Jaký nízkonapěťový střídač?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
cuki
Lokalita: Berounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Jaký nízkonapěťový střídač?

Příspěvek od cuki »

Stále jsem ve fázi, že nevím jak moc dalece do FVE se pustím.
Na dotace nedosáhnu, protože bych si to rád udělal sám. Mám poměrně malou energetickou spotřebu, tak ta návratnost je de facto neexistující, ale přesto bych rád do nějaké verze šel.

Střecha JJV 22, jsem schopen tam narvat až 2x9 panelů 450Wp, Cenově ale nejlépe vyjdou panely pod 400Wp (Našel jsem asi za 6,5Kč/Wp)

Věc se má tak že původně jsem měl v plánu pouze 1) ohřívat vodu v sekundárním (předsazeném) bojleru.
Tedy cca 4-6 panelů, které měli být na fasádě pro ideálnější zimní sklon. To už není proveditelné protože fasáda ozeleněla, takže půjdou na střechu s nevhodným sklonem.

Tedy krom levných panelů, MPPT a obyč střídač který může mít jakýkoliv tvar signálu. Druhý bojler mám.
2) druhá verze se nabízí použít nějaký standardní asynchronní 3f střídač s MPPT za cca 50k Kč a bateriové úložiště. Jenže ty levné bateriové střídače jsou pouze pro vysokonapětové baterie cca 200V. Tedy i nejmenší vyhovující baterie bude z 64 kusů 50Ah článků=10kWh. A do toho se mi moc jít nechce. Mám spotřebu EE 3,5MWh/rok. Z toho necelý 1MW je na topení. Tedy průměrná spotřeba domácnosti bez vytápění je určitě pod 7kWh/den. Z toho polovička poběží napřímo když svítí, tedy z toho mi optimální baterie kryjicí denní potřebu vychází asi na 5KWh. Levné články se dají sehnat ve velikosti 200-280Ah. Tedy i zde pokud složím byť 48V článek dost výkonově přestřelím. A budu na 10kWh. Pokud ho složím sám bude stát cca 40k Kč, což je akceptovatelná cena. Ale co k tomu z střídač a jak vyřešit přetoky do sítě?
Pokud na běžném střídači nastavím zákaz přetoků, bude to pro distributora málo. Rád bych to vyřešil bez jakékoliv byrokracie. Jak se tohle řeší?

Je nějaké rozumné řešení?

3) řešení je udělat úplný ostrovní systém na část elektroinstalace, ale to je dost hloupé řešení. protože budou mnohem větší přebytky. a zbytečný zásah do stávající elektroinstalace.

Někdo nějaký hint, který by mě nakopnul správným směrem?
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Jaký nízkonapěťový střídač?

Příspěvek od rva »

Záleží, na co si troufneš. Blbuvzdorné jsou pwm multiboxy - např. https://vi.aliexpress.com/item/1005003748378707.html
K nim třeba baterie https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... grade.html
a BMS od 150 A https://vi.aliexpress.com/item/1005004590744267.html
FV panely musíš přízpůsobit pwm regulátoru - takže asi ve stringu vždy dva, s parametry podobnými třeba https://www.i4wifi.cz/cs/288039-dah-sol ... 10-bw-410w
A paralelně stringů tak, aby nebyl překročen max. proud regulátorem, tedy tady asi 3x2 = 6 panelů.
Přetoky žádné nebudou, když bude mále energie v baterii, tak se to přepne na distributora, když se baterky trochu dobijí, zase se to automaticky přepne na měnič. Jednoduché, (snad) spolehlivé.
Jo a že to tak sypu je jen proto, že podobné doporučuji známému neelektrikáři aby ho to nezabilo a aby s tím neměl moc problémů.
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

Těch panelů bych volil maximálně polovinu uvažovaných, možná i míň. Protože s tím co uvažuješ vyrobíš přes léto denně 50+ kW a co s tím? Naopak bych posílil baterie tak na trojnásobek. Vlastní zkušenost: mám 15 kW baterek, cca. 1,5 kWp panelů. Jednofázový měnič cca 4kW, napájím s ním ostrov udělaný v paneláku. Lednička, mikrovlnka, pračka, sušička, varná konvice, 2x počítač, velká TV a drobnosti. Úsporu mám tak 50% roční spotřeby.
Nemám rád tenhle stát.
cuki

