plánování rozmístění panelů - úvaha
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Beskydy
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
plánování rozmístění panelů - úvaha
Hezký den všem - ve fázi plánování bych se rád zeptal stran mé úvahy s příp. rozmístěním jednotlivých polí.
Domek má jednu delší stranu orientovanou na VJV (cca. 130°) - podél této stěny jsem uvažoval s jedním polem orientovaným na 120° - s tím, že by to mělo být jakýsi životaschopný směr pro zimní období.
Dále pak ve vzdálenosti cca. 35 m od domu je nevyužívaný kus pozemku, který bych tak rád "zužitkoval".
Proto tak uvažuji nad jižním polem (180°) a zrcadleným směrem prvního pole směrem na západ - tedy třetí pole 240° - což by opět měl být životaschopný směr pro zimní období.
Jsem tak nějak ovlivněn "Upířím doupětem" - konceptem Homo domo od Vlasty T. - a tak výhledově uvažuji o třech střídačích (každá pro jednu fázi) - pravděpodobně Growatty (které by měly zvládnout 6000W pole každý).
Je podle vás tato úvaha dobrá, příp. bylo by nějaké lepší řešení..?
Domek má jednu delší stranu orientovanou na VJV (cca. 130°) - podél této stěny jsem uvažoval s jedním polem orientovaným na 120° - s tím, že by to mělo být jakýsi životaschopný směr pro zimní období.
Dále pak ve vzdálenosti cca. 35 m od domu je nevyužívaný kus pozemku, který bych tak rád "zužitkoval".
Proto tak uvažuji nad jižním polem (180°) a zrcadleným směrem prvního pole směrem na západ - tedy třetí pole 240° - což by opět měl být životaschopný směr pro zimní období.
Jsem tak nějak ovlivněn "Upířím doupětem" - konceptem Homo domo od Vlasty T. - a tak výhledově uvažuji o třech střídačích (každá pro jednu fázi) - pravděpodobně Growatty (které by měly zvládnout 6000W pole každý).
Je podle vás tato úvaha dobrá, příp. bylo by nějaké lepší řešení..?
-
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: plánování rozmístění panelů - úvaha
Já bych jen podotkl, že pro zimní období jsou nejživotaschopnější panely směrem na jih, co nejvíce skloněné.
-
- Lokalita: Beskydy
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: plánování rozmístění panelů - úvaha
Co nejvíce skloněné je myšleno co nejvíce svisle..?
Podle té interaktivní mapy PVGIS jsem si dělal i tabulku sklonů pro jednotlivé směry se zohledněním zimního provozu - tedy vyšší výkon v zímě, ale ne zcela, pak rapidně klesal celoroční výnos. A co jsem tak pochopil, v létě + jaro/podzim s výkonem probélm není.
Podle té interaktivní mapy PVGIS jsem si dělal i tabulku sklonů pro jednotlivé směry se zohledněním zimního provozu - tedy vyšší výkon v zímě, ale ne zcela, pak rapidně klesal celoroční výnos. A co jsem tak pochopil, v létě + jaro/podzim s výkonem probélm není.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 140 Odpovědi
- 8921 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od PetrDubi
-
- 20 Odpovědi