Odpojeni FVE od DS versus dotace

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Valdano
Reputace: 102
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odpojeni FVE od DS versus dotace

Nový příspěvek od Valdano »

Pavel111 píše: čtv led 23, 2025 6:36 pm
Ano, a proto je zátěž připojena na vstup.Aby to bylo paralelně.Tím pádem je nemožné uhlídat přetoky.
Nesmysl. Paralelní připojení On-Gridu k DS vypadá takto viz obrázek, AC vstup měniče se vůbec nepoužívá ani ho měnič pro tento účel nepotřebuje. AC výstup měniče je trvale připojen k DS. Spotřebiče si berou primárně energii z měniče, protože ten na výstupu připojeném k DS generuje o něco vyšší napětí než je v DS a pokud celková spotřeba domácnosti převyšuje aktuálně poskytovaný výkon měniče tak si samotné spotřebiče zbytek energie přicucávají z DS nezávisle na měniči. Technologické přetoky ve zmíněném limitu 30 kWh/měsíc se dají uhlídat pokud příslušný měnič má možnost dynamické regulace výstupního výkonu dle měřené spotřeby viz na obrázku k měniči připojené měřící trafo. Umí to různé měniče s tzv. vestavěným limiterem včetně některých hybridů.

Obrázek
Pavel111
Reputace: 8
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77

Nový příspěvek od Pavel111 »

vanilka píše: čtv led 23, 2025 8:07 pm
Pavel111 píše: čtv led 23, 2025 7:49 pm
Sofar je pro nás ostrovníky jen hnůj.
Doufám,že se mnou všichni souhlasí.Nechtěl jsem rozpoutat diskusi.Já mu to tam (přepínač sítí)šoupnu.
Chtěl jsem jen vědět,jestli v momentě kdy bude FVE odpojena od DS nenastane problém z hlediska dotací.
Provozuju Sofar Solar HYD 20KTL-3PH v ostrovu. Na DS byl připojený cca 15min při prvním zapnutí, od té doby jede 24/7 v ostrovu.

Takže jestli má týpek Sofar Solar, zapojil bych všechno na backup a shodil jistič z DS ;-)Toto přesně chci docílit.

EDIT:
Na 1f mám UPS 6kVA + 3x Victron (Quattro + MP + MPII), celkem 21kVA. A jako BFU nevidím žádný rozdíl v elektřině ze Sofar-u a Victronu.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
Valdano

Pavel111 píše: čtv led 23, 2025 4:23 pm
Jenže tím bude FVE třeba větší část roku úplně odpojena od DS v režimu off-grid. V podmínkách pro dotace je uvedeno,že FVE musí být připojena k DS. Nemůže z toho být nějaký průser?
Tady se dotace neřeší tj. zde k tomu asi podrobnější informace nezískáte. Ať se majitel té výrobny zeptá u poskytovatele dotace, protože poskytovatel dotace je oprávněn to v průběhu tzv. doby udržitelnosti kontrolovat i na místě. Pokud se poskytovatel dotace v oficiální odpovědi vyjádří v tom smyslu, že v průběhu provozu musí být výrobna trvale připojena k DS jako On-Grid (samozřejmě s výjimkou odstavení provozu) pak se logicky nesmí ani přepínat do ostrovního režimu Off-Grid. Výjimka dočasného přepnutí na Off-Grid a odpojení od DS by tam mohla být asi jen pro případy provozu při výpadku DS, ale ne pro běžný provoz.
gupa
Reputace: 123
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Pavel111 píše: čtv led 23, 2025 6:56 pm
Upřímně řečeno,jsem rád za nové podněty ohledně"technické nuly v přetoku do DS"Je to super,díky.Půjdeme po tom.
Ale můj dotaz spíš směřoval na legislativu a na to,jestli někdo pozná,jestli a kdy je FVE odpojená od DS.A jestli to v praxi někdo řeší.Já myslím,že ne.
Jestli vypnu Hl jistič nebo vytáhnu pojistky, chytrý elektroměr je odpojen od DS a určitě přestane i pracovat. Nejde o toto? Aby byl prostě chytrý elektroměr stále online.

Na toto mne napadá ještě otázka jestli u těch HF měničů na 3f lze napojit na AC in přípojku nebo zálohu v 1F s minimálním proudem. Něco jako 1f elektrocentrála, eletroauto.