Příspěvek od cuki »

rva píše:Záleží, na co si troufneš. Blbuvzdorné jsou pwm multiboxy - např. https://vi.aliexpress.com/item/1005003748378707.html
K nim třeba baterie https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... grade.html
a BMS od 150 A https://vi.aliexpress.com/item/1005004590744267.html
FV panely musíš přízpůsobit pwm regulátoru - takže asi ve stringu vždy dva, s parametry podobnými třeba https://www.i4wifi.cz/cs/288039-dah-sol ... 10-bw-410w
A paralelně stringů tak, aby nebyl překročen max. proud regulátorem, tedy tady asi 3x2 = 6 panelů.
Přetoky žádné nebudou, když bude mále energie v baterii, tak se to přepne na distributora, když se baterky trochu dobijí, zase se to automaticky přepne na měnič. Jednoduché, (snad) spolehlivé.
Jo a že to tak sypu je jen proto, že podobné doporučuji známému neelektrikáři aby ho to nezabilo a aby s tím neměl moc problémů.
Jo ten JK BMS přesně mám a sem s ním spokojenej, takže bych ho rád uplatnil i tady. EASUN POWER 5KW jsem neznal, ale PWM? Očekával bych ze MPPT je už standard. A řešilo by to pouze 1f. Kdybych chtěl na všechny 3 tak to nezapojím, protože každá pojede z jiné baterie. Motorový proud klidně oželím. Dokonce jsem přemýšlel, že bych z 3x16A přešel na 1x25A nemusel řešit vytížení fází.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Jednoduché zde z obchodu must https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 500w-11539

Panely do 130V 4000Wp

Baterku taky odtamtud.....

Topení nechat na DS ostatní dát přepínač DS/FVE a ten must.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cuki

Příspěvek od cuki »

vla píše:Těch panelů bych volil maximálně polovinu uvažovaných, možná i míň. Protože s tím co uvažuješ vyrobíš přes léto denně 50+ kW a co s tím? Naopak bych posílil baterie tak na trojnásobek. Vlastní zkušenost: mám 15 kW baterek, cca. 1,5 kWp panelů. Jednofázový měnič cca 4kW, napájím s ním ostrov udělaný v paneláku. Lednička, mikrovlnka, pračka, sušička, varná konvice, 2x počítač, velká TV a drobnosti. Úsporu mám tak 50% roční spotřeby.
Ano ty přebytky v létě jsou naprd, ten sklon taky. Ale když jsem to počítal, tak mi u více panelů vycházela lepší návratnost, protože mi to dovolí jet na FVE mnohem delší část roku. A když si to spočítám, tak ty další panely na víc už nic moc nestojí. Dvojnásobek panelů vyjde asi na 22k Kč a panel mě možná přežije, baterie jen když jí špatně zapojím :-D

Pokud počítám, že dám 200Ah baterii 48V cca 45k i s BMS
3x Střídač s MPPT několik desítek k Kč
instalační materiál a kabeláž 20k

Tak jestli v tom budu 120 nebo 140k Kč už je fakt jedno.
Baterie dá tak 6-8let (jasně dá víc, ale pokud mám počítat s nějkou návratností...)
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Naprosté většině ostrovníků vychází jako dobrej poměr 1kWp panelů na 2-3kWh baterek. Pokud máš kWp=kWh tak nabíjíš prouidem 1C a to životnosti baterek nepřidá. Samozřejmě třeba midnite nebo victron umí omezit nabíjecí proud, ale k čemu potom ty panely jsou, hlavně v zimě, když svítí dvě hodiny za týden a měl bys to všecko posbírat...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
cuki

Příspěvek od cuki »

Soban píše:Jednoduché zde z obchodu must https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 500w-11539

Panely do 130V 4000Wp

Baterku taky odtamtud.....

Topení nechat na DS ostatní dát přepínač DS/FVE a ten must.
To je sice MPPT ale zase za nesmysl. Když budu potřebovat 3, tak to vyjde na víc než 3F goodwe a spol, což už mi je trochu proti srsti.
Navíc bych rád řešení, kde dobiju baterii a pak se zbytek pošle do bojleru.

Ale co mě zaujalo, proč bych měl mít na tvrdo zapojené topení do DS? Jaké to bude mít výhody? To je poměrně zbytečně komplikovaná dráteničina. Předpokládám že DS/FVE přebínání musí fungovat nějak automaticky, tak proč to oddělovat?
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Pwm přežije i to, kde může mppt skončit - tedy náhlé odpojení baterie. A 3f? Při tak malé spotřebě? Nelze realizovat všechny možnosti najednou. Víc baterií je fajn, když jsou zbytečné peníze.
Site Admin
Lokalita: blízko Plzně
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od lzahradil »

položil bych si otázku, zda potřebuješ 3f řešení.
ohřev vody v bojleru lze řešit pomocí vytěžovače, kdy budeš mít dostatek energie (nabitou baterii) tak to budeš tlačit do bojleru. V bojleru můžeš mít více zdrojů energie. Např 1 spirálu napojenou na měnič (FVE) a druhou na DS pro případ že by bylo málo energie z FVE.
Topení, pokud topíš elektrikou a proto chceš 3f? V létě zcela jistě topit nebudeš a budeš hledat spíše klimatizaci :)
V zimě kdy by jsi to chtěl využít, tak nevyužiješ protože bude málo slunka a budeš rád když odnapájíš ze soláru alespoň něco.
Další věcí je to, že 3f nebo 3x 1f měniče mají nějakou vlastní spotřebu. A v zimě budeš rád když pokreješ právě tu.
Budeš mít přepanelováno, ale co to bude platné když bude na panelech sníh? Nevytvoříš nic. A v létě naopak vše zůstane na střeše.
Nevím jak u vás doma ale v kolika případech využiješ 3f? Já ačkoliv mám z DS také 3f, tak běžně ani jednou. Ale to je spíše tím že doma jedu na 1f díky soláru a na 3f mám zapojenou jen troubu (která je jako jediná přímo na DS) Ta mi netrápí, moc ji nepoužíváme. Indukce atd, vše mám na 1f z měniče.
Spirála v bojleru na ohřev vody z FVE je přes hlídací relé a v případě že by relé zjistilo spuštění silného spotřebiče který by zapříčinil přetížení měniče, odepne bojler čímž se měniči uleví o spotřebu bojleru a vše pracuje dál..
Ačkoliv je to složité a chtělo to u manželky trochu zácvik že nemůže pustit pračku, myčku, indukci a kávovar v jeden okamžik, podařilo se a už dlouho mi měnič na přetížení nespadl.
Tzn, jde to bez většího omezování i s 1f. Je to jen o tom naučit se používat odložené starty apod.
Proč bych měl krmit energií 3f měnič z kterého pojede třeba jen 1f?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Soban

Příspěvek od Soban »

Proč 3f? To je nesmysl! Nic to navíc nepřináší.

1f systém!

Proč topení na DS jednoduše proto že v zimě to FVE nedá!
Jinak samozřejmě pokud máš klimatizaci co umí přitápět tak OK.

Proč přepínač - protože to někdy potřebuješ vypnout a pak budeš bez elektřiny?
cuki

Příspěvek od cuki »

rva píše:Pwm přežije i to, kde může mppt skončit - tedy náhlé odpojení baterie. A 3f? Při tak malé spotřebě? Nelze realizovat všechny možnosti najednou. Víc baterií je fajn, když jsou zbytečné peníze.

Hmm to mě nemapadlo. Doteď nevím proč nemůžu baterii odpojit od MPPT za chodu FV. Ale nevěděl jsem že pro PWM to není problém.

Zásadní věc pro MPPT je právě mnohem vyšší výkon v zimě.
cuki

Příspěvek od cuki »

Soban píše:Proč 3f? To je nesmysl! Nic to navíc nepřináší.

1f systém!

Proč topení na DS jednoduše proto že v zimě to FVE nedá!
Jinak samozřejmě pokud máš klimatizaci co umí přitápět tak OK.

Proč přepínač - protože to někdy potřebuješ vypnout a pak budeš bez elektřiny?
No je to jednoduché pokud chci jet 1f, tak musím změnit hlavní jistič na 1x25A, jinak by to byl šílenej bast. A použít to jen na jednu současnou fázi mi nedává moc smysl. I když je fakt, že jedna fáze je sporák, který bych stejně v létě chtěl udělat i venku, protože doma vařit nechci.
Na jednu to stejně ale bez přepojení hl. jističe nepřehodím.

Přemýšlím jestli je možné (a jak) to zapojit tak, aby 2fáze jely ze sítě a jedna z baterie? Nad tím se musím zamyslet.

Od více panelů si ale slibuji téměř soběstačný ohřev vody. A to i v zimě. Ono 6-7kWh v panelech dá něco i v zimních měsících. Ohřev vody u mě dělá asi 1,2MWh a 1,3-1,5MWh zbytek. Něco bych mohl nechat jet i 2,5kWh baterie s obytky, tam zatím v létě chodím nabíjet pouze akumulátory :-) A nebo tam hodit druhou ledničku :-)

A přebytky v létě plánuju na klimu, dneska 24°C v tom se nedá nic dělat.
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

A copak znamená střecha s nevhodným sklonem?
Nemám rád tenhle stát.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Jaký bastl?
Před rozváděč dáš přepínač DS/FVE, 3f, který bude mít na straně FVE spojené všechny tři kontakty dohromady. Takže přepneš na DS, pojedou tři fáze z DS, přepneš na FVE, pojedou všechny tři fáze v domě na tu jednu z měniče.
Točivé stroje a žravé spotřebiče, které krmit FVE nechceš, dáš extra.
Takže žádný bastl to nebude.
Jen některé fáze z FVE nemají smysl, protože bys měl mít barák stejně symetricky rozdělený, alespoň dříve to byla podmínka DS. Takže ti to stejně vyjde tak, že na fázi z DS budeš mít to, co bys mohl mít na FVE, a opačně.

6-7 kWp v panelech v zimě dá tak asi 1/10 až 1/20 toho, co to dá v létě. 10 kWp leckteré dny nedalo ani bojler 80l, tak s tím opravdu nepočítej. Max. tak světla, s velkou baterkou. Den bude svítit, týden bude škaredě ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
cuki

Příspěvek od cuki »

vla píše:A copak znamená střecha s nevhodným sklonem?
psal jsem 22° Osobně bych preferoval třeba 80°, protože mě nezajímá maximální výroba energie za rok, ale maximální využití.
cuki

Příspěvek od cuki »

cipis píše:Jaký bastl?
Před rozváděč dáš přepínač DS/FVE, 3f, který bude mít na straně FVE spojené všechny tři kontakty dohromady. Takže přepneš na DS, pojedou tři fáze z DS, přepneš na FVE, pojedou všechny tři fáze v domě na tu jednu z měniče.
Točivé stroje a žravé spotřebiče, které krmit FVE nechceš, dáš extra.
Takže žádný bastl to nebude.
Jen některé fáze z FVE nemají smysl, protože bys měl mít barák stejně symetricky rozdělený, alespoň dříve to byla podmínka DS. Takže ti to stejně vyjde tak, že na fázi z DS budeš mít to, co bys mohl mít na FVE, a opačně.

6-7 kWp v panelech v zimě dá tak asi 1/10 až 1/20 toho, co to dá v létě. 10 kWp leckteré dny nedalo ani bojler 80l, tak s tím opravdu nepočítej. Max. tak světla, s velkou baterkou. Den bude svítit, týden bude škaredě ...
Tedy něco takového?
https://allegro.cz/nabidka/automaticky- ... gKrsPD_BwE

Nevidim nikde technický list, musím nejdříve dohledat, ale chápu to tak, že mohu jet buď na DS 3f a na FVE straně zapojím vše dohromady? To je na mě trochu divoká představa, ale kdyby to bylo tak jednoduché... Co se stane když se to podělá?
Soban

Příspěvek od Soban »

A co se podělá?

Vypínač? Koupíš druhý!

Přetížíš? Vypadne jistič pokud to bude na DS a pokud na FVE a přetížíš měnič tak se vypne nebo přepne na bypass podle nastavení.

Jinak když koupíš normální mechanický tak to taky stačí..... (větší jistota jak ty čínské automatické i když taky mám jeden čínský :-) )

Jediné co třeba pohlídat pokud máš ze skříně 3f kabel který budeš přepínat na jednofázový aby jsi nepřetěžoval N žílu v tom kabelu - takže to se týká pouze šporáků - indukce max bojleru pokud máš 3f a podobně protože motory necháš na DS.

Jinak že se nedá FVE topit a nemá smysl to řešit si spočítej zde: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Zadáš si tam jaký výkon máš v panelech a jaké umístění sklon atd.... a spočítá průměrný výkon a budeš hned vědět že v prosinci je to akorát na svícení a pokud by jsi s tím chtěl topit musíš mít v panelech 1MWp a nesmí být pod sněhem :-)

PS.

Jinak v prosinci z 3.6kWp reálný výkon 200W !!!!

Dle výpočtů v prosinci z 2kWp stringu na skleníku výkon za měsíc 47.1kWh tj 1.5 kWh denně v průměru!!!
cuki

Příspěvek od cuki »

Soban píše:A co se podělá?
Vypínač? Koupíš druhý!

Přetížíš? Vypadne jistič pokud to bude na DS a pokud na FVE a přetížíš měnič tak se vypne nebo přepne na bypass podle nastavení.

Jinak když koupíš normální mechanický tak to taky stačí..... (větší jistota jak ty čínské automatické i když taky mám jeden čínský :-) )
No určitě to musí být automatické. Přehazovat to ručně je nesmysl. To už si doma můžu rovnou svítit loučí. :-D
Ale co to vyhodnocuje? Stav baterie? Nebo aktuální proudovou zátěž?

Jediné co třeba pohlídat pokud máš ze skříně 3f kabel který budeš přepínat na jednofázový aby jsi nepřetěžoval N žílu v tom kabelu - takže to se týká pouze šporáků - indukce max bojleru pokud máš 3f a podobně protože motory necháš na DS.
Jo to zrovna řeším, ale myslím že tam je 4ka

Jinak že se nedá FVE topit a nemá smysl to řešit si spočítej zde: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Zadáš si tam jaký výkon máš v panelech a jaké umístění sklon atd.... a spočítá průměrný výkon a budeš hned vědět že v prosinci je to akorát na svícení a pokud by jsi s tím chtěl topit musíš mít v panelech 1MWp a nesmí být pod sněhem :-)

No já tím nechci topit. Ostatně v době kdy svítí trochu slunce tak topit nepřebuduji, je to PD. Ale nevím proč bych to měl kvůli tomu přepojovat. Mě je jedno jestli mi z těch mikro přebytků půjde kus do topení a nebo na to pojede třeba ten sporák. Dobrat z DS budu potřebovat stejně.
PS.

Jinak v prosinci z 3.6kWp reálný výkon 200W !!!!

Dle výpočtů v prosinci z 2kWp stringu na skleníku výkon za měsíc 47.1kWh tj 1.5 kWh denně v průměru!!!

Takže pokud budu třebas 8kW tak jsem schopen dát 6kWh denně. To není málo. Ale jasný jde o to že se to nevyplatí. kdybych použil ten PVM:
https://vi.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2vnm
a nebo MPPT:
https://vi.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2vnm
Tak je to něco jinýho než když tam budu mít krabice za 60k. Jak říkám ty panely skoro nic nestojí.
Za mě 9x 375kWp je takový rozumný minimum.
Soban

Příspěvek od Soban »

Automaticky na síť přepíná ten MUST !

Buď jede z baterek a panelů a nebo podle nastaveného napětí na baterce přepne do bypassu.

Ruční přepínač tam je když to potřebuješ odstavit, něco se posere atd......

Jinak ten čínský prostě jak má na vstupu 230V z FVE tak na ni přepne, jak se stratí a je na DS napětí tak se přepne na DS.

Jak to vypadá třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=OWSlYFiPEMI&t=450s

https://www.youtube.com/watch?v=v7AKo1FRyQE&t=44s

Jinak panely jsou to nejlevnější takže když už to budeš montovat tak samozřejmě co se na střechu vleze, ale samozřejmě taky s rozmyslem.
Nějak jsem nepochopil ten tvůj výpočet: " Takže pokud budu třebas 8kW tak jsem schopen dát 6kWh denně"

No jo ale to je průměr, klidně můžeš dostat denně pouze 200Wh a pak na 2 dni zasvítí a ty to stejně nepobereš.

Jinak jaké krabice za 60k ? Ten měnič co jsem dával odkaz stojí 18k a stačí 1ks!
Je na to záruka, atd.....

Pokud koupíš z číny jak se to posere můžeš to zahodit.

Jinak PWM nebrat!!!!!!!!!!!!!
Není to jenom o zisku.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek