Elektricka / hybridni auta

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
Matess
Reputace: 182
Lokalita: Šumperk

Re: Elektricka / hybridni auta

Nový příspěvek od Matess »

byl jsem velkym zastancem aku naradi z lidlu... rikal jsem si ze na to jak ho trapim neni az tak spatne. A potom jsem jedno do ruky chytil bosch (GSB 12V-30) co mi dal kamarad se slovy aktualne je v akci a od te doby jsem parkside do ruky nevzal... Je to male, lehke, silne jako prase (je to bldc, takze teda nema plnou silu z nuly) a baterky vydrzi opravdu o dost dele...

sroubili jsme s kolegou osb desky a bosch s 12V/2Ah vydrzel jen o cca 10% mene jak parkside 21V/2Ah (vim ze oboje napeti je reklamstina). Z parksidu a jeho hmotnosti by mi po celem dni prace asi upadla ruka....

jiny kolega si potom koupil cernej parkside v tom malem provedeni a proti tomu boschi to je detska hracka... chybi tomu hlavne vykon.

dal jsem to znamemu do ruky kdyz vrtal stromkem 24ku diru na pruchodky do 3ky plechu a normalne ho to namotalo.

Takže za mě už do levné aku nejdu... pokud tuhle někde zapomenu / ztratím koupím si ji znovu. Mám tam čerstvě i 4Ah baterku, která má hlavní výhodu v tom že se to na ni dá postavit, ale ještě jsem nevrtal nic hovadského abych si zkusil jeslti je to s ní silnější.

Zkoušel jsem i jiné značky... ale třeba milwaukee co jsem měl malou 12V kompaktní aku půjčenou tak silná, precizní hlava všechno dobrý... pocit masivnosti, ale soucasne vyssi hmotnost a trochu tlustsi grip a najednou mi doslo ze me z ni boli ruka.

Hikoki jsem mel v ruce 18V variantu brushless a byl jsem mile prekvapeny lehkosti a pritom preciznosti (samozrejmne myslim lehkosti na to ze to nebyl 3clanek, ale 10ti clanek)
Mex
Reputace: 165
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

... Je to male, lehke, silne jako prase (je to bldc, takze teda nema plnou silu z nuly) ...

Tak pokud BLDC nemá sílu od nuly, tak je to mizerně udělané BLDC.
BLDC s Hallovkami musí táhnout od nuly jako štýrský valach.

Měl jsem od ženy z práce přes víkend půjčené baterkové kango Bosch.
Protože jsem to nestačil dodělat a už mi bylo blbé si ho půjčovat zas, a navíc zrovna měli v Lidlu ve velké slevě to jejich kango Parkside, tak jsem si ho koupil.
Jak to bude se životností zatím samozřejmě nevím. Ale provozní vlastnosti to má lepší než ten Bosch.
Má taky BLDC motor, je to řada Performance.

Mám těch baterkových věcí z Lidlu hodně. A zatím jediné trochu zklamání je křoviňák na 2 baterky. Je blbě navržený, má příliš velké ztráty rotující hřídelí, která jako u benziňáků vede celou délkou štilu. Přitom je to zbytečné, ten BLDC motor je tak maličký, že klidně mohl být až v hlavě.
eman
Reputace: 205
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od eman »

Matess: Ten malý Bosch mám taky, už dlouho, ale nevšiml jsem si, že by měl malý krouťák v nízkých otáčkách. Jedinné co mi naněm vadí je, že nemá rychloupínací sklíčidlo. Mám ještě rázový utahovák Bosch, kde po koupi nefungovalo elektronické vypnutí brzdy po povolení vrutu. Poslali si kurýra, vyzvedl kufr a za 4 dni ho přivezli zpět. Vyměnili celý utahovák, ale nechali mi baterky, takže mám rázák se 4 aku. Když s tím dělám zahradní domek, tak stejně nevybiju víc než dva.

