Optimální přidávání senzorů s ohledem na jejich výměnu

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Optimální přidávání senzorů s ohledem na jejich výměnu

Příspěvek od rva »

Hledám, jak přidávat senzory aby se později dalo přejít na jiný typ senzoru a nemuselo se moc věcí přepisovat
Příklad:
1. do HA si přidám snímač1 proudu, třeba přes integraci esphome.
2. Naměřený proud budu používat v řadě automatizací.
3. Po čase se rozhodnu, že pro měření proudu budu využívat jiný snímač2, třeba Shelly.
Otázka: jak zajistit bezproblémový přechod z původního na nový snímač?
Odpověď 1:
Manuálně všude (automatizace, grafy, ....), kde je zmíněn snímač1 ho nahradit snímačem2. Může to být zdlouhavé a otravné
Odpověď 2:
Zavést si v configuration.yaml pomocí template vlastní senzory, např. "330Ah_current" a ty používat v automatizacích:

Kód: Vybrat vše

template:
 #Proud baterií u elektrárny
      - name: "330Ah_current"
        state: "{{ 
        ((states('sensor.snimac1'))|round(3) 
        }}"
        unit_of_measurement: "A"
        icon: "mdi:current-dc"
        device_class: "current"
        state_class: "measurement"
a pokud namísto 'sensor.snimac1' budu používat třeba 'sensor.snimac2' tak provést změnu jen na tomto jediném místě.
Odpověď 3: ??? Řešíte to nějak lépe? Jak?
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Optimální přidávání senzorů s ohledem na jejich výměnu

Příspěvek od glottis »

lip nez tvuj bod 2 me taky nenapada. Zatim jsme si to nikde bohuzel nezavedl ale chystam se. Nejvic me to trapi u sensoru energie, co si davam do energi dashboardu. Uz jsem menil mppt, pak jsem neco prejmenovaval a musel jsme nechat stare sensory v nastaveni, ikdyz uz neexistuji, jen aby tam byla data. Da se to teda posmrdlat v databazi ale to zase bude pul den v ....
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Odporúčam verziu 2.

BONUS: Prednedávnom som robil aj harakiri - pridal som nové templaty a nahradil nimi zdroje pre Energy dashboard. Samozrejme, stratí sa celá história... Ja mám databázu pre HA použitú MariaDB, takže je jednoduché upravovať dáta v DB, napr. pomocou phpMyAdmin. Ak by niekoho zaujímalo ako na to:

- nájsť aktuálne používaný zdroj pre energy dashboard (1)
- nájsť nový zdroj (ideálne template) pre energy dashboard (2)
- zmeniť ID pre staré záznamy (3)
- pomocou Developer tools / Statistics upraviť štatistiky pre nový senzor (sensor.bojler_celkovo), treba neskôr skontrolovať aj kvartálne alebo ročné grafy...

Zrejme sa to dá aj vo vstavanej SQLite3, ale keď som to dávnejšie skúšal, tak som to robil na DB keď bola VM vypnutá... Aj kvôli performance odporúčam použiť MariaDB :comp:

Kód: Vybrat vše

(1) SELECT * FROM statistics_meta WHERE statistic_id = "sensor.powr316d_bojler_energy_total_3"; # id = 749
(2) SELECT * FROM statistics_meta WHERE statistic_id = "sensor.bojler_celkovo"; # id = 1072
(3) UPDATE statistics SET metadata_id = 1072 WHERE metadata_id = 749;
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
glottis

Příspěvek od glottis »

chtel jsme si to taky prevest na mysql ale sqlite ma 5GB a kdyz uz se to importovalo pulden a byla tam toho petina vzdal jsem to. Asi by to potrebovalo vypnout transakce nebo jine vyfikundace aby to slo rychleji. Upravit to ale v sqlite neni takovej problem. je na to i gui
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

glottis píše: stř lis 13, 2024 1:56 pm chtel jsme si to taky prevest na mysql ale sqlite ma 5GB a kdyz uz se to importovalo pulden a byla tam toho petina vzdal jsem to. Asi by to potrebovalo vypnout transakce nebo jine vyfikundace aby to slo rychleji. Upravit to ale v sqlite neni takovej problem. je na to i gui
To bolo asi na RPI, nie?
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
glottis

Příspěvek od glottis »

nene, zkousel jsem to i na svoji workstation. Pravdepodobne ty transakce. Nemel jsem pak cas se s tim jebat. Mel jsme problem s tou sqlite, nejak se rozbila. Ale nakonec jsem ji opravil driv nez to zmigroval. Tak tomu ted davam cas. Nekdy to zase zkusim.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek