Ukotvení konstrukce
Montáže panelů na střechy, fasády, terasy, balkóny, konstrukce, háky, spojky, šrouby, upevnění, ukotvení, profily, odolnost proti povětrnostním vlivům
-
- Lokalita: Nošovice
Ukotvení konstrukce
Chtěl bych se předběžně poradit. Kombinuji různé možnosti, trochu propočítávám, rozměřuju, dělám si představu, trochu už zjišťuji ceny. Proces to je postupný. Zatím mám představu 4 panely aspoň po 500W(řekněme 2kWp) a chci jen nahřívat zatím bojler 160L o 10°C a eventuélně esi něco zbyde, tak 300L aku a do podlahovky. Jsem nakloněný časem jakýsi panel přidat.
Mám rovnou střechu o delší straně na jih se sklonem 6,5° na sever. Krytina asf.modifikovaný pás s posypem. Nechci do krytiny vrtat. Proto zvažuji konstrukci zatížit betonovými bloky. Prodávají se takové, ale cena 1800 za jeden ENBRA blok o hmotnosti 46kg je trochu úlet. Jindy jsem viděl takový válec o výšce 16cm a průměru 25cm a hmotnosti 20kg za 400kč.
Co byste řekli na možnost použít betonový obrubník o šířce 10cm? Hmotnost 55kg https://www.hornbach.cz/p/betonovy-obru ... y/6256654/ cena 189kč v Hornbachu. Navrtat a chemickou kotvou přichytit šroub.
Rozřezal bych ho na půl. Na jeden panel 2 patníky rozdělené na 4ks. A na ně konstrukce o sklonu 35°+6,5°=41,5° vlastní výroby. Sklon bych chtěl možná větší pro podzimní a jarní zisky.
Mezi beton a asf.pás bych dál nějaký plech 1,5mm? o dvojnásobné ploše na roznesení váhy, ať se mi časem patníky nevryjí do pásů až na osb. Taky ty patníky a plech natřu bílou barvou pro odrazivost. Bílou barvu budu obnovovat co pár let.
Pokud bych chtěl ještě více ušetřit za beton, mohl bych použít beton v pytlu a do šalungu ho vysypat až na střeše. Nevím ale životnost takového betonu na větru a dešti. Vlastním taky míchačku a pomalu uvažuju, že zruším děckám pískoviště, bo už si v něm stejně nehrajou. Objem písku 200x200x40cm bych tak mohl elegantně zlikvidovat. Vyrobený patník by přišel asi na půl ceny(včetně toho písku) toho z Hornbachu.
Střecha není vysoko. Přes přiraženou k domu pergolu 2,5m vysokou bych na střechu 3,2m vysokou vytahoval materiál přes trojnožku tak 3m vysokou, rolku, lano a vytahoval bych to takto bez námahy. Druhého k ruce bych měl.
Mám rovnou střechu o delší straně na jih se sklonem 6,5° na sever. Krytina asf.modifikovaný pás s posypem. Nechci do krytiny vrtat. Proto zvažuji konstrukci zatížit betonovými bloky. Prodávají se takové, ale cena 1800 za jeden ENBRA blok o hmotnosti 46kg je trochu úlet. Jindy jsem viděl takový válec o výšce 16cm a průměru 25cm a hmotnosti 20kg za 400kč.
Co byste řekli na možnost použít betonový obrubník o šířce 10cm? Hmotnost 55kg https://www.hornbach.cz/p/betonovy-obru ... y/6256654/ cena 189kč v Hornbachu. Navrtat a chemickou kotvou přichytit šroub.
Rozřezal bych ho na půl. Na jeden panel 2 patníky rozdělené na 4ks. A na ně konstrukce o sklonu 35°+6,5°=41,5° vlastní výroby. Sklon bych chtěl možná větší pro podzimní a jarní zisky.
Mezi beton a asf.pás bych dál nějaký plech 1,5mm? o dvojnásobné ploše na roznesení váhy, ať se mi časem patníky nevryjí do pásů až na osb. Taky ty patníky a plech natřu bílou barvou pro odrazivost. Bílou barvu budu obnovovat co pár let.
Pokud bych chtěl ještě více ušetřit za beton, mohl bych použít beton v pytlu a do šalungu ho vysypat až na střeše. Nevím ale životnost takového betonu na větru a dešti. Vlastním taky míchačku a pomalu uvažuju, že zruším děckám pískoviště, bo už si v něm stejně nehrajou. Objem písku 200x200x40cm bych tak mohl elegantně zlikvidovat. Vyrobený patník by přišel asi na půl ceny(včetně toho písku) toho z Hornbachu.
Střecha není vysoko. Přes přiraženou k domu pergolu 2,5m vysokou bych na střechu 3,2m vysokou vytahoval materiál přes trojnožku tak 3m vysokou, rolku, lano a vytahoval bych to takto bez námahy. Druhého k ruce bych měl.
-
Re: Ukotvení konstrukce
A aby mi to celé nesjíždělo, přikurtoval bych to řetězy. Krokve jsou ve směru J-S. Za ně bych řetězy mohl připevnit a vést je přes okraj střechy(oplechování).
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zvážil bych, jestli je ta přizvedávací konstrukce potřeba. Dnes jsou fv panely docela levné a není teda důvod pro něco takového, co ani moc pěkně nevypadá. Změř si plochu a naplácej tam panely pěkně od kraje abys k nim mohl třeba postupně přidávat další. S uličkou pro zimní shrnování sněhu.
Já tak mám na terase položeno 5 panelů pro které jsem kdysi neměl místo a jsou přichyceny na normálním solárním Al profilu. Ten má přesah cca 50 cm, kde jsem dal pár cihel, co se mi u baráku válely. Je to tak roky a zatím se to nehlo.
Já tak mám na terase položeno 5 panelů pro které jsem kdysi neměl místo a jsou přichyceny na normálním solárním Al profilu. Ten má přesah cca 50 cm, kde jsem dal pár cihel, co se mi u baráku válely. Je to tak roky a zatím se to nehlo.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
rva, na tebe budu mít ještě nějaké dotazy v jiném vlákně, protože to co ty máš, nad tym od rána kroutím hlavou(ale jen v dobrém).
Zpátky ke mě. Já mám ten sklon 6,5° na sever. Když to položím, tak slunce půjde těžce pod tupým úhlem na ty panely. Několik panelů navíc by to asi vykompenzovalo. Střechu mám 12x8m. Asi metr a půl od jižní strany je komín....
Navíc jsem chtěl vykutit nějaký sledovač. Něco na nějaké táhlu, který by pootáčel celou konstrukcí v řadě. A zároveň mít možnost nějak heverem z auta naklápět roční období
A kdyby se mi to povedlo zpřevodovat nějakým rumpálem ze země... Použil bych staré řetězy z kola, které uchovávám, kdybych je někdy na něco potřeboval
Zpátky ke mě. Já mám ten sklon 6,5° na sever. Když to položím, tak slunce půjde těžce pod tupým úhlem na ty panely. Několik panelů navíc by to asi vykompenzovalo. Střechu mám 12x8m. Asi metr a půl od jižní strany je komín....
Navíc jsem chtěl vykutit nějaký sledovač. Něco na nějaké táhlu, který by pootáčel celou konstrukcí v řadě. A zároveň mít možnost nějak heverem z auta naklápět roční období
A kdyby se mi to povedlo zpřevodovat nějakým rumpálem ze země... Použil bych staré řetězy z kola, které uchovávám, kdybych je někdy na něco potřeboval
-
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Já sám mám panely naplacato (3°na JV) a rozhodně bych to nedoporučil. Pokud to střecha unese, tak radši co nejvíc přizvednout směrem na jih i za cenu míň panelů. V zimě to naplacato vyrábí prd a ještě se na tom strašně drží námraza a sníh - což jsou vlivy, které ty běžné kalkulátory nezohledňují, takže tvrdí třeba měsíční výrobu 100 kWh v prosinci, ale z toho 80kWh se nevyrobí, protože na panelech leží něco zmrzlého.
-
Zbytečná práce a zisk prakticky 0. Když je to na sever, tak je nutné počítat spíše s difuzí, přímé záření nehodí v zimním období skoro nic, leda v létě jako výpomoc ke klimatizaci nebo ohřev bazénu by to smysl mělo.XKrement píše: ↑ned úno 04, 2024 7:02 pm Zpátky ke mě. Já mám ten sklon 6,5° na sever. Když to položím, tak slunce půjde těžce pod tupým úhlem na ty panely. Několik panelů navíc by to asi vykompenzovalo. Střechu mám 12x8m. Asi metr a půl od jižní strany je komín....
Je potřeba počítat, že z 1000W/m2, se zpracuje cca. 20%, tedy 200W, pak je potřeba počítat se ztrátou odrazem zvětla vlivem lomu paprsků. Např, v těchto dnech je slunce max. 24° nad obzorem, střecha 6,5°na sever dá na panelech úhel 17,5°.
Tedy spočítám sinus úhlu 200xsin(17,5°) = 200x0,3 = 60W...
Lom světla to ještě strhne na 65%, tedy z 1m2 získám přímým zářením závratných 41W.
Difuze hodí okolo 10% (tedy asi +20W/m2), takže jakékoliv natáčení je úplná zbytečnost.
Výpočet úbytku záření pro lom světla (sinus je i na kalkulačce Windows):
https://phet.colorado.edu/sims/html/ben ... ?locale=cs
-
- Lokalita: Praha
Mám střechu s podobným sklonem na SSV a položit více panelů na plocho by se mi nevyplatilo. Ta orientace je tak špatná, že mimo léta by FVE nedávala nic. Udělal jsem 3 řady zvižené konstrukce a teď mám všechno 25°na JJZ.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
No a co říká porovnání výroby pro různé polohy dle rejec? Teda
1. přizvedávací konstrukce o počtu panelů N1
2. naplacato o počtu panelů N2.
Počet panelů N2 bude určitě větší než N1, protože si nebudou stínit.