JInak tedy, já mákám s nářadím často a aku mám jenom rázák a šroubovák. Kabel je nenahraditelnej a hlavně ty věci vydrží roky. Co jsem četl, tak zrovna Lidlovský aku rádi chcípou hned po záruce.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Matess

podle mě je v tom boschi nějaký power limit a proto to z nuly nejede na plno.... klasickou aku kdyz dam na pomalo a zapnu tak obvykle neudrzim.... ten bosch kdyz zapnu na rychlo tak udrzim a nerozjede se, ale pokud mu dam 1/10 otocky nez se ho pokusim zastavit tak uz ho neudrzim ani na tu vysokou rychlost.

mimochodem koupil jsem to a misto GSB jsem dostal GSR (bez priklepu), tak jsem to vracel, potom jsem se trochu hadal, protoze jim zkoncila ta sleva na to GSB, ale dostal jsme ji a hned co prisla jedna baterka nejela... reklamace presne dle tveho popisu. Takze ano zacatek byl krkolomny.

jo ty sds vrtacky ma lidl prekvapive dobry.... nevim teda jak aku, ale ty tezky mrchy docela jedou a vcelku vydrzi.
Majkl
Reputace: 45
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Nový příspěvek od Majkl »

Zajímavý auta tu diskutujete. Parkside, Bosch……
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
Matess

no jo máš pravdu promiň za off topic....

jednu zajímavost bych měl. Narazil jsem dnes na to, že Německé bazary jsou plné MG ZS EV Luxury... má to 45kWh liion a stojí to od 250tkč... Co je u toho ale nejvtipnější je když začnete hledat dobu nabíjení.... z 3x16A skoro 14h... proč? auto má palubní 1f nabíječku... sice 32A, ale pouze 1f.

Jinak to vypadá jako fajn auto za rozumné peníze na denní ježdění.
TomHC
Reputace: 334
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

E-golf 2020 má 36 kWh a palubná nabíjačka je tiež iba 7.2 kW, nabíjam aj tak maximálne 16A, dá sa s tým žiť. Len teda pri kúpe treba o tom vedieť a musí to majiteľovi "vyhovovať", alebo teda aspoň neobťažovať :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 02/2025 = 9.4 MWh AC
Franta2776
Reputace: 262

Nový příspěvek od Franta2776 »

V Evropě jezdí 22000 elektrobusů ve světě 650000 elektrobusů.To se mi zdá dost.
https://medium.seznam.cz/clanek/jakub-s ... p&seq_no=1
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
eman
Reputace: 205
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

MHD bus na baterky je zvěrstvo. Bus na baterky co jezdí pořád stejnou trasu. Efektivita trolejbusu je úplně jinde i s investicí do stavby troleje.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
luky
Reputace: 84
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

Matess píše: pon úno 24, 2025 11:12 pm
jednu zajímavost bych měl. Narazil jsem dnes na to, že Německé bazary jsou plné MG ZS EV Luxury... má to 45kWh liion a stojí to od 250tkč... Co je u toho ale nejvtipnější je když začnete hledat dobu nabíjení.... z 3x16A skoro 14h... proč? auto má palubní 1f nabíječku... sice 32A, ale pouze 1f.

Jinak to vypadá jako fajn auto za rozumné peníze na denní ježdění.
Taky máme eGolfa. Nakonec nabíjíme jen 1x16A. I kdyby to auto přijelo prázdný, tak za 10 hodin je nabitý. A že by manželka domů přijela v 22h a v 6 ráno odjížděla...? To se nám asi ještě nestalo (a i kdyby jo, tak nafasuje něco na naftu).
Umím si představit doma přeskládat spotřebiče, abych mohl do toho MG poslat 1x20A (s hlavním 3x25A). Výsledek je nabití za 10 hodin. Tak já v tom problém nevidím... (ale kupovat to nebudu, aut mám dostatek)
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Matess

já jsem aktuálně ve stavu že bych možná mohl nabíjet v práci kam chodím na 6 hodin... doma u paneláku možnost není... tzn mít možnost auto nabít do plna během pracovní doby je docela podstatná... ale za ty peníze mě to láká.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek