Návratnost investice do FVE

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od JirkaE »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 11:34 am
Švára ti dá za pravdu, protože přechází z eletriky z DS na FVE. Tam ten rozdíl je vesměs v poměru cenu elekro vs. plyn.
Pro mne je 1kWh z elektro dražší cca 3.72x než 1kWh plynu. Tedy návratnost je pro plyn 3.72x delší než pro přechod z elektro.
Tedy pokud někdo přešel z elektro z DS za 2 roky, tak pro mne je to 2x3.72, tj. 7,4 roku ... To je ta příčina v argumentaci,
jak rychle se to vrátí... Říkám, mít to teď všechno v elektrice, tak neváhám ani sekundu a jdu do pořádné FVE co max. nahradí
DS.
A já na to - znova opakuji, že mají do svého starého 200L bojleru 3 možnosti ohřevu :D
- Ohřívat plynem.
- Ohřívat nočním proudem
- Ohřívat z výměníku krbové vložky na dřevo...

A nyní ještě předřazený ohřev fotovoltaikou. Přímo. BEZ baterie a místo klasického měniče laciný regulátor MPPT/S = o životnosti nemůže být řeč.

Nechci nijak komentovat vývoj cen, ale je jasné - že ještě nedávno byl plyn X-krát dražší než noční proud a to velmi dlouhou dobu a dnes je to zas naopak, asi tak pouhé 2-3 roky.
Cena ohřevu vody fotovoltaikou má pouze vstupní náklady a dále již nestojí nic.

Přestávám chápat proč si tady, evidentně máš ve všem jasno a to ještě dřív, než kdokoliv promluvil.
Argumentace pouze dnešní ceny plynu má pro mě nulovou hodnotu.

Cena mojí kWh z panelu nestojí nic a na 100% můžu říct že se její cena nezmění a že tak dojdu v klidu až do důchodu (pokud neposunou hranici až na 100let)

Tedy máš kotel s životností 20let a nízkou cenu na plyn, FV je pro Tebe nesmysl = gratuluji ke správné volbě ve správný čas :yes:
Držím palce s životností kotle a s cenou za kubík plynu - aby tak vydržela :)

To ostatní nám ukáže až čas - jak s životností kotle, tak s cenou za kubík plynu.
Já osobně s FV v tom mám jasno již nyní..
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 1:13 pm Pawel, to je dobrý nápad, jen asi nějaký jiný model. To co jsi našel je spíše ohřívač pro umyvadlo, ma to jen 1/4" připojení. Pak může být docela výzva, jak a kam to připojit. Boiler co mám, má 5 trubek, dvě jsou pro okruh s primární teplou vodou, jeden přívod pitné studené, jeden výstup ohřáté, a poslední vstup ze zpátečky od teplé vody co je použita na cirkulaci teplé. Teď kde by se připojilo a jak nastavit aby fungovalo s kotlem. Asi souběh by se špatně dělal, tak by to asi muselo být, že běží buď výhřev kotlem nebo průtokáčem. Pokud bych tedy měl jen průtokáč, tak kam ho připojit? Asi nemá smysl ho vkládat do primárního okruhu z kotle. Kam ho ale jinam dát? Muselo by to být někde kde poběží čerpadlo, aby se ohříval celý obsah zásobníku. Fakt teď nevím. Ale asi by to nějak mělo jít.
Ano ale to je 5/4" ( 1 1/4" ) připojení a montuje se do serie nebo paraleně k plynovému, nebo jinému kotli.

Samozřejmě je to naprosto běžné řešení jak se řeší připojení FV do aktuálních systémů bez větších zásahů = ne každý staví, nebo mění celý systém

20230306_182724.jpg
Takhle to pak vypadá v reálu, s přestavěnou Dražickou spirálou TJ 6/4" na FV.

Základní předpoklad nějaké funkce je ale výpočet ohřevu na množství vody - aby to mělo nějaký efekt ;)
dr78
Lokalita: Mladá Boleslav
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 0
Kapacita baterie [kWh]: 0

Příspěvek od dr78 »

Pawel:
Update> Špatně jsem se koukal, má to závit 1 a 1/4". Tak OK, to je první příspěvek, kde by mi mohla FVE vyjít rozumně. Prošel jsem pár návrhů asi asi nejvhodnější je to vložit do primárního okruhu boileru. Není to certifikované pro použití pro pitnou, tak to musí být v odděleném okruhu. Jen ještě k tomu přidat zpětný ventil, a oběhové čerpadlo. Čerpadlo musí běžet, když běží ohřev. Jen ještě někam musím dát pojistný ventil. Nevím, jestli by zafungoval ten v kotli, který by byl ve stejném okruhu. To by asi šlo. Děkuji.
dr78

Příspěvek od dr78 »

JirkaE píše: pát říj 25, 2024 1:16 pm Nechci nijak komentovat vývoj cen, ale je jasné - že ještě nedávno byl plyn X-krát dražší než noční proud a to velmi dlouhou dobu a dnes je to zas naopak, asi tak pouhé 2-3 roky.
Cena ohřevu vody fotovoltaikou má pouze vstupní náklady a dále již nestojí nic.
Může být, nikdo neví, co bude. Rozhodovat se mohu jen na základě toho jaké jsou ceny dnes. Případně se mohu řídít tím co bylo. Tím co bude,
to už je spekulace. Já se rozhoduji na základě tvrdých dat a výpočtu. Pokud mi výpočtem vyjde návratnost investice za mnoho let a neviděl
jsem, že by někdo psal, že mám chybu ve výpočtu.
JirkaE píše: pát říj 25, 2024 1:16 pm Přestávám chápat proč si tady, evidentně máš ve všem jasno a to ještě dřív, než kdokoliv promluvil.
Argumentace pouze dnešní ceny plynu má pro mě nulovou hodnotu.
Prosím slušně. Nikde jsem nepsal jsem, že mám ve všem jasno, pokud by tomu tak bylo, nebudu se obtěžovat psát s příspěvky.
Napsal jsem reálná data a platby za služby v mé situaci. A snažil se, zda by mi někdo poradil variantu, kde by investice měla
smysl. Nic víc. Pro mne jsou aktuální ceny hodnotné. Budoucí neznám. Beru v potaz to, kolik by vše vyšlo při dnešních cenách
za panely, a další komponenty. Ty víš jaké budou ceny za rok? To je jako by jsi napsal, že argumentace dnešní ceny za pořízení FVE
má nulovou hodnotu. To asi také není pravda, ne?
Jako dobrý příklad může být cesta svým autem. Někdo počítá cenu za kilometr jako cena za palivo/počet ujetých km. Pro mne
k ceně za km počítám i všechny servisy, výměny dílů a rozpuštěná pořizovací cena. To je pak reálná cena za km. To samé je
i FVE. Není to energie zadarmo, je to energie za levno, alespoň pro mne.
JirkaE píše: pát říj 25, 2024 1:16 pm Cena mojí kWh z panelu nestojí nic a na 100% můžu říct že se její cena nezmění a že tak dojdu v klidu až do důchodu (pokud neposunou hranici až na 100let)
Tedy máš kotel s životností 20let a nízkou cenu na plyn, FV je pro Tebe nesmysl = gratuluji ke správné volbě ve správný čas :yes:
Držím palce s životností kotle a s cenou za kubík plynu - aby tak vydržela :)
To ostatní nám ukáže až čas - jak s životností kotle, tak s cenou za kubík plynu.
Já osobně s FV v tom mám jasno již nyní..
Cena tvojí kWh rozhodně na 100% nebude stejná až do důchodu. Jaká cena bude, když ti zítra odejde měnič? Bude pořád stejná?
Doufám, že do důchodu nejdeš zítra. ;-) Já do ceny počítám i investici. Pokud investici ignoruješ, a počítáš, že máš energii zdarma,
tak je to tvůj přístup, já tento přístup nesdílím.

Kde jsem řekl, že FV je nesmysl. Jak jsem psal výše, prosím slušně diskutovat a neurážet. Jediné co jsem psal, že varianty, které jsem
zvažoval byly s návratností v mém případě 10 let. Nikde a nikdy jsem nepsal že FV je nesmysl. To přeháníš.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Nie si tu s týmito myšlienkami prvý ani posledný. Rozmýšľaš o FVE, ale nechceš pustiť peniaze, tak to zvaľuješ na to, že sa to neoplatí. Ak Ti to vyšlo že sa to neoplatí, tak to nekupuj, nestavaj. :dontknow:
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
dr78

Příspěvek od dr78 »

JirkaE píše: pát říj 25, 2024 1:21 pm Ano ale to je 5/4" ( 1 1/4" ) připojení a montuje se do serie nebo paraleně k plynovému, nebo jinému kotli.
Samozřejmě je to naprosto běžné řešení jak se řeší připojení FV do aktuálních systémů bez větších zásahů = ne každý staví, nebo mění celý systém
Takhle to pak vypadá v reálu, s přestavěnou Dražickou spirálou TJ 6/4" na FV.
Základní předpoklad nějaké funkce je ale výpočet ohřevu na množství vody - aby to mělo nějaký efekt ;)
Už jsem to také zjistil, akorát jsem neaktualizoval příspěvky před odesláním.
Ta Dražická patrona je IMHO lepší řešení než noname Allegro. Dražice dodávají i to tělo průtokového ohřívače?
Je fajn, když píšeš k věci, tento příspěvek je hodnotnější.

Ten výpočet budu muset provést. Boiler mám jen 120 litrový, pro ohřev z el. patrony by byl vhodnější větší.
Předpokládám, že bych musel ohřívat na maximální teplotu aby mělo smysl. Kvůli bezpečnosti opaření,
bude limit asi na 65°C ;-(
Aktuální boiler/zásobník na 120 litrů stačil, když plyn tam může rvát 24kWh energie a dohřívat v případě
potřeby poměrně rychle.
dr78

Příspěvek od dr78 »

TomHC píše: pát říj 25, 2024 3:10 pm Nie si tu s týmito myšlienkami prvý ani posledný. Rozmýšľaš o FVE, ale nechceš pustiť peniaze, tak to zvaľuješ na to, že sa to neoplatí. Ak Ti to vyšlo že sa to neoplatí, tak to nekupuj, nestavaj. :dontknow:
To byla reakce na to co jsem ti psal v posledním příspěvku? Viz.:
Sorry, špatně sis přečetl můj příspěvek. Mám elektro vzdělání, o přepínání stykačem mi neříkej. :-)
Já ale psal o tom, že můj současný boiler nemá ŽÁDNOU spirálu. Nemá žadnou elektroniku na sobě ani možnost instalace
elektro toplné patrony. Je to vyměník voda/voda. Tedy pokud bych chtěl vstup elektro, musím buď vyměnit současný
boiler za vícevstupový nebo koupit jiný (jen pro elektropatronu) a ten předřadit současnému.
Nesouhlasíš s tím co jsem psal (alespoň pro ty navrhované varianty)? Pokud s tím nesouhlasíš,
kde mám chybu ve výpočtu? Já dokonce ani snad nikde nepsal, že se to nevyplatí. Jen jsem psal, že pro update z aktuálního
stavu je návratnost 10 let a že to mi už přijde docela dlouho. O tom, že se to nevyplatí jsem myslím snad nepsal.
Pokud tě můj dotaz nezajímá, tak proč na něj reaguješ?
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 3:34 pm To byla reakce na to co jsem ti psal v posledním příspěvku? Viz.:
Nie, všeobecne.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

DR78 :
Za mě je to tak, že nemám žádná data a že se trousí různě pomalu a po kouskách, jako třeba s tím průtokáčem.

Jistěže je i varianta nerezová, pro pitnou vodu - ale já :lol: netušil - že něco takového myslíš.

20230311_182400.jpg
20230311_182133.jpg

Pro mě je to stejný, je mě jedno do čeho tu spirálu strčím - pořád jeden stejný (nebo podobný) ohřev vody = panely + regulátor + spirála = bez bojleru pod 30.tis.Kč (segra s bojlerem 42tis.Kč)

Ale tohle Ti řeklo hned několik lidi již mnoho příspěvků nazpátek - že tohle je cesta. Nebo ? ;)

Bojler je ale lepší, nejméně z několika důvodů.
- větší zásoba vody
- suchá keramická spirála s delší životností
- suchá keramická spirála má volbu výkonu / odporu - na ideální, pro konkrétní panely
- suchá keramická spirála muže mít na jedné spirále ohřevy oba = FV + DS
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 3:07 pm

Cena tvojí kWh rozhodně na 100% nebude stejná až do důchodu. Jaká cena bude, když ti zítra odejde měnič? Bude pořád stejná?
Doufám, že do důchodu nejdeš zítra. ;-) Já do ceny počítám i investici. Pokud investici ignoruješ, a počítáš, že máš energii zdarma,
tak je to tvůj přístup, já tento přístup nesdílím.
Investici neignoruju, říkám jen, že pokud to nazývám investicí tak to tak musí být.
Pokud jsem si vzal investici zpět a nyní jen otáčím dividendy a zisk, už to za investici nepovažuju.

Čeká mě nákup nového kompletu, ale i tak mám funkční nyní doma.
Tedy i když odejde něco z toho kompletu, bude to stále zálohované.

A i když.... jeden odejde, zůstane druhý, protože beru nyní dva.
Pořád je to ze zisku - již zaplacené = cena stále stejná - nulová

Snímek obrazovky (998).png

Lidi jsou jak šílený, pro mě je zcela nepochopitelný - jak může dát někdo například 470t.Kč za 5kWp instalaci s 7,2kWh uložištěm :wall:

A firmy mají tolik práce, že se objednávají 6-12 měsíců předem :dontknow:
rasto1

Příspěvek od rasto1 »

To co je za hlupu tému, veď koníček sa nepočíta na peniaze :-)
Ja som investoval 12 000 Evri a beriem to ako najlepsiu investiciu do baraku, lebo to nepyta peniaze, ako vsetko naokolo, ale dokáže to dokonca vyrobit!!!
Spotreba domacnosti je 12-15MWh ročne pričom 90% dokáže pokryť FV, ktorú prevádzkujem tretím rokom, takže návratnosť do 7 rokov, pričom mám 3 meniče, takže ak by jeden odišiel stále mám dostatok výkonovej rezervy na pokrytie domu.
Len lutujem môjho dodávateľa silovej zložky, lebo netuší, že mi vráti 1000 Evri na vyúčtovaní, keď mi nastavil vysoké zálohové platby :-)
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

No, nevím. Pročetl jsem toho na tomhle foru opravdu hodně a nepamatuju si, že bych někde narazil na to, že by někdo litoval peněz a času investovaných do své (většinou nedotované) FVE. Tohle prostě není forum lidí bezhlavě si nechajících nainstalovat předraženou FVE a až zpětně plačících, že je cena za výkup malá anebo, že platí za elektřinu z DS skoro stejně jako před tím, protože jim nainstalovaná FVE zvyšuje přes zimu spotřebu a v létě nic neušetří, protože nemá z čeho ... (takže "návratnost" se pak opravdu může protáhnout na desítky let nebo "nekonečno")

Takže čekat tady (na MyPower), že mi někdo začne přitakat na myšlenku nesmyslnosti investice do FVE je podle mne opravdu trochu mimo mísu ...
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
Antrac1t
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11

Příspěvek od Antrac1t »

Tyhle otazka o navratnosti aneb "neVYPLATI se mi to!" mi uz pomalu otviraj kudlu v kapse (asi skrz FB FVE skupinu, kde je to stale dokola). Snad jsme vsichni financne gramotni a dokazeme si spocitat co se mi vyplati a co ne (vis kolik vydelavas, vis jakej je tvuj zivotni standart, vic co mas v planu do budoucna, etc, etc ,etc). Kazdej si dokaze zjistit spotrebu domu - odecet elektromeru denni/tydenni/mesicni ... meric spotreby do zasuvky ... delani carek na papir kolik pracek/mycek jsem pustil ... proste je toho hafoooo a jednoducha matematika ... pokud potom stale vahas, tak si udelej analyzu rizik, opet papirek svolat rodinku a jedem (nic sloziteho) ... a pokud se rozhodujes jen pomoci "tvrdych" dat, tak to je spatny smer, jelikoz bez prediktivníi analyzy nemas ucelenej obraz (kde je nas financni poradce HYP) a to "what if" te muze stat nemalou castku a uslou investici ...

pokud chces FVE, tak ji udelej, pokud ji nechces, ji nedelej ... fakt mam deja vu a pocit, ze tu vnika novej Hyp ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
Pavel111
Lokalita: Čestice
Výkon panelů [Wp]: 16,6
Kapacita baterie [kWh]: 77

Příspěvek od Pavel111 »

Myslím,že otázku návratnosti FVE nemá smysl řešit u toho,kdo má vyšší spotřebu.Což je můj případ.Do minulého týdne jsem investoval za x let cca 720tis+,přesně to spočítáno nemám a teď už je to zase víc.(800)Za rok a půl mi vrátili 82240kč,což na první pohled není nic moc.Ale mám srovnávací základnu zkreslenou(sníženou) tím,že jsem už 8 let před tím ohříval vodu pomocí FVE,kdy jsem spotřebu na tento ohřev neměřil a snižovalo mi to podstatně spotřebu z DS.Jak jsem posléze zjistil,tak to byla spotřeba na ohřev TUV enormní.Jen doplním,nejsme normální domácnost,ale i firma.
Od státu jsem nevzal ani korunu,neboť se mi to principielně nelíbí.Návratnost odhaduji na max 8 let(v praxi asi méně),což považuji za dobré.Většina komponentů FVE má násobně vyšší životnost.
Myslím,že není dobré vše podřizovat tomu,jakou to má finanční návratnost.Jsou tu i jiné bonusy,jako nezávislost,mít silnější zdroj než nabízí DS v místě a pojistku proti výpadkům DS.
V dnešní turbulentní době stejně nemá cenu dopředu návratnost počítat.Vyspíš se,a ráno je zase všechno jinak...
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFe
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

dr78, FVE si rozhodně nepořizuj.
Je to drahé, poruchové, nespolehlivé a navíc velmi nebezpečné. A návratnost je v nekonečnu.
Takže ne, třikrát ne.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 11:08 am
Matess píše: čtv říj 24, 2024 11:31 pm mám tuhle jednotku, jede současně oběma směry.

https://www.regulus.cz/cz/rekuperacni-j ... 1-mistnost

s tím, že jsem teda kecal (né teda úmyslně) ... 31W je turbo mód který nepoužívám... jedu na ten tichej co bere 12W. Zvažuju že k němu možná natáhnu rouru z digestoře a při zaplé digestoři bych ten turbo mód využil.
Je k tomu ještě potřeba prodloužení... zeď je delší + zateplení. Jo kdyby plesnivěla jen okna... ja tu měl plesnivou celou zeď za lednicí. Nejvíc se ta situace zhoršila po výměně turbokotle (který prostě odněkud vzduch bral a letěl ven komínem) za kondenzační.
Jo, to je podobný model co zvažuji. Přepíná se po cca 1 minutě směr DC ventilátoru, kde se střídavě ohřívá/ochlazuje keramická vložka.
Je to hezká věcička, ale přijde mi to poměrně drahé. Nejlevnější jsem našel za cca 6000 bez nějakého HW co by se k tomu musel
doplnit (řízení přes ESP, či něco jíného). Zajímalo by mne, jestli pozoruješ tu účinnost. Mohl bys v zimě změřit při mrazech, takou teplotu
vzduchu to bude foukat směrem do místnosti? Klidně dát nějakou desku před ventilátor, a měřit teplotu IR teploměrem, když na to bude foukat.
Sice to bude odhadem, ale lepší něco než nic. Těch 70% bude asi za ide8ln9ch podm9nek v labu, ale pokud by se to dostalo na 50% bylo by to
zajímavé. Ja to zvažuji do koupelny a spouštět na základě vlhkosti. Jen z té mrchy teče kondenzát, tak pozor na sklon přívodní trubky, aby
to mohlo téct ven...

Jinak opravdu ti to běží kontinuálně? Nejde o tu energii, ale nevím, jestli to vůbec čínani konstruují pro takto namáhané.
Když si v zimě vzpomeneš, budu vděčný za data o té teplotě. I kdyby to foukalo dovnitř vzduch o 10°C lepší než je venku, tak
by to bylo super.
vyplé to bylo 2x když odešel motor (byla tam prý vadná série motorů, ale už to mám z várky co je ok), jinak to jede nonstop a jak říkám nestačí to, takže nemám důvod to vypínat.
Minulou (nebo už předminulou?) zimu jsem měřil teplotu a topím na 22, dovnitř šel vzduch o 16-17 stupních když venku bylo mínus 10. Tohle už byla znatelně zima a kosa na nohy. Mimochodem mám v kuchyni elektrickou podlahovku, kterou normálně nepoužívám, protože elektřina je prostě drahá na odporové topení, ale teď jsem to zkusil a za 16h běhu (tzn následující den s d35D) byla stále stejně studená a nebyla schopná se vůbec ohřát.

Já to mám asi 3. rok a jsem s tím opravdu spokojený... jako do ložnice bych si to nedal, ale hučí to asi stejně jako lednice... je to fakt v pohodě. Ten co ohřívá keramické těleso mi přijde jako průser, protože buď musíš mít někde únik, nebo by ti to muselo v bytě dělat vyšší tlak (což asi těžko). Tahle jednotka je právě jediné co jsem našel co má prostě 2 raidiální ventilátory každý pro jiný směr a prostě to jede. Ten co máš na mysli ty jsem taky viděl a nejvíc mě u něj lákala ta snadnost instalace - byla to prostě jen vyvrtaná velká díra ve zdi... s touhle jednotkou musíš vysekat obdelníkový otvor a to je o dost náročnější.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Tu podlahovku musíš nechat tři dny ... Asi máš dráty hluboko, tak to bude trvat hodně dlouho, než se to ohřeje.
Já mám rohože v nivelačce (musí být na to konkrétní) pod dlažkama, a hřeje to za pár hodin.
Ale jak se to natopí, tak je to paráda.
Teď poslední podlahu udělám rohož ve 2 cm nivelačce, aby byla trochu víc aku, než jen těch 5-7 mm nivelačky a pár mm lepidlo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kostěj
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 3:07 pm Jako dobrý příklad může být cesta svým autem. Někdo počítá cenu za kilometr jako cena za palivo/počet ujetých km. Pro mne
k ceně za km počítám i všechny servisy, výměny dílů a rozpuštěná pořizovací cena. To je pak reálná cena za km.
Já jsem se u 13 let starého auta dostal někam na 6Kč/km (úplně vše mimo prodejní cenu ojetiny), přitom MHD tu vychází kolem 3Kč/km. Neměl jsem to auto kupovat, nevyplatí se.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

cipis píše: sob říj 26, 2024 12:24 am Tu podlahovku musíš nechat tři dny ... Asi máš dráty hluboko, tak to bude trvat hodně dlouho, než se to ohřeje.
Já mám rohože v nivelačce (musí být na to konkrétní) pod dlažkama, a hřeje to za pár hodin.
Ale jak se to natopí, tak je to paráda.
Teď poslední podlahu udělám rohož ve 2 cm nivelačce, aby byla trochu víc aku, než jen těch 5-7 mm nivelačky a pár mm lepidlo.
pokud na to nepouštím v mrazu ledový vzduch je cítit teplo už po 2-3 hodinách...
ale jako souhlasím s tím že teplá zem je super... jak budu stavět podlahovka je jasná volba (ale s trubkama a tepelkem, nikoliv odporová)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek