Návratnost investice do FVE
Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
-
- Lokalita: Mladá Boleslav
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 0
- Kapacita baterie [kWh]: 0
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Návratnost investice do FVE
9,4MWh/rok - to topíš elektrikou nebo to máš ve spotřebičích a topení jiným zdrojem? Pokud jsi měl před FVE spotřebu energie k 10MWh,
tak u tebe ta úspora a návratnost musí být znát. Věřím, že návratnost budeš mít i dříve než 6.5roku. Tam bych neváhal a určitě smysl má.
-
)) Pobavilo. OK, evidentně máš kde energii pálit, tak pro tebe vyjde návratnost FVE velmi dobře (čekám 5-6 let, možná i méně).Franta2776 píše: ↑čtv říj 24, 2024 2:38 pm Já bych měl též malou spotřebu, ale pořídíl jsem si:
1)klimu cca +1,5MWh
2)bazén cca+1MWh
3)BEV cca- 2MWh
4)velkou televizi cca +0,5MWh
5)začal jsem topit přebytky cca 1MWh
atd.
Místo peněz na účtu mám FV, zábavu a a žiji v energetické rozmařilosti:)))
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Vse je na elektriku. Tepelko na topeni a TUV, v lete klimatizace, ted i dve BEV. PC, sit, synology, servrik. Manzelka na materske, ja pracuju doma a mensi deti takze jsme doma prakticky cela rodina doma. Jen klidova spotreba domu je asi 300W takze to je pres 2,5Mwh rocne. Od brezna do listopadu je spotreba tak 800kwh mesicne. V zimnich mesich tak 1200kwh kvuli topeni.dr78 píše: ↑čtv říj 24, 2024 3:10 pm9,4MWh/rok - to topíš elektrikou nebo to máš ve spotřebičích a topení jiným zdrojem? Pokud jsi měl před FVE spotřebu energie k 10MWh,
tak u tebe ta úspora a návratnost musí být znát. Věřím, že návratnost budeš mít i dříve než 6.5roku. Tam bych neváhal a určitě smysl má.
-
A mám na svědomí 9 nových solárníků.Ti přišli na čumendu a pokec. A to se počítá:)))dr78 píše: ↑čtv říj 24, 2024 3:14 pm)) Pobavilo. OK, evidentně máš kde energii pálit, tak pro tebe vyjde návratnost FVE velmi dobře (čekám 5-6 let, možná i méně).Franta2776 píše: ↑čtv říj 24, 2024 2:38 pm Já bych měl též malou spotřebu, ale pořídíl jsem si:
1)klimu cca +1,5MWh
2)bazén cca+1MWh
3)BEV cca- 2MWh
4)velkou televizi cca +0,5MWh
5)začal jsem topit přebytky cca 1MWh
atd.
Místo peněz na účtu mám FV, zábavu a a žiji v energetické rozmařilosti:)))
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Ano a zde začíná ten problém, ta věta : ,,...nebo si to nedovedu představit"dr78 píše: ↑čtv říj 24, 2024 1:34 pm
Představ si, že bych investoval do FVE, a pak ještě tu "úsporu" fyzicky vlastně bral ze stejné kapsy a investoval ji.
Takhle to počítat moc nejde, nebo si to nedovedu představit. Chápu jak to myslíš, ale nevím, z čeho bych bral
ty peníze na investici. Pokud je to co jsem ušetřil s FVE měsíčně, tak by pak návratnost do FVE byla nekonečno.
Protože návratnost je počítaná z toho co ušetřím.
Protože u mě je to stejné a u každého, kdo FV staví postupně.
Na to je pak potřeba představivost větší.
A dvojitou pak, že mnohé ceny a návratnosti pak šli i přes zdražování a pak zlevňování za 1kWh.
Příklad: čísla zaokrouhlím na stejná za rok, ať se to lépe počítá a nebudu zohledňovat cenu energií, uvedu to JAKO PŘÍKLAD.
Vše je plus mínus - nejde o přesná čísla, jen o to jak to počítám já.
Rok první (2017): nastavil jsem zálohu 100E na měsíc = 1200Eur za rok. Bum-prásk - doplatek 2000Eur celkem natočeno za rok 8205kWh
Voda DS + občasné přitápění DS - nebyl čas ani víc topit, bydlet na stavbě nejde, pracuju a předělávám dům, den má jen 24h.
Následuje investice 100tis Kč do FV = 4000 Eur (staré zásoby a nic dalšího nepočítám, to by byl odpad bez hodnoty)
Rok druhý spotřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora
Rok třetí potřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora = investice zaplacená konec počítání návratnosti.
2019 beru svých 4000Euro zpět bez dividendy, nepotřebuji vydělávat sám na sobě - investice je bez debat zaplacená.
Rok 4 2020 spotřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora - dávám na stranu
Rok 5 2021 spotřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora - dávám na stranu
Rok 6 2022 spotřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora - dávám na stranu
Rok 7 2023 spotřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora - dávám na stranu
Rok 8 (2024) předpokládaná spotřeba 3100kWh = 1200Euro a to je 2000Euro úspora - dávám na stranu - celkem stranou 10tis Eur
Tentýž rok odcházejí oba měniče 2kW klasický který se zapíná na větší spotřebu i 2kW modrásek ,,první" ten jede na dorovnání spotřeby.
Baterie 24V 400Ah před koncem životnosti už to neudrží ani menší spotřebu přes noc.
V tentýž rok 2024 tak přichází další investice ze zisku FV do zvětšení FV - 4000Eur. Baterie 48V/22kWh regulátor měnič
Pak ještě dalších 1500Eur do další baterie 16kWh
A od května spotřeba průměrných 1,2kWh denně - v roce 2024 tak snížení na 1500kWh = dalších 1600kWh úspora
Celková úspora a zisk (odhadovaný) 2024 = 2700Eur.
Na straně zůstává na konci 8 roku (2024) 5200Eur pro další investici do FV a vše původní je zaplacené ze zisku, nevytáhl jsem ze svého již ani Euro = další rozšiřování FV je pouze z peněz, které FV sama vydělala - jako další člen naší domácnosti který pokryje i svojí vlastní spotřebu.
Celá investice byla ,,JEN" 4000Eur a ty jsou zpět ve třetím roce.
Kdybych to neudělal, házím navíc 2000Euro ročně do kanálu - nebo nevím kam...
Realita je taková že na konci roku 2024 bude doopravdy cca 4500Eur - ne 5200Eur a čísla spotřeby a úspory jsou malinko odlišná.
Ale nic víc.
To je plánované na další panely na střechu, nové měniče - letos bohužel panely nestihnu.
Nevidím jediný důvod, proč bych to já, nebo někdo jiný nemohl počítat přesně takhle.
Na počátku jsem vytáhl 4t Eur a ty jsou zpět, ostatní se zaplatilo samo.
Návratnost řešit nemusím, již se to zaplatilo Nebo to tak alespoň vidím já
A každý ať si to počítá jak chce, mě to je jedno.
Z malého koníčku s panely na dodávky a karavany - se stal kůň i moje práce
Edit: nemáme plyn, ani nic jiného, jen připojení k síti a topení na dřevo
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv říj 24, 2024 6:42 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
to slovo návratnost je hrozná potvora.
V mém případě se splnil cíl být meziročně za el, topení a TUV šul nul. tzn sečtu nákup a prodej a cíl byla 0. cíl se splnil.
za mě bych do návrastnosti musel počítat i ten dobrý pocit a nějak ho nacenit...
V mém případě se splnil cíl být meziročně za el, topení a TUV šul nul. tzn sečtu nákup a prodej a cíl byla 0. cíl se splnil.
za mě bych do návrastnosti musel počítat i ten dobrý pocit a nějak ho nacenit...
