Jaký nízkonapěťový střídač?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
cipis
Lokalita: blízko Brna

Re: Jaký nízkonapěťový střídač?

Příspěvek od cipis »

Přehazovat ručně to rozhodně není nesmysl! Přesně, jak píše Soban, záloha toho případného automatického. A automatický rozhodně ne ten šmejd z číny, chce to třeba reverzní stykače atd., aby to bylo spolehlivé a nevyhořelo ti to. A tento automatický přepínač bude "zálohován" ručním, právě v případě jakékoliv poruchy, odstávky, opravy, cokoliv ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od pibi »

Ručně nemusíš přepínat celý barák najednou, jde to i po kouskách.
FVE VYVODY.png
PXL_20230519_171529547.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

No z posledních zpráv, ručně jako záloha ok, ale musí to fungovat naprosto automaticky, aby o tom uživatel domácnosti nemusel vůbec vědět. Přes to vlak nejede. Má to taky zásadní vliv na výtěžnost systému.

To PVM mi taky nepřijde jako dobrá volba
Takže zatím MPPT alá:
https://vi.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2vnm
a nebo třeba ten
https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 500w-11539

Ale pokud tyhle krabičky přepínaj sítě samy, tak to asi těžko udělám externě ne? A nebo oba mají jen nějakou komunikaci s externím přepínačem sítí?

Další věc co mě zajímá, jak se tyhle zařízení dají nastavit? Tedy kdy se přepne a taky co se stane když bude baterie plná, rád bych pak vše poslal do bojleru. Ještě lépe od nějaké mnou přednastavené hranice nabíjení. Třeba 90%.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
cuki

Příspěvek od cuki »

A ještě se zeptám jak je to vlastně s tím přepínáním? Pokud tam bude baterie není problém předpokládám s délkou prodlevy, ale pokud pojedu ze sítě 3f a pak se to přepne na 1f, co to udělá se spotřebiči? Ten fázový posun nebude úplně ok, že?
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Z 3f na 1f a zpět budeš přepínat pouze ručně když se něco posere a podobně.

Měnič to na síť přepne interně, bliknou žárovky, většina spotřebičů to ustojí, problém byly hodiny - časovač na troubě u někoho.

Měnič nepřepíná fáze prostě pořád to bude 1f i když z DS přes měnič.

U měniče jde nastavit kdy se přepíná na bypass, vytěžování třeba do bojleru řešit externě, třeba napěťové relé které bude hlídat baterku, nebo nějaká atomatizace co bude číst parametry z měniče a spínat nějaké stykače atd......

EDIT:

Jinak ten MUST jdou připojit panelu o výkonu 4000Wp pro víc třeba další externí mppt s napětím 60-130V!
Ten tvůj odkazovaný má max panely 5500Wp ale pozor napětí z panelů musíš mít 120-450V!!!! aby to správně chodilo tak minimum 200V

Jinak i tem must existuje pro napětí 150-430V viz: https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 200w-11543
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis

Příspěvek od cipis »

Ty pojedeš furt na 1f (přes měnič a jeho bypass). Až budou zisky tak mizerné, že nemá smysl krmit celý barák, tak to přepneš manuálně na DS. Vytěžování budeš řešit stejně extra, dalším přepínačem, aby když bude omylem v zimě něco navíc, abys třeba přihřál vodu v bojleru. Tj. pořešit vytěžování, třeba přes triak, dvě spirály atd. atd., stokrát popsané v ostatních vláknech, netřeba zase objevovat kolo.

cuki píše:A ještě se zeptám jak je to vlastně s tím přepínáním? Pokud tam bude baterie není problém předpokládám s délkou prodlevy, ale pokud pojedu ze sítě 3f a pak se to přepne na 1f, co to udělá se spotřebiči? Ten fázový posun nebude úplně ok, že?
1 kW "nabíječka" 24 V
cuki

Příspěvek od cuki »

Soban píše:Z 3f na 1f a zpět budeš přepínat pouze ručně když se něco posere a podobně.

Měnič to na síť přepne interně, bliknou žárovky, většina spotřebičů to ustojí, problém byly hodiny - časovač na troubě u někoho.

Měnič nepřepíná fáze prostě pořád to bude 1f i když z DS přes měnič.

U měniče jde nastavit kdy se přepíná na bypass, vytěžování třeba do bojleru řešit externě, třeba napěťové relé které bude hlídat baterku, nebo nějaká atomatizace co bude číst parametry z měniče a spínat nějaké stykače atd......

