Návratnost investice do FVE

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
dr78
Lokalita: Mladá Boleslav
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 0
Kapacita baterie [kWh]: 0
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od dr78 »

cipis píše: čtv říj 24, 2024 9:26 pm Kde jsi vzal +130kKč?
Ta FVE na vodu je včetně bojleru za 42 tisíc.
A pokud si to nabastlíš sám, seženeš bazarové panely, tak to vyjde ještě levněji.
Obecně se ale počítá cca. 50 tis. včetně bojleru za FVE ohřev vody.
dr78 píše: čtv říj 24, 2024 8:51 pm Pokud vyměnili za 42kKč boiler + zapomněl jsi přidat náklady na pořízení FVE (třeba těch 130kKč), tak mohou mít návratnost 172000/(80% z 30.000)=7let. Předpokládám, že jsi do ceny nedal to pořízení FVE... ale i tak 7 let je lepší než 10 let.
Tak je zajímavé. Můžeš prosím postnout více detailů? Jako co za komponenty je potřeba? Předpokládám, že bez-bateriové FVE, baterka v tomto případě by neměla smysl.
Já odhadoval pro tuto variantu: 8000Kč boiler, 3000Kč připojení (ventily, trubky, fittingy), 2000Kč topné těleso, panely 2x500Wp 6000Kč?, regulátor ?, ochrana?, kabeláž... Měnič čekám netřeba, napájelo by se to 12V přímo z regulátoru, je to tak?
No když to nyní přepočítávám, tak pořizovací náklady kdyby cca 40.000 a úspora na ohřevu vody (cca 6.000Kč ročně - aktuálně platím 9.000 za ohřev TUV), to jsem ve výsledku na 7 letech...
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

Panely vieš zohnať aj TU. Konštrukcia sa ťažko odhaduje.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Migel
Lokalita: Pod Karpatmi

Příspěvek od Migel »

No ja si myslym ze jeden rok (aspom co si tu registrovany) sa ti ta navratnost a sanca znizit naklady pretiahla na 11rokov...A o dalsi rok to bude zase 12rokov..
Nic v zlom ale ked chces ozaj nieco usetrit tak nejako zacni!Alebo zacni aspom na tom bojleri.!tam nieje navratnost 10rokov ale max 2roky!!!! A potom zistis ze kolko toho ostava na streche a ze peniaze co si vyhodil za ten obyc menic na ohrev vody si mohol kludne dolozit na plnohodnotny menic.....hypotezy a slovickarenie ta iba oddaluje od nakopnutia ist jednoducho do toho...
Teraz su ceny fakt na historickych minimach!Co maju vraviet clenovia tohto fora ktory do fve utopily pred 10-15rokmi naaaasobne viac penazi ako tý co sme tu za 5 rokov neminuly.A teda verim v to ze to nelutuju..
Za ten rok si si mohol urobit obraz ako sa asi vyvyjaju ceny plynu,elektriny a nieco stym spravit a nie stagnovat!...Ved co ta rozhodlo sa registrovat na tomto fore a presviedcat sa v prispevkoch ze sa fve neoplati??verim ze to nebolo len to
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp JZ
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

dr78, nějak v tom plaveš, předpokládal jsem, že to máš naštudované, co k tomu potřebuješ.

Panely, těch potřebuješ 5-7, podle toho, co seženeš. Panely se dají sehnat za tisícovku kus, když to pečlivě sleduješ. Pak potřebuješ materiál na upevnění panelů, to je tak kolem tisícovky za panel. Tj. panely včetně konstrukce 10-20 tisíc i s těma dvěma káblíkama. Další položkou je onen měnič (ze 12V to fakt neukrmíš), který z DC panelů udělá alespoň obdélník do bojleru. Stavebnice stojí kolem 3 tisíc, hotové 6+. Plus nějaké elektrické serepetičky okolo, ať nežeru, i s měničem 10. To jsme na 20-30 tisíc. Bojler 5-8 tis., dají se sehnat slušné na bazaru za méně. Pokud chceš řešit dvojitou spirálu, tak plus 2. Tedy jsme na 30-40 tis. Když nezvládneš vodu v plastu za pár kaček sám, tak to může být i několik tisíc.
Ve finále, když se nebudeš moc snažit, tak jsi na těch 50 se vším všudy, což je řekněme takový stálý průměr, co se tu pohybuje tak už asi rok nejmíň. Dříve se na to používaly jeté panely, teď jsou nové za cenu tehdy jetých.

Drtivá většina lidí má bojler doma dávno, takže hned škrtneš 5-8 tisíc. Připojení mínus pár tisíc.
Jediné, co pak je, tak ta dvojitá spirála, pokud to nechceš řešit "lepším" měničem, co má třeba teploměry a je schopen dokrmit ze sítě. Ale na to poslouží i časový spínač na 17:00 - 20:00 (případně plus blokace HDO) za stovku v akci.
Tedy se stavebnicí, panely v akci a pár věcí z bazaru, jsi na patnácti. To máš ty dva roky +/- zpátky.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
ChlapeczDediny
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od ChlapeczDediny »

Mám kamaráta, ktorý každý rok počíta tú návratnosť. Spočíta si cenu komponenentov a cenu za spotrebovanú elektrinu a zakaždým mu vyjde, že sa mu to neoplatí.
Zabudol, že keby konečne tento rok tú elektráreň postavil, tak mohol budúci rok porovnávať tohoročné ceny už namontovaných komponentov a budúcoročnú cenu elektriny. A to by mu vychádzali už iné čísla!
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

dr78 píše: čtv říj 24, 2024 9:03 pm
Matess píše: čtv říj 24, 2024 8:53 pm
dr78 píše: čtv říj 24, 2024 1:52 pm
Tu rekuperaci počítáš když běží nebo jako průměrná spotřeba za den?
Rekuperace je malá pokojová jednotka v kuchyni a jede nonstop. Bez ní jsem musel mít otevřené okno protože jinak se tam tvořila nonstop plíseň. Takže ono to sice něco žere, ale doma je prostě dobrý vzduch (ikdyž jako taky ne úplně... dokud jsme byli 2 a chodili do práce byl tady vzduch stále svěží a jak jsme doma 3 a 2 víceméně stále, tak už se musí i občas větrat) a tím že to drží teplo doma se to asi nějak vrátí v účtu za topení.
A máš ty rekuperace dvě, jedna žene dovnitř druhá ven, nebo se ti to přepíná (chvíli dovnitř, chvíli ven) a nebo máš tu větší co má 4 trubky, dva nádechy a 2 výdechy přes výměník? Jinak okna se často potí, protože nedostačující izolace rámu (často chybí pěna, nebo dělnící nepoužili folii, a pěna nasakuje vodu, a ta pak neizoluje ale docela slušně vodí teplo, resp. chlad), a pak na rámu klesá teplota pod rosný bod. Samozřejmě výměna vzduchu je taky nutná.
Každopádně spotřeba rekuperace není zrovna malá, tak mne to překvapilo.
mám tuhle jednotku, jede současně oběma směry.

https://www.regulus.cz/cz/rekuperacni-j ... 1-mistnost

s tím, že jsem teda kecal (né teda úmyslně) ... 31W je turbo mód který nepoužívám... jedu na ten tichej co bere 12W. Zvažuju že k němu možná natáhnu rouru z digestoře a při zaplé digestoři bych ten turbo mód využil.
Je k tomu ještě potřeba prodloužení... zeď je delší + zateplení. Jo kdyby plesnivěla jen okna... ja tu měl plesnivou celou zeď za lednicí. Nejvíc se ta situace zhoršila po výměně turbokotle (který prostě odněkud vzduch bral a letěl ven komínem) za kondenzační.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Matess píše: čtv říj 24, 2024 11:31 pm mám tuhle jednotku, jede současně oběma směry.
Docela by mě zajímala účinnost výsledné rekuperace u takového kompaktního zařízení proti řešení s odděleným sáním a výfukem.
U té kompaktní krabice se musí zákonitě míchat vyfukovaný a nasávaný vzduch.
Pochybuju, že by se to dalo jen směrováním lamel vyřešit tak, že by bylo to míchání jen zanedbatelné.

Jak jsi to prosím umístil výškově?
Někde nahoře blízko stropu, nebo naopak dole kousek nad podlahou, nebo někde uprostřed výšky místnosti?
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

ano k míchání dochází... když jsem oddělal krycí mřížku (vnitřní) tak výrazně méně, protože to prostě vyfukuje do boku (a navíc je vzduch chladnější takže klesá ihned k zemi). Venku v tom prodloužení je přepážka a tím že vnitřní vzduch je vždy o kousek teplejší, tak to mísení nebude takový problém. Účinnost výměníku je psána až 70%... tohle je prostě horší proti velkým jednotkám. Ale víš jak.... jsem v paneláku a co tady chceš vymýšlet?

