Fotovoltaika 2,7kWp Blansko - Hořice..
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 3
- Lokalita: Blansko - Hořice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3040
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Fotovoltaika 2,7kWp Blansko - Hořice..
Ahoj všem.
Nejdříve děkuji za nepřeberné množství informací a zkušeností které od vás čerpám od 02. 2022. Moje instalace zatím: 7s 380wp Ja solar, měnič MPP Solar U 5648GK, bat. 2x 16s 120Ah. Přikládám nějaké foto z instalace. Střecha sklon 55st, orientace 13st na jiho-východ. Výtěžnost 95%. Rozvaděč jsem se rozhodl předělat, instalace z 80tých let, naštěstí TN-S. Nyní připojeno, funguji v ostrovním režimu, monitoruji přes Solar Assistant - na RPi4 jsem čekal do 20.9.. ale dočkal. Jinak jsem ve stadiu dodělávek a bojuji se sháněním DCSG ke Greenbonu Acu a s jeho konfigurací. Boiler 100l 1500w zatím řídím ručně
Nejdříve děkuji za nepřeberné množství informací a zkušeností které od vás čerpám od 02. 2022. Moje instalace zatím: 7s 380wp Ja solar, měnič MPP Solar U 5648GK, bat. 2x 16s 120Ah. Přikládám nějaké foto z instalace. Střecha sklon 55st, orientace 13st na jiho-východ. Výtěžnost 95%. Rozvaděč jsem se rozhodl předělat, instalace z 80tých let, naštěstí TN-S. Nyní připojeno, funguji v ostrovním režimu, monitoruji přes Solar Assistant - na RPi4 jsem čekal do 20.9.. ale dočkal. Jinak jsem ve stadiu dodělávek a bojuji se sháněním DCSG ke Greenbonu Acu a s jeho konfigurací. Boiler 100l 1500w zatím řídím ručně
3,04 kWp. MPP Solar U 5648MS, 2x 16s LiFepo4 120Ah. zatím:-)
-
- Reputace: 31
- Lokalita: českotřebovsko
Re: Fotovoltaika 2,7kWp Blansko - Hořice..
Pěkný, kde jste kupoval měnič? a jaký je to typ?
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
-
Ahoj,mirekcafa píše:Pěkný, kde jste kupoval měnič? a jaký je to typ?
ja jsem nakupoval už v půli února letos na https://www.fve-mp.cz/ jsem bral panely, montážní materiál a měnič. Je to HV klon Axperta 5,6kW, MPP Solar U 5648MS, je to vše v jednom..
LOjzin
-
Tak musím trošku doplnit informace a popsat stav FV, aby to pořád nevypadalo jako nedodělek. Takže rozvaděče zapojený, odpojování panelů. nabíjení baterií a ovládání bistabilního relé pro zap/vyp střídače ovládám přes DIN wifi. Zapojeno greenbono acu, kaskáda 1bojler 100l, 2 akumulační kamna 2kw.
Musím odstranit chyby: 1) při nabíjení z AC vstupu a napětí baterií nad 53,8 začne GB vytěžovat. Asi špatně zapojená snímací cívka na AC in.
2) málo panelů, zatím 8x 380wp JASolar jam60s20-mr-380. Zapojit bych chtěl 2x 7s na 1 vstup MPPT ( max 500v, 120- 450v
DC. 26A) Na druhý string bych dal 1x tu 380wp co mam a další 6ks k tomu hledám.
Musím odstranit chyby: 1) při nabíjení z AC vstupu a napětí baterií nad 53,8 začne GB vytěžovat. Asi špatně zapojená snímací cívka na AC in.
2) málo panelů, zatím 8x 380wp JASolar jam60s20-mr-380. Zapojit bych chtěl 2x 7s na 1 vstup MPPT ( max 500v, 120- 450v
DC. 26A) Na druhý string bych dal 1x tu 380wp co mam a další 6ks k tomu hledám.
- Přílohy
- JozefSK
- Reputace: 15
"Střecha sklon 55st", to prosim ta LOjzin, to ako si daval na tu plechovu strechu tie panely ? No bud mas vysokozdviznu plosinu, alebo pracujes niekde v cirkuse ...
Kazdopadne, klobuk dole, ked si este cely, nedolamany a panely hore drzia.
Ako si upevnoval tie hlinikove profily pod panelmi k tej streche ? Ked dobre vidim, strecha je bez falcov. Pouzival si kombi sruby naskrutkovane do krovu pod plechom ?
Kazdopadne, klobuk dole, ked si este cely, nedolamany a panely hore drzia.
Ako si upevnoval tie hlinikove profily pod panelmi k tej streche ? Ked dobre vidim, strecha je bez falcov. Pouzival si kombi sruby naskrutkovane do krovu pod plechom ?