EDIT:

Jinak ten MUST jdou připojit panelu o výkonu 4000Wp pro víc třeba další externí mppt s napětím 60-130V!
Ten tvůj odkazovaný má max panely 5500Wp ale pozor napětí z panelů musíš mít 120-450V!!!! aby to správně chodilo tak minimum 200V

Jinak i tem must existuje pro napětí 150-430V viz: https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 200w-11543
Tedy jinými slovy pojedu i ze sítě vždy přes baterii? To má IMHO dost nevýhodu v účinnosti ne? Asi bych potřeboval vidět nějaký smysluplný schéma a TL. Dost se v tom asi plácám.
tenhle :https://vi.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2vnm
dá až 450V což je tak nějak to co potřebuji i na maximální výkon, který tam stejně asi nebude.
Jinak rád bych ideálně jeden nebo dva stringy které budou zapojeny sériově. Tedy napěťový limit je pro mě trochu problém. 300-400V naprázdno by bylo záhodno. Paralelně too víc zapojovat nechci. Ty dva stringy hlavně kvůli kontrole činnosti, kdy je mohu porovnávat a vidět lépe nějaký problém.
cuki

Příspěvek od cuki »

cipis píše:Ty pojedeš furt na 1f (přes měnič a jeho bypass). Až budou zisky tak mizerné, že nemá smysl krmit celý barák, tak to přepneš manuálně na DS. Vytěžování budeš řešit stejně extra, dalším přepínačem, aby když bude omylem v zimě něco navíc, abys třeba přihřál vodu v bojleru. Tj. pořešit vytěžování, třeba přes triak, dvě spirály atd. atd., stokrát popsané v ostatních vláknech, netřeba zase objevovat kolo.

cuki píše:A ještě se zeptám jak je to vlastně s tím přepínáním? Pokud tam bude baterie není problém předpokládám s délkou prodlevy, ale pokud pojedu ze sítě 3f a pak se to přepne na 1f, co to udělá se spotřebiči? Ten fázový posun nebude úplně ok, že?
tedy ani jeden z těch střídačů nemá možnost při plné baterii připojit další zátěž automaticky? k tomu potřebuji další prvek a pak nějak s ním navíc komunikovat? Mě to prostě přijde hrozně složité a přitom zbytečně protože by tohle fungovat na přímo. Prostě plná baterie pustí někam napětí. Ani to samo nemusí mít stykač, jen ho tím ovládat.

To manuální odpojení se provádí kvůli té neúčinnosti běhu přes baterii ze sítě a nebo to je nějakej fetiš? Přeci nebudu pořád chodit odpojovat a zapojovat chod na FV? To nejde provozovat nějak smysluplněji?

Já bych si to i dohledal, ale jak v tom tápu a nemám ani základní informace o těch střídačích, tak moc nevím co hledat. :-( Něco mi asi pořád nedocvaklo a proto si to představuji asi dost divoce. večer se pokusím nakreslit schéma jak si to představu, teď v tom vdru mi to fakt nemyslí.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

cuki, si v tom úplne stratený... Lepšie by to bolo asi pre teba vidieť naživo a porozprávať sa o tom. Ak by to bolo ako si predstavuješ ty, tak by domácich FVE bolo asi len 5% z toho čo ich reálne teraz je.

Nechce sa mi to kresliť. Ja mám ako prvé v rozvádzači manuálny 4p (L1, L2, L3, N) prepínač sietí - prepína mi celý dom buď na 3f DS alebo 1f FVE (preklamované na L1+L2+L3 na strane domu). Netreba mi automatický, ako písal Soban, slúži na prepnutie domu na DS ak príde k poruche meniča (alebo niečoho súvisiaceho s FVE), alebo servisu FVE. V polohe 0 (nula) slúži na vypnutie celého domu.
Menič má na AC IN pripojenú jednu fázu z DS, a v prípade potreby (preťaženie, málo energie z FV (panely, baterka)) urobí vstavané relé bypass/premostenie AC IN na AC OUT - vtedy ti ide celý dom na 1f z DS. Ak pominie porucha/nedostatok, bypass sa zruší a menič ďalej dodáva energiu z FVE (panely, baterka).
Vyťažovanie (napr. bojler) sa riadi externým systémom, podľa chuti každého gentlemana :) Na základe požadovaných parametrov, kuk napríklad sem - https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=205885#p205885
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
TomHC

Příspěvek od TomHC »

cuki píše:tedy ani jeden z těch střídačů nemá možnost při plné baterii připojit další zátěž automaticky? k tomu potřebuji další prvek a pak nějak s ním navíc komunikovat? Mě to prostě přijde hrozně složité a přitom zbytečně protože by tohle fungovat na přímo.
Ber to tak, že podľa napätí pre absorb a float sa ti MPPT prepne na float a current limiting už povedzme pri 80% nabití, a výkon z panelov bude klesať povedzme až po 500W pri plnom nabití a ty by si chcel zapnúť bojler až vtedy. A dovtedy by si prišiel o niekoľko kW, práve v dôsledku obmedzenia výkonu...

Jeden príklad namiesto 100 slov. Na grafe vidieť, ako stúpa od rána výkon panelov až do 12:20, kedy sa dohriala voda v bojleri a batéria bola nabitá. Výkon z panelov klesol z 3.5 kW na 600W! Ak by som čakal na plné nabitie batérie, tak by priebeh výkonu vyzeral ako tá červená čiara. A až potom by som začal ohrievať bojler...

Vyťažovanie sa preto púšťa výrazne skôr. Tí čo chcú každý miliwatt, riešia triakové/fázové vyťažovače, my čo chceme týrať baterky, riešime to ako on/off systém.
Přílohy
Capture.PNG
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
cuki

Příspěvek od cuki »

TomHC píše:cuki, si v tom úplne stratený... Lepšie by to bolo asi pre teba vidieť naživo a porozprávať sa o tom. Ak by to bolo ako si predstavuješ ty, tak by domácich FVE bolo asi len 5% z toho čo ich reálne teraz je.

Nechce sa mi to kresliť. Ja mám ako prvé v rozvádzači manuálny 4p (L1, L2, L3, N) prepínač sietí - prepína mi celý dom buď na 3f DS alebo 1f FVE (preklamované na L1+L2+L3 na strane domu). Netreba mi automatický, ako písal Soban, slúži na prepnutie domu na DS ak príde k poruche meniča (alebo niečoho súvisiaceho s FVE), alebo servisu FVE. V polohe 0 (nula) slúži na vypnutie celého domu.
Menič má na AC IN pripojenú jednu fázu z DS, a v prípade potreby (preťaženie, málo energie z FV (panely, baterka)) urobí vstavané relé bypass/premostenie AC IN na AC OUT - vtedy ti ide celý dom na 1f z DS. Ak pominie porucha/nedostatok, bypass sa zruší a menič ďalej dodáva energiu z FVE (panely, baterka).
Vyťažovanie (napr. bojler) sa riadi externým systémom, podľa chuti každého gentlemana :) Na základe požadovaných parametrov, kuk napríklad sem - https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=205885#p205885

No já se pořád bojím, že to chápu, jen je to něco co se mi nelíbí. Jestli tam má být ještě jedno pojistné manuální oddělení sítí ok, to by mi samo tak nevadilo, ale jinak přechod z FVE na DS musí být plně automatický a nezávislý na uživatelých.
A takové schéma, kde by to dokázali dělat dvě jednotky nezávisle na sobě nechápu. Já si si představuji že by ten invertor pouze ovládal cívky toho stykače, což má smysl protože ten stykač je nejnamáhanější součást. Ale zajímalo by mě ta logika přepínání a co vše si na ní mohu nastavit. Další ovládací výstup stykače by měl být pro ten bojler.
Ano přesně tak jak to popisuješ dále. Tohle si chci mít možnost nastavit.

Jakékoliv schéma či podrobnější manuál by bodnul, ale o těch jednotkách se nedá skoro nic zjistit :-( Hledám nějaké osvědčené řešení, které nastavím na více jednotkách stejně. Abych v případě toho, že se odporoučí se to dalo zaměnit s jakýmkoliv jiným výrobkem.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Stáhni si manuál k jakémukoliv "Axpertu" Tam máš jak schéma zapojení, tak popis nastavení. Vše je podobné a dnes už naštěstí tak, že to i dělá většinu toho, co je potřeba.
TomHC

Příspěvek od TomHC »

cuki píše:...ale jinak přechod z FVE na DS musí být plně automatický a nezávislý na uživatelých.
Ale veď to je samozrejmosť! Pozri sa na graf, manželka hodila menič do overloadu, prepol sa na bypass (distribučka) a išlo sa veselo ďalej. Po reštarte meniča sa zase plynule pokračovalo... Ak by sa nejednalo o overload, ale o nízke napätie na batérii, tak by to bolo absolútne bez manuálneho zásahu.
Přílohy
fve-ds-switch.PNG
cuki