Je to v místě bývalé špajzky kde byly větrací otvory, ale nějaký odborník je zazdil když tu špajzku (čti přepážku a dveře) boural. Chvilku jsem bojoval s povolením, ale nakonec bylo rozhodnuto že je to navrácení chybně odstraněného větracího otvoru a povolení není třeba, neb se jedná jen o opravu do spravného stavu po předchozím majiteli... abych odpověděl na tvůj dotaz asi 50cm od stropu.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Díky.
Ono jde o to, jak tu účinnost výrobce definuje. Proto jsem napsal "účinnost výsledné rekuperace".
Aby to náhodou výrobce nebral jenom jako účinnost předávání tepla, bez ohledu na následné míchání nasávaného a vyfukovaného vzduchu.
Je to docela možné, protože to míchání může být závislé na konkrétním uspořádání v instalaci.
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

dr78 píše: čtv říj 24, 2024 8:51 pm
Tomu nerozumím, jak mohla jít dolu spotřeba elektro i plynu? Předtím plynem nebo elektřinou vyhřívali ten boiler?
Neznám jejich požadavky na objem teplé vody, ale pokud používali noční proud, tak boiler mohl mít spotřebu cca 3MWh/rok a tedy +-30.000Kč/rok.
Pokud vyměnili za 42kKč boiler + zapomněl jsi přidat náklady na pořízení FVE (třeba těch 130kKč)
V podstatě již reagoval a na vše Ti odpověděl Cipis.

Ano, to byl celý kompletní výdaj za malou FV na vodu, těch 42tis.Kč - a na komponenty se ptát nemusíš, jsou tady na to téma nejméně 2 vlákna do měsíce včetně všech variant regulátorů a vhodnějších a méně vhodných panelů.
I já předpokládal, že tohle všechno máš již nastudované ;)

Samozřejmě je tady další podstatná částka v tom, jak vlastně šetřís svůj kondenzační plynový kotel a jeho opotřebování.
Všichni kdo mají plyn, kotel víc než 8let tak znají ceny za návštěvy plynaře a výměny komponentů ví, o čem mluvím.
(nejčastěji v půlce zimy :D )
Co dodat - pokud je plynový kotel 5 měsíců vypnutý úplně, pak 2 měsíce na jaře a 2 měsíce na podzim jede jen na 30% - jistě se tak sníží i výdaje za plyn.

Ano, u ségry to byl dříve bezkonkurenčně nejlevnější noční proud.
Nyní je to zas plyn, který nemá konkurenci v ceně.
Jediná stabilní cena bez tarifu jde ale z panelů. Je nulová.
Švára je velmi konzervativní a používal argumenty stejné jako Ty.
Protože jsme to dělali na konci srpna tak už byl efekt pro ten rok malý, ale následující rok už se usmíval a dal mě za pravdu.

Nebo to otočíme, co říkáš ? Nešlo by to ?
Mám ohřev vody z FV + DS - jakou budu mít návratnost, když přejdu na plyn ?
Jakou má životnost takový plynový kotel ? A jak stabilní cena bude následujících 25let - což je životnost panelů a bojleru ?
Ještě před 2 roky - na chvilku nebylo jasné, jestli nějaký plyn ještě vůbec bude...
dr78 píše: čtv říj 24, 2024 8:51 pm
Jo kdyby to jen šlo. Odhadoval jsem, že pro úplné zrušení přípojky k DS bych musel mít v baterii cca 500kWh. Když to tak půjde, tak snad jednou to bude.
Ano 20kWh v soběstačném domě by nestačilo ani nám, souhlasím, ale 500kWh to je extrém z jiného koutu
dr78 píše: čtv říj 24, 2024 8:51 pm Úspora nemalá, ale při započítání pořizovačky za FVE to bude také okolo těch 7 let, jak jsem psal o pár čádků výše.

Jenom trochu mimo vlákno, když někdo pouští už pračce teplou vodu, jakou má ta voda teplotu? Naše pračka má
jen jeden vstup na studenou, a pak dle programu se ohřívá na požadovanou teplotu, dokonce něco se pere snad
i ve studené. Jak to mají zařízené? Posílají přes směšovací ventil třeba jen 30C a pračka si dohřeje zbytek, nebo
mají nějaký model pračky co má už dva vstupy, a pračka si namíchá dle potřeby? To by ta teplá mohla být klidně 60C,
a pračka si z toho namixovala klidně i těch 30C. U myčky je to asi v pohodě rovnou dodat horkou vodu, nebo předehřátou,
ale pračka je docela zajímavá jak to řeší. Klidně napiš do SZ, to by mne fakt zajímalo.
Na ohřev vody pro pračku nebo myčku se názory liší, to jsme již zjistili, i na to je tady nejedno vlákno, ale nic to nemění na tom, že je to voda pouze z přebytků, že se v ten moment nezapíná (nebo méně) topné těleso v pračce nebo myčce a že je to zadarmo v rámci jiné instalace, z jiného důvodu - jen takový bonus a snížení jiných vedlejších výdajů.

Praní prádla ve studené vodě komentovat již nebudu - ten rozdíl znám.
Bílé tričko je za půl roku zažloutlé a aby nepáchlo a zůstalo dál trošku bílé, tak se tam přidává 2x tolik chemických pracích prostředků, které následně odtékají do kanalizace atd atd...
Bakterie které přežijí v látce se pak spálí žehličkou z DS - což je vlasně další topná spirála...
Tohle má nastavené každý jinak, já jsem spokojený tím, že mě tam jde ta přebytečná teplá voda pár měsíců.

Ano, FV panely vyrábí nejvíc přes poledne, je ideální kapacitu využít a vodu ohřát na maximum tj.70-75 Stupňů.
Pro komfort a proto - že nechceme aby se někdo opařil, se používá do rozvodů směšovací ventil.
Pro pračku nastavený stabilně na 42 Stupňů s tím že se občas změní na MAX nebo naopak na 30Stupňů - když tu pračku pouštíme.
Pro sprchu a domácnost 45 Stupňů.
Voda ohřátá na 75 Stupňů má pak tedy i mnohem větší kapacitu což je dobře, protože FV není stabilní zdroj energie a větší kapacita tak překrývá dny, kdy výroba není ideální.
kopca89
Lokalita: Frýdek-Místek
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 4480
Kapacita baterie [kWh]: 4,5

Příspěvek od kopca89 »

No mě se třeba povedlo do 50tis udělat ohřev bojleru 6panelů a měnič mppt solar boost čistě na TUV + dalších 5 panelů, regulátor 80A, regulátor 20A, Měnič čistý sinus 24V/230V 3000W + baterie 8s 147Ah. na vodě mám měsíčně vyrobeno přes 250kWh a na běh vybraných okruhů domácnosti 80kWh (nepočítám nejhorší zimní měsíce, takže i kdybych ušetřil 300kwh měsíčně je to 3600kwh ročně 3600x6=21600,- u mě tedy návratnost vychází do krásných 3let.
2400Wp J pro TUV - mppt solar boost 3000, 125l+80l
2080Wp J MPPT POWMR 80A + POWMR 20A
Baterie starší GEL 168Ah 24V
8x lifepo4 147Ah 3,7kWh
Měnič FCHAO 3000W 24V
dr78

Příspěvek od dr78 »

Migel píše: čtv říj 24, 2024 10:47 pm Nic v zlom ale ked chces ozaj nieco usetrit tak nejako zacni!Alebo zacni aspom na tom bojleri.!tam nieje navratnost 10rokov ale max 2roky!!!! A potom zistis ze kolko toho ostava na streche a ze peniaze co si vyhodil za ten obyc menic na ohrev vody si mohol kludne dolozit na plnohodnotny menic.....hypotezy a slovickarenie ta iba oddaluje od nakopnutia ist jednoducho do toho...
2 roky? tak to jeden z nás špatně počítá. Dám ti svá data, pokud se ti zdá, že jsem udělal chybu ve výpočtu dej mi vědět.
Ročně potřebuji na ohřev vody cca 3MWh energie. Nyní mi energii dodává plyn. kotel, kde cena za dodaný 1kWh energie je 2.66Kč. Tedy ohřátí těch
3MWh mne stojí: 7980Kč za rok.
Pokud nakoupím FVE a druhý bojler, protože současný nemá prostor na spirálu, dostanu se na pořízení za cca 50.000 a pak 80% roku budu odebírat energii na ohřev z FVE a 20% v zimě budu muset z kotle: tj. zima mne bude stát 1596,- Kč, a tedy s FVE uštřím ten rozdíl, tj. 6384Kč.
A teď za jak dlouho se vrátí ta investice a 2 roky to rozhodně nejsou. 50000/6384 = 7.8 roku. Vidíš někde v mém výpočtu chybu?

To proč někomu to vyjde za dva roky je, že srovnává jiné věci, pravděpodobně má před FVE boiler už živený z DS, kde cena za ohřev je mnohem vyšší než u plynu, a tedy ročně dá za ohřev třeba 30.000,- a pak s FVE se dostane na ty dva roky. Rozumíme si?
dr78

Příspěvek od dr78 »

cipis píše: čtv říj 24, 2024 10:50 pm dr78, nějak v tom plaveš, předpokládal jsem, že to máš naštudované, co k tomu potřebuješ.
Nastudované to mám pro plnohodnotnou FVE, tedy nejen pro ohřev TUV. Tam mi přišlo, že by mohlo být méně komponent.
cipis píše: čtv říj 24, 2024 10:50 pm ...
Ve finále, když se nebudeš moc snažit, tak jsi na těch 50 se vším všudy, což je řekněme takový stálý průměr, co se tu pohybuje tak už asi rok nejmíň. Dříve se na to používaly jeté panely, teď jsou nové za cenu tehdy jetých.
Drtivá většina lidí má bojler doma dávno, takže hned škrtneš 5-8 tisíc. Připojení mínus pár tisíc.
Jediné, co pak je, tak ta dvojitá spirála, pokud to nechceš řešit "lepším" měničem, co má třeba teploměry a je schopen dokrmit ze sítě. Ale na to poslouží i časový spínač na 17:00 - 20:00 (případně plus blokace HDO) za stovku v akci.
Tedy se stavebnicí, panely v akci a pár věcí z bazaru, jsi na patnácti. To máš ty dva roky +/- zpátky.
Bojler sice mám, ale nemá prostor pro instalaci spirály, je to tepelny výměník, co v spirálové trubce teče horká voda z kotle, a ta ohřeje vodu v něm.
Takže musím koupit předřadný bojler, nebo současný vyměnit.

A k těm 2 rokům. Pro mne ani náhodou. Počítáš ty dva roky pokud bych přecházel z boileru živeného z DS na FVE. Ale já bych přecházel z boileru živeného z plynu na FVE a tam ta úspora tak masivní není, a vyjde to na cca 8 let. Viz. předchozí příspěvek Miguelovi. Pokud ti přijde, že je můj výpočet chybný, dej vědět kde. Jsem přesvědčen, že jsem počítal správně.
dr78

Příspěvek od dr78 »

ChlapeczDediny píše: čtv říj 24, 2024 11:19 pm Mám kamaráta, ktorý každý rok počíta tú návratnosť. Spočíta si cenu komponenentov a cenu za spotrebovanú elektrinu a zakaždým mu vyjde, že sa mu to neoplatí.
Zabudol, že keby konečne tento rok tú elektráreň postavil, tak mohol budúci rok porovnávať tohoročné ceny už namontovaných komponentov a budúcoročnú cenu elektriny. A to by mu vychádzali už iné čísla!
Ahoj,
nic ve zlém, ale to se u vás tak rychle mění cena energií? U mne byl cenový skok jen v 2022, kdy došlo k prudkému zdražení, pak to zlevnilo, a letos ještě levnější, a to jak plyn na elektrika. Mne za poslední roky vychází pořád +- stejná návratnost. Loni jsem znažoval FVE, ale protože ta návratnost byla v rámci 10 let, tak místo FVE jsem ty peníze investoval, a z 350.000Kč investice mám 50.000 zisk. To je více, než bych ušetřil s FVE. Samozřejmě letošní zisk neznamená že to ude takto stejně i v budoucnu. Jak jsem psal včera, pokud se u investice do FVE dostanu pod 6 let, jdu do toho.
dr78

Příspěvek od dr78 »

Matess píše: čtv říj 24, 2024 11:31 pm mám tuhle jednotku, jede současně oběma směry.

s tím, že jsem teda kecal (né teda úmyslně) ... 31W je turbo mód který nepoužívám... jedu na ten tichej co bere 12W. Zvažuju že k němu možná natáhnu rouru z digestoře a při zaplé digestoři bych ten turbo mód využil.
Je k tomu ještě potřeba prodloužení... zeď je delší + zateplení. Jo kdyby plesnivěla jen okna... ja tu měl plesnivou celou zeď za lednicí. Nejvíc se ta situace zhoršila po výměně turbokotle (který prostě odněkud vzduch bral a letěl ven komínem) za kondenzační.
Jo, to je podobný model co zvažuji. Přepíná se po cca 1 minutě směr DC ventilátoru, kde se střídavě ohřívá/ochlazuje keramická vložka.
Je to hezká věcička, ale přijde mi to poměrně drahé. Nejlevnější jsem našel za cca 6000 bez nějakého HW co by se k tomu musel
doplnit (řízení přes ESP, či něco jíného). Zajímalo by mne, jestli pozoruješ tu účinnost. Mohl bys v zimě změřit při mrazech, takou teplotu
vzduchu to bude foukat směrem do místnosti? Klidně dát nějakou desku před ventilátor, a měřit teplotu IR teploměrem, když na to bude foukat.
Sice to bude odhadem, ale lepší něco než nic. Těch 70% bude asi za ide8ln9ch podm9nek v labu, ale pokud by se to dostalo na 50% bylo by to
zajímavé. Ja to zvažuji do koupelny a spouštět na základě vlhkosti. Jen z té mrchy teče kondenzát, tak pozor na sklon přívodní trubky, aby
to mohlo téct ven...

Jinak opravdu ti to běží kontinuálně? Nejde o tu energii, ale nevím, jestli to vůbec čínani konstruují pro takto namáhané.
Když si v zimě vzpomeneš, budu vděčný za data o té teplotě. I kdyby to foukalo dovnitř vzduch o 10°C lepší než je venku, tak
by to bylo super.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

dr78 píše: pát říj 25, 2024 10:40 am Pokud nakoupím FVE a druhý bojler, protože současný nemá prostor na spirálu...
A vieš, že pri veľmi malej snahe vieš prepínať zdroj (sieť, FV) ku ten jedinej špirále? Ušetríš za druhý bojler...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
dr78

Příspěvek od dr78 »

JirkaE píše: pát říj 25, 2024 6:58 am I já předpokládal, že tohle všechno máš již nastudované ;)

Samozřejmě je tady další podstatná částka v tom, jak vlastně šetřís svůj kondenzační plynový kotel a jeho opotřebování.
Všichni kdo mají plyn, kotel víc než 8let tak znají ceny za návštěvy plynaře a výměny komponentů ví, o čem mluvím.
(nejčastěji v půlce zimy :D )
Co dodat - pokud je plynový kotel 5 měsíců vypnutý úplně, pak 2 měsíce na jaře a 2 měsíce na podzim jede jen na 30% - jistě se tak sníží i výdaje za plyn.
Nastudovanou mám jak to říct, plnohodnotnou FVE. Čekal jsem, že pokud by byla jen pro ohřev, tak některé komponenty
nemusím pořízovat. Baterie asi by zrovna být nemusela.

S tím šetřením kotle je to relevantní. To je pravda, s tímto jsem ve výpočtech neuvažoval. A ano, ceny
za servis nejsou zrovna nízké. Teda základní roční servis je za drobný poplatek v rámci služeb dodavatele.
Na druhou stranu je to nový kondenzační Bosch kotel, tak životnost by měla být alespoň 20 let.
JirkaE píše: pát říj 25, 2024 6:58 am Ano, u ségry to byl dříve bezkonkurenčně nejlevnější noční proud.
Nyní je to zas plyn, který nemá konkurenci v ceně.
Jediná stabilní cena bez tarifu jde ale z panelů. Je nulová.
Švára je velmi konzervativní a používal argumenty stejné jako Ty.
Protože jsme to dělali na konci srpna tak už byl efekt pro ten rok malý, ale následující rok už se usmíval a dal mě za pravdu.
Švára ti dá za pravdu, protože přechází z eletriky z DS na FVE. Tam ten rozdíl je vesměs v poměru cenu elekro vs. plyn.
Pro mne je 1kWh z elektro dražší cca 3.72x než 1kWh plynu. Tedy návratnost je pro plyn 3.72x delší než pro přechod z elektro.
Tedy pokud někdo přešel z elektro z DS za 2 roky, tak pro mne je to 2x3.72, tj. 7,4 roku ... To je ta příčina v argumentaci,
jak rychle se to vrátí... Říkám, mít to teď všechno v elektrice, tak neváhám ani sekundu a jdu do pořádné FVE co max. nahradí
DS.
JirkaE píše: pát říj 25, 2024 6:58 am Nebo to otočíme, co říkáš ? Nešlo by to ?
Mám ohřev vody z FV + DS - jakou budu mít návratnost, když přejdu na plyn ?
Jakou má životnost takový plynový kotel ? A jak stabilní cena bude následujících 25let - což je životnost panelů a bojleru ?
Ještě před 2 roky - na chvilku nebylo jasné, jestli nějaký plyn ještě vůbec bude...
No jasně, že pokud už máš zainvestovanou (a splacenou v úsporách) FVE, tak návratnost přechodu na plyn bude v nekonečnu.
V tom není sporu. Ten kotel bude mít reálně těch 25 let... možná více, ale to můžou mít i ty panely. Životnost panelů by mne
netrápila, mne jde spíš o životnost baterie a měniče.
JirkaE píše: pát říj 25, 2024 6:58 am Pro pračku nastavený stabilně na 42 Stupňů s tím že se občas změní na MAX nebo naopak na 30Stupňů - když tu pračku pouštíme.
Pro sprchu a domácnost 45 Stupňů.
Voda ohřátá na 75 Stupňů má pak tedy i mnohem větší kapacitu což je dobře, protože FV není stabilní zdroj energie a větší kapacita tak překrývá dny, kdy výroba není ideální.
Chápu ohřev na těch 75C v zásobníku, i použití se směšovacím ventilem pro TUV v domě. Jen jsem nepochopil tu větu, že pro pračku
je nastaven směšovací na 42C a pak zmena na MAX nebo 30C. Rozumněl jsem dobře, že pak manželka dle programu změní manuálně
na směšovači teplotu na 30 nebo více jak je třeba?

Já používám nyní opačné nastavení, teplota v zásobníku pod 60C. Ikdyž finančně by bylo lepší ohřívat na tu vyšší.
Důvod je vápenatost vody. Při vyšší teplotě se vysráží vápník, a usazuje se v zásobníku. Výrobce právě doporučil
snížit teplotu pod 60C, ideálně používat 50-55C. S vodou toho moc neudělám, odvápňovač s pryskyřicí a proplachem solným
roztokem není zatím v plánu.
dr78

Příspěvek od dr78 »

TomHC píše: pát říj 25, 2024 11:09 am
dr78 píše: pát říj 25, 2024 10:40 am Pokud nakoupím FVE a druhý bojler, protože současný nemá prostor na spirálu...
A vieš, že pri veľmi malej snahe vieš prepínať zdroj (sieť, FV) ku ten jedinej špirále? Ušetríš za druhý bojler...
Sorry, špatně sis přečetl můj příspěvek. Mám elektro vzdělání, o přepínání stykačem mi neříkej. :-)
Já ale psal o tom, že můj současný boiler nemá ŽÁDNOU spirálu. Nemá žadnou elektroniku na sobě ani možnost instalace
elektro toplné patrony. Je to vyměník voda/voda. Tedy pokud bych chtěl vstup elektro, musím buď vyměnit současný
boiler za vícevstupový nebo koupit jiný (jen pro elektropatronu) a ten předřadit současnému.
Pawel

Příspěvek od Pawel »

Co použít něco takového + čerpadlo. https://allegro.cz/nabidka/prutokovy-oh ... xkQAvD_BwE
dr78

Příspěvek od dr78 »

Pawel, to je dobrý nápad, jen asi nějaký jiný model. To co jsi našel je spíše ohřívač pro umyvadlo, ma to jen 1/4" připojení. Pak může být docela výzva, jak a kam to připojit. Boiler co mám, má 5 trubek, dvě jsou pro okruh s primární teplou vodou, jeden přívod pitné studené, jeden výstup ohřáté, a poslední vstup ze zpátečky od teplé vody co je použita na cirkulaci teplé. Teď kde by se připojilo a jak nastavit aby fungovalo s kotlem. Asi souběh by se špatně dělal, tak by to asi muselo být, že běží buď výhřev kotlem nebo průtokáčem. Pokud bych tedy měl jen průtokáč, tak kam ho připojit? Asi nemá smysl ho vkládat do primárního okruhu z kotle. Kam ho ale jinam dát? Muselo by to být někde kde poběží čerpadlo, aby se ohříval celý obsah zásobníku. Fakt teď nevím. Ale asi by to nějak mělo jít.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek