Výpadky chrániče při odpojení elektřiny
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Výpadky chrániče při odpojení elektřiny
Ahoj,
chlapi trápí mě nepříjemná věc po úpravě rozvaděče. Mám na jednonm okruhu chránič , kde je víc Shelly spínačů a ten při každém výpadku sítě, přepnutí na FVE (4 pol Hager), přepnutí z FVE na DS, prostě při jakémkoliv odpojení napájení vypadne. Nutno říci, že to není nic nového, protože před přestavbou rozvaděče jsem měl celý dům na jeden 3F chránič a ten vypadával také. Teď je jenom problém izolovaný na jeden okruh.
Zkoušel jsem jednotlivé spotřebiče odpojovat, ale nezjistil jsem nic. Paradoxně jde o spotřebiče, kde jsou relativně malé odběry.
Prý se dá změřit "únik" speciálním měřákem, ale ty jsou drahé a půjčit se nedají.
Nemáte někdo tip, jak zjistit kde je problém?
chlapi trápí mě nepříjemná věc po úpravě rozvaděče. Mám na jednonm okruhu chránič , kde je víc Shelly spínačů a ten při každém výpadku sítě, přepnutí na FVE (4 pol Hager), přepnutí z FVE na DS, prostě při jakémkoliv odpojení napájení vypadne. Nutno říci, že to není nic nového, protože před přestavbou rozvaděče jsem měl celý dům na jeden 3F chránič a ten vypadával také. Teď je jenom problém izolovaný na jeden okruh.
Zkoušel jsem jednotlivé spotřebiče odpojovat, ale nezjistil jsem nic. Paradoxně jde o spotřebiče, kde jsou relativně malé odběry.
Prý se dá změřit "únik" speciálním měřákem, ale ty jsou drahé a půjčit se nedají.
Nemáte někdo tip, jak zjistit kde je problém?
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Re: Výpadky chrániče při odpojení elektřiny
A co odpojit všechny Shelly spínače kromě jednoho, zkusit přepínání a potom postupně připojovat další?
Jinak se taky může stát, že žádný Shelly nevyhazuje ten chránič sám, ale má nějaký svod a když se jich sejde víc na jednom chrániči, tak to začne vypadávat.
Jinak se taky může stát, že žádný Shelly nevyhazuje ten chránič sám, ale má nějaký svod a když se jich sejde víc na jednom chrániči, tak to začne vypadávat.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Já právě všechno odpojil a postupně připojoval jednotlivé obvody. Když to začalo vypadávat, tak jsem myslel, že je vyhráno. Jenže "viníka" odpojíš a začne padat na jiném. Je to totální duchařina. Možná to s těmi Shellynami vůbec nesouvisí, vůbec nevím.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Rajecké Teplice
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Taková otázka, ty wifi vypínače mají i svorku PE? Anebo, to co je za wifi vypínačem (žárovka?), je připojené k PE?
Mám v domě asi 45 wifi vypínačů na světla a kde co. Každý jeden z nich má jen přívod L a N a ovládací L a vývod L, nikde PE. A z jeho výstupu L je např. LED žárovka. Ta taky nemá PE. Každé podlaží domu má svůj 3f chránič a nic mi nevypadává.
Mám v domě asi 45 wifi vypínačů na světla a kde co. Každý jeden z nich má jen přívod L a N a ovládací L a vývod L, nikde PE. A z jeho výstupu L je např. LED žárovka. Ta taky nemá PE. Každé podlaží domu má svůj 3f chránič a nic mi nevypadává.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jen kontrolně, chránič je před jističi a ty jističe a chránič zapojeny za měniči? Victron mne přesně takto vybavoval, když byl jediný chránič před měniči vedle hl. jističe z DS a elměru a N můstku. Asi bych šel po N můstku, tam je něco propojený za chráničem co má být propojený ( celkově zapojený) před chráničem. Asi bych začal na těch dvou N můstcích. Nedávno tu někdo napsal klidně N vodič propojit všude a právě kvůli tomuto to nějak nechápu jak to bylo myšleno.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
proasnet: Shelly nemá PE. Jede z N a L vlastní napájení a relátko jenom spíná L.
gupa: Ano..Chránič-Jistič-spotřebič. S Victronem to právě vůbec nesouvisí, protože ikdyž je FVE fyzicky odpojená, tak ta mrcha padá. Asi tam jsou dva spořebiče, co mají nějaký problém, protože jak jsem psal Petrovi, když si myslím, že je vyřešeno, začne padat znova. Prostě to chce změřit, ale nevím jak.
gupa: Ano..Chránič-Jistič-spotřebič. S Victronem to právě vůbec nesouvisí, protože ikdyž je FVE fyzicky odpojená, tak ta mrcha padá. Asi tam jsou dva spořebiče, co mají nějaký problém, protože jak jsem psal Petrovi, když si myslím, že je vyřešeno, začne padat znova. Prostě to chce změřit, ale nevím jak.
-
V případě, že z EL. rozvaděče je TN-C, tak potom bod rozdělení do TN-S. Za bodem rozdělení potom měniče (vstup L a N), a za měničema (výstup L a N) domácí rozvaděč (TN-S) i s chráničem (chráničema).
Nesmí se to nikde domíchat, nebo nebude chránič držet.
Už se mi stalo, že byl okruh za chráničem (L), ale N se vracel před chránič (na můstek). Samozřejmě, při každém zapnutí to spadlo.
Jestli máš klešťák
1. měř proud z PE na můstek PE na daném okruhu
2. změř proud klešťákem, abys měl v kleštích měřáku L i N vodiče současně z celého okruhu. Toto dělá přesně proudový chránič.
Pokud je proud 0 (nula), nikde není svod. Jakmile ale proud naměříš, někde utíká do PE. V tomto případě si ale bypassuj ten chránič, vyřaď ho z provozu.
No a pak hledej problém v tom okruhu, odpojuj jednotlivé prvky od L, od PE. Takto se to rychle hledá.
Nesmí se to nikde domíchat, nebo nebude chránič držet.
Už se mi stalo, že byl okruh za chráničem (L), ale N se vracel před chránič (na můstek). Samozřejmě, při každém zapnutí to spadlo.
Jestli máš klešťák
1. měř proud z PE na můstek PE na daném okruhu
2. změř proud klešťákem, abys měl v kleštích měřáku L i N vodiče současně z celého okruhu. Toto dělá přesně proudový chránič.
Pokud je proud 0 (nula), nikde není svod. Jakmile ale proud naměříš, někde utíká do PE. V tomto případě si ale bypassuj ten chránič, vyřaď ho z provozu.
No a pak hledej problém v tom okruhu, odpojuj jednotlivé prvky od L, od PE. Takto se to rychle hledá.
-
On je problém, že ten chránič vypadne vždy jenom při vypnutí domu, nikdy za provozu na DS nebo FVE. Ale díky za tip, zkusím.
Naposledy upravil(a) eman dne čtv lis 28, 2024 2:58 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Když nic nezjistíš, zkus jiný chránič.
On ti vypadne, když už nemá na přívodních svorkách žádné napětí? To přece nejde.
Nemáš někde indukci nebo kondenzátor na tom okruhu vůči PE?
Při těch pokusech, zkus případně i odpojit v rozvaděči celé PE z okruhu, jestli ti to půjde. Je potřeba najít souvislost s PE. A pokud neexistuje, tak je problém v chrániči.
On ti vypadne, když už nemá na přívodních svorkách žádné napětí? To přece nejde.
Nemáš někde indukci nebo kondenzátor na tom okruhu vůči PE?
Při těch pokusech, zkus případně i odpojit v rozvaděči celé PE z okruhu, jestli ti to půjde. Je potřeba najít souvislost s PE. A pokud neexistuje, tak je problém v chrániči.
-
Vypadne v okamžiku přepnutí na FVE,na DS, shození hlavního jističe nebo třeba i dnes při výpadku DS. Je to na hlavu.
-
Takže vypadne v okamžiku, kdy přestane být napětí na vstupních svorkách chrániče...
Buď je vadný ten chránič, nebo máš v daný okamžik svod. Nějaký spotřebič za tímto chráničem má kapacitu nebo indukci vůči PE.
Odpoj v daném okruhu na chvíli PE v rozvaděči a zkus vypnout přívod.
Pokud ti chránič vybaví i tak, tak je vadný.
Pokud zůstane zapnutý, tak hledej svod jak jsem popsal výše.
Buď je vadný ten chránič, nebo máš v daný okamžik svod. Nějaký spotřebič za tímto chráničem má kapacitu nebo indukci vůči PE.
Odpoj v daném okruhu na chvíli PE v rozvaděči a zkus vypnout přívod.
Pokud ti chránič vybaví i tak, tak je vadný.
Pokud zůstane zapnutý, tak hledej svod jak jsem popsal výše.
-
Mě to dělala při vzniku FV moderní lednička s invertorem Samsung..Zapojil jsem ji mimo chránič a nechávám přepínat Axpert a mám klid.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Mě to dělal odrušovací filtr ve venkovní pračce, kterou jsem do zásuvky připojoval jen když se v ní mělo prát. Chránič vypadl, tak jsem ho znovu nahodil a už držel. Po nějakém roce do odrušovacího filtru asi natekla voda a šel do zkratu. Vyměnil jsem ho za jiný typ a chránič nevypíná.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Za chráničem odpoj N vodič. Přez žárovku 230V/15-25W na ten N vodič připoj 230V. Pokud se žárovka rozsvítí, máš někde přizeměný N, to musíš najít a rozpojit. Pokud se nerozsvítí, změř střídavý proud do toho vodiče. Pak nech N vodič ve vzduchu, odpoj i vývod fáze z chrániče a totéž zopakuj pro fázový vodič - také tam změř proud. Nesmí tam nic téct, tím si ověříš, že je okruh opravdu oddělen od PE vodiče (od země). Dej vědět, cos naměřil. A hlavně hlídej děti a ženu, ať v tu dobu na nic nesahaj.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Takže to znamená že to vyhazuje i hl jistič a v rozváděči do nevyhazuje nic krom proudového chrániče? Asi chyba v zapojení. Nebo někam natekla voda, nebo vybavila ochrana spínaného zdroje (MOV) varistor. Ty jsou v měničích okolo vstupů. V různých zdrojích napájení. Začal bych prohlídkou měničů na puklou součástku, a jestli jsou nějaké ochrany v rozváděči. Asi by to chtělo termokameru a ohmmetr. Rodina takové věci nese těžko. Pokud je v domě počítač s pořádným zdrojem, zkontoroval bych ve zdrojích MOVy a NTC i v nich. Tedy pokud to vypíná ve chvíly, kdy dítko paří a zrovna grafická karta více pumpne zdroj a vstupní ochrany zdroje PC jsou narušené.
Potom mne napadá ještě přechoďák na nedotaženém kontaktu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
gupa: Mě ten chránič při stejné situaci vypadává už 15 let. Akorát teď s FVE to dost vadí, protože přepínám-vypínám mnohem častěji.
Budu dále hledat.
Díky za tipy chlapi.
Budu dále hledat.
Díky za tipy chlapi.
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
15 let
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
cipis: Tak když ti elektrikář řekne, že je to normální, tak ty dvě nahození ročně neřešíš.
-
- Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Než jsem měl FVE tak mi také při výpadku DS či jejím
obnovení občas vypadl chránič.
Nepřišel jsem na to co je špatně, a elektrikář mě také odbyl že to je normální, kór když jsem mu řekl že to dělá jen někdy...
Je to třífázový chránič OEZ a je na něm zapojená indukce (L1,L2,N) a trouba (L3,N). Co mám FVE tak má chránič na přívodu stejnou fázi.
Chránič na test tlačítko reaguje a nyní k padání nedochází, FVE mi nikdo nevypíná .
obnovení občas vypadl chránič.
Nepřišel jsem na to co je špatně, a elektrikář mě také odbyl že to je normální, kór když jsem mu řekl že to dělá jen někdy...
Je to třífázový chránič OEZ a je na něm zapojená indukce (L1,L2,N) a trouba (L3,N). Co mám FVE tak má chránič na přívodu stejnou fázi.
Chránič na test tlačítko reaguje a nyní k padání nedochází, FVE mi nikdo nevypíná .
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
-
Děkuji ti náčelníku, že jses mě zastal.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Texasané si s výpadky elektřiny poradili po svém
od karelkilian » » v Magazín MyPower.CZ
Texasané si s výpadky elektřiny poradili po svém
- 28 Odpovědi
- 2944 Zobrazení