-
OK, pak ti čísla sedí. Spotřebu máš tak vysokou, že náklady na pořízení FVE dávají smysl. Kdybych měl vstupní podmínky jako ty,glottis píše: ↑čtv říj 24, 2024 3:50 pm Vse je na elektriku. Tepelko na topeni a TUV, v lete klimatizace, ted i dve BEV. PC, sit, synology, servrik. Manzelka na materske, ja pracuju doma a mensi deti takze jsme doma prakticky cela rodina doma. Jen klidova spotreba domu je asi 300W takze to je pres 2,5Mwh rocne. Od brezna do listopadu je spotreba tak 800kwh mesicne. V zimnich mesich tak 1200kwh kvuli topeni.
tak řešení s FVE dává smysl. Mne to pro elektrickou spotřebku 2MWh/rok nevychází, resp. +ještě 10MWh za plyn, který je relativně levný...
-
Jasně, jak jsem psal v přechozím příspěvku, pokud máš doma vše v elektrice,JirkaE píše: ↑čtv říj 24, 2024 6:01 pm Nevidím jediný důvod, proč bych to já, nebo někdo jiný nemohl počítat přesně takhle.
Na počátku jsem vytáhl 4t Eur a ty jsou zpět, ostatní se zaplatilo samo.
Návratnost řešit nemusím, již se to zaplatilo Nebo to tak alespoň vidím já
A každý ať si to počítá jak chce, mě to je jedno.
Z malého koníčku s panely na dodávky a karavany - se stal kůň i moje práce
Edit: nemáme plyn, ani nic jiného, jen připojení k síti a topení na dřevo
tak ta spotřeba vyroste do úrovně +- v řadu 10MWh/rok a pak finanční návratnost investice do FVE
dává smysl.
Nemám problém s tím jak to počítáš. Vesměs máme výsledek výpočtu stejný - teda ne absolutní čísla,
protože ty počítáš s jinou hodnotou vstupního parametru a to 5x vyšší spotřebou v elektrice.
Pak ti to výchází jak vychází. Ale zkus si přepočítat celý ten postup pokud bys měl spotřebku 2MWh/rok.
To topení dřevem také udělá své. To jsem zapomněl připsat, že něco málo dohřívám ze dřeva
v krbových kamnech v obýváku. Ani to asi není pro nějakou masivní úsporu, ale mám rád oheň.
Čekám, že tím dřevem dodám tak 0.5MWh energie domu.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Já osobně moc to slovo "návratnost" nemám rád. Já vlastně ani nečekám, že by mi měla FVE něco vracet. Že by mi mohla pomoct něco učetřit nebo k něčemu dopomoct, to je jiná.
Ale myslím si, že se i ekonomicky vyplatí každá FVE i při malé spotřebě domácnosti, jen se u toho musí trochu přemýšlet a nestavět hned "Temelín". Ale jak tady psali i již jiní, FVE nemusí být jen o ekonomice.
Jen taková malá statistika úspory naší FVE (spotřeba z DS). Myslím, že "návratnost" by mohla být i do 5 let, ale tuším, že to stejně skončí jako u většiny zdejších solárníků v nějakém navýšení komfortu.
Ale myslím si, že se i ekonomicky vyplatí každá FVE i při malé spotřebě domácnosti, jen se u toho musí trochu přemýšlet a nestavět hned "Temelín". Ale jak tady psali i již jiní, FVE nemusí být jen o ekonomice.
Jen taková malá statistika úspory naší FVE (spotřeba z DS). Myslím, že "návratnost" by mohla být i do 5 let, ale tuším, že to stejně skončí jako u většiny zdejších solárníků v nějakém navýšení komfortu.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Však to, ako oceniť posedenie pred krbom, vonku sychravo, doma deti (a aj žena ) už zaspali a človek sedí pred krbom, popíja obľúbený nápoj a je mu blažene. No to je na nezplatenie. A vďaka FVE stále sa mi toho nedostáva, to príde až budú viacdňové inverzie keď už nebude dosť elektriny na kúrenie klímou.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
Počítal bych to přece úplně stejně - nevidím rozdíl.
Nejsou to přece jen 2MWh ročně v elektrice, jsou tam i další energie.
Kolik je voda a kolik je ostatní spotřeba z těch 2000kWh ?
Kolik dalších jiných energií se podílí na té domácnosti ?
Kolik plynu - nebo něčeho jiného jde do pitné vody a kolik do té topné ?
Ségra se švárou + dvě náctileté děti - si dali jeden FV - 200L bojler navíc do baráku s plynem a druhým 200L napojeným na noční proud, plyn i krbovky s výměníkem, vše svépomocí.
V krbovkách se díky pracovnímu vytížení topí cca 10x za zimu jen sporadicky.
A nyní opět čísla jako příklad, ne přesná, už si to nepamatuju, nechce se mě hledat.
Náklady cca 42t. Kč - teplá voda - přebytky teplé vody druhého bojleru 200L - do myčky cca 4-5měsíců.
Spotřeba elektriky a plynu šla na polovinu, v ročním srovnání, obojí dohromady o 1300Kč na zálohách dolů.
Návratnost 32 měsíců.
Od 33měsíce šetří 1300Kč každý měsíc stranou. Na baterky
Pravděpodobně začnou jako já.
Legální mini zdroj do 800W pro přikrytí mini přetoků.
Následuje modrásek s limiterem na baterie někde za rohem v garáži ,,na tajno" a pak už to jenom roste
Pak už jen samá pozitiva a jistoty, dovolená v Jugolávii, další rok barevná televize a tak dál.
Oproti nám i s vodou stále extrémně šetří a žijí víc EKO a mají nový, dobře zateplený dům.
Vanu tam nikdy nikdo nepoužil například, u nás jsou dvě plné vany do týdne nejméně, máme to tak rádi (moje žena )
Jenže můj sen a celkový pohled se již změnil, už návratnost nepočítám jako dřív.
Mě to prostě baví.
A můj nový sen je, odhlásit elektriku úplně a být naprosto nazávislý
Edit : Tak jsem projel zprávy a teď jsem ještě našel jiného známého, taky pouze FV ohřev vody a 200L bojler navíc.
Využití přebytečné teplé vody v tomhle případě pro pračku a myčku a pokles spotřeby ze 6019kWh na 2928kWh úspora 3MWh ročně jen na vodě a tím že se nemusela ohřívat v jiných spotřebičích.
-
Předpokládám modrý pruhy jsou před FVE. Tak pak bys měl mít před FVE spotřebu cca 6MWh/rok. Což je/bylo odhadem 60.000Kč/rok. Pokud ti to nyní kleslo na 1MWh/rok z DS, tak máš úsporu 50.000Kč za rok. To už jde, a návratnost investice do FVE máš do 3 let +- podle toho co tě stála FVE. To není špatné, a dává smysl. Já kdybych neměl topení a ohřev TUV v plynu, ale měl to celé v elektrice z DS, tak bych měl při současné spotřebě fakturu od dodavatele na 120kKč/rok. To by sakra mělo smysl nahradit FVE. Ale pokud mám za plyn 30kKč/rok a spočítám kolik by stála výměna kotle a pořízení FVE, tak je to na těch 10 let a to už v tuto chvíli není ekonomicky zajímavé.skybor píše: ↑čtv říj 24, 2024 7:13 pm Já osobně moc to slovo "návratnost" nemám rád. Já vlastně ani nečekám, že by mi měla FVE něco vracet. Že by mi mohla pomoct něco učetřit nebo k něčemu dopomoct, to je jiná.
-
- Lokalita: Pod Karpatmi
Nic v zlom, ale potom o co ti tu ide?...
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp JZ
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
-
Kotel není potřeba měnit, FV jen doplnit...
Ale je jasný že pokud jsou celkový výdaje takové, tak by to ekonomicky asi význam nemělo a návratnost by byla velmi dlouhá.
Nezbývá než popřát, aby Ti ceny za energie zůstali kde jsou nebo aby rostli úměrně platu.
-
To už jsem psal dříve. 2MWh/rok elektrika, 10.9MWh plyn z kterého je podlahové topení kondenzační kotel, a ohřev TUV. Ohřev TUV činí 1/3 spotřeby plynu, cca 8kW denně.JirkaE píše: ↑čtv říj 24, 2024 7:35 pm
Počítal bych to přece úplně stejně - nevidím rozdíl.
Nejsou to přece jen 2MWh ročně v elektrice, jsou tam i další energie.
Kolik je voda a kolik je ostatní spotřeba z těch 2000kWh ?
Kolik dalších jiných energií se podílí na té domácnosti ?
Kolik plynu - nebo něčeho jiného jde do pitné vody a kolik do té topné ?
On je dost rozdíl, jestli někdo jede celý dům v elektřině (cca >10MWh/rok) nebo má podstatnou část v plynu, co je 4x levnější než elektro.
Tomu nerozumím, jak mohla jít dolu spotřeba elektro i plynu? Předtím plynem nebo elektřinou vyhřívali ten boiler?JirkaE píše: ↑čtv říj 24, 2024 7:35 pm Ségra se švárou + dvě náctileté děti - si dali jeden FV - 200L bojler navíc do baráku s plynem a druhým 200L napojeným na noční proud, plyn i krbovky s výměníkem, vše svépomocí.
V krbovkách se díky pracovnímu vytížení topí cca 10x za zimu jen sporadicky.
A nyní opět čísla jako příklad, ne přesná, už si to nepamatuju, nechce se mě hledat.
Náklady cca 42t. Kč - teplá voda - přebytky teplé vody druhého bojleru 200L - do myčky cca 4-5měsíců.
Spotřeba elektriky a plynu šla na polovinu, v ročním srovnání, obojí dohromady o 1300Kč na zálohách dolů.
Návratnost 32 měsíců.
Od 33měsíce šetří 1300Kč každý měsíc stranou. Na baterky
Neznám jejich požadavky na objem teplé vody, ale pokud používali noční proud, tak boiler mohl mít spotřebu cca 3MWh/rok a tedy +-30.000Kč/rok.
Pokud vyměnili za 42kKč boiler + zapomněl jsi přidat náklady na pořízení FVE (třeba těch 130kKč), tak mohou mít návratnost 172000/(80% z 30.000)=7let. Předpokládám, že jsi do ceny nedal to pořízení FVE... ale i tak 7 let je lepší než 10 let.
Jo kdyby to jen šlo. Odhadoval jsem, že pro úplné zrušení přípojky k DS bych musel mít v baterii cca 500kWh. Když to tak půjde, tak snad jednou to bude.
Úspora nemalá, ale při započítání pořizovačky za FVE to bude také okolo těch 7 let, jak jsem psal o pár čádků výše.
Jenom trochu mimo vlákno, když někdo pouští už pračce teplou vodu, jakou má ta voda teplotu? Naše pračka má
jen jeden vstup na studenou, a pak dle programu se ohřívá na požadovanou teplotu, dokonce něco se pere snad
i ve studené. Jak to mají zařízené? Posílají přes směšovací ventil třeba jen 30C a pračka si dohřeje zbytek, nebo
mají nějaký model pračky co má už dva vstupy, a pračka si namíchá dle potřeby? To by ta teplá mohla být klidně 60C,
a pračka si z toho namixovala klidně i těch 30C. U myčky je to asi v pohodě rovnou dodat horkou vodu, nebo předehřátou,
ale pračka je docela zajímavá jak to řeší. Klidně napiš do SZ, to by mne fakt zajímalo.
-
- Lokalita: Šumperk
Rekuperace je malá pokojová jednotka v kuchyni a jede nonstop. Bez ní jsem musel mít otevřené okno protože jinak se tam tvořila nonstop plíseň. Takže ono to sice něco žere, ale doma je prostě dobrý vzduch (ikdyž jako taky ne úplně... dokud jsme byli 2 a chodili do práce byl tady vzduch stále svěží a jak jsme doma 3 a 2 víceméně stále, tak už se musí i občas větrat) a tím že to drží teplo doma se to asi nějak vrátí v účtu za topení.
-
Kotel měnit jsem myslel na plnou náhradu na elektro, a výměna má pak smysl jen při současné FVE. Topit elektrikou z DS je ekonomická sebevražda.
To je přesně jak píšeš, klidně se něco za rok může podělat, plyn bude 3x dražší, a pak to celé vyjde úplně jinak. Pokud porostou ceny
za energie inflačně, tak je dost možné, že porostou i pořizovací náklady za FVE. Tam by pak to rozhodnutí vycházelo pořad stejně.
To co to změní je pořádné zdražení plynu a nebo zákaz plynu z EU
-
A máš ty rekuperace dvě, jedna žene dovnitř druhá ven, nebo se ti to přepíná (chvíli dovnitř, chvíli ven) a nebo máš tu větší co má 4 trubky, dva nádechy a 2 výdechy přes výměník? Jinak okna se často potí, protože nedostačující izolace rámu (často chybí pěna, nebo dělnící nepoužili folii, a pěna nasakuje vodu, a ta pak neizoluje ale docela slušně vodí teplo, resp. chlad), a pak na rámu klesá teplota pod rosný bod. Samozřejmě výměna vzduchu je taky nutná.Matess píše: ↑čtv říj 24, 2024 8:53 pmRekuperace je malá pokojová jednotka v kuchyni a jede nonstop. Bez ní jsem musel mít otevřené okno protože jinak se tam tvořila nonstop plíseň. Takže ono to sice něco žere, ale doma je prostě dobrý vzduch (ikdyž jako taky ne úplně... dokud jsme byli 2 a chodili do práce byl tady vzduch stále svěží a jak jsme doma 3 a 2 víceméně stále, tak už se musí i občas větrat) a tím že to drží teplo doma se to asi nějak vrátí v účtu za topení.
Každopádně spotřeba rekuperace není zrovna malá, tak mne to překvapilo.
-
- Lokalita: blízko Brna
Kde jsi vzal +130kKč?
Ta FVE na vodu je včetně bojleru za 42 tisíc.
A pokud si to nabastlíš sám, seženeš bazarové panely, tak to vyjde ještě levněji.
Obecně se ale počítá cca. 50 tis. včetně bojleru za FVE ohřev vody.
Ta FVE na vodu je včetně bojleru za 42 tisíc.
A pokud si to nabastlíš sám, seženeš bazarové panely, tak to vyjde ještě levněji.
Obecně se ale počítá cca. 50 tis. včetně bojleru za FVE ohřev vody.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
V pohodě, relevantní dotaz. Jde mi o to, jestli lze vymyslet variantu, kde by se mi FVE vyplatila, resp. kde bych se dostal na návratnost na max. 6 let.
Třeba lze pořídit FVE levněji než plánovaných 130kKč. Já vymyslel 3 možnosti instalace, ale pro všechny jsem se nedostal pod 10 let v návratnosti.
Někdo mi tu vymyslel zajímavé a minimalistické řešení s investicí cca 40.000Kč, ale tam ta návratnost vycházela také okolo 10 let. Třeba někoho napadne
řešení pro můj use-case. Když ne, tak FVE odložím na rok, a za rok projdu ceny, a přepočítám, zda se něco nezměnilo.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Elektromobily mohou zkrátit návratnost investice do solárů
od karelkilian » » v Magazín MyPower.CZ
Elektromobily mohou zkrátit návratnost investice do solárů
- 49 Odpovědi
- 3202 Zobrazení