Jo a Victron co vím nějaký čistý ongrid kdysi měl co si matně pamatuji a nyní má cosi HF hybridního na 48V nového pár měsíců.

smartinvertervictron.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Pavel111

Díky za názor.
Ale pochop to prosím.On jako lékař se v tom nevyzná a nezdá se mu,že musí platit zálohy přes 4 tis. přesto,že má FVE v baráku,kde se nic neděje.Zatímco já mám docela velkou spotřebu za 970kč měsíčně při maximálním provozu.
Mex
Reputace: 150
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Zálohy celkem o ničem nevypovídají, když nevíme, jak pak dopadne vyúčtování. Třeba mu na konci roku 50 litrů vrátí.
Pokud ale má skutečnou spotřebu za 4 litry měsíčně, tak je něco hodně špatně.
To nebude nějakým přicucáváním při zakázaných přetocích.

Nedodali mu místo měniče jenom prázdnou bednu s pár cihlama vevnitř? ;-)
I když ani tak by to asi nevyšlo. To by mu tam museli dát dovnitř ještě přímotop.

Neupínej se na to, že Sofar je špatný měnič. Není.
Když to vychází takhle tragicky, problém bude někde jinde.
Valdano

Přesně tak. Navíc zálohy si v současnosti může každý sám snížit. Sám jsem si je v nedávné minulosti snížil a bez problému to sníženo zůstalo, protože mám skutečně mnohem nižší spotřebu než jsem v minulosti měl. U ČEZu jde nastavit výše záloh ve webové aplikaci Můj čez pro konkrétní odběrné místo. Důležitá není výše záloh, ale skutečně vyúčtovaná spotřeba. Ať se podívá na loňské vyúčtování a i na to letošní až ho bude mít jakou má skutečnou spotřebu. Možná má jen zbytečně vysoké zálohy, kterým jeho reálná spotřeba vůbec neodpovídá. Může to být pozůstatek z doby kdy ještě žádnou výrobnu neměl.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv led 23, 2025 10:24 pm, celkem upraveno 1 x.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

vanilka píše: čtv led 23, 2025 8:07 pm
Jediný, co mi na Sofar-u vadí je problematická interní BMS-ka.
Co jsi tím prosím myslel?
Ten měnič snad žádnou BMS vevnitř nemá, ne? Co by tam dělala.
Nebo jsi myslel BMS v nějakých jeho baterkách?
Ale zrovna Ty myslím jedeš s nějakými bloky z aut, ne?
Takže tam je to všechno ještě jinak.

Díky za případné upřesnění. Zajímá mě to, protože mě zajímá Sofar.
vanilka
Reputace: 80
Lokalita: Beroun, Příbram

Nový příspěvek od vanilka »

Pro baterie bez vlastní BMS má měnič volbu "Internal BMS", kde si nastavíš parametry baterie (chemie článku, napětí, proudy, kapacitu atd.) a měnič si je následně hlídá. Samozřejmě se nejedná o monitoring na úrovní jednotlivých článků, ale na úrovni baterie jako celku.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Aha, díky za info.
Takže je to něco lepšího než jen obvyklé nastavení LiIon/Olovo.
A proč je prosím problematická?
Díky.
vanilka
Reputace: 80
Lokalita: Beroun, Příbram

Nový příspěvek od vanilka »

Ačkoliv můžeš připojit dvě baterie, nelze u každé zvolit jinou chemii článku. Druhý bug je horší. BMS-ka počítá SOC a při dosažení 100% přestane baterii nabíjet. A jelikož je ten její výpočet plus minus autobus, dochází k tomu předčasně. Dám příklad. Pro Liion baterii 144s1p mám nastaveno jmenovité napětí 528V , maximální 570V a minimální 511V. 100% SOC tedy odpovídá 570V. Po několika dnech a několika částečných cyklech už měnič ukazuje 100% SOC při 550V. A postupně se to snižuje. Takže každé dva / tři dny musím měnič vypnout, jít do nastavení baterii, dát uložit a měnič zapnout. Tím se pravděpodobně resetuje výpočet SOC a zase to pár dnů funguje.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
gold1
Reputace: 1

Nový příspěvek od gold1 »

Se zajmem to tu sleduju,protoze vsem znamym ciste z presvedceni rikam at se vykaslou na dotovanou FVE a postaveji si neco uzitecneho za vlastni penize,ale tohle je trochu silny kafe.Nemam sice zadnou radu,protoze jsem Sofar na vlastni oci ani nevidel,ale zarazi mne jedna vec.Pises Pavle,ze mesicni spotreba v dome,kde to moc nezije je 130kwh.Zijeme v dome ve 2 lidech + obcasna vikendova navsteva dospele dcery,cely dum je na elektrinu a troufam si tvrdit,ze letni spotreba po odecteni ohrevu TUV se urcite do tech 130kwh vleze.Takze jestli kamarad ma na strese FVE a jeji prinos je nulanula nic,tak at FVE na mesic vypne a zmeri spotrebu bez ni.Nemluve o tom,ze ten menic prece musi mit nekde ulozeno kolik energie jim proteklo v kterem smeru a kolik vyrobily panely.Mimochodem 130kwh za mesic je 180w nonstop spotreba-jestli je to jen na propojeni FVE s DS,tak to je trochu ulet.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) = 9120wp, 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

vanilka píše: sob led 25, 2025 5:10 pm
Ačkoliv můžeš připojit dvě baterie, nelze u každé zvolit jinou chemii článku. Druhý bug je horší. BMS-ka počítá SOC a při dosažení 100% přestane baterii nabíjet. A jelikož je ten její výpočet plus minus autobus, dochází k tomu předčasně. Dám příklad. Pro Liion baterii 144s1p mám nastaveno jmenovité napětí 528V , maximální 570V a minimální 511V. 100% SOC tedy odpovídá 570V. Po několika dnech a několika částečných cyklech už měnič ukazuje 100% SOC při 550V. A postupně se to snižuje. Takže každé dva / tři dny musím měnič vypnout, jít do nastavení baterii, dát uložit a měnič zapnout. Tím se pravděpodobně resetuje výpočet SOC a zase to pár dnů funguje.
Díky za info.
Jestli to správně chápu, ta BMS neumí uvažovat se ztrátami při nabíjení. Nebo je odhaduje příliš nízko.
Tak si myslí, že baterka už musí být nabitá, ale ona ještě není.

Nebyl by jednoduchý hack nastavit té baterce formálně trochu vyšší kapacitu?
Buď spočítat, o kolik se netrefuje, a o tolik tu kapacitu zvýšit.
Nebo to vzít metodou pokus-omyl a po troškách přidávat (třeba po 3-5%).
Nakonec pořád tam je ten druhý bezpečnostní mechanismus - maximální celkové napětí baterky.
Takže by se nemělo nic stát, ani kdybys ten odhad přehnal.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Sakra kecám. To je blbost, co jsem napsal. :uh:
On ten potřebný náboj počítá z proběhlé spotřeby, takže zvětšení kapacity by nic neřešilo.

Nedá se tam někde nastavit účinnost nabíjení?
Pavel111

Nemluve o tom,ze ten menic prece musi mit nekde ulozeno kolik energie jim proteklo v kterem smeru a kolik vyrobily panely.Mimochodem 130kwh za mesic je 180w nonstop spotreba-jestli je to jen na propojeni FVE s DS,tak to je trochu ulet
U nás spotřeba naklesne pod 350W ani v noci.Mrazáky a lednice,celkem 4ks.Spotřebují asi dost,ale manželka to neřeší.Chce mít zásoby. :shock:
Naposledy upravil(a) Pavel111 dne ned led 26, 2025 12:30 pm, celkem upraveno 1 x.
Pavel111

Cituji zamítavé stanovisko z egd:
Rezervovaný výkon 0kW,tj,bez dodávky elektřiny do distribuční soustavy s povolenými krátkodobými přetoky elektřiny do distribuční soustavy,sloužící pouze pro reakci omezujícího zařízení,ale zároveň nezvyšující hodnotu napětí.Je to ta technická nula?(30kWh za měsíc)
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Jo.
Valdano

Ano. Krátkodobé přetoky elektřiny do distribuční soustavy, sloužící pouze pro reakci omezujícího zařízení to je zmíněná technická nula do 30kWh za měsíc.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek