklony. Uplne v pohode. Vykon byl podle predpovedi takze nic co by me trapilo.
-
OK,díky za zkušenosti. Namontuju, proměřím, dám vědět.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 1321 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Brosqik
-
- 1 Odpovědi