Ostrovní život - FVE
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Re: Ostrovní život - FVE
Vidíš a to jsem tehdy nebyl schopen najít. Máš nějaký typ, pls..? Až tohle TC jednou klekne, abych věděl co a jak...
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ano, krbovky jsou špatný řešení. Já už pátou sezonu používám "low tech" řešení, a to těžkou akumulační pec na vytápění větší části domu. Havěť ve dřevě nemá šanci, co donesu, se naskládám do pece a zapálím, jednou za den, když je -20°C, tak dvakrát denně. To je všechno, škrknout, 5 min rozhoření a přepnout klapkou spaliny do šamotových tahů. Nepotřebuje to roční revize od plynaře, jenom od kominíka, jednou týdně trocha popela ze dřeva, nemůže prasknout žádná trubka od topení, ani týct ventil, protože tam nic takovýho není. A hlavně, lokální topidla nějak naštěstí neřeší nesmylný emisní třídy kotlů...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
O něčem takovém na naší chatu už taky delší dobu uvažuju. Zatím jsem aspoň krbovky "vytunil" vyplněním dvojpláště kamen akucihlama z elektrických akumulaček. Takže nastalo podstatné zlepšení ohledně akumulace tepla, ale plnohodnotná akumulační kamna to hold nejsou.Já už pátou sezonu používám "low tech" řešení, a to těžkou akumulační pec na vytápění větší části domu.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
Pokud ta chata není trvale obývaná, tak to není dobrý řešení. Jde o to, že to doopravdy začně hřát tak za 4-5 hodin po zatopení, a to na vymrzlé chatě nechceš... Máme to takhle na vysílacím středisku OK0R a v pátek podvečer je to kolikrát fakt očistec, venku -15°C, v chatě +4°C a v kamnech naložený a nic se neděje...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Naše "chata" je trvale obývaná. A kontinuální akumulační vytápění (jak elektrické tak i to na tuhá paliva) kombinované s přímotopnou podlahou je pro nás ideální řešení.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Vnitřní část splitového Sinclaira
Jo, je to problém, protože běžné aku nádrže s tím tlakem v hadu kolem 30 - 60 barů prostě nepočítají, ale počítám, že třeba Linszter by to vyrobit dokázal.
-
Do jaké nádrže jsi to dokázal propašovat? A jak si vyřešil těsnost?
Předpokládám výparník jako tento: https://eshop.pragopolair.cz/vyparniky/ ... 15n00.html
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
-
- Lokalita: Posázaví
Dá se použít trubkový výměník - tam je riziko zamrznutí víceméně nulové. Jinak ASGE není klima - to je samostatná venkovní kondenzační jednotka řízená 0-10V - tedy je tam ta možnost, jinak umí i konstantní teplotu. Je pravda, že defrost má divoký, jelikož je dělaná primárně na vzduch/vzduch, ale taktéž je možnost bez problému provozovat do swepu - také jsem používal. Není tam žádný problém, pokud se hlídá průtok. Přímá kondenzace v aku je zajímavé téma - chvíli jsem o tom přemýšlel - jde o to si namotat z CU trubky vlastní výměník a dát do aku nádrže. Stačí malá nádrž, třeba těch 50l. Samozřejmě uzavřený okruh bez O2. A tedy výroba vlastního výměníku a příruby do aku. Já jsem to nakonec nerealizoval, ale rád si o tom počtu - pokud by to někdo zprovoznil. Výhodou řízení 0-10V je samozřejmě optimalizace spotřeby z FV - přes 0-10 je možno přesně na W definovat příkon TČ.unicast píše: ↑ned lis 10, 2024 10:52 amAle tak proč ne? Jenom se mi jeví jako ne úplně vhodné použít deskový výměník, u kterého se musí hlídat průtok vody a zavzdušnení vodního okruhu atd., chce to výměník, který bude zároveň i malou akumulační nádrží, postačí 50 litrů, pak už to při defrostu nezamrzne ani omylem.Ronn píše: ↑sob lis 09, 2024 9:40 pmYoyo, taky sem si s tím hrál, pak jednou v noci uteklo chladivo z ASGE 18AIN do systému skrze prasklý výměník při defrostu a stříkaly všechny přetlakové ventily a odvzdušňováky. Běhal jsem rychlostí světla ten propan vyvětrat... Techniku mám rád, a běhání ne. Takže tudy cesta nevede.
-
- Lokalita: Posázaví
Tlak na výtlaku je 20-30 barů max. Jinak viz výše - stačí smotaná Cu trubka.unicast píše: ↑ned lis 10, 2024 7:28 pmVnitřní část splitového Sinclaira
Jo, je to problém, protože běžné aku nádrže s tím tlakem v hadu kolem 30 - 60 barů prostě nepočítají, ale počítám, že třeba Linszter by to vyrobit dokázal.
-
Mám tam dvě technické místnosti 1,6x2m čistě pro FVE a datový rozvaděč a 1,6x3,6m pro akumulaci do vody, rozdělovače vody a podlahovky + AC rozvaděč - z mého pohledu je to hodně malý prostor, ale jsem omezen zastavitelnou plochou, takže i za to jsem rád.PavelR píše: ↑sob lis 09, 2024 7:28 am plný ostrov je drahý. To musí být velká nutnost nebo velké hobby.
Na druhou stranu pokud bych podědil "samotu" kde bych chtěl žít a měl investovat jen do plného ostrovu tak vzhledem k cenové hladině bydlení dnes by to zase tak drahé nebylo.
Pominu pevná paliva. Vidím u sebe. 30kwp a nějakých 1,6Mwh bude chybět přes zimu do TČ jinak vše dokáže pokrýt.TČ ale voda voda žádnej vzducháč. FVE 50kwp na zemi aby se dalo odmést s velkými bateriemi kolem 100kwh (modré kostky dnes) se dá pořídit za snesitelnou cenu.
Určitě bych k tomu řešil co nejmenší KGJ. Odhaduju že s náplní strojovny by to svépomocí a když se dobře po známých poshání slevy do těch 2-2,5M vlezl.
pavel281185 píše:
nevím jak chceš žít koncem listopadu-půlka února. Pokud chceš provozovat spotřebiče jak na síti tak výkon 2-3 tolik.
Není nezbytně nutný používat tolik reglů od victronu možná by vyšel levněji fronius ten umí velmi dobře fungovat ostrovně s victronem. A přepanelovat ho co to snese dle datasheetu. MPII48/5000 umí dávat i 6,5kw v ostrovu dokud nevypadne na teplotu to je dobrej směr. Baterky bych si osobně skládal ale to nemohu nikomu doporučovat.
Tak mě napadá. Máš v domku namyšlenou dost velkou strojovnu?
Jinak co jde o výkon FVE, tak momentálně tam mám cc 15kWp do startu, pak uvidím co dál, ale mám připravený prostor na skladu (lodní kontejner) kam by se dalo vměstnat odhadem 5-7kWp.
Jinak co tu čtu ohledně dělání kafe (kafe nepiju), tak už od začátku počítám, že budu mít 2-plotýnku indukci/sklokeramiku na letní vaření a 2-plotýnku na plyn na zimní vaření - stejně po většinu roku člověk používá jen 1 nebo 2 plotýnky.
-
Naprostý souhlas! Dnes je hromada lidí co mrhají časem a jen si stěžují místo toho aby něco dělali. Stavbu dělám svépomocí, všichni kolem mě si ťukají na čelo proč si to nezaplatím, ale nemají ani tušení, že by mě to stálo odhadem 10mega a já jsem schopen to udělat, tak za 5mega a navíc s kvalitou nesrovnatelnou s tím co mi dodají řemeslníci - na stavbě jsem měl řemeslníka jednou, práci totálně dojebal a řekl si dvakrát tolik než byla dohoda, dal jsem mu 10% navíc oproti dohodě a vyhodil ho (předělání toho co podělal mě ještě čeká a bude mě to stát dalších pár desítek tisíc navíc).Vitek píše: ↑sob lis 09, 2024 11:05 am Emane emane.
Pekny pripad.
Ale na druhou stranu taky mam zatepleno 30 cm polik 70 cm vata na pude, rekuperace klimatizace elektrokotel s akunadrzi a rad topim misto elektrokotle drevem. Vse sem si delal sam.
Jednoznacne protoze se nam libi vizualni efekt a fakt ze topeni drevem nas vyjde na 1 tisic korun. 2 m3 kulatiny sem kupoval za 1000 kc.
Musis to ale rozrezat a postipat coz za pomoci stipacky a motorovky lze velmi snadno a za tyden prace po vecerech to nadelas.
To ze soused reze tak reze bud ho to bavi nebo to je fuk.
Ja se ridim pravidlem ze se staram sam o sebe a na ostatni vyjma par dobrych pratel seru z vysoka. Ja sem si vsiml jednoho fenomenu. Jsem asi jediny co si nestezuje a dela a kona. A neceka na dotace a neremca ze vykup je naprd. Lidi na vesnicich i v satelitech zalezou domu zapnou bednu a cumi do ty kostky .. a remcaj a remcaj jak toto a tamto.
Nesrovnavej se s ostatnima, nevytahuj se ani se neponizuj.
Soused dela drevo protoze bud nema na zatepleni a nebo v tom nevidi dulezitost. Pokud ma drevo. A zimu za 5 K a 2 mesice prace treba mu to vychazi. To ze u tebe jeho chovani ti prijde zvlastni tak se ho zeptej proc jak blazen maka...... Nabidni mu pomoc pokud je starsi a nemocny....
Ja sem narazil na fenomen. Mam kolem sebe sousedy co jsou pri penezich a vedi ze mam velkou fve. Na leto nabizim prodluzku a elektriku z fve zdarma. A co myslite nikdo nechce ..... Ty lidi jsou ale presne ty samy co pri rocnim vyuctovani se jich zeptam kolik plati a oni za 70 tisic za elektriku s virivkou od dubna do září. Ze je to hrozne drahy. Rimam mu vem si ode me.. nic za to nechci. Lidi sou ruzni a to ze se neumime ztotoznit s jejich chovanim je naprosto spravne. Nejsme ovce.
Přijít z práce a jít si sednout k bedně nebo pc umí každý ňouma, ale naučit se něco dělat rukama, rozmyslet si co všechno budu potřebovat, umět si to spočítat mít tu vůli nebýt línej jak prase, to je jiný level. Za dva roky to budu mít snad hotový a pak dalších 30 let budu bydlet s minimálními náklady.
A co píšeš s těmi sousedy, tak to mám jak přes kopírák, sousedi jedou taky ostrov, ale s trakčními bateriemi a cca 5kWp - no prostě nesmysl, tak jim člověk radí co si pořídit, jak to udělat, tak aby to fungovalo, nabízí místo pro FVE, ale bez úspěchu a pak si stěžují, že pořád kupují baterie. Dnes se úplně vytratila snaha mít dobré sousedské vztahy, snaha o kompromisy, prostě děs.
Držím palce.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
kodl69 píše: ↑pon lis 04, 2024 6:40 pm nejsem si jist, jestli je dobrej nápad dávat 6 panelů do série. Porušení ČSN 33 2000-7-712 - napětí do 120V Voc pro -45°C. Tohle zrovna nějak Victron neřeší, i když je to "evropskej výrobce". Nebo bys musel použít MPPT s hlídáním izplačního stavu -to victron taky umí, ale za jiný prachy (https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni- ... 0-100-mc4/ ). Tady spíš jde o koncepci systému, místo, případný stíny a strach z DC oblouku a vyhoření. Takže raděj víc mppt 150/100 a panely po dvou nebo třech, podle typu... Místo pojistkovejch odpínačů dej DC jističe...
Mohl bych se zeptat jinde, ale padlo to tady v tom vláknu a nejen já z toho můžu být zmatený....
...že jeden poradí více menších MPPT a jiný kolega s velkou instalací o dvě stránky dál zas úplný opak.
Ta norma do 120V je ale asi jasná a již funkční - myslím pro projekt a revizi - je to tak ?
Pak mě ještě nejsou zcela jasné ty pojistky, jističe / nožovky / přepěťové ochrany.
Příklad Victron 150/100 :
Na každý menší string tedy nejlépe pojistkový odpojovač ? Pak kabel se správným průřezem na společnou nožovku na již paralelně propojené malé stringy do 120V ?
A na společný - například 3S3P - pak i přepěťovou ochranu ? Nebo přepěťovou ochranu již k menším pojistkovým odpojovačům - před tu větší nožovku která je před regulátorem ?
Ta skříň s malými odpojovači na Stringy do 120V má být ještě venku ? například pod střechou a dovnitř už společný silnější kabel, nebo dál pokračuji slabšími kabely a spojím je až na té nožovce která slouží jako jištění a odpojení každého regulátoru ?
Mohl by prosím někdo shrnout to pořadí, bezpečné napětí, umístění přepěťové ochrany a místo kde co má být dle norem (nebo je nejlepší) kam co umístit - nejen pro normu ale i tu bezpečnost - nemyslím úraz elektrickou energií (tam nemá nikdo co dělat a ani sahat) - ale případné přepětí - blesk - požár atd...
Co je ideální v technické místnosti a co zas co nejblíže samotným panelům ?
A kde je to - ideální / předepsané / nejlepší - to samotné propojení těch menších samostatných stringů do 120V do jednoho většího s větším proudem ?
Díky
-
- Lokalita: blízko Brna
Kukni sem:
viewtopic.php?p=235665#p235665
Všude <120 V. Proto to doporučení na větší počet malých. 120+ přináší dle normy velké a drahé komplikace, teda, pro některé. Pokud je něco ve fázi přípravy, dá se nachystat, ale pokud je to na stávajícím, roky stojícím, baráku, tak je to už horší, protože nikdo nechce sekat, bourat, stavět, ...
To první je plechové, vevnitř, až dole, protože to prostě není kam dát jinam. Jsou to odpínače (ne odpojovače, neplést!!!) pro každý jednotlivý pól každého stringu. Pak je to na přepěťovce (zde pouze třída II) spojené (co spojit chci) a tohle je pak kabelem k regulátorům odjištěné DC jističem. DC jističe mají napěťovou spoušť, tj. když v tomhle konkrétním mém případě dáš 24 V na ten modul vedle jističe, tak ho to shodí.
To druhé je plastové a venku, tj. je to špatně, je to provizorka, je to "nouzové" propojení krátkých kabelů od některých stringů, co prostě při předělávání nevyšlo délkově. A byl jsem zdechlý natáhnout nové kabely až k panelům. Takže jsem sice teď něco ušetřil, ale stejně to musím vyměnit za plechovou krabičku.
Ideálně to máš mít tak, že odpínače budeš mít už na střeše, spolu s přepěťovkou třídy I (protože je vedení delší než 10 m) a těmi jističi se spouští (aby se to dalo odpojit už na střeše nejlépe), pak už stažené dolů tlustým kabelem, dole opět kombinace přepěťovka II a jistič/odpínač (aby si to člověk mohl odpojit ve sklepě, když chce makat a nemusel to shazovat a pak lozit nakopávat na střechu) a do regulátorů.
Všude <120 V. Proto to doporučení na větší počet malých. 120+ přináší dle normy velké a drahé komplikace, teda, pro některé. Pokud je něco ve fázi přípravy, dá se nachystat, ale pokud je to na stávajícím, roky stojícím, baráku, tak je to už horší, protože nikdo nechce sekat, bourat, stavět, ...
To první je plechové, vevnitř, až dole, protože to prostě není kam dát jinam. Jsou to odpínače (ne odpojovače, neplést!!!) pro každý jednotlivý pól každého stringu. Pak je to na přepěťovce (zde pouze třída II) spojené (co spojit chci) a tohle je pak kabelem k regulátorům odjištěné DC jističem. DC jističe mají napěťovou spoušť, tj. když v tomhle konkrétním mém případě dáš 24 V na ten modul vedle jističe, tak ho to shodí.
To druhé je plastové a venku, tj. je to špatně, je to provizorka, je to "nouzové" propojení krátkých kabelů od některých stringů, co prostě při předělávání nevyšlo délkově. A byl jsem zdechlý natáhnout nové kabely až k panelům. Takže jsem sice teď něco ušetřil, ale stejně to musím vyměnit za plechovou krabičku.
Ideálně to máš mít tak, že odpínače budeš mít už na střeše, spolu s přepěťovkou třídy I (protože je vedení delší než 10 m) a těmi jističi se spouští (aby se to dalo odpojit už na střeše nejlépe), pak už stažené dolů tlustým kabelem, dole opět kombinace přepěťovka II a jistič/odpínač (aby si to člověk mohl odpojit ve sklepě, když chce makat a nemusel to shazovat a pak lozit nakopávat na střechu) a do regulátorů.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Pročtu to, moc děkujicipis píše: ↑pon lis 11, 2024 4:19 pm Kukni sem:
Všude <120 V. Proto to doporučení na větší počet malých.
Ptám se proto, že jsem v podstatě plnotučnou FV neměl, se stringy neustále laboroval, přepínal a používal i pro testy.
Nyní mám jeden i 350V pro regulátory, ale s přepnutím na 3 x 117V jenže to je bez rezervy na zimu, tak to taky rozhodím.
Teď už stavím plnohodnotnou FV a také FV technickou místnost a i když je třeba DE norma jiná, mít to s bezpečným napětím není vůbec špatná idea.
Tady není problém domalovat to potom, pro revizi, když nechci dotace a je to ostrov bez přetoků.
Ale můžu to v tento moment udělat jak chci a natahat také.
Panely budou až na jaře, tedy připojím součastné stringy podle nových parametrů a až se vymění a doplní panely, tak pak už tyhle nové kabely normálně použiju.
Nejvzdálenější string nebude do technické místnosti víc než 20m.
Díky moc
Edit: velké a drahé komplikace ale vidím i teď i když to teprve stavím...
Předtím jsem Ti hodnotil krásné a precizní provedení, ale zvětšil a spočítal komponenty - jsem to až teď.
-
Jistě není, jenom nemá označení ČSN 33 2000-7-712/ed.2 (nebo :2017, to je to samý jinými písmeny) ale dokonce IEC 60364-7-712:2017. https://webstore.iec.ch/en/publication/28213 A vím to jistě, to nám staří elektrikáři v devadesátých letech vytvořili národní specifikum, co je ve světe 60 364 unás je 33 2000...když je třeba DE norma jiná,
-
Jo a EN 60364 přímo němci vymysleli a protlačili po celé evropě, takže jsi ve správné zemi, kde ti soukromá dfirma Dehn&sohne zastoupená státními orgány vysvětlí, kde se kupují přepěťovky a komponenty na hromosvod A asi to není ani taková prdel, i když jsem k tomu dal smajlíka.
Takže kde přepěťovky: Na rozhraní zon LPS. A kde je rozhraní zon? venku/ uvnitř domu. Tj "combineer box" na půdě. A potom další, pokud je to k regulátoru dál než 10m, jestli se nepletu.
Takže kde přepěťovky: Na rozhraní zon LPS. A kde je rozhraní zon? venku/ uvnitř domu. Tj "combineer box" na půdě. A potom další, pokud je to k regulátoru dál než 10m, jestli se nepletu.
-
Já hromosvod na baráku nemám.
A uzemneni z 80-tych let, na straně baráku k sousedovi, pravděpodobně zakopaný na jeho pozemku.
Nožovky pro dům přímo v domě, mam za to, že kabel vede dal k někomu ze sousedů... (skrz náš dům)
Neměřeny kabel po baráku vede spolu s ostatními měřenými, elektroměr v patře.
Z toho co jsem osobně viděl má velká část Německa ještě šroubovací porcelánové pojistky, pokud jističe tak i stykače z 70-80 let a strach co je pod krytem v rozvaděči....
Osobně jsem opravoval lampu v koupelně kde nebylo uzemneni a nulak bez izolace velmi daleko do zdi...
Bude to asi podobné, jako u všeho ostatního.
Kamarád s hospodou v ČR musel mít i bezdotykove baterie a 3 různé dřezy v kuchyni.
Za 20 let ho donutili 3x předělávat WC a kuchyň. Nakonec to vzdal.
Tady jsou hajzly jen se studenou vodou naprosto běžná věc. (na úřadech, v nemocnicích, veřejné budovy atd...)
Taky mnoho domácnosti kde se voda ohřívá v lázeňských kamnech a jiny ohřev není.
Ale BMW na dvoře ano
Fotovoltaika na milion způsobu, benevolence revizních technika mnohem větší.
Jak kde a jak kdo.
Jsem si naprosto jistý, že revizak se kterým jsem v kontaktu a zajistil, že nám sem dali elektroměr na počátku, udělá revizi na cokoli co vytvořím...
A protože to chci mít správné a v pořádku a bezpečné a sám se v tom nepohybuji a dělám úplně něco jiného, raději se zeptám odborníků...
Můžu sem dát fotku všeho, co jsem vyházel z rozvaděče, na co by ten revizak už ani neměl dovolit dát elektroměr zpět
Já dostal pouze doporučení, že to bude chtít asi časem předělat
-
Pochopil jsem dobře, že 24V modul vedle jističe slouží pro Tvoje (třeba i vzdálené) odpojení, ale třeba paralelně i pro STOP-tlačítko pro hasiče, nebo jiné - na barák, nebo k elektroměru ?cipis píše: ↑pon lis 11, 2024 4:19 pm To první je plechové, vevnitř, až dole, protože to prostě není kam dát jinam. Jsou to odpínače (ne odpojovače, neplést!!!) pro každý jednotlivý pól každého stringu. Pak je to na přepěťovce (zde pouze třída II) spojené (co spojit chci) a tohle je pak kabelem k regulátorům odjištěné DC jističem. DC jističe mají napěťovou spoušť, tj. když v tomhle konkrétním mém případě dáš 24 V na ten modul vedle jističe, tak ho to shodí.
Napětí 24V pak použiješ svoje, nebo DS ?
Díky
-
- Lokalita: blízko Brna
Ano, je to pro budoucí červené hříbečky, na dálkové odpojení. V tomto případě stringů ze střechy, ale ty tzv. vyrážeče mám i na jednotlivých přívodech do bytových rozváděčů.
Napájení bude "přes diodu" ze systémové baterie a zdroje 24 V z DS, aby to prostě dokázalo vypnout.
Jiné, řekněme na vypnutí bezpečnější, řešení je použít podpěťové spouště, ty fungují v opačné logice, tj. pokud na nich není 24 V (či jiné napětí, dělá se samozřejmě více variant), tak spadnou. Tj. jak u těch podpěťových vypadne napájení, tak shodí ten jistič vedle. Má to ale nevýhodu v tom, že krmíš všechny ty spouště neustále, tedy to ustavičně něco žere.
Přípustné jsou obě varianty, měly by se asi použít požárně odolné kabely, u červených hříbečků je zase blázinec v tom, co si namysleli. Total stop, central stop, fve stop ... Jak u blbejch. Má to ale i logiku, jeden stop je na všechny byty krom společných prostor, třetí stop odstaví jen FVE a druhý stop vše. Je totiž fakt, že v případě menšího průseru potřebuješ funkční osvětlení chodby, ventilaci apod.
Napájení bude "přes diodu" ze systémové baterie a zdroje 24 V z DS, aby to prostě dokázalo vypnout.
Jiné, řekněme na vypnutí bezpečnější, řešení je použít podpěťové spouště, ty fungují v opačné logice, tj. pokud na nich není 24 V (či jiné napětí, dělá se samozřejmě více variant), tak spadnou. Tj. jak u těch podpěťových vypadne napájení, tak shodí ten jistič vedle. Má to ale nevýhodu v tom, že krmíš všechny ty spouště neustále, tedy to ustavičně něco žere.
Přípustné jsou obě varianty, měly by se asi použít požárně odolné kabely, u červených hříbečků je zase blázinec v tom, co si namysleli. Total stop, central stop, fve stop ... Jak u blbejch. Má to ale i logiku, jeden stop je na všechny byty krom společných prostor, třetí stop odstaví jen FVE a druhý stop vše. Je totiž fakt, že v případě menšího průseru potřebuješ funkční osvětlení chodby, ventilaci apod.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
To jirkaE: to víš, u nás to bylo dycky, papežtější než papež. V paříži jsem byl v putyce, kde jsem neměl odvahu si dát nic jinýho než lahvový pivo a raděj jsem si je otevřel sám, a to fakt nejsem citlivka... Spíš mě překvapuje, že u nás se šrouby utahují neuvěřitelným tempem s výhrůžkama trestěprávního postihu a v německu, kde si kdysi potrpěli na pořádek, je tohle. Asi už je toho nepůvodního obyvatelstva moc, a to ani nemyslím tebe
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 73 Odpovědi
- 4871 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Valdano
-
- 19 Odpovědi