Námraza a sníh se drží i na téměř svislých panelech, takže i ty musím ometat.
1. přizvedávací konstrukce o počtu panelů N1
2. naplacato o počtu panelů N2.
Počet panelů N2 bude určitě větší než N1, protože si nebudou stínit.
Námraza a sníh se drží i na téměř svislých panelech, takže i ty musím ometat.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Praha
Hele, počítal a porovnával jsem to poměrně dlouho a i přes investici do konstrukce mi to vycházelo mnohem lépe, než dát panely na plocho. V létě je to jedno, ale zbytek roku byl ten úbytek výkonu velký. Prostě pokud ti svítí houby na jeden panel, tak ti houby svítí i na dva.
Až budu mít čas, tak to hodím do té simulace, protože screeny co jsem si dělal, už nemám.
Až budu mít čas, tak to hodím do té simulace, protože screeny co jsem si dělal, už nemám.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Na zkoušku jsem hodil 2 kWp naplacato trochu na sever a u přizvedávací konstrukce jsem odhadl poloviční počet panelů aby si nestínily, tedy 1 kWp v optimální poloze:
-
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Prečo na uchytenie reťaze? Nerezové lanko 4mm je večné.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
Tím sledovačem jsem měl na mysli, že bych vykutil konstrukci, která by zvedla panely směrem na jih a ještě by ji bylo možné natáčet a naklápět. Zdá se mi, že reaguješ na stav, že bych měl panely směrem na sever.thomas.007 píše: ↑ned úno 04, 2024 10:44 pmZbytečná práce a zisk prakticky 0. Když je to na sever, tak je nutné počítat spíše s difuzí, přímé záření nehodí v zimním období skoro nic, leda v létě jako výpomoc ke klimatizaci nebo ohřev bazénu by to smysl mělo.XKrement píše: ↑ned úno 04, 2024 7:02 pm Zpátky ke mě. Já mám ten sklon 6,5° na sever. Když to položím, tak slunce půjde těžce pod tupým úhlem na ty panely. Několik panelů navíc by to asi vykompenzovalo. Střechu mám 12x8m. Asi metr a půl od jižní strany je komín....
Je potřeba počítat, že z 1000W/m2, se zpracuje cca. 20%, tedy 200W, pak je potřeba počítat se ztrátou odrazem zvětla vlivem lomu paprsků. Např, v těchto dnech je slunce max. 24° nad obzorem, střecha 6,5°na sever dá na panelech úhel 17,5°.
Tedy spočítám sinus úhlu 200xsin(17,5°) = 200x0,3 = 60W...
Lom světla to ještě strhne na 65%, tedy z 1m2 získám přímým zářením závratných 41W.
Difuze hodí okolo 10% (tedy asi +20W/m2), takže jakékoliv natáčení je úplná zbytečnost.
-
-
Mohl bych poprosit o nějaké foto? Pro inspiraci. Nemusíš hned, až budeš mít trochu času Děkuji
-
- Lokalita: JV od Brna
I ten nejmizernější beton vydrží mnohem víc, než zbytek FVE. A trochu poctivě udělaný přežije několik generací. Tak toho bych se vůbec nebál.
Pokud bys měl možnost a měl poblíž nějakou stavební firmu, která se věnuje např. dláždění a pod. věnují ti za odvoz moře materiálu, který jenom nějakým tím betonem proleješ a máš to úplně za babku.
Co se orientace týče, směruj k jihu a zvol přiměřeně rozumný úhel sklonu. Na ruční směrování zapomeň. Ani automatické sledování slunce tě nevytrhne. Raději, máš-li dost místa, přidej o 20% více panelů. Vyrobíš stejně bez otravování. Vůbec si nedovedu představit kvůli pár kWh točit několikrát denně klikou a zpívat si po vzoru Šimka a Grossmanna. "Když jsem takhle po ránu točil klikou lanovky..."
-
- Lokalita: blízko Brna
Nějak si nedokážu představit, že bych na střechu narval zbytečné tuny betonu, když na to jsou přímo určená řešení.
Proč to nechceš vrtat?
Proč to nechceš vrtat?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Někde jsem četl zkušenosti drobného WIFI providera s instalacemi na podobných střechách. Cokoliv položili na takový povrch a víc zatížili, tak časem tím pásem "proteklo". Kontaktoval bych výrobce a chtěl info o max. plošném zatížení daného pásu.
-
- Lokalita: blízko Brna
Spíš projektanta, kolik je vůbec dovolené zatížení střechy. A jak korektně vyřešit ukotvení. A požární odolnost atd.
Jinak ty zkušenosti s protečením mám také, je to obecně známá věc, ve "wifi" kruzích.
Jinak ty zkušenosti s protečením mám také, je to obecně známá věc, ve "wifi" kruzích.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Tak já myslím, že ta nosnost bude docela solidní
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
A tam by nějaké panely s lepším sklonem nevešly?Přes přiraženou k domu pergolu 2,5m vysokou ...
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 15 Odpovědi
- 3275 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-
- 5 Odpovědi