-
- Reputace: 163
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Ještě jsi neslyšel o žebříku? Mám sice jen 45°,ale moc velký rozdíl to asi nebude.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Ano, napřed zaháklý alu žebřík za hřeben, podle rozteče krovů jsem zaměřil středy, předvrtal asi 6kou vrtákem. Potom jsem za kombi šrouby 180mm založil hranolky 4x6x400 cm délka. To už se pak po tom dalo chodit. Samozřejmě 2x jištění, 1x lano podél hřebenu a 1x k žebříku. Měl jsem elektrikářský pás. Panely jsme dělali ve dvou, synátor leze po kopcích tak byl vybavený. Do panelů zezadu do oválných děr jsem dal nerez šrouby M8 x40 a za ty se panel zahákl za profil a až potom zajistil příložkami.
- JozefSK
- Reputace: 15
Sklon strechy 55°, ci "len" 45° v mojom veku uz je to teda dost, uz by som mal pred takou robotou respekt.
Hm, kde su tie casy, ked sme ako decka za komancov s kamaratmi lozili hore kamenolomom, bez istenia sa hecovali, kto skor a kto najstrmsou castou ... ach jaj ...
Keby ze vidim teraz tam lozit vnukov, tak ich tak vysticujem - vyhresim ...
Nastastie dnes decka uz take somariny nerobia. Jak muchy prilepene na mucholapke, tak su dnes deti prilepene k obrazovkam PC a mobilov ... ach jaj ...
Na lozenie v kamenolome za mestom uz nastastie nemaju cas ...
OFF OT
LOjzin, tie dalsie panely, co chces zrejme pridavat, uz asi budes montovat zospodu, alebo tiez zhora ?
Hm, kde su tie casy, ked sme ako decka za komancov s kamaratmi lozili hore kamenolomom, bez istenia sa hecovali, kto skor a kto najstrmsou castou ... ach jaj ...
Keby ze vidim teraz tam lozit vnukov, tak ich tak vysticujem - vyhresim ...
Nastastie dnes decka uz take somariny nerobia. Jak muchy prilepene na mucholapke, tak su dnes deti prilepene k obrazovkam PC a mobilov ... ach jaj ...
Na lozenie v kamenolome za mestom uz nastastie nemaju cas ...
OFF OT
LOjzin, tie dalsie panely, co chces zrejme pridavat, uz asi budes montovat zospodu, alebo tiez zhora ?
-
- Reputace: 7
No já mám 45° v orientaci skoro přesně východ a západ. No děda špatně postavil základy a s tím se už pak nedá nic dělat. Žiju s tím už od roku 2012. Nu co už. V 2022 jsem se rozhodl doplnit 9,9 kW na barák a opět 45°a východ a západ.
Před 30-ti léty a 40-ti kilogramy bych na to asi vlezl, ale v 54 létech už se toho sklonu trochu více bojím. V mladistvém věku jsem tu střechu natíral a když se večer nějak rychle začalo ochlazovat a najednou začala klouzat, tak jsem rychle lezl dolů. Když mi měnili krytinu, tak jim také stačily žebříky.
Nejdříve mi jedni slibovali, že mi těch 22 panelů na střechu dají pomocí plošiny, ale pořád se jim nechtělo. Tak jsem zkusil jiné a ti koukli a řekli, že to půjde normálně ze žebříku. Tak to zvládli ve dvou. Jeden lítal po střeše, jako by se nic nedělo a ten druhý byl trochu silnější, tak mu to tolik nešlo. Chvilkama to vypadalo, že s tím panelem odletí jak na rogale, ale nakonec ten stud překonali a panely jsou tam.
Takže je to jen úhel pohledu a o odvaze a zkušenostech.
Radek
Před 30-ti léty a 40-ti kilogramy bych na to asi vlezl, ale v 54 létech už se toho sklonu trochu více bojím. V mladistvém věku jsem tu střechu natíral a když se večer nějak rychle začalo ochlazovat a najednou začala klouzat, tak jsem rychle lezl dolů. Když mi měnili krytinu, tak jim také stačily žebříky.
Nejdříve mi jedni slibovali, že mi těch 22 panelů na střechu dají pomocí plošiny, ale pořád se jim nechtělo. Tak jsem zkusil jiné a ti koukli a řekli, že to půjde normálně ze žebříku. Tak to zvládli ve dvou. Jeden lítal po střeše, jako by se nic nedělo a ten druhý byl trochu silnější, tak mu to tolik nešlo. Chvilkama to vypadalo, že s tím panelem odletí jak na rogale, ale nakonec ten stud překonali a panely jsou tam.
Takže je to jen úhel pohledu a o odvaze a zkušenostech.
Radek
-
- Reputace: 163
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Všechno je v hlavě. Tu 45°střechu jsem od mládí co 10 let natíral, nejdříve jsme používali dřevěné žebříky, teď, když přibyly letokruhy, tak jsem pořídil hliníkové, protože jsem před montáží FVE měnil krytinu za hliník. První den jsem tak trochu nejistý, ale člověk si zvykne, bo musí. Při trošku komplikovaněší práci se nestydím použít sedací úvazek a lano,
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 62 Odpovědi
- 7679 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Marek_Kuřim
-
- 4 Odpovědi