Příspěvek od cuki »

rva píše:Stáhni si manuál k jakémukoliv "Axpertu" Tam máš jak schéma zapojení, tak popis nastavení. Vše je podobné a dnes už naštěstí tak, že to i dělá většinu toho, co je potřeba.
Jo tak pak jsem asi jen nerozuměl tomu co tu někteří psali a nebo jsem nepochopil souvislost, což nevylučuji.
No návod hledám, ale nic jsem nenašel protože netuším co hledat.

https://vi.aliexpress.com/item/10050042 ... ec%21CZ%21

a nebo ten

https://vi.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2vnm

To je obojí klon něčeho jiného?
Tedy by mi stačil manuál k originálu? pořád nemůžu nic najít, jen takové povrchní informace :-(
TomHC

Příspěvek od TomHC »

Ja by som EASUN asi nebral... Rozdiel medzi EASUN od Ali a napr. MUST cez Mivvy mi nestojí za potenciálne problémy so zárukou a servisom.

EDIT: na úvod si písal, že máš malú spotrebu. Ja mám necelé 4 MWh/rok, a aj tak som do toho išiel, a vyšla mi návratnosť cca 8.5 roka, s tým, že som zapojil aj el.bojler na prebytky, v prechodnom období kúpim klímami a nie krbom/drevom - to všetko je úspora.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

cuki píše: To je obojí klon něčeho jiného?
Vše je klon něčeho a vyrábí se to v továrnách Voltronic dle požadavku toho, kdo na to chce nalepit svou nálepku. Předpokládám nějakou znalost elektřiny, protože hlavně ty s vyšším FV napětím mají na FV vstupu vysoké AC napětí - sáhnutí znamená minimálně pořádné leknutí, zkrat znamená často konec měniče v křemíkovém nebi. A u mppt je dobré zajistit, aby se baterie nemohly odpojit (běžné BMS klidně baterie odpojí bez varování) - to je rovněž někdy poslední okamžik měniče.

Příspěvek od cuki »

TomHC píše:Ja by som EASUN asi nebral... Rozdiel medzi EASUN od Ali a napr. MUST cez Mivvy mi nestojí za potenciálne problémy so zárukou a servisom.

EDIT: na úvod si písal, že máš malú spotrebu. Ja mám necelé 4 MWh/rok, a aj tak som do toho išiel, a vyšla mi návratnosť cca 8.5 roka, s tým, že som zapojil aj el.bojler na prebytky, v prechodnom období kúpim klímami a nie krbom/drevom - to všetko je úspora.
Jenže ten MUST nemá ani papírově potřebné parametry, jinak bych se s tím tak necrcal i když stojí (horší) dvojnásobek.
Jde mi o to že nemusím zbytečně paralelně spojovat panely. Výkon 5,5kWh je taky užitečný pokud n to pojede celá domácnost. Jak je to s tou dvojnásobnou špičkou netuším, ale hádám že půjde řádově o ms.

Včem je ten MUST lepší jež jiný klon?
TomHC píše:Ja by som EASUN asi nebral... Rozdiel medzi EASUN od Ali a napr. MUST cez Mivvy mi nestojí za potenciálne problémy so zárukou a servisom.

Můžeš rozepsat tu tvojí spotřebu a návratnost? Dost by mě to zajímalo, klidně do PM. Já se dobral k nesmyslným číslům. 8,5 let je super.
cuki

Příspěvek od cuki »

Teď koukám na nějaké schéma zapojení a ty měniče co mají FVE vstup na 450V+ mají před baterií dc/dc měnič. Což beru jako zásadní plus, protože jestli to chápu dobře vše ostatní jede na vyšším napětí a střídač to netahá zbytečně zpátky z 48V.

originál je tedy tento: https://www.ecosolartechnology.cz/eshop ... .html#desc
TomHC

Příspěvek od TomHC »

K tej návratnosti, kľudne aj verejne, aspoň pre predstavu aj pre ostatných. Po roku (dvoch) budem mať presnejšie čísla. Do úvahy treba brať, že kúrim plynom a plynom zohrievam aj vodu ak nie je dosť energie na ohrev v bojleri. Nič ma teda nenúti rozširovať FVE.
Přílohy
navratnost.PNG
navratnost.PNG (14.18 KiB) Zobrazeno 720 x
cipis

Příspěvek od cipis »

Nezapomeň na to, že cokoliv 120+V na střeše potřebuje hlídač izolačního stavu, a celkově to vychází "hůř", co se týká zajištění bezpečnosti či dodržení norem.
1 kW "nabíječka" 24 V

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek